25
jun
Seneste opdatering: 27/6-10 kl. 0219
30 kommentarer - Tryk for at kommentere!
Del...


Samme sted, dagen efter. Lidt tidligere på aftenen.

Klik f. helstr.


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Ulla Lauridsen

Posted: 25 juni 2010 - 22:39 - Svar

Hvor er det smukt.

Ulla Lauridsen

Posted: 25 juni 2010 - 22:42 - Svar

Er det okay at hugge til skærmbaggrund? Jeg er især forelsket i kløveren. Hvilket minder mig om et digt af Emily Dickinson:

http://levnedogmeninger.wordpress.com/2009/01/30/emily-dickinson-nr-26  /

  steen

  Posted: 25 juni 2010 - 22:49 - Svar

  @ Ulla : Det vil jeg ikke forhindre dig i. Jeg kendte ikke Dickinsons, men det var faktisk fordi jeg i går i anden sammenhæng genlæste Tom Kristensens Græs, og mindedes en Thurø tur for mange år siden.

  Han måtte jo ikke drikke, men jeg husker en gæst sagde, at han havde en bajer parkeret ved hvert hjørne af huset. Så tog han lige en hærværks- rundering, når trangen meldte sig 🙂 Det gjorde jeg også til aften – bajerløs/fri.

  Surfede forbi de seneste svenske nyheder, og tænkte, nej, der må Fandeme være en grænse.

  20-åringen fick fyra år
  Norrbottens-Kuriren – ‎24 jun 2010‎
  Det blev fyra års fängelse för den 20-årige man som misshandlade och rånade en 58-årig man, samt tände eld på hans villa, i Kalix. Mannen avled. Det var det 28 mars som en 58-årig man misshandlades svårt i sitt hem i Kalix.

  Misstänkt mord i Alvesta
  Aftonbladet – ‎7 timmar sedan‎
  Vid 14.28 i dag larmades polisen till en lägenhet i Alvesta. Där hittades en död man. Omständigheterna gör att polisen misstänker att han har blivit mördad.

  Misstänkt mord i Helsingborg
  Dagens Nyheter – ‎11 minuter sedan‎
  En man hittades på fredagskvällen död i en lägenhet i Helsingborg.

  30 förhörda om mord i Haninge
  Expressen – ‎10 timmar sedan‎
  – Vi har en del spår vi jobbar med men det är inget som har gett ett resultat än, säger Hesam Akbari, informationschef på Södertörnspolisen.

  Nio mordutredningar
  Örnsköldsviks Allehanda – ‎24 jun 2010‎
  Just nu tampas de med fem ouppklarade mord

  Värdedepå i Växjö sprängd

  Rånare bombhotade polishuset i Växjö innan de sprängde sig in i G4S värdedepå.

   Thomas Bolding Hansen

   Posted: 28 juni 2010 - 19:53 - Svar

   Emily Dickinson (1830–86). Complete Poems. 1924.

   Part Four: Time and Eternity

   XXXV

   NO rack can torture me,
   My soul ’s at liberty.
   Behind this mortal bone
   There knits a bolder one

   You cannot prick with saw, 5
   Nor rend with scymitar.
   Two bodies therefore be;
   Bind one, and one will flee.

   The eagle of his nest
   No easier divest 10
   And gain the sky,
   Than mayest thou,

   Except thyself may be
   Thine enemy;
   Captivity is consciousness, 15
   So’s liberty.

   http://www.bartleby.com/113/

  Liva

  Posted: 26 juni 2010 - 13:16 - Svar

  Uha hun var skønt gnistrende intens i sin lyrik, Emily Dickinson.

Mette

Posted: 26 juni 2010 - 11:43 - Svar

Åh, så skønt.

Jeg ved ikke, hvordan man stjæler Steens billeder til skrivebordet, for så havde jeg fo rlængst stjålet det mytiske fra Gurre.

Tom Kristensen har – så vidt jeg husker – også skrevet om noget helt andet græs. Det er snart længe siden, at han og Johannes boede på Thurø. Johannes kendte vi i vor familie, og han begravede det kære menneske, der havde fungeret som min mormor. Kirken var stuvende fuld, og jeg var 16 år og havde udstyret mig selv med bourgognefarvede handsker. Sad stiv og strunk som min farmor, der var en pompøs dame. Dybt forlegen over, at alle de voksne græd, hvis de da ikke hulkede. Johannes fik sagt det rigtige, og biskop i Helsingør og en god salmedigter blev han jo også.

Liva

Posted: 26 juni 2010 - 13:18 - Svar

Snaphanen kan både male med ord og med sit kamera. Jamen kære hvad vil du mere. 🙂

Ulla Lauridsen

Posted: 26 juni 2010 - 17:34 - Svar

Mette, du skal højreklikke på billedet, så kommer der en menu, hvor du vælger ‘gem billede’. Så lægger du det et sted på din computer, og så åbner du det, højreklikker på det og vælger ‘brug som skærmbaggrund’.

  Mette

  Posted: 26 juni 2010 - 20:11 - Svar

  Tak, Ulla. Det er jo forbløffende nemt. For mig er det med pc’ere som med biler, jeg har ringe tålmodighed, når det gælder at læse brugerhåndbøgerne og har ikke noget i mod at spørge dumt, jeg nægter også at skifte dæk, selv om det er nemt. Men jeg har da engang fået en topkarakter ved en amerikansk eksamen, der handlede om store dataanlægs tekniske indretning, og hvor der var mange ingeniører, der dumpede.. Da var jeg enlig mor, og det gjorde hele forskellen. Mødre kan jo løfte biler, hvis børnene ligger under dem og skal reddes. Nu er barnet selvforsørgende. 🙂

steen

Posted: 26 juni 2010 - 20:42 - Svar

Mette – nu tog du den store version ?

  Mette

  Posted: 26 juni 2010 - 20:54 - Svar

  Steen, jeg er vokset op ved havet og tog et vandbillede – det med pynten i baggrunden. Det ser forrygende ud på mit “skrivebord”, jeg har ladet det fylde hele skærmen. Tusind tak, det kommer jeg til at glæde mig over i lang tid. Det afløste et fra County Clare i det vestige Irland.

   steen

   Posted: 26 juni 2010 - 21:00 - Svar

   Selv tak. Du så månen kom med på det første ? Skal jeg være helt ærlig, opdagede jeg det først da det var kommet ind i pc en.

   Det er sket før. I 1970 erne tog jeg et billede udover Yokohama Havn. Et halvt år efter opdagede jeg, at jeg også havde fotograferet Mount Fuji, som jeg aldrig havde set. Et blow up gys 🙂 Det var UV filtret, der gjorde det tydeligt synligt på filmen.

   Lysets sartere nuancer skyldes at det er en østvendt solnedgang. Det hele er indirekte. Det egfentlige foregår bag vores ryg, men den kliché kender har man jo set nogle gange.

   Disse er “on the rocks” – no photoshop, kun lidt beskæring.

    Mette

    Posted: 26 juni 2010 - 21:29 -

    Nej, det må jeg jo indrømme, at jeg ikke så. Den måne er ellers fantastisk, så den skifter jeg til på et tidspunkt. Jeg fulgte i nogle år nogle hyggekurser i astronomi på Ole Rømer observatoriet i nærheden af, hvor jeg voksede op. En gang sagde jeg noget om fantastiske solnedgange på Hawaii, hvortil astronomen svarede, at solnedgange er ligeså farvestærke herhjemme. Jo, det er de tit, men ikke det voldsomme farvespil hver aften, som jeg så på Oahu. Du har fanget det blide danske pastellys, der har noget perlemorsagtigt over sig.

    Bjovulf

    Posted: 27 juni 2010 - 02:22 -

    Ha, Steen – inspireret af dine billeder af det nordiske lys forsøgte jeg mig på selveste Midsommer nat
    med at tage et billede af vores lyse nordlige nattehimmel og fik så helt uvidende en komet (!) med i billedet,
    som, jeg slet ikke anede, skulle være der, endsige overhovedet havde hørt om før.

    http://tinypic.com/r/2d7gdo7/6 ( 1/4 størrelse – 768 x 576, 266 kb )

    http://yfrog.com/f/2dhpim5488cometmcnaught20j/ ( original – 3072 x 3204, ca 3 MB )

    Den er lige på grænsen af det synlige for det blotte øje, så jeg bemærkede slet ikke noget – eller har måske bare taget den for en udtværet sky? – , da jeg selv kiggede ud af vinduet, men den har altså en pæn stor udstrækning og bredde, så et alm. digi-kamera på et ministativ placeret på min gesims – meget forsigtigt 😀 – og så ca. 5 sekunders eksponering var altså nok til at gøre den meget tydelig – endda helt uden at kigge og helt uden hænder 😉

    Jeg måbede naturligvis en del over dette mystiske “lydspor” på himlen – i flere dage endda – , men er nu
    altså ved gode venners hjælp nået frem til, hvad der her er tale om for en “fætter”.

    Er der nogle af jer andre, der har bemærket denne flotte, grønlige komet på den nordlige / nordvestlige himmel efter solnedgang her i juni måned? Man skulle kunne se den med det blotte øje under gunstige lysforhold – hvis man altså har gode øjne – , og under alle omstændigheder i blot en almindelig prismekikkert. Den er vist synlig – i hvert fald i kikkert – i et par uger endnu, så “skynd” jer endelig ud at observere – banen
    er hyperbolsk – i modsætning til de “normale” kometers elliptiske baner – , så I får med statsgaranti ALDRIG nogensinde chancen igen!
    Måske kan du tage et meget flottere billede, Steen, end det jeg var i stand til at opnå med mit lille, ‘billige’ “point and shoot” kamera? ( husk stativ! 😀 ).

    Kometen hedder McNaught 2009 R1 – mere om den her:

    http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1287121/Bright-green-co met-visible-UK-skies-rest-week.html

    http://cometography.com/lcomets/2009r1.html Med flere meget flotte billeder, når man scroller ned.

    http://en.wikipedia.org/wiki/C/2009_R1

    Nu mangler vi så bare at få at vide, hvorfor F. den er grøn? Nogen der har en forklaring på det?

steen

Posted: 27 juni 2010 - 03:41 - Svar

@ Bjovulf: Guds hånd der første fingeren på udløserknappen ? Utrolæigt hvad man kan fotografere, når man ikke kigger efter 🙂

Jeg kendte engang en maler, der godt kunne lide at fotografere. Men han var ude efter tilfældighederne, han ville spille terninger. Så hver gang han havde taget 36 billeder, spolede han filmen tilbage og fotograferede oven i de billeder han allerede havde taget igen. Altså ialt 72 eksponeringer på 36 billedrammer. Det gav de utroligste resultater, især når det var lysbilleder og de blev blæst op i størrelse.

Min digitale udrustning er ikke noget videre. Jeg har i årevis elsket dette kamera, som er lige til at skjule i en håndflade, og det kan det meste af hvad man skal bruge. Og hvem vil ligne en fotograf – én med pædagogskæg og hængerøv i Lewis bukserne ? Så hellere en flue på væggen !

  Bjovulf

  Posted: 27 juni 2010 - 06:19 - Svar

  Ja, ikke? – Jeg fik godt nok måbet en hel del der – underligt, at den – så vidt jeg da ved –
  slet ikke har været nævnt den danske presse.

  Og jeg mente naturligvis “lysspor” – ikke “lydspor” 😀 – hvilket det i øvrigt så altså slet ikke, den er bare så lang. Det ER et “øjebliks”-billede set på den skala – IKKE noget lysspor ala det man kan fange af billygter,
  hvis kameraets lukker holdes åben længe nok.

  Jeg har lige siddet og leget med et astronomi-program for at checke observationen – nemlig dette glimrende program i demoversionen http://www.cybersky.com/
  Hvis man opdaterer komet-databasen til den seneste version, så er “min” komet faktisk med ( sammen med en masse andre *) – jeg anede ikke, at der var så mange ). Bare lidt ærgerligt, at ham der McNaught(y) kom mig i forkøbet igen-igen, når han nu allerede har så mange opkaldt efter sig, ikke? 😀

  *) Man “tænder for” kometerne og deres navne ved at trykke på et par knapper øverst i midten.
  Desværre bevæger den sig længere og længere mod vest fra dag til dag og står nærmere og nærmere
  horisonten, så den bliver sværere at observere – også på grund af, at den kommer tættere på solen,
  så det bliver for lyst, men måske kan kameraet se den?

  Aha, jeg troede, du havde et superavanceret digikamera, men jeg har nu også læst mange rosende ord
  om det mærke og den (de) model(ler). Tager det virkelig så brede billeder, eller er det fordi du beskærer dem? Det er vel ret usædvanligt, hvis det gør det, eller hvad? Mange af de nyere digi-kameraer tager som
  standard billeder i 3:2 – men dine er vel ofte i 2:1-format?

  Jo, ok – du har jo nok en pointe der. 😉

   Bjovulf

   Posted: 30 juni 2010 - 03:56 - Svar

   UPS! En meget pinlig fejltagelse – det var slet IKKE en komet! SUK

   Der var derimod en refleks i min kameraoptik fra en gadelampe uden for billedet. Hvad er mon sandsynligheden for, at den dukker op netop på det rigtige sted i billedet på nøjagtigt det rette tidspunkt og i den retning, hvor en virkelig grøn komet befinder sig – uden min vidende! – , og den så også selv har et grønligt skær i hovedenden og et kometagtigt udseende med en lang hale, der bliver stadigt svagere i den modsatte ende?

   Jeg var blevet mere og mere mistænksom både angående lysstyrken – kometem skulle jo kun lige være til at se uden kikkert under gunstige omstændigheder – og over halens retning. Den peger jo normalt altid væk fra
   solen, som stod lige under horisonten på dette tidspunkt, og det så slet ikke ud til at kunne passe på nogen måde, uanset hvordan “kometen” var placeret i forhold til solen ude i rummet.
   Så her til aften prøvede jeg igen, selv om det var overskyet, og fik minsandten efter en del eksperimenteren
   frem og tilbage og op og ned en fin ny komet frem på den nu overskyede himmel 😀 Men det er en meget fin balance, så jeg har skam virkelig været “heldig” den aften.

   Så jeg skal hermed beklage mange gange, hvis jeg har fået lokket nogle af jer ud på vildspor.

   Moralen af historien må være. “If it looks too good to be true, it probably is” 😀

Anonym

Posted: 28 juni 2010 - 12:29 - Svar

Kometen er vel grøn, fordi temperaturen falder. Den er ved at brænde ud, ikke sandt? Jeg kiggede forgæves efter den i aftes.

Mit nye skrivebordsbillede giver mig en glad og lykkelig fornemmelse, hver gang jeg ser på farverne og formerne. Det er ikke dårligt at kunne sætte i gang på bestilling. Ganske gratis og kun sundt. Mon billedet er fra det fynske øhav?

  Bjovulf

  Posted: 28 juni 2010 - 19:24 - Svar

  Nah, nok mere på grund af nogle af de grundstoffer den består af.
  Hvem ved – måske er denne snavsede komet-snebold ligefrem lavet af pistache is ? 😀

  Jo tættere den kommer på solen, jo mere varmer den op og bliver klarere, men desværre også
  sværere at observere pga. sollyset eller den meget lyse nordlige nattehimmel – og så står den
  nu også meget lavt over den “nordlige” horisont, så det kan være svært at få helt frit udsyn til den
  mange steder – jeg har det fx. ikke længere her på Nørrebro.

  Så vidt jeg kunne forstå, så er den snart på vej bag om solen, men om vi så kan se den dukke op igen
  på et senere tidspunkt, det melder historien indtil videre ikke noget om.

  Jeg skal beklage, at jeg var så længe om at få nyheden ud, men det var først lørdag, at jeg blev klar over,
  hvad det var for en mystisk “fætter”, jeg havde fanget ved et rent lykketræf.

  Prøv eventuelt med et kamera på stativ og lang lukkertid + evt. diverse smarte filtre, hvis man er til den slags feinschmäckeri 😉

  Tidligt efter solnedgang er den højere oppe (ca. 12 grader ), men der er der nok for meget lys fra solnedgangen stadigvæk. Senere – kl. 1 til 2 ( sommertid! – står den lavere — omkring 6-8 grader og begynder så at kravle op igen, men det gør solen jo “desværre” også 😉

  I kan bruge den meget klare stjerne Capella i stjernebilledet Aurigae / Kusken til at navigere efter.
  Den står i stik nord omkring midnat – ca. 11-12 grader over horisonten. Kig så ca. 15-20 grader
  mod vest fra den og lidt nedad (se vedlagte kort ).

  Komet McNaught 2009R1 – set fra København fra 280610 – 23:00 til 290610 – 02:00

  http://tinypic.com/r/k0fpqc/6
  http://tinypic.com/r/2qn89b8/6
  http://tinypic.com/r/v2yzvr/6
  http://tinypic.com/r/2ngtmy1/6

  NB. Kortene er i bedre kvalitet, hvis I klikker på dem 😉
  Eller prøv evt. selv vha. Cybersky ( www. cybersky.com ).

Mette

Posted: 28 juni 2010 - 12:30 - Svar

Jeg kom igen til at sende et anonymt indlæg

  Bjovulf

  Posted: 28 juni 2010 - 19:28 - Svar

  Det gør ikke noget, Mette – vi ved godt det er dig! 😀

  Har du overvejet at begynde at bruge burqa i stedet? – hehe

   Mette

   Posted: 28 juni 2010 - 20:01 - Svar

   Tror ikke, at det hjælper. 🙂

Mette

Posted: 28 juni 2010 - 18:05 - Svar

Herligt, der er kommet flere vandbilleder.

Ulla Lauridsen

Posted: 28 juni 2010 - 18:50 - Svar

Inger Christensen har skrevet to samlinger ved navn ‘Lys’ og ‘Græs’. Kahænde man skulle genlæse …

Ulla Lauridsen

Posted: 28 juni 2010 - 20:00 - Svar

Een mere om græs. Det billede af kløveren er nu ikke til at slå:

http://levnedogmeninger.wordpress.com/2009/01/28/emily-dickinson-nr-33 3/

  Liva

  Posted: 28 juni 2010 - 20:56 - Svar

  Det er så gu’ saligt at lægge sig i det græs der hedder digte. Tak for at linke til dine oversættelser af Emily Dickinson. For nyligt så jeg i øvrigt en gravsten med et citat af hende.

  Noget andet er at det er ret skægt at den anden Ulla tilsyneladende bruger det at kigge på kommunale regnskaber som en overspringshandling …hahaha..

Ulla Lauridsen

Posted: 28 juni 2010 - 20:15 - Svar

Forresten, Thomas Bolding Hansen: Det er ikke lige meget, hvilken udgave af ED, du læser. Jeg kan anbefale den her:

http://www.elounge.com/pages/ProductDetails.aspx?ProductIndeks=2940382

Nøgleordet er R. W. Franklin – den seneste forskningsbaserede udgave. Mange af de andre er forfupsede.

Ulla Lauridsen

Posted: 28 juni 2010 - 21:01 - Svar

Ja, den ‘anden Ulla’ får en til at tænke på ord som ‘ærefrygtindgydende’.

Leave a Comment