8
okt
Seneste opdatering: 1/2-15 kl. 1354
43 kommentarer - Tryk for at kommentere!
Del...

Kvasi-nazi filmen røg i papirkurven til fordel for noget mere udødeligt tysk: Furtwängler og Edwin Fischer fra mit fødeår, den mest beåndede indspilning jeg kender ad Kejserkoncertens adagio. Hvis man hører godt efter, kan man høre Furtwängler ånde på Philharmonia Orkestret. I årtier har jeg hørt den indspilning, og jeg kan næsten ikke vride mine ører til andre. (Første og tredje sats.) Vil du have mere musik, så sendte DR for en uge siden en pragt- dokumentar om Chopin med Daniel Barenboim, Vladimir Ashkenazy, Bobby McFerrin, Charles Rosen, Martha Argerich.

Dansk politi sender illegale videre til Sverige og Norge

EU’s ydre grænser er hullede som en si. I Kastrup har politiet givet op overfor transittrafikken. De illegale har betalt mange penge, de kender sociallovgivningen og ved, hvor de lettest kan få opholdstilladelse og få mest i bistandshjælp. Langt større strømme venter, end dem der rejser igennem i dag, store menneskemængder venter i det sydlige Tyrkiet. Politikerne vil få kniven for struben, ikke mindst de svenske, der i partilederdebatten i går kollektivt shamede og affærdigede Jimmie Åkesson med argumenter som “Ni står inte för medmänsklighet, ni står för omänsklighet, ni vill stänga dörrar för folk som flytt från förtryck, i längden så säkrar det våra välfärdsambitioner.” Der var ikke et menneskesmuglerøje tørt. Jeg har sjældent set så meget dumhed og pligtforsømmelse samlet på ét sted som i Agenda’s TV studie, selvom grænsedragningen mellem forbrydelse og dumhed kan komme til diskussion. Mails fra Sverige antyder at den svenske asyleri-facades sammenbrud kan være nært forestående:

Hver dag lander anslået mellem 10 og 70 illegale migranter i Københavns Lufthavn. Ingen ved helt, hvor mange. Det er et rent mørketal, som sagtens kan være højere.De er fløjet til Danmark, især fra Milano, Amsterdam og Geneve. Og selv om politiet i lufthavnen udmærket er klar over, at der på disse ruter er stor risiko for at møde personer med falske papirer, som opholder sig ulovligt i Europa, bliver de ikke stoppet. Politiet er nemlig blevet bedt om at vende det blinde øje til på ankomsterne. Sagsbehandlingen og ressourcerne i politi og anklagemyndighed kan nemlig ikke følge med.

– Vi er sådan set blevet det svage led i kæden, som bare skubber problemerne videre til Sydsverige og Norge, fortæller flere ansatte i Københavns Politi, som ønsker at være anonyme.- Som jeg har hørt det, så får politifolkene derude ballade, når de anholder for mange, fortæller en anden. – Vi har ikke nok ressourcer i politiet. Derfor kommer ledelsen i klemme på de områder, hvor man risikerer at bruge mange politi-timer. Når de prioriterer, får de hug, derfor foregår prioriteringen i det skjulte, uddyber han.

Generelt er holdningen blandt de politifolk, DANSK POLITI har været i kontakt med, at man inden for Schengen ofte skubber problemerne mellem landene, fremfor at gå sammen om at styrke de ydre grænser. – Hvis vi lukker af i Københavns Lufthavn, så finder de jo bare et andet sted, som en fastslår. Dansk Politi: FOR DYRT AT ANHOLDE ILLEGALE.

Hjemme i Danmark anslår man ifølge det Nationale Udlændinge Center hos Rigspolitiet, at størstedelen af de illegale migranter, som kommer til Danmark og det øvrige Skandinavien, er kommet via den græsk-tyrkiske grænse.I Danmark beskæftiger kun tre personer sig decideret med menneskesmugling, til trods for, at det er dokumenteret af Europol, at menneskesmugling udgør den måske største enkeltdel af de organiserede banders indtjening. Så overblikket er måske derefter. Sidste år søgte omkring 30.000 personer asyl i Sverige. En stor af dem er kommet til landet via Danmark. Med andre ord smugles der sandsynligvis dagligt adskillige mennesker gennem Danmark, uden at vi aner det. Dertil kommer et betragteligt antal fra især Somalia, som lander i Københavns Lufthavn uden at blive tjekket.

De folk, som kommer over grænsen, kommer ikke for at tage til Grækenland eller Sydeuropa. De vil mod nord. De har betalt mange penge for at komme langt. De har et klart mål om Norge, Sverige, Danmark eller Tyskland. De kender endda alt til forskellene på lovgivning, og hvor man har de bedste chancer for at få socialhjælp og opholdstilladelse, fortæller han.Dansk Politi: STILHED FØR MENNESKESTORM (Dansk Folkeparti vil have justitsminister Morten Bødskov til bremse illegale passagerer i Københavns Lufthavn.)

Breivik var et ødelagt menneske

Af Christian Skaug

Da VG i sin tid lekket den første psykiaterrapporten om massemorderen og terroristen Anders Behring Breivik, merket man seg at en del detaljer var fjernet av personvernhensyn. Men i debatten og pressedekningen som fulgte var det som om det ikke fantes noe vesentlig i de utelatte tingene. Ingen av dem som satt på opplysningene om barndommen, fant det opportunt å offentliggjøre disse før saken var avsluttet.

Nå som saken er unnagjort kommer mange av puslespillets utelatte brikker til syne, og det på en nokså eiendommelig måte: En forfatter skriver en bok, og Telegraph offentliggjør sjokkerende detaljer fra boken som, dersom de var blitt kjent tidligere, ville ha gitt helt andre premisser for den offentlige debatten — som etter alt å dømme påvirket sakens gang, da en nærmest utelot barndommen i retten og dømte i tråd med en allmenn oppfatning som var blitt grundig villedet.

Det er ikke vanskelig å forstå at man ville skåne moren for det som kommer frem, men hvordan rimer det med samfunnets behov for å belyse saken best mulig? Eller at hver stein skulle snus?

By the time he was four years old, she “sexualised” the young Breivik, hit him, and frequently told him that she wished that he were dead.

“The mother and Anders sleep in the same bed at night with very close bodily contact,” psychologists from Norway’s centre for child and youth psychiatry (SSBU), reported after Breivik and his mother spent several weeks there in 1983.

The family’s neighbours at the time became worried about her inappropriate sexual behaviour.

“During the police investigation, the neighbours also said that they had been shocked by the mother’s sexualised language,” Borchgrevink writes. “There was a lot of fighting in the apartment and they remembered sexual activity taking place while the children were in there.”

The SSBU report described Ms Behring as “a woman with an extremely difficult upbringing, borderline personality structure and an all-encompassing if only partially visible depression” who “projects her primitive aggressive and sexual fantasies onto him [Breivik]“.

The psychologists reported that she would frequently tell her son that she wished he would die.

“She shifts very quickly between speaking to him with a sugary voice and openly expressing a death wish,” they wrote.

When she smacked him in an attempt to exert control, the four-year-old would taunt her that the blows did not hurt, smiling in a way she found “condescending, inappropriate and derisive”.

Det var altså et ødelagt menneske som fant utløp for sin iboende eller erhvervede voldstilbøyelighet ved å gi seg selv hovedrollen i et blodbad. Hvordan det manifesterte seg politisk var sekundært. Den erkjennelsen var for smertefull å ta innover seg, og alternativet bare så altfor enkelt.

Er det noen som har sett norske aviser skrive de konkrete tingene som står i Telegraph? Hvis dette er noe som må snakkes minst mulig om av varsomhetshensyn etter at 77 mennesker er døde, er det ingen tvil om at Norge trenger mental utviklingshjelp fra utlandet.

Detaljene fra barneårene siver langsomt ut

,Breivik’s mother ‘decided he was violent while breastfeeding’, Norway Massacre Can Happen Again, Says Author Who Published The Private Emails Of Mass Killer Breivik, Book sheds light on national tragedy, Anders Behring Breivik’s mother ‘sexualised’ him when he was four


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Maria

Posted: 8 oktober 2012 - 15:15 - Svar

TO ØDELAGTE MENNESKER

Ti uger tog retssagen i Norge, og forud var der gået mange måneder med heftig og ofte chokerende debat og offentliggørelse af hemmelige rapporter, som var sivet fra politiet.

Dog ikke alt blev offentliggjort, og at det kunne være det væsentligste, der blev tilbageholdt, det har Christian Skaug tidligere været inde på i et indlæg på document.no. Mange andre har formodentlig tænkt det samme. Jeg husker fx, at Skaug skrev, at de tilbageholdte informationer befandt sig hos norske avisredaktioner, og at jeg tænkte: hvor længe? Nu er der noget, der tyder på, at man har ment, at tiden var inde, og resultatet er ganske rystende. Se link nedenfor.

Det var uhyggeligt at følge, hvordan store norske medier som NRK og af Oslo dagbladene især Verdens Gang og politisk redaktør Stanghelle, Aftenposten skamløst og åbenlyst intrigerede og piskede stemningen op og i en bestemt retning, så at den første psykiatrirapport blev mistænkeliggjort, og en ny så dagens lys og fik afgørende betydning i sidste instans. Da måtte også anklagerne se sig ”slået” af mediernes evne til at opbygge og styre en folkedomstol, som de selv fremmanede, og som behagede statsminister Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet og blev rundkastet på verdensplan. Vi der læste aviserne, kunne dårligt få andet indtryk, end at ”folket ” ønskede retfærdighed og hævn, og at retfærdighed og hævn var en fængselsdom, om end der næppe bliver stor forskel på en sådan og det psykiatriske helseværn, som jeg hele tiden har ment, måtte være det rigtige.

Det samme nåede de offentlige anklagere Inga Bejer Engh og Svein Holden frem til, idet de mente, at man i tvivlstilfælde gjorde bedre i, at den dømte kom under psykiatrisk behandling, end at man risikerede at sende en syg mand i fængsel. Dette udtalte Holden, og det vidnede efter min mening om en fin human og retsindig indstilling, derfor husker jeg hans ord. Sagens udvikling må have været noget bitter for anklagerne. De er utvivlsomt meget dygtige og omhyggelige mennesker, som norsk retsvæsen kan være
stolt af.

Langt mere bitter var udviklingen imidlertid for de to psykiatere Synne Sørheim og Torgeir Husby, hvis arbejde i realiteten blev underkendt og hudflettet i medierne. Begge var udsat for en modbydelig mistænkeliggørende hetz, og Husby brød på et tidspunkt sammen. I et interview for nylig med Sørheim, der i dag bor og arbejder fast i Sydafrika, udtalte hun, at hun følte sig privilegeret over at have denne mulighed, og det hvor jeg forstår hende.

Da de to psykiatere har været udsat for urimeligheder af helt usædvanlig art, er det nærliggende at konkludere, at for de emsige medier var målet politisk styring. Det er også vanskeligt at se bort fra, at dommen tog farve af dette forløb, hvor flere vidner utvivlsomt var styrede af personlige politiske holdninger og fantasier, fx den alle steds værende tidligere terrorist Lars Gule, der blev godkendt som en slags dydens vogter. Set fra udlandet, forekom dette helt absurd.

Mens der på denne måde på en tiltagende tragisk måde gik politik og pop i Breivik og vidnemålene, kunne man nemt få det indtryk, at de meget omtalte ”højreekstreme”fremstod som det egentlige mål, og vi var ikke langt inde i retssagen, førend tilhørerne kunne konstatere, at dommer Wenche Elizabeth Arentzen uden betænkeligheder talte om disse ”højreekstreme”, som man ikke desto mindre aldrig fik indkredset under det lange, lange retsforløb.

Afslutningsvis blev den svenske sanger Michael Wiehe fra den yderste politiske venstrefløj endda hyret til at kaste benzin på bålet under de unge socialdemokraters og regeringens mindehøjtidelighed på Utøya den 22. juli i år. Der undslog man sig heller ikke for at male fascistiske skræmmebilleder ud af den blå luft for det unge publikum, der blev opfordret til at gå til kamp og stå skulder ved skulder mod denne usynlige fjende.

Nuvel, jeg er langtfra enig med alle på højrefløjen, også jeg har mine antipartier, som jeg aldrig har lagt skjul på, men jeg betragter nærmere disse modparter som lidt latterlige end som farlige, og hvis de og deres ligesindede skal blive mange, bliver det under de samme omstændigheder, som venstrefløjen undskylder islamisterne med.

Ikke desto mindre efterlod retssagen hos mig først og fremmest det indtryk, at to ødelagte mennesker, mor og barn, successivt blev midlet til at nå et uofficielt politisk mål. Og bolden ruller fortsat, et dansk teaterstykke vil i den kommende tid spinde videre på intrigen og modsætter sig på den måde ønsker fra norske efterladte.

Som barn lærte jeg, at retfærdighedens mølle ofte kværner langsomt, og at hævnen hører Gud eller Nemesis til, dvs. at jeg skulle holde mig fra den slags. Siden har jeg undertiden tænkt, at det går alt for langsomt. Men indtil nu har jeg ikke oplevet, at det ikke er sket, og det har flere gange været på så spidsfindig en måde, at det langt oversteg, hvad vore dommere og vi andre ville have formået.

http://www.document.no/2012/10/detaljene-fra-barnearene-siver-langsomt -ut/

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:KKIlzbda8R0J:www. dagbladet.no/2012/10/05/kultur/anders_behring_breivik/litteratur/litte raturanmeldelse/barnevern/2373445/

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/norway/9592433/Anders -Behring-Breiviks-mother-sexualised-him-when-he-was-four.html

http://www.guardian.co.uk/science/2012/apr/18/severe-abuse-childhood-r isk-schizophrenia

  Erling

  Posted: 8 oktober 2012 - 16:36 - Svar

  Førsteklasses indlæg.

  Richard Hode

  Posted: 9 oktober 2012 - 06:01 - Svar

  Det er bemerkelsesverdig at når det gjelder Anders Behring Breivik tropper psykiaterne opp og slenger rundt seg teorier som kunne ha fått til og med Sigmund Freud til å rødme, mens muslimske terrorister som dreper like mange mennesker ikke blir tilsvarende “analysert.” Kanskje noen burde foreslå til Vladimir Putin at neste gang noe skjer som skolemassakren i Beslan, eller angrepet på kinoen i Moskva hvor tjetjenske terrorister drepte 129 uskyldige, at han trekker inn alskens psykiatere som kan analysere terroristenes barndom. Det ville i det minste være konsistent med det psykiatriske sludderet som vi har blitt fôret med, både under rettssaken mot Breivik, og nå med denne søppelgraveren Borchgrevink og hans giftige insinuasjoner. Noen ganger er en sigar intet annet enn en sigar, og en terrorist intet annet enn en voldelig politisk motstander. Ikke alt kan føres tilbake til problemer ved å suge pupp.

   Høgsbro

   Posted: 9 oktober 2012 - 12:38 - Svar

   Richard, du har ikke forstået emnekredsen. Der gives en politisk dagsorden. Og det er frit for alverdens mennesker at tilknytte sig de forskellige politiske strømninger, og vi gør det ud fra alverdens forskellige tilskyndelser og baggrunde. Der gives også mentale forstyrrelser. Mentale forstyrrelser eksisterer uafhængigt af politiske dagsordener. Men det sker også at de to verdener mødes i uhellige alliancer. Ideen er ikke at forklare det politiske med en sindssygdom, sådan som du og rigtig mange andre i jeres uforstand går og galper op om, og dermed kun løber dæmoniseringens ærinde. Ideen er at forklare ABB, idet han tydeligvis har koblet sig på en politisk dagsorden, ikke for at bøde på samfundets fejl og mangler, men for at bøde på sine egne fejl og mangler. Han har taget den politiske diskurs som gidsel i sit eget private helvede.

    Richard Hode

    Posted: 9 oktober 2012 - 15:20 -

    Jeg forstår i det hele tatt ikke hvorfor det er nødvendig å psykologisere Breivik til de grader at man skulle postulere at infantile seksuelle forstyrrelser etc.hadde noe å gjøre med angrepet. Hvis det var Breiviks hensikt å gjøre mest mulig skade var valget av regjeringskvartalet og Utøya perfekte mål – en uforsvart regjeringsbygning, og en øy som hindret ofrene fra å flykte. Noen terrorister har til mål å velte maktstrukturen og Breiviks planer om å sprenge høyblokka, halshugge Gro Harlem Brundtland, og tilintetgjøre Arbeiderpartiets fremtidige ledersjikt er totalt logisk – sett fra hans synspunkt. Man kan vanskelig tenke seg en mer destruktiv plan for et enmannsangrep enn det Breivik kom opp med. Det synes helt unødvendig å grave i hans barndom for å prøve å vise at terroristangrepet skyldes manglende omsorg fra mamma, men dette tankemønstret passer nok godt for folk som er blitt ammet på Dr. Phil, CSI, og liknende TV. De er umettelige konsumenter av barne- og familieulykke og elendighet som underholdning, og Borchgrevink har gravd med begge hender dypt ned i søpla for noe å slenge i troa deres så de kan fråtse til sine hjerters velbehag.

Høgsbro

Posted: 8 oktober 2012 - 15:39 - Svar

Fin kommentar, Maria. Skaug bekræfter blot hvad jeg, og sikkert også mange andre, har tænkt hele tiden. Det politiske projekt er sekundært. Det primære er en eller anden form for forstyrrelse.

  steen

  Posted: 8 oktober 2012 - 16:05 - Svar

  De fleste, der ville, kunne se at ABB’s politiske ideer er så usammenhængende og fantastiske, at der skulle noget mere til at ‘forklare’ ham bare delvist.

  At hans barndomsmiljø i den grad er patologisk, er utilgiveligt at holde ude af retssagen. At ville skåne hans borderline-mor, er ikke grund nok, når 77 menneskers død skal udredes.

  Den retssag begynder at stinke værre end før. Jeg kan ikke rigtig komme i tanker om nogen storforbryder af ABBs format, hvis baggrund man ikke har vendt hver en sten på.

  I København skal vi næppe forvente, at teaterstykket vil komme ind på dette, selvom kunsten ellers gerne vrider hjerner. Den politiske guldfugl, der har lagt så mange æg, kunne tabe sine fjer.

  Psykiatrisk set, er ABB vel stadig et vanskeligt tilfælde, men psykologisk er han svært afvigende, og det skulle undre mig, om ikke en del af grunden var her. Det forhindrer altsammen ikke, at en mere velforvaret person, kunne få nogenlunde den samme idé. Skaug er bekymret for Norge. Me too:

  Er det noen som har sett norske aviser skrive de konkrete tingene som står i Telegraph? Hvis dette er noe som må snakkes minst mulig om av varsomhetshensyn etter at 77 mennesker er døde, er det ingen tvil om at Norge trenger mental utviklingshjelp fra utlandet.

  Does Breivik represent an inevitable outcome of Norway’s “ideological and racial fracture caused by immigration from outside Europe over the last 20 years,” as French author Richard Millet claimed?
  “Millet serves, unwillingly, as an illustration of a major challenge in Europe the next few years,” Stormark says.

  Norway Massacre Can Happen Again, Says Author Who Published The Private Emails Of Mass Killer Breivik

   Tim Pallis

   Posted: 8 oktober 2012 - 17:09 - Svar

   Ja den sag stinker ganske forfærdeligt. Jeg tror ikke at ABB er schizophren, Den diagnose er nok forkert. Medicinal behandling af ham ville bare gøre ham til en zombie. Det fortjener han måske – hvis ikke dødsstraf er muligt. Men en eller anden terapeutisk behandling ville nok være det rigtige.

   Der findes så mange dybdeborende terapier nu til dags, som er meget effektive. På den anden side er der foruden narcissistiske træk også psykopatiske træk ved ham. Hvis han ikke har fået ømhed fra moderen de første tre af sit liv, er det måske håbløst at redde hans sjæl. Med 77 mord uden samvittighed eller fortrydelse og gerne flere, er han nok uden for terapeutisk rækkevidde.

   Selvfølgelig skulle den psykologiske historie og forholdet til moderen været taget med i retsagen. Men den norske venstrefløj, de kulturradikale og neo-jacobinere som Lars Gule, Øjvind Strømen og Jens Stoltenberg og dommer Arentzen ville gå efter de såkaldte “højreekstremister”. Hverken Fjordman eller Robert Spencer er højreekstremister og det er Gates of Vienna, Dokument.no eller Human Rights Service heller ikke. Retsagen blev til en politisk retsag, skønt ABB hverken er “højreradikal” eller kristen eller tempelridder. Det er noget forfærdeligt vrøvl altsammen. Ja Breivik er et ødelagt menneske, og der er måske ikke andet at gøre ved det end en dødsstraf. Jeg har lagt mærke til at Carsten Jensen også har haft tanken.

   Retsagen var en skandale i Norges retshistorie, og jeg håber på, at der kommer et alvorligt efterspil. Det er også pinligt med den teaterforestilling her i Danmark før alle brikkerne er vendt. Det er til at græmmes over.

   Høgsbro

   Posted: 8 oktober 2012 - 19:16 - Svar

   Det er ikke længe siden jeg røg i en heftig disput med et par debattører på Uriasposten, som helt klart mente at det politiske projekt var både relevant og tydede på tilregnelighed. Det psykiatriske menneskesyn er ikke let at forholde sig til, og rigtig mange aner ikke hvad de taler om når de bruger ord som personlighedsforstyrrelse, psykose, eller skizofreni. Det er den ene side af sagen. Den anden side er menneskets påvirkelighed. Ufattelig mange hopper på politiseringen af Breivik, udelukkende i en dyrkelse af egne behov. Så er han højrenationalist, så er han et produkt af arbeiderpartiets ekskluderende retorik. Det er forfærdende at læse diskursen. Der er mange tågehorn og brøleaber hele vejen rundt. Man vælger den vinkel der passer en bedst, og udelukker de fakta der ikke passer en. Og er i øvrigt tilfreds med at spanke sine politiske modstandere for den selv samme tåbelighed som man selv udfolder.

   Derfor har jeg længe tænkt borderline. Det er lige præcis den effekt den type forstyrrelse har på omgivelserne. Splittelse, anklager, et usundt system. At moderen åbenbart har diagnosen kan ikke overraske.

  XXXXX

  Posted: 8 oktober 2012 - 20:36 - Svar

  Ja den havde du er regnet ud Høgsbo.
  Du er ikke nem at narre, så bagklog som du er.

Victor

Posted: 8 oktober 2012 - 15:52 - Svar

Har en god norsk ven, som selv er psykiater. Hans kommentar efter dommen: “Jeg håber fandeme, at det her bruges til et opgør med barnevernet”…

Tror han har ret.

Bjovulf

Posted: 8 oktober 2012 - 16:31 - Svar

Skal man le eller græde?

Reading University Union ejects atheist society over ‘blasphemous’ pineapple

http://www.studentrights.org.uk/article
/1970/reading_university_union_ejects_atheist_society_over_blasphemous _pineapple

In January this year several student atheist societies in London caused controversy when they posted a picture from the popular ‘Jesus and Mo’ web comic on their Facebook pages.

This was followed at the London School of Economics (LSE) by the passing of a motion during a Student Union EGM which noted “recent Islamophobic incidents at the LSE”.

This was clearly targeted at the LSE Atheist Society, with one student speaking for the motion claiming that this publication was an Islamophobic act as “it is deeply insulting to a Muslim to depict the prophet Muhammad”.

By labelling the depiction of Muhammad as racist, the LSE Union essentially passed a blasphemy law [!!!] limiting student’s ability to criticise or mock religions and threatening punishment to those that do.

Yesterday, as a new academic year begins, a similar attack on student’s freedom of expression took place at the University of Reading Freshers’ Fayre.

Students from the university Atheist, Humanist, and Secularist Society (RAHS) were forced to leave the Fayre after they included a pineapple labelled ‘Mohammed’ on their stall. [!!!!! :D]

Staff from the Reading University Student Union (RUSU) [!!!], as well as a number of Muslim students [!!!] objected to this and asked the society to remove it, with a statement from the society stating that they were told “Either the pineapple goes, or you do”. [!!!]

Considering that the pineapple was labelled in this way “to celebrate the fact that we live in a country in which free speech is protected, and where it is lawful to call a pineapple by whatever name one chooses” [!!!!!]
it is deeply concerning that RUSU have acted in this way.

….

Morten - - -

Posted: 8 oktober 2012 - 18:04 - Svar

Vi kan glæde os over det politiske klima og gæstfriheden i Norge og Sverige. Alternativet ville være, at vi ikke kunne komme af med alle disse “nødstedte” mennesker. Og slet ikke under en regering, der har Liberal Alliance som støtteparti.

– – –

Skåne en pædofil???

Posted: 8 oktober 2012 - 18:22 - Svar

Jeg håber, Christian Skaug sov, mens han skrev sit indlæg, når han udtaler, det var “forståeligt” man ville forskåne Breiviks mor for at blive afsløret som pædofil.

Pædofile skal ikke skånes fra afsløring. De skal pågribes, og straffes. Er der anlagt sag mod hende?

Breivik er jo et klokkeklart eksempel på, hvor ødelæggende seksuelle overgreb i den tidlige barndom er. Det undskylder ham ikke og fritager ham ikke for ansvar – men det bør bestyrke os i, at der skal skrides mere konsekvent ind overfor pædofili på globalt plan. Pædofili er dødsensfarlig – ikke kun for offeret, men for hele samfundet.

Skåne en pædofil???

Posted: 8 oktober 2012 - 18:23 - Svar

Victors norske ven har ret.

steen

Posted: 8 oktober 2012 - 19:06 - Svar

Der står ikke noget konkret nogen steder om pædofili, det kan man ikke slutte af nogen af de referater, jeg har læst. Skaug skriver bare, at det ikke er vanskeligt at forstå at man ville være hensynsfuld over for en psykisk skrøbelig kvinde, men at det næppe kan opveje hensynet til opklaringen af 77 menneskers død.

  Maria

  Posted: 8 oktober 2012 - 20:01 - Svar

  Steen, du skriver:

  “Jeg kan ikke rigtig komme i tanker om nogen storforbryder af ABBs format, hvis baggrund man ikke har vendt hver en sten på”.

  Det var jo netop, hvad man påstod, at man gjorde, mens man kynisk indhyllede sagen i følelsesporno.

  Vi har også en rådden sag, dog kun om økonomisk kriminalitet, hvor der blev brugt mange millioner på et retsopgør, men ikke blev skåret ind til der, hvor det gjorde rigtigt ondt. Det er selskabstømmersagerne fra 1990’erne, som daværende journalist ved JP Dag Holmstad og andre skrev meget åbenhjertigt om. Hans artikler omtales på nettet, jeg har flere udklip, et af dem er nærmest et særtillæg til JP, og i overskriften indgår ordet “systemsvigt”. En person, der slap forbløffende nemt, var den daværende rigsadvokats advokatbror. Rigsadvokaten havde tidligere haft den stilling i PET, som Jacob Scharf har i dag, dvs. været toppen på kransekagen i politiets efterretningstjeneste.

  michael nybye

  Posted: 15 oktober 2012 - 20:35 - Svar

  Dont do the crime if you cant take the time!

Maria

Posted: 8 oktober 2012 - 19:41 - Svar

Tak for de pæne ord, Erling og Høgsbro.

Tim Pallis, det er mere indviklet end som så. Det eneste menneske, som Breivik ønsker at få besøg af, er moderen, han er meget glad for hende, og hun har, så vidt jeg ved, været indlagt på psykiatrisk hospital siden forbrydelsen fandt sted. Under afhøringerne hos politiet oplyste hun, at hun syntes, at sønnen i de senere år havde opførte sig for intimt, satte sig for tæt på hende i sofaen etc. Jeg vil mene, at retsforløbet havde en terapeutisk indflydelse på Breivik, han var vel for første gang i sit liv døgnet rundt omgivet af stabile mennesker.

Samtlige involverede jurister har under retssagen været klar over de særlige forhold i Breiviks barndom, de har alle læst politirapporterne. Forsvaret har ikke brugt dem, og om dommerne har taget hensyn til dem, ved jeg ikke, jeg har ikke læst dommen.

Jeg har linket fra kommentarer på document.no, som siden er blevet slettet.

  Maria

  Posted: 8 oktober 2012 - 20:07 - Svar

  Nej, de kommentarer er alligevel ikke blevet slettet, det var min pc, der spillede mig et puds.

tavsen

Posted: 8 oktober 2012 - 21:18 - Svar

Illegale i Kastrup har der været i mange år

Kastrup er et Mekka for menneskesmuglere
21. jul 2000 – … løbet af det første halvår er det lykkedes politiet at anholde 50 menneskesmuglere og 616 illegale flygtninge i Københavns lufthavn i Kastrup…

Maria

Posted: 8 oktober 2012 - 21:36 - Svar

Forfatteren og kritikeren Aage Storm Borchgrevink, der har skrevet den nye bog om ABB, , fik i 2004 Ossietzky-prisen av Norsk PEN for en fremragende indsats for ytringsfriheden. Han er altså ikke hvem som helst, og jeg synes, at I skal se, hvad han for nylig skrev i en kronik i Aftenposten om bl.a. nettet.

”Til å begynne med antok jeg at radikaliseringen av Behring Brevik fant sted på nettet de siste årene, men etter hvert som vitnene snakket, forsto jeg at røttene til raseriet ligger langt tilbake i tid. Det politiske nivået i kompendiet fremsto ved nøyere ettersyn som en fasade som bare delvis hang sammen. Derimot uttrykte det sadistiske fantasier og kvinnehat på en rekke nivåer. Det ga mer mening å lese kompendiet som en bearbeidelse av Behring Breiviks egen oppvekst, særlig ungdomstiden (som han skriver mye om) og barndommen (som han ikke skriver om). Behring Breiviks metode består i å blåse personlige traumer opp i enormt format og overføre dem til et bredt historisk lerret der justitiariusridder Behring Breiviks inngripen gjør at de finner sine historiske løsninger.”

http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Hvorfor-snakke-om-barndom men-7010042.html

Jernhesten

Posted: 8 oktober 2012 - 21:42 - Svar

@Steen

Ved du mere om De Odödliga end det du skriver på bloggen?

Varmt Konservativ (kr)

Posted: 8 oktober 2012 - 21:54 - Svar

“Dessa Satans Mördare !”

Ja, det framstår allt tydligare att de 77 morden bara var avsedda att bilda mörkast tänkbara bakgrund för en ännu större attack – den vildsinta, totala attacken på själva sanningen. Genom en skådeprocess med villiga deltagare från Baader-Meinhof-ligans politiska, juridiska och kulturella grenar skulle motståndet mot kuvandet och islamiseringen av västvärlden brytas en gång för alla.

Valdes Breivik ut flera år före dådet på grund av sin “känsliga” bakgrund? Blev det tidigt känt att han hatade Samhället, Norge, Normen, Borgarna, Lyckan, Kärleken och Livet ?

På Wikipedia beskrivs hans senare biografi så här:
“…Två år senare, 2000, startade han företaget Media Group A/S med lokaler på Nedre Slotsgate, där han delade lunchrum med advokaten Geir Lippestad.[15] 2002 började han sälja falska utbildningsbevis, främst till amerikanska kunder, en verksamhet som ska ha gett honom förtjänster om cirka sex miljoner norska kronor.[18] Samma år besökte han Liberia, enligt egen utsago för att träffa en serbisk legosoldat som varit en av grundarna till en organisation som gick under namnet “Knights Templar”. Vittnesmål hävdade att Breiviks syfte med resan var att handla med diamanter, men att försöket misslyckats och han blivit hotad till livet.[15] 2005 grundade Breivik bolaget E-Commerce Group A/S som fortsatte handeln med falska utbildningsintyg.[15][18] I mars 2005 reste Breivik till Vitryssland, enligt egen utsago för att utbilda sig vid ett träningsläger för terrorister, men polisen ansåg att han besökte landet i syfte att träffa en kvinna han mött på internet…”

“…Breivik var engagerad i Fremskrittspartiet och dess ungdomsförbund FPU från 1997 till 2007, som ordförande för lokalavdelningen Oslo Vest från januari 2002 till oktober 2002 och som styrelsemedlem i samma avdelning från oktober 2002 till november 2004. Hans medlemskap i partiet förföll 2007 på grund av obetalda medlemsavgifter.[20] Breivik har även varit medlem på det högerextrema forumet Nordisk.nu.[21]

Breivik var medlem av frimurarlogen Søilene (“Pelarna”), en Johannesloge i Oslo.[”

Hm… 2000: delar lunchrum med Geir Lippestad , 2002: bygger upp en storskalig bedrägeriverksamhet samtidigt som han blir ordförande i FPUs lokalavdelning och gör en resa till Liberia, reser till Vitryssland 2005 och fortsätter med bedrägeriverksamheten, samtidigt medlem i en frimurarloge (??!!?) Motsägelsefullt, eller ?? Ja, det kan man säga. Jag påstår inte att dådet planerades för 10 år sedan, men Breivik verkar ha börjat användas för olika uppdrag redan för 10-15 år sedan. Hans legend är allt annat än ren, så han tycks inte från början ha varit ämnad för “stora uppdrag”, utan ha använts som allt-i-allo under de första åren, t.ex. insamling av penningmedel för revolutionen (Media Group, E-Commerce), informationsinsamlare och provokatör (FPU, Frimurarna, Nordisk?) och budbärare (Liberia och Vitryssland?).

Med vad som nu har kommit fram – vilket naturligtvis var väl känt för de som följde fallet på nära håll – är det obegripligt att så många framträdande “kulturpersonligheter” och politiker kunde satsa hela sin prestige på att Breivik var en “konservativ Churchillfanatiker” och sinnebilden för alla “islamofober”.

steen

Posted: 8 oktober 2012 - 22:45 - Svar

Thomas Nydahl

Posted: 8 oktober 2012 - 23:02 - Svar

Steen, dock väldigt svårt att bortse ifrån att det är gamla Nationalsocialistisk Front här i vårt arma land, numera Svenskarnas parti och deras bihang som driver saken. “Ras och religion” istället för folk och förnuft. Jag kan i alla fall inte bortse från det.

  steen

  Posted: 8 oktober 2012 - 23:22 - Svar

  ja, det lugter lidt Blut und Boden, selvom jeg ikke har kunnet se NF eller Svenskernes Parti noget sted.

   Magnus A

   Posted: 9 oktober 2012 - 00:15 - Svar

   Apropå videoklippet har en aktiv i nationalsocialistiska Svenskarnas Parti den vita masken som avatar på twitter, och jag är övertygad om att detta rör sig om denna högerextrema rörelse.
   .
   (Svenskarnas Partis sajt realisten.se tycks förresten, jämte nazistsajt Nordfront.se, senaste halvår ha ökat besökarantal en del. Från låg nivå, men…)
   .
   Skulle räcka om invandringspolitiken styrdes av sunt förnuft, där de saker Merit Wager visat borde kunna undvikas. Danmarks politik här i Sverige hade räckt. Man får verkligen hoppas Expressens Anna Dahlbergs
   artiklar om situationen och behov av en bättre politik är något andra (kanske Aftonbladet?) nappar på; att rationella argument får styra. (Förändring till det bättre kommer att beskrivas som eftergifter för SD och/eller rasism, men handlar ju inte om det.)

Thomas Nydahl

Posted: 8 oktober 2012 - 23:57 - Svar

Steen, de lanserade filmen först. Och när jag läser hemsidan ser jag en mening som denna: “vi är alla folkkamrater” – man kanske måste vara gammal som du och jag för att känna igen det nazityska språkbruket från Tredje rikets dagar: “Volksgenosse”, eller som det ännu tydligare formulerades i Mein Kampf: “Volks- und Rassegenossen”.

På De odödligas hemsida kan man läsa det s.k. manifest som bifogas videon, och där heter det också listan på de organisationer och personer som slagit på trumman för den: Nationell.nu, Realisten, Gotiska klubben med flera, sådana som till vardags inte ens kan dölja sin djupa och starka antisemitism.

Jag förstår de människor som förförs av videor som denna, den är onekligen mycket skickligt gjord, men retoriken och bakgrundsinformationen skvallrar om minst sagt dunkla krafter.Man måste dock vara medveten om att spöket “folkkamrat” står som en neonskylt över alltsammans.

Det är som du säger Steen, Blut und Boden. Hela vägen genom natten fram till tanken “Våld i all ära, men våld är ett trubbigt redskap som enbart bör användas när det är absolut nödvändigt.” – vilket är det svar De odödliga ger till Gotiska klubben på frågan “Är ni för våldsaktioner eller föredrar ni manifestationer av mer fredlig natur?”

Vi vet att dessa grupperingar älskar sina påkar och kedjor. Liksom AFA och de andra rännstensgrupperingarna stiger de fram ur skuggorna för att visa vem de är: “die Straße frei…” – var det inte så de sjöng när de drog fram genom de tyska städerna?

Jens Hansen

Posted: 9 oktober 2012 - 09:44 - Svar

En side af fortællingen der står tydeligere frem med beskivelsen af moderens perversiteter er vel at Breiviks største nederlag var at han ikke fik ram på Brundtland som måske var hans eneste virkelige mål, derfor gik han amok og ramte en masse andre i flæng.

For hvis vi tænker os en ekstrem magtfuld kvinde som rummer summen af Marianne Jelved, Susanne Brøgger, Camilla Plum, Helle Thorning og Niels I. Meyer og forestiller os den påvirkning af det norske samfund som hun har udøvet, så begynder man måske at forstå den massepsykose som Breivik er groet frem af.

Og det ses jo tydeligere fra Danmark, vi er på vej ud i fattigdommen og igang med smerteligt at erkende at vi ikke længere har råd til socialdemokrater til at styre landet, Norge har penge nok og råd til at fortsætte en del år endnu, mens frustrationerne vokser hos almindelige mennesker.

Breivik var et chok for Norge, men ikke stort nok til at de vågnede, her i landet forsøger vi forhåbentlig at gå en anden vej, tænke os om og finde ud af det, finde en fredelig vej ud af vildfarelserne – for mens det lykkes at stigmatisere Fjordman i Norge og slå ham i hartkorn med ondskaben, så synes der at være for mange i Danmark der tænker og taler til at man kan lukke munden på dem ?

Emeritus

Posted: 9 oktober 2012 - 12:37 - Svar

Hvis man ønsker at forstå ABB set i lyset af det, der skete i Oslo centrum og på Utöya kommer man ikke langt ved at hænge sine forestillinger op på personen ABB alene. Det er for snævert og fører alle mulige og umulige vegne hen. Han må forstås i en kontekst, for han er vel ikke uden fortilfælde.
Nej, der er selvfølgelig fortilfælde. Er der ligefrem et mønster? Også det må man sige ja til. Hvad er mønstret da et udtryk for? Politisk overbevisning? En ulykkelig barndom? Religiøs fanatisme? Eller slet og ret sindssyge? Af alle til rådighed stående muligheder køber jeg ikke den nemmeste og billigste forklaring: utilregneligheden, sindssygen heller ikke den momentane – i gerningsøjeblikket. I mønstergenkendelsen ligger derimod den almene forklaring på, hvad der fører normaliteten til ekstrem adfærd. Min snusfornuft siger mig, at kun hvis du er ved din fulde fem, kan du planlægge, koordinere og gennemføre en aktion, som den ABB er blevet herostratisk berygtet for. Med andre ord er ABB i udgangspunktet normal men endt med en ekstrem agenda. Hvilken glæde kan vi dog have af at kende hans opvækst – baggrunden for hans handlinger? Det kommer an på, hvem der spørger. Som samfund kan man måske lære at indrette sig sådan, at man så vidt muligt undgår at skabe de sociale, økonomiske og politisk-kulturelle rammer, der fører især drengebørn ud i ekstremer, når de bliver voksne.

Med venlig hilsen

  Morten - - -

  Posted: 9 oktober 2012 - 14:59 - Svar

  @ Emeritus

  “Som samfund kan man måske lære at indrette sig sådan, at man så vidt muligt undgår at skabe de sociale, økonomiske og politisk-kulturelle rammer, der fører især drengebørn ud i ekstremer, når de bliver voksne.”

  Det håber jeg, vi afstår fra! Det er yderst risikabelt at begynde at udvikle teorier om, hvilke “sociale, økonomiske og politisk-kulturelle rammer”, der “fører især drengebørn ud i ekstremer”. Den slags spekulationer har vi i forvejen ganske mange af fra akademisk hold, og de får det til at løbe koldt ned ad ryggen på een.

  Værre endnu bliver det, når de forsøges herset igennem.

  – – –

  Maria

  Posted: 9 oktober 2012 - 15:53 - Svar

  Emeritus og I andre.

  Høgsbro skrev i dag 12:38:
  ”Ideen er at forklare ABB, idet han tydeligvis har koblet sig på en politisk dagsorden, ikke for at bøde på samfundets fejl og mangler, men for at bøde på sine egne fejl og mangler. Han har taget den politiske diskurs som gidsel i sit eget private helvede.”

  Dette har jeg hele tiden ment, og hvad enten man som Høgsbro hælder mod en borderline forstyrrelse, eller man som jeg er mest tilbøjelig til at give Husby og Sørheim ret, er der dækning for en sådan holdning, og grundsubstansen er i det hele taget evigt gyldig. Fordi det er mere end almindeligt, at mennesker søger at afreagere og beskytte sig mod egne dæmoner ved at koncentrere sig om mindre angstbetonede emner.

  Dette handler med overvejende sandsynlighed om angst. Ikke om den angst, der er menneskets livsvilkår. Men om en stor og tabubelagt angst, der i ABB’s tilfælde har fået for meget næring. Derfor måtte ”surrogatet”, som der blev afreageret på, nødvendigvis også være af stort format.

  Det mener jeg, at man uden at overdrive kan sige om de forhold, som især det norske Arbeiderpartiet har været fortalere for. Partiet er gået i knæ for islam, og derfor er dine synspunkter på ingen måde uforenelige med den psykiatriske synsvinkel på tragedien. Tværtimod, de supplerer hinanden.

  Og vi kan gå videre og sige, at med den indvandringspolitik, som vor egen regering bedriver, udfordrer man også skæbnen i uansvarlig grad, fordi man suger voldsfantasier til sig. Det gør politikerne i det hele taget, når der sker store samfundsforandringer, og Helle Thorning demonstrerede sin mangel på viden og erfaring, da hun ved sin tiltrædelse som statsminister udtalte, at ”alt skal laves om”. Det var en ualmindelig dum udtalelse.

  Udover at jeg naturligvis har været meget påvirket af hans forbrydelse og ikke vil skrive – som Richard Millet – at Norge fortjente Breivik, har jeg hele tiden haft det svært med reaktionerne. Der har været alt for meget selvmedlidenhed over nogle af de offentlige manifestationer, som norske medier har fremhævet som udtryk for en storslået norsk reaktionsmåde. De gik efter min mening alt for meget på en melodi om en naiv godhed, der skal erobres tilbage, og som efter sigende skulle have imponeret resten af verden. Der er grænser for, hvor klædelig naivitet er, når den klæber til voksne mennesker, der bevidst vælger den, selv om de har mulighed for at vide bedre. Jeg synes, at man ofte har undskyldt hovmod, magtbrynde, hykleri og villet uvidenhed med uskyldig naivitet.

  Det samme mønster findes mere eller mindre over alt i Vesten, hvor ufatteligt mange mennesker har fået bildt sig selv ind, at blot der er tilstrækkeligt med penge, kan alt blive godt. Vi må tage mennesket som det er, og det er ikke perfekt og bliver det aldrig. Derfor må vi leve med, at det onde kan slå benene væk under os, og at for meget skønmaleri gør skade. Det er på høje tid at få luget ud i diverse konventioner og lovgivning om rettigheder, der ikke tager højde for det misbrug, der bliver resultatet, hvis det kan lade sig gøre.

  Har du tænkt på, at vi i Danmark lever med højt beredskab mod terror og har gjort det i mange år? Vi har vænnet os til det. JP, Indland handler i dag mest om den tidligere PET agent Morten Storms bidrag til likvideringen af terroristen Anwar al-Awlaki. Er PET gået for langt med at hjælpe CIA i den sag, det er dagens store tema.

  PET har handlet i strid med dansk lovgivning mener terroreksperten Lars Erslev Andersen (DIIS), og nogle jurister er enige med ham. Men tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnicsen citeres side 10 for, at han ikke tror, at det får nogen sikkerhedsmæssig betydning for Danmark, fordi ”som jeg ser på PET’s trusselsvurderinger, så kan de ikke blive meget højere, end de er i forvejen”.

  Den udtalelse kommer vel ikke bag på nogen af os danskere, der skriver her, og det kan vi blandt andet takke Per Stig Møller for. Det er snart mange år siden, at han i sin tid som udenrigsminister udtalte, at det ikke er et spørgsmål, om terroren vil ramme Danmark, men alene et spørgsmål om hvornår det sker. Det mener jeg, at vi har taget til os og forstået dybden af.

  Men sådan har de ikke haft det i Norge, hvor mange havde fået bildt sig ind, at man var et godt eksempel for resten af verden, og den øverste chef for politiets efterretningstjeneste PST Janne Kristiansen måtte forlade sin stilling i januar i år

  ”etter en åpen høring samme dag i Stortingets 22. juli-komité, hvor hun hadde blitt innkalt av Stortinget for å svare på spørsmål om norsk sikkerhets- og etterretningsarbeid. Det skjedde etter at hun på direkte spørsmål fra stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry (SV) under Stortingets utspørring av henne om Norge har samarbeid med Pakistan på etterretningsområdet hadde formulert seg på en måte som ble tolket som en bekreftelse om at den norske Etterretningstjenesten har en tilstedeværelse i Pakistan.[1]”

  http://no.wikipedia.org/wiki/Janne_Kristiansen

  Akhtar Chaudhry er vicepræsident for Stortinget og en af Norges mest indflydelsesrige indvandrere. Han er fra Pakistan, socialist og åbenbart i stand til at vælte en af landets højest placerede embedsmænd alene på et spørgsmål, der er så himmelråbende naivt, at man tager sig til hovedet. For selvfølgelig har Norge agenter i Pakistan og mange andre steder, det er ingen af os vel i tvivl om, så hvorfor dog lade som noget andet? I Norge får sådant hykleri lov til at blomstre, og der var endda tale om at stille Janne Kristiansen for en domstol for hendes udtalelse.

  Dette var et lurvet handlingsforløb, og jeg er sikker på, at den norske befolkning er i stand til at tåle den samme åbenhjertighed, som vi andre må leve med. Når terroren rammer os, vil vi græde mange tårer, men vi vil også i fuld offentlighed blive edderspændt rasende og handle derefter.

HH

Posted: 9 oktober 2012 - 13:19 - Svar

Dådet är fasansfullt, det är alla ense om. Breivik är en tragedi på alla fronter, om jag uttrycker mig försiktigt. Men det är en annan sida av saken som kanske kastar ett annat ljus över detta förfärliga. Alltså: var Hitler, Goebbels och Himmler psykiskt sjuka i vetenskaplig mening? Och de generaler och andra som hängdes efter andra världskrigets uppgörelse? Jag har inget som helst minne att man diskuterade dessa personers psykiska status före domarna.
Vad gör en människa till massmördare? Ren ondska? Eller villvarelse i tankegången?

Emeritus

Posted: 9 oktober 2012 - 17:23 - Svar

Hvad tænker du på, Morten?
De politisk-kulturelle rammer, som europæiske politikere har fabrikeret siden firserne (i støbeskeen måske længe før), har handlet om at samle Europa gennem forestillinger om Schengen, euroen, multikulturalismen og arbejdskraftens frie bevægelighed, men som sideeffekt har strategien bl.a. ført til den farlige, islamiske opfattelse, at det med så mange indvandrede muslimer i Europa er blevet legitimt at opfatte Europa som Krigens hus.Det civilisatoriske skred mod afgrunden, som denne politisk-kulturelle sammenblanding kan medføre, er et centnertungt politisk ansvar at have påtaget sig, for det viser sig jo, at der er tale om en meget risikofyldt tilrettelæggelse af Europas fremtid – herunder hvad der måske utilsigtet fører især drengebørn ud i ekstremer, når de bliver voksne – og jeg tænker ikke kun på chokket, ABB fra vor egen kultur, men også på drengebørn, som senere i livet bliver martyrer for et godt ord på grund af deres muslimske kultur. De norske politikere og domstole optræder snehvide og giver Breivik al skyld, men de har aldrig vendt sig om og kigget efter, om ikke aben og ansvaret sidder på deres egen skulder. Nu kredser i om moderens skyld. Jo sikkert. Hun har nok haft mere end en finger med i spillet. Man kan også ende med at påstå, at det er synd for ABB, at han har haft sådan en forfærdelig barndom. Men man kan ikke komme bort fra, at den førte politik på europæisk-amerikansk plan har medført ophedede debatter om det fornuftige i at mikse netop europæisk og islamisk kultur. Man kan heller ikke komme bort fra, at ABB mente at have fundet ud af, hvem i Norge, der havde skylden. Der er altid en i skolegården, der står tilbage med en snebold, når de andre stak af fordi de smadrede en rude. Men bag ved alle piruetterne: der hopper aben hele tiden over på de ansvarlige. Dem, der skabte martyrerne og hellig krig og ABB.

Med venlig hilsen

  Morten - - -

  Posted: 9 oktober 2012 - 21:07 - Svar

  @ Emeritus

  Vi to er nok rørende enige. Her trænges erkendelse. Så måske er det bare en præcisering, der skiller os.

  Min kommentar er mest til den omstændighed, at du foreslår en løsning på “problemet Breivik”. Her tror jeg nok, at det vil være klogere at holde Breivik helt ude af diskussionen, hvis vi skal løse noget som helst. Og “radikaliseringen” lige så, for vi har ikke i 2012 nogle løsninger, der ikke er ligefrem kontraproduktive.

  Det eneste, vi kan gøre nu, er derfor at erkende problemet: Vi står over for det problem, at vi villigt lader os kolonisere af uforligelige, kulturer – og den uforligelighed er der ikke nogen løsning på!

  Derfor kan svaret efter min mening ikke være “indretning”. Alle vore forsøg på at “indrette” os, har hidtil gjort ondt værre. Og det forhold vil ikke ændre sig i fremtiden.

  – – –

  Høgsbro

  Posted: 10 oktober 2012 - 03:09 - Svar

  Emeritus, som Maria skriver så udelukker den ene forklaringsmodel ikke den anden.

  Jeg tror du skal længere tilbage end til EU, eller EF som det hed. Du skal tilbage til afslutningen på 2. verdenskrig og oprettelsen af FN for at finde det politiske momentum der skabte ideen om et politisk og humanitært forenet Europa. Den dårlige samvittighed der fulgte af to forfærdende verdenskrige har været til at føle på. Tabuiseringen af førkrigsværdier (Blut und Boden var f.eks slet ikke blot en tysk naziideologi, men snarere en beskrivelse af hvordan den jordbesiddende landbefolkning i høj grad definerede sine egne værdier) skabte et værditomrum. Min egen mormor harcelerede alle dage over amerikaniseringen, og formåede aldrig at flytte sit sind om på den anden side af 2. verdenskrig. Det var hun ikke alene om. Der foregik en meget voldsom “genopdragelse” overtalt i Europa, samtidig med at visse værdier trods alt blev ivaretaget. De unge studenter drog på europarejser med hue på, det ser man slet ikke i dag. Romantiseringen af Italien i 50’erne og 60’erne spiller naturligvis på gamle traditioner, men er alligevel forbavsende når man ser på Italiens rolle i krigen. Muren i Berlin blev et ikon for det splittede Europa, og mindede hele tiden om at opgaven endnu ikke var udført. Ved murens fald var Kohl sandelig ikke sen til at finde pengepungen frem og nærmest købe det gamle ddr tilbage. Nu kunne vi endelig mødes! Og oven i hatten kom perestrojka! Ak og ve, i dag er grænsen til Rusland mere lukket end nogensinde under den kolde krig, og den frie bevægelighed har blot flyttet grænsekontrol over på andre instanser.

  Jeg finder ingen fornøjelse i at dissekere Breivik og hans forhold til sin mor blot for psykologiens eller psykiatriens skyld. Men hvis Breivik repræsenterer en politisk strømning hvorfor er han så alene om terrordåden? Hvis han blot har gjort noget der er helt tilforladeligt i sin logiske konsekvens, hvorfor er der så ikke andre der har gjort det? Svaret er naturligvis at Breivik snarere end at være på et politisk korstog er på et korstog mod egne indre dæmoner. Der er ikke tale om at han kan have erkendt noget om hvor “skylden” for miseren ligger. Der er snarere tale om at han i den politiske diskurs har fundet en passende arena for sit personlige drama. Breivik mener selv at mange vil være ham taknemmelige, og flere med tiden. Jamen, hvorfor er han så alene? Hvorfor har det været nødvendig at spille skuespil? Fordi han udmærket er klar over at han ER alene. Ingen ved sine fulde fem vil myrde løs på den måde. Selv vores egne malingskastere, som tydeligvis ikke kan se det absurde i at deltage i den demokratiske debat ved at dænge sine modstandere til i maling, trækker dog en grænse ved den type aktivisme. Alene den måde han omtaler sin politiske karriere i FrP afslører at manden har behov for at beskrive sin virkelighed anderledes end den faktisk er. Han spillede skuespil, siger han, opførte sig moderat, som led i en langsigtet plan. Mens FrP-gruppen selv knapt nok husker ham for andet end at være en sær snegl som de ikke kunne bruge til noget.

  Anyways, den reelle grund til at udsætte Breivik for al denne psykologisering er faktisk at der siden 1830’erne har været tradition for dette i vestlig retsvæsen. Ideen om det ufrie menneske som gør det onde, ikke fordi det via sin frie vilje vil, men fordi menneskets fysiske eksistens gør det ufrit, er en fundamental bestanddel i det europæiske menneskesyn. Det er derfor vi har retspsykiatri.

  Der er så mange der opfatter en psykiatrisk forklaringsmodel som en dårlig undskyldning for at opføre sig grimt. Altså en art moralsk carte blanche, sådan som det gerne harcelleres over i tegneserier. “Åh, jeg har haft en dårlig barndom, så derfor skal jeg ikke i fængsel…”. Det vil jeg kalde en vulgær opfattelse af vestlig moral. Man anerkender ikke ideen om det ufrie menneske, og opfører sig som om vi alle udelukkende handler moralsk og i overensstemmelse med den klart bevidste og frie vilje. Det er virkelig morsomt, havde det ikke været så tragisk – og dumt.

  Men det er da et synspunkt at mene at ABB er tilregnelig og handlede adækvat og logisk sammenhængende. Jeg synes i skal oprette en støttegruppe der passende kan kaldes noget i retning af “Ridderne af den frie viljes suverænitet”, eller måske “knights that say ekki-ekki-zum-bangbang” (jeg kan ikke huske hele remsen…). Samtidig kan i melde jer ind i Dansk Samling eller andet relik fra krigens tid, og træne modstandskamp samtidig med i forsøger at overbevise Liberal Alliance om at i virkeligheden har fælles interesser. Det kan blive et cirkus der kan opnå samme underholdningværdi som et formandsskifte i SF.

Ellenbågen

Posted: 9 oktober 2012 - 19:28 - Svar

TACK för Beethoven Piano Concerto!
Den gjorde gott för min själ.

HH

Posted: 9 oktober 2012 - 20:56 - Svar

Tack Emeritus! Precis dina tankegångar blev mina efter det jag skrivit mitt förra inlägg. Vi har således två obarmhärtiga hot i våra länder: det ena hotet skapar vi själva och det andra hotet kan komma utifrån. Jag säger inte att det absolut måste vara så, men det är kanske en tanke att föra vidare. Hur förklarar vi annars det som hänt i Sverige? Asonius? Mangs? Är det de facto den förda invandringspolitiken i våra länder som framkallar dessa mörka skuggor? Jag hoppas vid Gud att det inte är så!

Emeritus

Posted: 10 oktober 2012 - 11:46 - Svar

Til Maria, HH, Morten og Høgsbro.
Ingen kan være i tvivl om, at ABB er skyld i 77 uskyldige menneskers død. Og heller ikke at det var ABB’s personlige valg at henrette disse mennesker. Men han traf samtidigt et politisk valg, fordi det ikke var hvemsomhelst, der døde den dag. Den omstændighed har betydet, at sagen både blev af personlig og politisk karakter. I en retsstat som den norske var man nødt til at tage hensyn til begge dele. De døde var stort set alle udvalgte på stedet. Der var ikke tale om en tilfældig indskydelse, en tilfældig dag, et tilfældigt sted, at tilfældige blev ofre, nej, der var tale om, at omhyggeligt udvalgte ofre, som befandt sig et bestemt sted, skulle dø en bestemt dag, fordi ABB havde en klar forventning om, at alle tilhørte en bestemt politisk organisation. Alt dette havde ABB på plads i sit hovede og tænkt over i forvejen. Men ikke alt gik efter planen. Gro Harlem Brundtland fx. havde forladt øen. Men sådan er det – ikke alt går efter planen. Det kan norsk politi tale med om. Det er tilsyneladende kun israelerne, som næsten altid magter at gennemføre komplicerede operationer fejlfrit. Problemet med ABB i dag er et andet. Alle er bange for i en eller anden forstand at kunne blive beskyldt for at være medansvarlig. Så længe alle fingre derfor kun peger på ABB er alt godt. Men hvad nu hvis årsagen ikke kun skal findes i ABB’s person eller opvækst, hvor skal vi så søge? ABB giver for så vidt selv svaret, sådan som han ser på det, og han lægger hverken skjul på, hvad han mener, eller hvad man bør gøre ved det. Hvorfor er det da kommet så vidt, at en Breivik dukker op på den måde – i Norge? Hvis Breivik ikke er sindssyg, kan kun de norske politikere svare på det spørgsmål.

Med venlig hilsen

  Anonym

  Posted: 10 oktober 2012 - 13:08 - Svar

  Jeg forstår ikke hvordan man kan kritisere den norske rets håndtering af ABB og samtidig selv begå nøjagtig samme synd: Undlade at skelne mellem politik og aktør. Enhver handling kan tolkes politisk. Jeg drikker the fordi jeg er en imperialist der på racistisk vis udnytter de farvede undermennesker. Hvor meget mening giver det lige? Som Skaug siger, ABB og hans mor er åbenbart to ødelagte mennesker. Hvad er ideen med at ignorere dette faktum? Hvad er ideen med at relativere hændelsen med Goebbels og andre nazitoppe, som i givet fald også må have været “sindssyge”.

  Emeritus, du taler om “personligt valg” og eksemplificerer det med en politisk meningsfuldhed. Så hvis der ikke havde været nogen politisk sammenhæng havde det været sygt? Kun det der ses umiddelbart er sygt? Det ufrie menneske eksisterer ikke?

  Sålænge vi vedbliver at tage ABB alvorligt nærer vi fordømmelsen og kævleriet om meningskontrol for aktører overalt på den politiske scene. Jeg finder den anden vinkel mere interessant. Hvad er det i vores samfund der giver anledning til en sådan diskurs, og hvad kan vi gøre for at lave om på det? Hvad er det reelt politiske indhold?

HH

Posted: 10 oktober 2012 - 11:56 - Svar

Klarare och mer komplicerat kan det inte bli. Tack Emeritus! Egentligen är det märkligt att det här inte får ett mer diskussions-djup bland våra politiker, psykiatriker, massmedia. Var finns bristpunkten hos en människa? Det mest fasansfulla jag minns är den dag då två flygplan styr rakt in i skyskrapan i NY. Jag tror ingen av oss kan förstå det om vi inte ser det i historiens ljus. Alltså – hur mycket rår VÅR kultur för det hat som sprids över världen?
Jag minns väl den där dagen. Jag hade varit ute och paddlat i mina hemmavatten. Lagt upp kajaken på biltaket. Slog på radion. Och trodde inte jag hörde rätt!
Var ska vi börja?

  Morten - - -

  Posted: 10 oktober 2012 - 12:26 - Svar

  Jamen, du er jo inde på noget: Vi godtager netop i k k e, at USA – eller for den sags skyld: Den moderne verden – selv var årsag til sin egen ulykke hin septemberdag, ved ikke at have taget højde i vore valg for, at nogen kunne blive vrede på os! Terroristerne må selv bære ansvaret for deres handlinger. Eller?

  Ansvar er et fantastisk interessant emne at diskutere, men bør diskuteres for sig. – Gerne foranlediget af begivenheder som disse, men ikke nødvendigvis med dem som baggrund. Hvem står vi til ansvar over for? Ja, altså, først og fremmest os selv, kunne man vel begynde med at konstatere. Men jeg fornemmer ikke, der er ork til at tage den helt grundlæggende filosofiske diskussion lige her og nu. Vel?

  I øvrigt mener jeg, at “Det Arabiske Forår” startede den 11. september 2001. Nu denne dato alligevel er bragt ind i samtalen. Det var den første, massive protest mod, at Vesten støttede de regimer i den arabiske verden, der stod i vejen for folkeviljen – hvilke regimer, vi ti år senere skulle fjerne og/eller undsige som en foreløbig udløber af dette krav. Resultatet er sharia ved flertalsafgørelse (“demokrati”). Præcis dét, som var formålet med 11. september-handlingen. Dermed led hver eneste af terroristerne en meningsfuld død for deres sag. Vestens – i sig selv berettigede – reaktion i Afghanistan, bragte os yderligere i en “forklarende” og “undskyldende” situation, der svækkede vores beslutsomhed. Fordi vi ikke kan finde ud af konsekvent at tage ansvar.

  – – –

Leave a Comment