27
sep
Seneste opdatering: 27/9-12 kl. 2303
27 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Av Kjell Håkansson

Illustration fra (“Tintin har altid været politisk ukorrekt”)

En kort ledare i Dalademokraten signerad Göran Greider behandlar kulturhusets utrensning av Tintinböckerna . Den inleds med orden ”Vad skulle vi ta oss till om Anders Behring Breivik skrev en barnbok som plötsligt blev väldigt populär?”

Göran Greider säger sig visserligen ha älskat Tintin i sin barndom, men försvarar beslutet att rensa ut Tintin-böckerna från hyllorna eftersom de ”innehåller oerhört mycket rasism”. De skulle ju heller inte rensas ut, bara flyttas, hävdar han. På sätt och vis har han rätt; man inte hade planerat något bokbål utan skulle bara flytta dem ner till källaren utom räckhåll för klåfingriga ungar som älskar Tintin, men varför skall inte dagens barn kunna få njuta av böckerna på samma sätt som Göran Greider gjorde när han var liten? Blev han rasist av att läsa dem?

Jag har själv läst den hårdast kritiserade boken Tintin i Kongo, som var på vippen att bli förbjuden i Belgien. Visst framställdes afrikanerna som löjliga men det gör ju alla andra också i Tintin-böckerna! Dupontarna, kapten Haddock och professor Kalkyl (som dock inte hade hunnit göra entré i den tidiga ”Tintin i Kongo”) är ju lika löjliga! Om jag inte minns fel (Snaphanens läsare får i så fall rätta mig) är skurkarna i boken vita och bekämpas av Tintin.

Visst är Tintinböckerna fulla av stereotyper; afrikaner som är svarta, kineser som talar kinesiska, båtar som går på vatten och dessutom använder man reaktionära och heteronormativa pronomina som ”han” och ”hon”, istället för det nu anbefallda ”hen”. Men lägg märke till en sak: ”Tintin i Kongo” har aldrig funnits på kulturhusets bibliotek! Titta på följande sevärda debatt i Gomorron Sverige

Efter cirka 3 minuter och 30 sekunder konstaterar Camilla Lundberg att kejsaren är spritt språngande naken; Behrang Miri (som låg bakom beslutet att ta bort Tintin från hyllorna) är inte utbildad bibliotekarie utan en hiphopartist som saknar kompetens.

I en tid när Sveriges makthavare betonar vikten av att landets ungdomar utbildar sig anställer det statliga kulturhuset på sitt bibliotek som chef med ansvar för utveckling av barn och unga alltså en rappare utan utbildning! Att knyta de rätta politiskt korrekta kontakterna och predika mångfald i antirasistiska nätverk är betydligt viktigare än att ha den professionella kompetensen. Eller omdömet.


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Thomas Nydahl

Posted: 27 september 2012 - 21:31 - Svar

Texten får större tyngd om föremålet själv stavas rätt. Göran Greider heter han.

  steen

  Posted: 27 september 2012 - 21:44 - Svar

  tak, korrekturen var lige rendt i byen 🙂

Thomas Nydahl

Posted: 27 september 2012 - 21:46 - Svar

Tack själv, hälsa korrekturläsaren att det var honom väl unt med en liten promenad på stan:))

Santor

Posted: 27 september 2012 - 21:49 - Svar

Alle fascistiske regeringer starter med at forbyde visse, forfattere og skrifter. Det er det samme hver gang det er bare præfixet der er forskelligt. nazister, kommunister, fascister og nu også et såkaldte Demokratisk Sverige.

Det kan kun gå galt. Der er ingen undskyldning for censur.

  ytto

  Posted: 2 oktober 2012 - 23:39 - Svar

  De gode bøkene kommer ut uansett,uavhengig av styreform,A Solsjenitsyn.Bacon,Spinoza Dante. Marklund Mankell Goullio og allskens slik kiosk”litteretur” er snyltere og lever i symbiose med forlagene sprofitthunger

Johan

Posted: 27 september 2012 - 22:40 - Svar

Den mest förutsägbara åsiktsmaskin PK-Sverige av idag har är väl denna yrvädersfigur.

Breivik, sagobok, hmm…. tål att tänka på. Skulle kanske bli intressant.

  Bjovulf

  Posted: 28 september 2012 - 15:05 - Svar

  Ja, tänk om han hade skrivit den, INNAN han gik amok –
  och alla PK’iterna hade sagt hur oerhört bra den var …

  Då skulla deras luftslot-värld troligen falla helt ihop 😉

Erik Balle Povlsen

Posted: 27 september 2012 - 23:58 - Svar

Det minder mig om engang for nogle år siden, da jeg, min familie og nogle venner sad og så en vistnok vigtig sportsbegivenhed. En kvinde i selskabet nærmest udbrød: “hvor er sorte mennesker dog smukke”. Det kommenterede jeg ikke, men jeg huskede udsagnet. Så da vi selv samme mennesker var forsamlet om TV`et langt senere om ligeledes en sportsbegivenhed udbrød jeg: “hvor er hvide mennesker dog smukke”. Det faldt ikke just i god jord. Jeg måtte jo være racist, og var jeg ikke klar over hvor meget de sorte havde lidt og lider? Det affødte en diskussion, som jeg endnu i dag ikke helt aner hvad drejede sig om. Men erfarede dog at sort er godt og hvidt er skidt!!

Venligst Erik.

  Hr. Naturli'

  Posted: 28 september 2012 - 00:46 - Svar

  Erik, har du set dette smukke eksempel på accepteret racisme?

  http://www.365black.com/365black/opportunities.jsp

  Bjovulf

  Posted: 28 september 2012 - 15:10 - Svar

  Det er jo egentlig underligt, at et spil som skak stadig er tilladt – altså hvid mod sort!
  Det er jo ren racisme for fuld udblæsning, ikke sandt? 😉

  Så vidt jeg ved, så vinder hvid de fleste partier på højt niveau, fordi der ligger en fordel
  i at starte, så det kan næppe vare længe, før den diskriminerende og ekstremt racistiske
  regel bliver lavet om, eller der i hvert fald kommer krav om det fra de virkelighedsfjerne &
  kulturradigale PK-tosser.

  Bjovulf

  Posted: 28 september 2012 - 15:42 - Svar

  Alle og enhver kan jo se med deres egne øjne, at sorte – i gennemsnit – (nu) er langt bedre end hvide i
  de fleste løbediscipliner samt i boksning – fx til OL. Og i basketball er der også meget langt mellem hvide
  spillere, der har en chance for at være med på allerhøjeste plan i den amerikanske NBA-liga. Og der er
  ikke meget, der tyder på, at det nogensinde kommer til at blive anderledes ( med det samme udstyr )
  i fremtiden, så mon ikke den sidste hvide mand har vundet OL-guld på langt de fleste løbe-distancer?
  ( 1980 på 100 m vist nok )

  Men ve den stakkels hvide person, der drister sig til at påstå, at hvide eller asiater har bedre naturlige
  anlæg for andre sportsgrene, spil eller akademiske interesser – fx. svømning, tennis, badminton,
  ishockey … skak, poker ( 😉 ), videnskab, visse type musik, kunst ….

  Så får vi hele den forudsigelige svada om racisme, stigmatisering og dårligere sociale betingelser,
  samt mangel på tradition for disse interesser & erhverv. Så må der simpelthen bare ikke være forskelle –
  selv ikke hvis man kunne vise det videnskabeligt under kontrollerede forhold og med masser af statistik,
  der med 99,999 % konfidens demonstrerede det.
  [ Det ville af evolutionsmæssige årsager – vi har ikke gennemgået de samme klimatiske og geografiske udfordringer, krav mht. at skaffe mad og tilgængeligheden, krige, naturkatastrofer, rovdyr, insekter, epidemiske sygdomme etc. – være ekstremt usandsynligt, at alle menneskergrupper er nøjagtigt “ens”
  og lige gode til alting – men sådan har det altså bare at være ifølge de frelste PK-tossers naive diskurs. ]

   Robin Shadowes

   Posted: 29 september 2012 - 01:49 - Svar

   Skulle inte förvåna mig om hårdrock/heavy metal blir förbjudet. Bara för att det knappt finns några svarta artister eller musiker som spelar sådan musik, så kommer kulturmarxisterna fram till att det är rasistisk musik. UK som genrens hemland borde i sin politiska korrekthet ligga bra till men jag har trots det en känsla av att Swedistan kommer ligga i framkanten när det gäller dylika förbud. Kommer man göra kontroller hemma hos folk för att se att dom inte har kvar några gamla plattor med Black Sabbath, Led Zeppelin, AC/DC, Metallica eller Judas Priest? Blir man då bränd på bål om man inte hunnit göra sig av med dessa skivor inom en viss tidsperiod innan den lagen har trätt i kraft?

Josefine

Posted: 28 september 2012 - 00:58 - Svar

Intressant hypotes att Abb skulle skriva en populär barnbok. “Alla vi barn på Utöya”. Slutsåld på bokmässan.

Greider är en övervintrad överlevare från Ådalen -31 och har hunnit bli lätt senil med åren. Bara så ni vet, kära danskar, att vi svenskar också håller honom för otillräknelig.

Nils Nilsson

Posted: 28 september 2012 - 09:28 - Svar

En bra poäng att Göran Greider läste Tintin men han blev inte rasist. Och så är det naturligtvis man blir inte rasist för att man läser ett seriealbum.

Men det är alltid så det är när allmänheten ska undandhållas fakta och uppgifter. Själva klarar de minsann av att läsa Tintin utan att bli rasister, men det gör inte alla efterblivna människor ute i landet. Greider och vänstern av födseln är vaccinerade mot sådan ondska från födseln men det är ju inte läsare och tv-tittare.

  Robin Shadowes

  Posted: 29 september 2012 - 02:10 - Svar

  Samtida med Georges Remi var den amerikanske Disney-tecknaren och författaren Carl Barks. Precis som Hergé reste han inte världen runt. Äventyren sprang ur hans egen fantasi och liksom belgaren gjorde han sin research via böcker. I dom långa äventyren finns säkert berättelser som med vår tids glasögon skulle kunna betecknas som rasistiska. Icke desto mindre är dessa äventyr otroligt folkkära för generationer barn och vuxna. Kanske skulle berättelserna om möten med indianer och inka-folk räknas som rasistiska idag. Kanske rent av berättelsen där Joakim, Kalle och knattarna besöker Norge i jakt på Joakims försvunna lycko-peng. Men precis som Tintin och Pippi så skapades dessa berättelser i en annan tid med helt andra referenser än dagens politiskt korrekta sådana. Trots att hans älskade figurer reste världen runt och precis som Tintin i enstaka fall även utanför vår planet, så hade Barks inte satt fötterna utanför sitt hemlands gränser förrän i mycket hög ålder. Faktiskt besökte han Danmark i slutet av sitt liv. Såg för några år sedan bilder från nåt Comics Con, kanske i slutet av 90-talet. Foton dels från själva konventet men även när han besökte seriebutiken Fantask på Skt Peders Straede. Rekommenderar ett besök där om ni besöker Köpenhamn. Inte särskilt svårt att hitta dit, även om det var lättare förr när fasaden pryddes av figurer som Conan, Silver Surfer med flera.
  Har försökt hitta dessa bilder igen senare men inte lyckats. Kanske någon här på bloggen var där när legendaren Barks besökte er smukke by, nästan 100 år gammal?

   steen

   Posted: 30 september 2012 - 16:19 - Svar

   Carl Barks

   http://snaphanen.dk/upload/2012/06/barks-002.jpg

   Til gengæld havde min ven arvet nogle bibliofile sjældenheder, blandt andet Ole Grünbaums Provokér : Lærestykker om den almindelige uorden fra 1967 (tilegnet Jasper Grootveld og vores afdøde ven), Søren Krarups Demokratisme fra 1968, ligeledes tilegnet vores døde ven og Barks Bearbook, stories form the fourties – signeret! Sådan kom Carl Barks i selskab med Zlatan, og nu må de ligesom det svenske landshold se at få det bedste ud af det, selvom det ikke tegner lovende.

   http://snaphanen.dk/2012/06/12/why-the-peaceful-majority-is-irrelevant  /

Kjell Håkansson

Posted: 28 september 2012 - 10:22 - Svar

Ännu en rättelse: kulturhuset är inte statligt utan drivs av Stockholms Stad. “statliga kulturhuset” skall alltså vara “Kulturhuset i Stockholm”. Beklagar.

HH

Posted: 28 september 2012 - 12:05 - Svar

Greider, är det inte han som låter som en humla och har såsfläckiga t-shirts? Ursäkta hånet. Men åter till Å-dalen -31. Det finns inga ursäkter för de skjutna människorna i den demonstrationen. Men undersöker man bakgrunden så är det så här: den kapten som hade till uppgift att bevaka tåget hade INTE gett order om skjutning. Istället var det en nervös vpl som sköt ett skott, av misstag eller nervositet låter jag vara osagt. Men när väl ett skott var skjutet sköt de andra av bara farten. Kaptenen som INTE hade beordrat skjutning fick inte stopp på de vpl. Han tog så illa vid sig av tragedien att han avgick senare.
Det här kan jag vidimera, dels av ord från min ärade fader som var av militärisk beskaffenhet. Och från min egen vpl-tillvaro som befäl vet jag hur svårt det t o m är att hålla ordning på en grupp med avtryckarfingrarna i beredskap.
Felet med alltihop var insatsen med militär men sett i ett vidare perspektiv fanns det orosmoln vid horisonten. Ingen gick segrande ur det här. Inte vår demokrati heller.

HH

Posted: 28 september 2012 - 13:09 - Svar

Jg vet inte riktigt hur Ådalen-händelserna kom in i bilden, kanske jag alltid förbinder Greider med Ådalen, så ursäkta mig! Greider är ju en hel uppslagsbok av historisk vetenskap i marxistisk efterföljd, så val kan ja säga mel om detta?. Ursäkta, det senare var bara en parafras på TinTin-böckernas kinesiska överförd till ädel svenska.
Bäst tycker jag om TinTin i Tibet. Kapten Haddock som blåser iväg med sitt tält… Sonen som växte upp med TinTin lånade tveksamt ut boken till mig en sömnlös natt…

HH

Posted: 28 september 2012 - 13:10 - Svar

Jag vet inte riktigt hur Ådalen-händelserna kom in i bilden, kanske jag alltid förbinder Greider med Ådalen, så ursäkta mig! Greider är ju en hel uppslagsbok av historisk vetenskap i marxistisk efterföljd, så val kan ja säga mel om detta?. Ursäkta, det senare var bara en parafras på TinTin-böckernas kinesiska överförd till ädel svenska.
Bäst tycker jag om TinTin i Tibet. Kapten Haddock som blåser iväg med sitt tält… Sonen som växte upp med TinTin lånade tveksamt ut boken till mig en sömnlös natt…

Johan

Posted: 29 september 2012 - 06:41 - Svar

“Black” Sabbath kommer ju att dyrkas som föregångare av mångkultaristerna och genren “Black” Metal kommer att växa enormt, eller hur tror du inte. 😉

Johan

Posted: 29 september 2012 - 06:56 - Svar

“Black” Ingvars, Filmen “Black” Jack och “svarta” hål kommer också att bli cult i den mångkulturelles värld.

Det är aldrig rasistiskt att uppfatta saker och människor som man uppfattar dem, om man bara gör det rakt av. Däremot om man lägger in medvetna värderingar kan det vara det. Som te x ett PK-filter över det hela.

Därför var heller aldrig Herge´ rasistisk i sin framställning i något avseende, då det föll sig naturligt för honom att beskriva det hela som han gjorde utan medveten särbehandling.

Invandrare1957

Posted: 30 september 2012 - 09:33 - Svar

Tycker det är roligt med svenskar. Istället för se helheten så letar man felstavningar eller andra fel. Svensken vågar inte öppna ögonen och se verkligheten utan istället om det är för att man så feg så börjar man hacka på varandra på en sandlådenivå. (Jag skriver bättre än dig så du ska hålla tyst.) Tror det är därför som Sverige är som det är för svenskarna lever i ett modell indiskt kast samhälle eller som romer med väldigt hårda gränser i hiarkin som inte syns någonstans. Du är bara arbetare du ska hålla käften. Kommer man till en svensk båtklubb som nu när det är båt upptagningstider då märker man det verkligen alla tokiga gamla gubbar som inte fått blivit chefer i arbetslivet jäklar vad dom dummar sig och beter sig illa i båtklubben. Svensken är ett förtryckt folk därför dom beter sig så. Men annars väldigt bra skrivet jag tänkte inte ens eller brydde mig om dom får felskrivningarna utan fortsätt du och få fram ordet på det fina sättet.

Johan

Posted: 30 september 2012 - 10:58 - Svar

Du säger mot dig själv. Och humor har du ingen, som så många invandrare. Bara alltför vanligt hos er. Och ordet ska vara fritt anser jag.

Jørgen Duus

Posted: 30 september 2012 - 11:24 - Svar

Spørgsmålet er, om man ikke skal sætte et rødt kryds i kalenderen. Det er vist en af de første gange, svenskerne viser, at de har fået nok.

Mats (Malmo)

Posted: 30 september 2012 - 15:43 - Svar

Jag ser att man ovan tar upp felstavningar och andra fel. Ja sådant förekommer ju ofta – men de flesta förmår väl ändå att förstå budskapet i det som skrivs. Men – jag själv irriteras ibland – t ex när man skriver “dem” när det borde vara “de” i svenska kommentarerna. Nu hittar jag inte något exempel på just detta här. Men en tanke slår mig – är detta sätt att skriva numera godkänt?

Leave a Comment