11
apr
Seneste opdatering: 11/4-12 kl. 2304
32 kommentarer - Tryk for at kommentere!
Del...

Også i Danmark overrasker bildene. Den danske tabloid-avisen BT har intervjuet advokat Bjørn Elmquist, som sier dette:- Disse bildene er uvanlige og i og for seg usmakelige. Jeg har aldri vært ute for noe lignende. Kanskje man kan finne på noe slikt i USA, men jeg kan simpelthen ikke finne noe legitimt formål med slike bilder. Rett nok skriver BT at det er snakk om PR-bilder, men det er det altså ikke. Også avisen Berlingske plukket opp saken, og prioriterte den som hovedoppslag på sin nettutgave onsdag morgen.Kritiserer Breiviks forsvarerteam for å stille opp som fotomodeller. Defending Breivik: Get ready for Scandinavia’s newest crime drama starring mass killer’s deadly serious legal team

Jeg har nogle gange kaldt det “Cirkus Breivik”, men hvis jeg så TV ville jeg måske som aviserne kunne associere til “Borgen” eller “LA-law”, som, jeg ikke kender. Jeg bliver mere og mere bekymret for mandag den 16.4. Hvad skal de efterladte mene om dette PR-fremstød, og hvordan rimer det med sagens alvor? Skal Breivik ikke have lov at komme i sin kommandøruniform eller kjole og hvidt? ER det en annonce for en international toppost? Skulle man udbede sig en psykolog-udtalelse på advokat Lippestad, nu hjernevriderne alligevel er i gang?

Hvad angår selve hovedpersonen – hvis man tør kalde ABB det – så siger psykiatriprofessor Levander idag at “den nye rapport er uprofessionel” og at “Det finns en önskan om att han ska vara frisk och ond, snarare än sjuk och missförstådd.” (Man kan høre Levander i SR her.) Er det tilfældet, gør Norge hverken psykiatrien som videnskab eller historien nogen tjeneste. Men der er større ting på spil lige nu end psykiatriens anseelse, ligesom der var i 1945, da Norge skulle bruge en nationaldigter med “varigt svækkede sjælsæevner.” Det fik de – hokus-pokus. Den svækkede mand skrev derefter en af det 20 århundredes måske 100 mest berømmede bøger. Alt for mange manipulationer og fejltagelser, vil gå igen og plage Norge i en lang eftertid. Man vil jo nødigt kalde jurister og psykiatere for magtens luderkarle, men så kunne de jo selv gøre lidt for, at udtrykket ikke lagde sig selv til rette på ens tunge.


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Santor

Posted: 11 april 2012 - 17:55 - Svar

Der er vist lagt op til det helt store cirkus.

Men, lur mig om det ikke er fotografen der har foreslået den opstilling vi ser på billederne.

  steen

  Posted: 11 april 2012 - 18:07 - Svar

  Jo, det siger Lippestad jo også. Jeg mener blot, i en så højprofileret sag, burde han have godkendt resultatet inden publicering. Modellerne må jo have anet, hvordan de tog sig ud, ikke mindst som de poserer på foto II.

   Santor

   Posted: 11 april 2012 - 21:46 - Svar

   Enig 🙂

  Anonym

  Posted: 11 april 2012 - 21:45 - Svar

  Det er bare en ting jeg som norsk synes om disse “fotomodellene” : TOTALT USMAKELIG !

   Marit

   Posted: 12 april 2012 - 13:15 - Svar

   I advokat Lippestads første intervju, angående Breiviks status, san han at terroristen var sinnssyk. Senere uttalte han at vedkommende var tilregnelig. Ikke særlig betryggende at det er så lett å skifte mening. Det hører til historien at Lippestad er aktiv, tillitsvalgt Arbeiderpartimann.
   Man kan undre seg over forsvarerens ønske om å fremstå som fotomodell.

Thomas Nydahl

Posted: 11 april 2012 - 18:35 - Svar

Oavsett hur det gått till kan väl aldrig en välutbildad advokat vifta bort resultatet. Detta är det definitiva trendbrottet i nordisk offentlighet. Steen, du har haft rätt hela tiden beträffande “Cirkus Breivik”. När jag ser dessa kusliga bilder – de påminner mig både om helt nya tv-serier som Mad Men och lite tidigare Dr. House – som vore de ett gäng mannekänger Dressman eller någon värre, så förstår jag att offentligheten befinner sig i en brant utförsbacke. Ingen bortre gräns finns för hur man kan markera sitt revir.

Vi talar om en extrem terrorist och massmördare. Hans försvarare ska nu se ut som om de kunde försvara också i den innersta meningen av ordet. Vi erbjuds en spännande, kittlande rättegång och vi kommer att slicka i oss varenda detalj. Lippestad har redan slagit an tonen, modefotograferna förverkligat den – och vi, alla vi fän som glor efter närmaste rättsskandal, kommer att sitta klistrade vid tv- eller datorskärmar och kanske ändå i sista stund inse att ingenting av detta händer i den verkliga världen. Eller är det just där terrorismen hotar oss alla? Jag slutar med den retoriska frågan.

Marie

Posted: 11 april 2012 - 18:51 - Svar

Hov, Steen, der snuppede du den historie, jeg har samlet samme til i længere tid. Min skulle have haft overskriften

FRA HUSMANDSADVOKAT TIL MARKETINGCHEF.

Tonen er slået an, og den skal blive fulgt op.

http://www.youtube.com/watch?v=AR-KbvXvBd8

steen

Posted: 11 april 2012 - 19:28 - Svar

beklager – de var ikke til at overse på Daily Mail, hvor jeg så den først. Jeg låner den lige af dig,det er så dejligt interaktivt 🙂

synopsis-olsen

Posted: 11 april 2012 - 21:51 - Svar

Fin skarp kommentar Steen! Alt kommer til at dreje sig om mediepromovering, uanset alvoren i sagerne.

Toppolitikeres leflen foran kameraer i TV-programmer som f.eks. ‘Vild med Dans.’ Deres henslængen i sofaer til interviews med bizarre TV-værter, der kræver kvikke svar. Deres udstilling af sig selv som latterlige joggere og motionsfreak. En Putin og Obama med bar overkrop og så videre osv. Den nye chef for Verdensbanken som optræder som rappende rummand i en video. Den tåbe skal forvalte store dele af verdensøkonomien.
Giv os en helt ‘normal’ person der er bundsolid, gerne ekstrem kedelig, men samtidig en man kan stole på, fordi fokus er på sagen og ikke på at gøre sig populær og til. Skab Jer så når der ikke er kamera på, men lad ikke os andre blive belemret med det. Det er uværdigt!

Marit

Posted: 11 april 2012 - 21:54 - Svar

Som norsk har jeg bare en kommentar til disse “fotomodellene” av noen advokater : SMAKLØST !
Rettssaken vil bli et sirkus uten like, som vil koste 2.5 millioner pr dag.

Jernhesten

Posted: 11 april 2012 - 22:01 - Svar

Må indrømme at jeg ikke kan se problemet.

Lippestad er selvstændig erhvervsdrivende – ikke offentlig ansat.

Når en gammel radikal politikker Bjørn Elmquist syntes billederne er usmagelig, så kan man også godt gå ud fra at de rimelig gode..

  steen

  Posted: 11 april 2012 - 22:53 - Svar

  Jeg vil give dig ret i, at Elmquist er et ret tungt modargument, men lige i dag, synes jeg ikke det er nok.

   Marie

   Posted: 11 april 2012 - 23:33 - Svar

   Jeg har et indlæg liggende til godkendelse. (flere links).

Vagn Henning

Posted: 11 april 2012 - 23:01 - Svar

Skulle jeg forarges over billederne? Helt ærligt, at Bjørn Elmquist ikke skammer sig! Om nogen har han forstået at profilere sig selv som forsvarsadvokat. Ingen forbryder er gemen nok til at Hr. Elmquist kan få ham frikendt på en teknikalitet og bagefter slå sig op som Den lille Mands forsvarer mod det onde system.

Marie

Posted: 11 april 2012 - 23:22 - Svar

Vi har ikke misforstået noget, og uanset hvad vi mener i Danmark, er de billeder allerede på vej verden rundt.

For mig at se kan der ikke herske tvivl om, at Advokatfirmaet Lippestad fra starten har kørt en benhård socialdemokratisk markedsføringspolitik, der, hvad metoderne angår, er lige efter bogen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Promotion_%28marketing%29

Resultaterne har da heller ikke ladet vente på sig, Lippestad blev fx allerede kåret for«Årets prestasjon» i 2011 i Finansavisens årlige advokatkåring.

http://no.wikipedia.org/wiki/Geir_Lippestad

I efteråret havde advokatfirmaet stadig en relativt upåfaldende hjemmeside, om end den oplyste, at (den socialdemokratiske ejer og politiker) Geir Lippestad havde fået et ”ben” overdraget af regeringen, jeg husker ikke, hvad det handlede om. Noget tyder på, at firmaet på det tidspunkt var et enmandsfirma og aldeles uegnet til at påtage sig en så stor opgave som 22. juli sagen jo er.

I efteråret fusionerede firmaet med et andet advokatfirma, oplystes det på den tidligere hjemmeside, men ifølge den nuværende er der stadig kun fire ansatte advokater og en kontorassistent, og de to yngste advokater er meget grønne, den ene var ifølge oplysninger på nettet indtil for nylig advokatfuldmægtig, dvs. ikke færdiguddannet advokat. Lippestad og den jævnaldrende partner Vibeke Hein Bæra har tidligere arbejdet sammen. Hun kommer fra en administrativ stilling i Arbejdstilsynet, der i hvert fald i Danmark er et meget politisk foretagende med kraftig drejning mod venstre.

Alt i alt vil jeg derfor tillade mig at mene, at advokatfirmaet fortsat ikke er gearet til en opgave, der vil påkalde sig hele verdens opmærksomhed. Og endvidere, at det er et foretagende, hvor det politiske spiller en stor rolle.

Den nye hjemmeside er meget intetsigende bortset fra oplysningerne om, at Lippestad og Hein Bæra drager rundt med et foredrag om ”værdikommunikation”. De nye billeder er meget smagløse, men med tanke på, hvad der forestår, er foredragsturneen endnu værre, og emnet er på ingen måde hemmeligt endsige pakket lidt diskret ind. Tværtimod. Hjemmesiden oplyser flg., og mere kan findes på nettet:

”Advokatene Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra skal gjesteforelese om verdikommunikasjon på Handelshøyskolen BI Bergen den 7.mars. Foredraget bygger på foredraget som ble holdt på BI Oslo den 17.januar for ca 600 tilhørere.

Tema: «Terroristens advokat – kommunikasjon av verdier og integritet i stormens øye.

Advokat Geir Lippestad skal holde innledning for Høgskolen i Oslo sitt retts- om krimjournalistikkurs den 10.februar.”

http://advokatlippestad.no/web/Aktuelt.html

Ulla Lauridsen

Posted: 12 april 2012 - 09:41 - Svar

Hvad med at vi lige taler om noget, der har mere substans? Breiviks mentale tilstand. Jeg synes, det er ganske vigtigt. Jeg har læst hans manifest, og det er tydeligt, at han er forstyrret, først og fremmest narcissistisk. Jeg ved ikke hvor alvorligt det er, verden er jo fuld af ‘højtfungerende narcissister’. Og alle hans planer taget i betragtning er det helt tydeligt, at han vidste, at hvad han gjorde var ulovligt.
Jeg er naturligvis ikke psykiater, men jeg synes bestemt ikke vi kan afvise, at han faktisk er syg. Det gør faktisk en forskel, men han skal naturligvis spærres inde i lang, lang tid under alle omstændigheder. Hvis han er rask, er han farlig, og hvis han ikke er rask, er han også farlig.

  Marie

  Posted: 12 april 2012 - 11:50 - Svar

  Dette har da i høj grad substans. Har du ikke forstået, at der er kørt en højpotent politisk sag i stilling, og at resultatet kan få betydning langt ud over Norges grænser?

  Hvad Breivik angår, er resultatet med den nyeste norske lovgivning fastlagt på forhånd. Han bliver buret inde – formodentlig på livstid – uanset hvad retssagen munder ud i. Det er alene et spørgsmål, om han skal under psykiatrisk behandling på en lukket afdeling, eller om han skal i fængsel.

  Jeg vender tilbage til emnet Lippestad om en time eller to, når jeg har tid.

Nielsen

Posted: 12 april 2012 - 12:48 - Svar

Hvad er det man kalder en flok lænkede advokater i bunden af en sø?

Crass Børsting

Posted: 12 april 2012 - 12:50 - Svar

De advokater er vist hverken kloge eller taktfulde i noget overdrevent mål. Men – som flere bemærker herover – er det pudsigt, at kritikken kommer fra Bjørn Elmquist, en selvforelsket, medieleflende, lyserød klovn i særklasse. Mon ikke Elmquist hjertensgerne havde stillet op for Breivik, Charles Manson eller Pol Pot – og fået det maximale cirkus ud af det – hvis chancen havde været der?

Marie

Posted: 12 april 2012 - 13:45 - Svar

Se lige her, 800 akkrediterede journalister.

http://www.document.no/2012/04/generalprove/

Patrick Kingsley

Posted: 12 april 2012 - 14:32 - Svar

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2012/4/11/13 34166171416/Breiviks-defence-team.-001.jpg

Breivik’s defence team. Photograph: Heiko Junge/AP
—————————————————————————-

Why do Breivik’s lawyers look like they’re in a Scandinavian crime drama?A newspaper photograph of the defence team makes them look like slick successors to Sarah Lund et al

It’s an incongruous image. The four well-coiffed Norwegians, pictured, look like they are the stars of the latest Nordic crime drama. But while the reality is not all that different, it’s far more sobering: Geir Lippestad, Vibeke Hein Baera, Tord Jordet and Odd Ivar Groen are the lawyers for Anders Behring Breivik, the rightwing extremist who confessed to slaughtering 77 people in Oslo last summer.

Still, they could be straight from The Killing. Was that their intention? “No,” sighs Hein Baera, as she picks up the phone in Oslo. “It wasn’t a picture we commissioned. We did around 50 interviews yesterday, and it was just like any other interview and photo shoot. Our focus is on the case, not on how photographers are taking pictures of us.” Of more pressing concern is the news that psychiatrists do not now consider Breivik to be insane.

Understandably, Hen Baera is irritated. “What is very weird is that we’re working on this very serious case, and suddenly there is all this focus on a photograph of us.” She insists the quartet had merely been walking from their offices to the courthouse. Since it was on the way, they agreed to be interviewed and photographed at the headquarters of VG, a major Norwegian newspaper. “It took 15 minutes – that was all we had time for. We didn’t think about how the photographer was taking the picture. He just told us to sit on the sofa.” Effortlessly cool, then.

Wearily, she bats away any suggestion that the lawyers have been seeking undue publicity. “Many people have a lot of questions about the case,” she says, for what must be the umpteenth time this week. “So it’s important we talk about why Mr Breivik did what he did.”

Marie

Posted: 12 april 2012 - 17:47 - Svar

At Lippestad og co. gav omkring 50 interviews forleden, bekræfter blot, hvad denne tråd handler om: marketing.

Det startede meget tidligt med disse interviews til mange slags medier, og Geir Libbestad og Vibeke Hein Bæra er blevet bygget op som helte i en tv-serie, der mere og mere ligner en grusom udgave af Ally McBeal.

Indimellem får teamet endda tid til at causere på bl.a. Norges handelshøjskoler, hvor mange af fremtidens virksomhedsledere er under uddannelse.

Et hurtigt indtryk af de markante selvmodsigelser, der præger disse interviews, får man i en lille video fra NRK’s Kultur- og underholdningsafdeling. Læg mærke til, hvordan Lippestad dels bedyrer, at han ikke kan tillade sig at deltage i mindehøjtideligheder og dermed vise sine følelser offentligt. Og dels kort forinden har udbredt sig til alle, der gider at høre på ham, om hvordan familien lægger sig i samme soveværelse og kommer hinanden ved for at tackle det (frivillige) stress. Det er vel at mærke en familie med otte børn, der kan se frem til, at faderen ligesom Krekars advokat inkasserer en pæn håndfuld millioner i honorarer.

http://nrk.no/kultur-og-underholdning/1.7795434

Men værst er alligevel VG TV’s Mads A. Andersen, hvis evne til at stille snagende spørgsmål er hel unik. Til ham fortæller Lippestad – som siden ofte til andre – beredvilligt om, at sagen er et enormt pres, der kræver vældig mange kræfter, samt at han henter støtte fra familien. Også i dette interview nævner han, at han er ensom, fordi han ikke kan deltage i den offentlige sorg.

8:08 stiller Mads A. Andersen så det spørgsmål, som nationen venter åndeløst på at få besvaret: Hvad sagde du til din kone, inden du gik til det første møde med Breivik?

http://www.vgtv.no/#!id=44083

Et lignende interview fra Mads A. Andersens hånd og på samme niveau findes med Vibeke Hein Bæra, hvor han kækt lægger ud med at spørge, hvordan sagen har forandret hende ”som mor, ægtefælle og veninde?”

Her kunne man have forventet, at en seriøs advokat, der nærmer sig de 50 og er begravet i en monstrøs mordsag, ville have slået bremserne i, men det sker ikke, for det er show-time. Hein Bæra opfører sig ikke usympatisk, hun skulle blot ikke være der, synes jeg. I det mindste ikke, mens sagen udvikler sig og endnu ikke har været for retten.

http://www.vgtv.no/#!id=48783

Ole Burde

Posted: 12 april 2012 - 18:14 - Svar

Ulla Lauridsen efterlyser “noget af substans”
Her er et hårdt spørgsmål : Hvordan mon vi vil opfatte Breivik om 50 år ? Vil hans navn være et skældsord som “Quisling” , eller vil det stå på vore børnebørns T-shirts ?

Ulla Nørtoft Thomsen

Posted: 12 april 2012 - 20:33 - Svar

Jeg har aldrig forstået al den snak om, at Breivik skulle være mere narcissistisk end alle os andre. Han, der ellers er så anakronistisk, at man vurderer, at han er vanvittig, har vel intet træk, der er mere normalt end den smule narcissisme, der kommer til udtryk gennem lidt plastikkirurgi, lidt vel store karriereplaner og lidt selviscenesættelse gennem billeder..? Det er ikke på det punkt, han adskiller sig.

Ulla Lauridsen

Posted: 12 april 2012 - 22:03 - Svar

Oh, snap! som min datter ville sige.
Okay, så hans narcissisme er ikke det værste. Men alligevel. Jeg tror faktisk han er syg, samtidig med at han har en pointe. Det syge er måske mest hans løsningsmodel.

Vivi Andersen

Posted: 15 april 2012 - 14:40 - Svar

SYNOPSIS-OLSEN

Den type mennesker findes, altså de bundsolide!

Hvis vi skal have den type mennesker til at påtage sig politiske og andre hverv, så skal vi først have styr på pressen som efterhånden har udartet sig som de der “bestemmer” politisk, som meningsdannere osv..

Leave a Comment