30
aug
Seneste opdatering: 5/8-14 kl. 0101
16 kommentarer - Tryk for at kommentere!
Del...

Mølle på sydsiden af Kullen var det hotteste før første verdenskrig. Der gik tog fra Berlin, og der gik skib direkte fra Bellevue i Danmark. Kejser Wilhelm ferierede der, og var nær ved at blive dræbt på en ridetur. Hvad kunne det ikke have mefdført for Europas historie, hvis mordet var lykkedes hesten?

Når jeg ser Mølle, tænker jeg på Hjalmar Söderberg og hans danske barnebarn, Henrik Stangerup. Havde det ikke været for forfatteren til Doktor Glas og Elsa Gress, havde den danske litteraturhistorie set anderledes ud. Stangerup havde den prøvelse det var, at være en borgerlig intellektuel af europæisk observans i de røde halvfjerdsere, men da han døde i 1997 blev han lynhurtigt en troende socialdemokrat, hvilket beviser at der er frelse, selv for den mest forhærdede synder.

Stangerup ville stik imod tidsånden retablere skylden og ondskaben som virkelighed. (Manden der ville være skyldig), hans helte hed Holberg, Camus, Koestler, Orwell og Karin Boye, blandt mange andre. Få stemmer er mere savnede i dag end Stangerups. Jeg gjorde grin med ham i Politiken for mange Herrens år siden: “Man må forestille sig Henrik Stangerup som et lykkeligt menneske”. Da var ordene betydeligt klogere, end jeg selv var. Hvor mange dumheder får man ikke trykt, alene fordi de er fikst formulerede ? Små hvalpe pisser op ad store træer, men hele koret pissede med mig dengang. Er der andre, der skammer sig ?

Det er de tanker, der løber igennem mit hovede, når jeg ser Grand Hotel i Mølle, hvor Söderberg mødte sin danske Emilie Voss i 1910, dengang verden endnu var ung og bristefærdig af fremtidstro. Söderberg tog sit liv i oktober 1941 hos sin datter Betty i Øster Søgade 96 i København, i det der for ham var den sorteste af alle nætter: Nazisternes besættelse. Jeg ville gerne have læst, hvad hans barnebarn kunne have skrevet om vor tids nazister. Det er som om, de altid er der i forskellige klæder. Mogens Fog, Erik Skinhøj, Knud Jespersen, Gert Petersen,Ole Sohn og Lars Ohly, Gudrun Schyman og alle de sidstedages-hellige. Nyt tøj for hvert årti. Der går en lige linje fra Robespierre til Bin Laden og DR´s lidt forhenværende yndling, imam Abu Laban, smidt ud af tre lande, men nu langt om længe udvist af Danmark af døden. Ikke af nogen andre, vel at mærke.

Tolerance er de vantros erstatnings-credo, den er en “omni-spiritualitet”, der krammer enhver voldspsykopat, for “onde mennesker” er bare folk, der har fået for lidt kærlighed. Uden den tvangstanke, vælter deres liv. Til søs kaldte vi det “narrefisse”. Søfolk havde – i al fald dengang – et meget ærligt sprog. Når en luder var gratis, hed det “sympatifisse”. Man er helt ajour, det var rendyrket tillid. Særligt af lykken tilsmilede kunne få det, men i det daglige og i det store hele, måtte vi som regel leve uden den nåde. Det hedder “dagligdagen”. De fleste bruger lang tid på at  drømme sig væk fra den.

Stangerup og Camus lærer én, at man kan leve uden den åndelige rollator, den sympati fra den mulige gud og den kærlige, alt-overbærende kvinde, der giver én alt det, man ikke har fortjent. At mange andre ting end dagligdagen, er betydeligt værre, og at ønske sig væk, er  opskriften på katastrofe. At når små mennesker får store “visioner”, er der fare på færde. “Bereite dich zu leben”.

Det er mange imod, næsten rent  fysisk. Hele partier er dannet på  kvalmen over livet, som det er. Den konservative tanke er, at det er et mirakel, at det hele ikke er værre end det er, men at mareridtet altid er inden for rækkevidde. Det var de mareridt, Stangerups forfatterskab blandt andet handlede om, en fysisk realitet i hans levetid. Og det var Mølle den dag, i et land på vej væk fra sig selv ind i en fremtid, der for en omhyggelig betragter gennem fire årtier, ligner en uundgåelig katastrofe.

Da jeg så ud over Mølle-bugten i fredags, tænkte jeg: “Det er ikke sandt. Jeg tager fejl, dette forsvinder aldrig. det er min onde drøm.” (foto Söderberg i København.)

Under sina senare år i Köpenhamn ägnade sig Söderberg allt mindre åt skönlitteratur. Istället bedrev han religionsforskning i verk som Jesus Barabbas och Den förvandlade Messias. Söderberg menade att Jesus och Barabbas var samma person. Söderberg har också bland annat översatt Jens Peter Jacobsen och Anatole France till svenska.I Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning skrev Söderberg mycket kritiska artiklar om nazismen och dess anhängare. HJalmar Söderberg –  En kosmopolit i dansk litteratur, På Hotel Kullaberg fann Hjalmar Söderberg den stora kärleken, Badeskandalen i skånske Mölle,

Journalist-rektor: Nærmest censur mod svenske nationalister

De svenske nationalister Sverigesdemokraterne bliver forsøgt tiet ihjel af svenske medier, der ikke vil have dem med i den afgørende tv-debat og ikke vil sende deres valgvideo. Svensk presse svigter sin rolle, og det var aldrig sket i Danmark, mener journalistrektor Anne-Marie DohmJournalisten

Sandt nok, men det er set før og hørt før, det kommer op hvert 4 år ligesom valgobservatørerne, og så glemmer alle det igen. De der nyder godt af tingenes tilstand, de syv konservator-partier, har ingen interesse i at de  ændres. Man kunne  lade folk stemme hjemme fra deres pc, spare en masse penge og opnå en højere valgdeltagelse, men det er der heller  ingen,  der er  interesseret i.

Når angivelig offerstatus ‘fører til’ ekstremisme

De fleste af vores læsere er sikkert bekendt med Robert Spencers analyser og kommentarer på Jihad Watch, og henvisninger hertil er formentlig normalt overflødige. Citatet her er dog så præcis en afdækning af de uforenelige tænkemåder der er oppe imod hinanden, at det fortjener særlig opmærksomhed (LFPC).

[…] “The joke is on moderate Muslims,” said Muqtedar Khan, a University of Delaware political scientist and author of “American Muslims, Bridging Faith and Freedom.” “What’s the point if you’re going to be treated the same way as a radical? If I get into trouble are they going to treat me like I’m a supporter of al-Qaeda?”…

What’s the point? Did he really ask that? How about this for a point: Muslims should not support Al-Qaeda because of human decency. Because of respect for human life. Because of the importance of human rights. Because the “radicals” are perpetrating great evil, murdering innocent people and working for the subjugation of women and non-Muslims, and the extinguishing of the freedom of speech and the freedom of conscience. And apparently all that is just fine with Muqtedar Khan, if you make him angry.

That’s “moderation”? “Moderate Muslims” threaten to turn “radical” if they get angry


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Bjovulf

Posted: 31 august 2010 - 04:30 - Svar

Thilo Sarrazin på ARD 30.08.2010

http://www.tagesschau.de/inland/sarrazin184.html

Video

Tagesschau – 30.08.2010 – 22.50
http://www.tagesschau.de/multimedia/video/ondemand100_id-video764088.h tml

Buchveröffentlichung: Diskussionen um Sarazins Thesen gehen weiter
31.08.2010 01:06
http://www.tagesschau.de/multimedia/video/ondemand100_id-video764162.h tml

31.08.2010 01:13
Heinz Buschkowsky (SPD , Bezirksbürgermeister des Berliner Bezirks Neukölln) im Gespräch zur Diskussion um Sarazin
http://www.tagesschau.de/multimedia/video/ondemand100_id-video764168.h tml

Radio

Kommentar: Sarrazin auf Abwegen
http://www.tagesschau.de/multimedia/audio/audio57486.html

Bundesbank distanziert sich von Vorstandsmitglied Sarrazin
http://www.tagesschau.de/multimedia/audio/audio57492.html

Bjovulf

Posted: 31 august 2010 - 07:50 - Svar

VKO vil sende valgobservatørerer til det svenske valg, og man er bekymret over ytringsfriheden i Sverige 😉

http://news.tv2.dk/ ( kl. 7 Nyhedsoversigten ).

http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2010/08/31/050640.htm

VKO vil sende valg-observatører til Sverige
31. aug. 2010 05.12 Udland
-De borgerlige partier i Danmark mener, at ytringsfriheden er i fare i Sverige, og mener at Europarådet bør sende valgobservatører til det forestående valg.

Det nationalistiske svenske parti Sverigesdemokraterne er udsat for grov censur i den svenske valgkamp mener Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti.

De tre partier vurderer derfor, at Europarådet bør sende valgobservatører til Danmark naboland, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Bjovulf

Posted: 31 august 2010 - 08:30 - Svar

Danmark vil få EU til at sende valgobservatører til Sverige – TV2-News (DK) 😀

http://www.youtube.com/watch?v=QB43_Y7xAQA

  Bjovulf

  Posted: 31 august 2010 - 08:37 - Svar

  Ikke “EU”, men derimod “Europarådet” 😉

  Bjovulf

  Posted: 31 august 2010 - 08:46 - Svar

  Udvidet version – incl. reaktioner fra Nassar Khader & Niels Helveg Petersen.

  http://nyhederne.tv2.dk/video/index/id/33241531/

   Bjovulf

   Posted: 31 august 2010 - 17:44 - Svar

   Unge amok – smider beboerformand ud af bydel pga. lukket bederum. [!]

   http://www.bt.dk/bttv/clip/44/12370

   Der skal åbenbart ikke ret meget til, når medlemmerne af “fredens religion”
   føler sig gået for nær ….

  egtvedpigen

  Posted: 31 august 2010 - 10:20 - Svar

  Måske svensken snart vil få øje for, hvilket politisk sidespor de har bevæget sig ud på…
  Måske de alligevel skulle have lyttet til den sønderlemmende kritik de fik af Verdens Lykkeligste Folk™, HA!
  Oh Schadenfreude! 😀 😀 ROLFMAO

   Bjovulf

   Posted: 31 august 2010 - 17:40 - Svar

   Yes, ROFLMAO indeed 😀

   De har tigget om at få igen længe 😉

Gunnar Biering

Posted: 31 august 2010 - 12:02 - Svar

Vedr. Mølle: Fint nok, et smukke billeder fra et dejligt sted, men Sandvig og hele Nordbornholm var vist lige så “hot” især blandt nordtyskere før 1. Verdenskrig – selvom de vist ikke kan prale af kejserligt besøg.

Mere aktuelt: Yderst interessant, at ikke bare Dansk Folkeparti, men også regeringspartierne nu tager bladet fra munden om den svenske elites forvaltning af ytringsfrihed og hemmelige valg. Klart, at den danske elite bakker sine svenske kolleger op – det var jo den samme danske elite, der havde held til at opretholde svenske tilstande i den danske debat helt til slutningen af 1990’erne.

Desværre tror jeg, at eliten kan opretholde det mærkelige stemmeseddel-system. Det findes også i visse andre lande, selvom det ikke i sig selv er et argument. Det er og bliver et perverst system.

Robin Shadowes

Posted: 31 august 2010 - 12:54 - Svar

Mölle by the sea i Povel Ramels The Gräsänkling Blues. Från en lyckligare tid än idag.

http://www.youtube.com/watch?v=6xANKg9usmU&feature=related

polinos

Posted: 31 august 2010 - 13:28 - Svar

-> Steen

Meget smukt skrevet, ikke mindst din afsluttende sentens. Præcis sådan har jeg det ofte: En fornemmelse af det skærende sammenstød mellem det smukke, som vor priviligerede verden stadig rummer, som en arv efter forfædrene, og så den nye, historieløse utopi, der ikke kan fatte, at den er ved at afskaffe alle de kvaliteter, der gør vor verden værd at leve i. Den skam- og tankeløse nedbryden af alt “gammelt” for at skabe en ny, på samme tid arrogant og forskræmt tarvelighed; det er som et mareridt i vågen tilstand.
Jeg er så gammel, at jeg i det mindste har levet det meste af mit liv i en priviligeret boble i historiens strøm, og det kan jeg da glæde mig over i tilbageblik. Synd for generationerne, der skal leve efter den, der begik kulturelt selvmord.

Hans Jensen

Posted: 31 august 2010 - 17:25 - Svar

Min far havde et tæt kendskab til Povel Ramel – “den gale baron”. Han sagde altid at Povel ikke spillede komedie, han var bare sig selv. Fra det Sverige vi elskede og så op til, men som den selvudråbte elite bevidst valgte at slå ihjel, til fordel for det vi har nu.

Liva

Posted: 31 august 2010 - 17:32 - Svar

Steen, hvis du bliver sådan ved (som vist her ovenover), så havner du og LFPC i en blog antologi i bogform med kors og bånd og stjerner på. Men det gør I sikkert alligevel. 🙂 Det er rigtig godt at læse det du (og LFPC) skriver. Rigtig godt. Både indholdsmæssigt og sprogligt.Jeg vil ikke skrive på nettet hvad jeg selv synes om det du i dag så flot – og også gribende – sætter ord på her oven over, men hellere linke til dette her:

http://www.youtube.com/watch?v=wHuXpWSNa-8

Dejlige billeder I viser. Minder mig om når vi selv har holdt ferie i Skåne. Og de mange gange vi bare har taget båden til Helsingborg for hyggens skyld.

Ole Burde

Posted: 31 august 2010 - 17:51 - Svar

Ang Robert Spencer’s analyse : De “moderate” muslimer bruger deres “moderation” til at TRUE os med , ( hvis vi ikke goer alt efter DERES opskrift , saa “tvinger” vi dem til at blive “radikaliserede”) .
Naar man bliver truet er det mange gange bedst AKTIVT at bringe truslen ud i realitetens verden . Hvad har vi at vinde ved at understoette en flok (i bedste tilfaelde) halvhjertede “moderate” som foeler , at de goer os en tjeneste ved deres moderation , og at vi derfor SKYLDER dem en helt masse indroemmelser ?
Hvis man tager som udgangspunkt , at en konflikt med Islaam allerede er en uundgaaelig realitet , saa er det i VORES interresse at muslimer som helheds-gruppe skal opfoere sig saa sindsygt som de overhovedet kan faa lyst til , for kun herved vil det vaere muligt at AFMASKERE og dermed AFMONTERE den u-hellige alliance mellem Islaam og venstrefloejen.
Det var denne strategi der fik Ariel Sharon til at lade Hamas faa kontrol med Gaza-striben , og det virkede perfekt .
Den Israelske venstrefloej er neutraliseret , den har ikke noget svar paa hvad man kan bruge et Hamas-kontroleret Gaza til …
Foer eller siden vil man i Europa staa overfor lignende valg .
Somalia er set fra vores side det perfekte muslimske land .

Robin Shadowes

Posted: 31 august 2010 - 19:34 - Svar

Jan Johansson och Georg Riedel – Visa från Utanmyra. En av dom vackraste svenska låtarna som gjorts.

http://www.youtube.com/watch?v=LMgitKv-78I

Leave a Comment