25
sep
Seneste opdatering: 12/3-18 kl. 1631
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Lindh – mordet uden motiv

Offentliggjort 14. september 2003 03:00

Det svenske isbjerg

Af NIELS LILLELUND

Knivdrabet pĂ„ den svenske udenrigsminister fĂ„r atter lĂ„get til at lette i et samfund, hvor meget er gemt af vejen. Midt i en hektisk og usĂŠdvanlig debat indtrĂŠffer tragedien – og kan mĂ„ske ĂŠndre resultatet, hvis svenskerne fĂ„r dĂ„rlig samvittighed over at have sat sig op mod den politiske klasse, mener en iagttager. Kort tid efter at den svenske udenrigsminister Anna Lindh var blevet stukket ned i et stormagasin i Stockholm, forelĂ„ et signalement af gerningsmanden; han er omkring 180 centimeter i hĂžjden, han er svensker, lys i huden og har et aflangt ansigt.

Det var en usÊdvanlig beskrivelse. Det er ikke spor almindeligt, at man i svensk presse skelner mellem svenskere og ikke-svenskere eller svenskere og svenskere af en anden etnisk oprindelse end svensk. Selv om kriminalstatistikkerne ogsÄ i Sverige udviser en slagside i forhold til indvandrerkriminalitet, sÄ er det ikke noget, man taler om, og det er ikke noget, svenskerne ret tit fÄr at vide.

Ikke fordi, det er forbudt at fortÊlle om det, men fordi medierne udÞver en streng selvkontrol i forhold informationer, der kan have en uheldig virkning pÄ samhÀllet.

Den svenske model lÊgger vÊgt pÄ harmoni og pÄ jÀmlikhet.

NÄr nogen drÊber udenrigsministeren er det et angreb ogsÄ pÄ den model. Hvem der sÄ end stÄr bag. I skrivende stund ved vi det ikke, men angsten for, at endnu et nationalt traume skal fÞje sig til det, Palme-mordet forÄrsagede, er til at forstÄ. Med to traumer har man tegningen til en neurose, og sÄ er Sverige snart modent til indlÊggelse.

Et europĂŠisk problem

For under overfladen finder man et andet Sverige end det, vi tror, vi kender. Et mere polariseret og et mere voldeligt samfund.
Det mener en af de iagttagere, der kan fÞlge sagen tÊt pÄ og dog fra sidelinien. Jonathan Friedman, professor i socialantropologi ved Lunds Universitet. Som amerikaner bosiddende i Sverige ser han det svenske samfund bÄde indefra og udefra:

»Det er ikke kun et svensk, men et europĂŠisk problem. TĂŠnk pĂ„ mordet pĂ„ Pim Fortuyn. Hverken Holland eller Sverige har vĂŠret kendt for sĂ„danne hĂŠndelser, men i dag er Sverige i top, nĂ„r det gĂŠlder voldelig kriminalitet. Vreden er stor i det svenske samfund, der er sket en proletarisering af en stor gruppe mennesker – mange svenske arbejdere fĂžler simpelthen hen, at man har vendt ryggen til dem.«

Friedman er ikke begejstret for det, han har hÞrt i kÞlvandet pÄ attentatet:

Statsministeren holdt en tale, og hvert andet ord var demokrati. Uden pause. Det lÞd som en besvÊrgelse, et desperat forsvar for et eller andet, og ordvalget, hele indstillingen bekymrer mig: Man siger, at Anna Lindh reprÊsenterede demokratiet, det gjorde hun da ikke. Demokratiet har ikke kÞd og blod, og Anna Lindh er ikke mere demokrat end du og jeg. Perssons ordvalg prÞver at flytte demokratiets kerne og mening ved at sÊtte politikerne lig med demokratiet. Hvis man skaber den skillelinie, er man pÄ farlig vej. Hvis demokratiet er lig med politikerne, kan det hurtigt ende med, at demokratiet mÄ afskaffes for at beskytte de meget demokratiske mennesker i samfundets top.«

Mordet pÄ Anne Lindh har Þjeblikkeligt antaget mytisk karakter. Det lanceres og iscenesÊttes som et drama med to stridende krÊfter, vold mod demokrati, vold mod Äbenhed, indskrÊnkethed over for tolerance og sÄ videre. Det er den demokratiske samtale, der er blevet slÄet pÄ munden, sÄ blodet fosser.

»Man taler om, at Anna Lindh dĂžde midt i sin demokratiske gerning, at hun reprĂŠsenterede det Ă„bne samfund – jamen, hun var da ikke til valgmĂžde. Hun var ude at kĂžbe ind. Hvorfor er det specielt Ă„bent at kĂžbe ind uden livvagter? Det er, som om hele denne sag beskrives metaforisk.«

Dybe skel

Jonathan Friedman mener slet ikke, at Sverige kan leve op til sin egen selvforstÄelse af at vÊre et meget Äbent samfund. TvÊrtimod.

»Der er nogle meget dybe skel i Sverige mellem den politiske klasse og befolkningen. Skel, som er blevet kraftigt udvidet gennem de seneste ti Ă„r. Og nĂ„r man – som reaktion pĂ„ attentatet – taler om den politiske vold i Sverige, burde man snarere se pĂ„ den strukturelle vold, der Ăžves oppefra og ned. Der er sĂ„ mange ting, der ikke fĂ„r stemme i det svenske samfund, sĂ„ megen undertrykt vrede. Der udĂžves en meget streng kontrol i dette land, og der skal kun sĂ„ lidt til, fĂžr man eksluderes af det gode selskab – den samfundstype skaber grobund for alskens ekstremisme, fordi der er lagt lĂ„g pĂ„ sĂ„ mange ting.«

HĂ„kon Arvidsson, svensk historiker i mange Ă„r ansat ved Roskilde Universitetscenter, er uenig i den analyse – men enig i konklusionen.

»Der er ikke meget forskel pĂ„ Danmark og Sverige, men pĂ„ dette ene punkt er der: Danmark ligner nĂŠrmest Italien med hensyn til troen pĂ„ politikere – her gĂ„r man nĂŠsten ud fra, at politikere lyver. SĂ„dan er det ikke i Sverige. Den politiske klasse og den politiske konsensus om en bestemt samfundsversion nyder massiv opbakning. OgsĂ„ i befolkningen. Netop derfor er det sĂ„ svĂŠrt at vĂŠre udenfor. I Sverige har man ikke et Dansk Folkeparti, der kan vinde fodfĂŠste i parlamentet – vi havde Ă©t, der forsĂžgte, og de blev mĂždt af en enig, afvisende front af det politiske establishment. I Sverige er der ingen ventiler, intet tilholdssted for de fĂ„, der Ăžnsker noget radikalt anderledes. De er helt alene og presses ud i det ekstreme, fordi de ekskluderes fuldstĂŠndig af samfundet.«

Nazismen i Sverige er mĂ„ske ikke betydelig, men den er vĂŠsentlig mere synlig end i Danmark. Det skĂžnnes, at der findes mellem 2000 og 3000 organiserede nazister i Sverige, og de stĂ„r bag flere voldelige aktioner – herunder mord. Efter mordet pĂ„ Anna Lindh kunne man pĂ„ organisationernes hjemmesider lĂŠse budskaber, der hyldede mordet pĂ„ forrĂŠderen.

Men HĂ„kon Arvidsson mener ikke, at fĂŠnomenet politiske attentater har sĂŠrlig grobund i Sverige i forhold til andre lande.

»OgsÄ Danmark har jo haft sin Blekingegadebande. De slog ganske rigtigt ikke en politiker, men en politimand ihjel, men motivet var politisk. Ikke mange lande er sluppet for den slags.«

UdstĂždningsmekanismer

Debatten om demokratiet i Sverige er mĂ„ske ikke voldsom – men den er der. Eller var der i hvert fald fĂžr mordet pĂ„ udenrigsministeren. Hans Bergström, dr. phil. i statskundskab og tidligere chefredaktĂžr for Dagens Nyheter, besluttede sig for at udvandre til USA – en handling, han selv karakteriserede som en flugtstrategi. Men inden da nĂ„ede han at skabe rav i den.

I et interview med Jan Gillberg i tidsskriftet DSM (Debatt, Sanningssökande, Mediakritik) tager han bladet fra munden og retter en meget principiel kritik mod den svenske styreform:

»Vi kan se en udhuling af det civile samfund. Civilcouragen [ …] bliver en stadig knappere ressource. Vi kan se, hvordan der sĂŠttes snĂŠvrere og snĂŠvrere grĂŠnser for, hvad der opfattes som legitime synspunkter for at vĂŠre en respekteret deltager i debatten i det svenske samfund.«

Udviklingen er ikke ny for Hans Bergström:

» 
 Sverige har i dette Ă„rhundrede vĂŠret et autoritativt konsensussamfund, hvor de sociale udstĂždningsmekanismer kan vĂŠre meget stĂŠrke. Alle kender alle, og arbejder i netvĂŠrk. Man behĂžver ikke sĂŠtte politiet ind for at stoppe nogen. Der findes betydeligt mere subtile metoder – hvem der kan komme i betragtning til forskellige stillinger, hvem der kan udnĂŠvnes, hvem der anses for at vĂŠre legitime i debatten […] NĂ„r det gĂŠlder den demokratiske model i Sverige, mĂ„ man ikke glemme, at det ikke bare handler om, at der findes en gruppe, som sidder i landets ledelse. Vi har ogsĂ„ at gĂžre med en mentalitetsforandring hos folket.« Bergström sammenligner det svenske samfund med det sovjetiske nomenklatur, og retter skytset mod medierne, som – mener han – spiller en afgĂžrende rolle i den mentale kontrol af svenskerne: »Tidligere var det tanken, at man havde forskellige aviser med forskellige opgaver og forskellig partifarve. MĂ„ske ogsĂ„, at der fandtes et skel mellem avisernes og de ĂŠterbĂ„rne mediers opgave. Men fra slutningen af 1960â€Černe og frem […] forvandledes journalistikken til en journalistprofession, som krĂŠvede en ensartet uddannelse og som stod for et og samme perspektiv. Tilmed med en selvfĂžlelse af at have retten til dette perspektiv […] Det er mĂŠrkeligt, at journaliststanden og medierne har som selvopfattelse, at man egner sig til kritisk granskning af magten, samtidig med at man forholder sig sĂ„ ukritisk til den statsbĂŠrende magt og magtideologi i Sverige.«

UrovĂŠkkende

Hans Bergström har selv vÊret en del af systemet. Som chefredaktÞr talte han ikke sÄ frit, og under den seneste valgkamp nÊgtede han at optage en annonce fra det forkÊtrede indvandringskritiske parti Sverigedemokraterna, fordi han ikke stolede pÄ »deres nye facade.« Det drejede sig om annoncen med overskriften: Vi siger, hvad du tÊnker. Nu siger Bergström altsÄ selv en del.

Men interviewet med den nye, frit talende Bergström vakte ikke den debat, man mĂ„ske kunne have forventet.Demokratiets vilkĂ„r i Sverige er specielle. SĂ„ledes udtalte en journalist ved Sydsvenska Dagbladet til TV1, at pressens opgave i indvandrerspĂžrgsmĂ„let »snarere er at opdrage end at informere. Og da postbude i byen Mölndal undlod at uddele post fra det hĂžjreorienterede (men altsĂ„ legale) parti Nationaldemokrataterna, blev de ikke irettesat af ledelsen – tvĂŠrtimod blev de belĂžnnet med en pris for civilcourage.

I den kristne ugeavis “VĂ€rlden i dag” skrev Carin Stenström om det forstemmende i, at en mand som Hans Bergström fĂžrst tager ordet nu – og sĂ„ i et lille tidsskrift, som ikke lĂŠses af sĂ„ mange. Det, som kan siges der, kan Ă„benbart ikke siges i den store avis, hvor det faktisk har mulighed for at pĂ„virke samfundet, pĂ„peger hun:

»Det er faktisk meget urovĂŠkkende. Hvad havde egentlig hindret ham i at sige det fĂžr, han havde jo magten til det. Men han styres Ă„benbart af “meget subtile mekanismer”.«

Stenström beskriver det svenske magtapparat som et isbjerg, hvor kun en lille del er synligt.

»Den store tyngde og kraft ligger under overfladen, usynlig for medborgerne og uden for demokratisk kontrol.«

Under overfladen lever den svenske hegemoni, uigennemtrÊngeligt massiv. Og mÄske en del af forklaringen pÄ, at svenske fantaster og galninge stikker med knive frem for at kaste med rÞd maling.

SÄr i selvforstÄelsen

Endnu kan vi kun gĂŠtte pĂ„, hvem der stĂ„r bag mordet den svenske udenrigsminister. Hvis det – som det er blevet antydet – er en banal tasketyv, sĂ„ burde det i hvert fald fĂ„ folk til at indse, hvor voldelig en by, Stockholm er blevet, mener Jonathan Friedman. Hvis det – som det er sandsynligt – er noget andet og mere, der er pĂ„ spil, er det et nyt sĂ„r i det officielle Sveriges selvforstĂ„else.

En selvforstÄelse, der ifÞlge Friedman allerede var ved at krakelere. Det har vÊret ophedede tider i Sverige:

»Debatten om euroen har vĂŠret interessant, fordi den har vĂŠret sĂ„ helt ubegrundet voldsom. I realiteten er der tale om et meget afgrĂŠnset Ăžkonomisk emne, som ikke burde kunne vĂŠkke store fĂžlelser. Men ingen taler rigtigt om Ăžkonomi, der er sĂ„ meget andet pĂ„ spil – et spĂžrgsmĂ„l om Ă„benhed kontra lukkethed, Sveriges forhold til omverdenen i det hele taget.«

Midt ned i denne spĂŠndte situation rammer knivstikkene mod Anna Lindh:

»Det er nĂŠsten som et skuespil, en ĂŠstetisk opsĂŠtning. Her har vi et Sverige i opbrud, med dybe skel i befolkningen og med begyndende tegn pĂ„ oprĂžr mod den politiske klasse. Og sĂ„ sker dette her. Stenen ruller tilbage, folk rykker sammen – pĂ„ opfordring fra statsministeren. Jeg finder det i virkeligheden meget forkert, at man gennemfĂžrer afstemningen under disse omstĂŠndigheder – og det er tankevĂŠkkende, at den chokerende begivenhed tilsyneladende styrker ja-siden. Normalt ville man forvente, at angst og usikkerhed fik folk til at sige nej til det nye og ukendte, nu kan det ende med, at det bliver et ja til alt det nye, fordi folk pludselig bliver flove over, at de var lige ved at sĂŠtte sig op imod politikerne.«
niels.lillelund@jp.dk


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.