22
nov
Seneste opdatering: 23/11-12 kl. 0504
34 kommentarer - Tryk for at kommentere!
Del...

Upptagningen är från Leksands kyrka 1986 när psalmen där sjungs för sista gången.

av Kjell Håkansson

När nu kyrkoåret går mot sitt slut är det 26 år sedan psalmen ”Fädernas kyrka” rensades ut från svenska kyrkans repertoar av psalmer. Det var inte några konstnärliga överväganden som låg bakom beslutet utan en politisk vilja att avlägsna texter som ansågs vara nationalistiska . För ett år sedan, till 25-årsminnet, skrev jag ett blogginlägg som jag härmed inviterar Snaphanens läsare till att ta del av. Där kan ni lyssna till psalmen, se text, noter (gamla koralboken) och en kort historik. God fornøjelse.

Till Snaphanens svenska läsarkrets vill jag framföra en uppmaning att inte glömma vårt kulturarv bara för att makteliten påbjuder oss att göra det. Professor Stefan Jonsson vid Linköpings Universitet sa nyligen i 24NT ((Norrköpings Tidningar) att ”vårt kulturarv är delvis rasistiskt”. Man anar här vilka politiskt korrekta utrensningar våra bibliotek och andra kulturinstitutioner kan komma att utsättas för inom en inte alltför avlägsen framtid. Det som tillåts finnas kvar kommer antagligen att förses med varningsetiketter…….Kyrkans självcensur av ”Fädernas Kyrka” 25 år (november 2011)

Det var vist ikke meningen…

Men det var hvad jeg og andre forudså fra første sekund. Man skal tilhøre den selvfede, socialt afkoblede journaliststand for ikke at se, at Expressen opførte sig som et konkurrerende politisk parti og ikke som en avis. Hver 8. svensker vil stemme SD. Expressen har ikke fanget vitsen, de fortsætter med dagens ti artikler om ‘SD affären’. I dag vil også Sveriges Radio stemple dem som ‘fascistiske’. Det vil næppe heller gå hjem om 8-900.000, der egentlig er gammeldags folkhemssossar. SD ökar till 12,3% i SENTIO november 2012.

Staten og demokratiet er ikke truet af maffiaen – endnu

Man samler på gode nyheder:

Den goda nyheten är att ”den grova organiserade brottsligheten saknar förmåga att angripa det demokratiska statsskicket i sin helhet”. ”Trots ett relativt stort antal misstänkta fall finns inga exempel på att aktörer inom den grova organiserade brottsligheten tillskansat sig långvarigt inflytande”. Det skriver Säkerhetspolisen i sin hotbildsbedömning av Den grova organiserade brottslighetens otillåtna påverkan på viktiga samhällsfunktioner, som offentliggjordes igår. Demokratin är alltså inte hotad. Ännu, frestas man att tillägga.

Säkerhetspolisen vittnar om ”planer på sprängdåd mot polisens fastigheter” eller om ”att locka poliser i bakhåll för att beskjuta dem”. Det heter att åklagare ”regelbundet” utsätts för otillåten påverkan. Huvudsakligen sker angreppen i anslutning till tjänsteutövningen, men det talas också om ”gärningsmän som vid upprepade tillfällen uppehållit sig kring befattningshavarens bostad”, och om hotfullt beteende gentemot familjemedlemmar. Och det är inte bara polisen som drabbas. Enligt den sammanfattade bedömningen råder en ”förhöjd hotbild” även för Åklagarmyndigheten, Skatteverket, Tullverket, Ekobrottsmyndigheten, Domstolsverket, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan och Migrationsverket. Låt inte maffian ta över Sverige


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Farbror Pelle

Posted: 22 november 2012 - 16:04 - Svar

Så fin psalm, så innerligt fin.
Jag vill ha den tillbaka.
Jag vill ha den sanna kyrkan tillbaka.
Jag vill ha mitt land tillbaka.
Jag vill ha ordning och reda
tillbaka i Riket.

Hur når man detta tro?

Peter Jensen

Posted: 22 november 2012 - 16:38 - Svar

Hjælp svenskerne med at få stoppet den totalitære politiske korrekte mediekoncern Bonnier. Flg. danske magasiner er ejet af dem, boj kot dem og spred budskabet:

• Aktiv Træning
• ARENA
• Bil Magasinet
• BO BEDRE
• BO BEDRE specialmagasin
• Bolig Magasinet
• Cosmopolitan
• Costume
• Dansk Magazine
• Digital foto
• Digitalmagasinet
• FHM
• Gør Det Selv
• Hjernetraener
• I FORM
• Illustreret Videnskab
• Illustreret Videnskab Historie
• Komputer for alle
• M!
• National Geographic Danmark
• Penge & Privatøkonomi
• Videnskabens Univers
• VMax
• Woman

Læs mere her: Hjælp svenskerne med at få stoppet den totalitære politiske korrekte mediekoncern Bonnier. Flg. danske magasiner er ejet af dem, boj kot dem og spred budskabet:

• Aktiv Træning
• ARENA
• Bil Magasinet
• BO BEDRE
• BO BEDRE specialmagasin
• Bolig Magasinet
• Cosmopolitan
• Costume
• Dansk Magazine
• Digital foto
• Digitalmagasinet
• FHM
• Gør Det Selv
• Hjernetraener
• I FORM
• Illustreret Videnskab
• Illustreret Videnskab Historie
• Komputer for alle
• M!
• National Geographic Danmark
• Penge & Privatøkonomi
• Videnskabens Univers
• VMax
• Woman

HH

Posted: 22 november 2012 - 17:42 - Svar

Apropå “Fädernas kyrka” så har jag för mig att den uteslutits på grund av arvingarnas rätt till texten. Man ville tydligen klåfingrigt ändra i originalet och då sade arvingarna NEJ!
Typexempel på ändrade psalmer i vår psalmbok hittar man hela tiden. Britt G Hallqvist var teol d:r men knappast bra på svenska språket. En klassisk psalm som vi lärde oss utantill i vår gamla skola har hon stuvat om så att andemeningen förlorats helt. Och psalmkommissioner försvinner som rök så fort man förvanskat och sen får man ha vilka åsikter som helst.
F ö måste jag rätta mig – Hallqvist har skrivit en hel del fina psalmtexter tagna ur egen fatabur, eller kanske jag ska säga med kristligt sinne. Inget ont om dem. Och frid över hennes minne!

Frank P

Posted: 22 november 2012 - 17:44 - Svar

Bare vent Steen, der kommer et backlash lige strax… Expressen og Aftonbladet vil smæde lige så længe, de har staten og expo i ryggen, og Reinfeldt vil åbne sluserne endnu mere end han allerede har gjort, for han straffer sin befolkning for at stemme på SD…

Jørgen Duus

Posted: 22 november 2012 - 19:05 - Svar

Centern ligger nu klart under spærregrænsen. Der er vist ikke rigtig salg i partiets drøm om 40 mio. “nybyggare” i Sverige.

I øvrigt: Er jeg den eneste, der ved lyden af det svenske ord “nybyggerna” kommer til at tænke på Wilhelm Mobergs tobindsroman om Karl Oskar og Kristina fra Dyvemåla? Og hvordan var det nu lige det gik Nordamerikas oprindelige indbyggere? Hvordan skal det mon gå svenskerne i Sverige?

Godt at Centerpartiet er på vej til at blive skyllet ud i historiens store afløb.

  steen

  Posted: 22 november 2012 - 19:16 - Svar

  Der har i Sverige, – ligesom i Danmark – aldrig været noget folkeligt flertal for den massive bortgivelse af land.
  Mine tese er, at svenskerne har været tiltagende afpolitiserede siden 1932, da socialdemokraterne satte sig på 70 års næsten enemagt. De betød evig fremgang for Sverige, og almindelige mennesker overlod trygt politiken til deres beslutning. De kunne ikke tage fejl, var erfaringen, man kunne lade dem regere i fred.

  Det vi ser nu, er en genpolitisering på trods af en lille elite, der i virkeligheden ikke er demokrater og som har lagt alle tænkelige hindringer i vejen for, at demokratiet kunne fungere. Desværre har de jo nået at virkeligggøre deres ‘politiske vision’ for Sverige, inden befolkningen nåede at vågne op.

  Det vi ser nu, er folkestyrets oprør mod elitens udemokratiske hegemoni. Det er meget svært, ikke at holde med folket og demokratiet imod disse besserwissere, skadevoldere og pseudodemokrater.

  Sverige risikerer at havne i en meget grim situation: Maksimal uden-europæisk indvandring kontra maksimal, meget vred modstand. Det er uansvarligt alternativt forbryderisk, at gøre sådan noget muligt. Den eneste trøst er, hvis det bliver lige så ubehageligt for de ansvarlige, som for dem, det allerede går ud over.

  Sverige er for altid mere forandret end noget andet Vesteuropæisk land, det var prisen for at tage den mediepolitiske sovepille. Flertal var der ikke for det, mens Sverige sov:

   Jørgen Duus

   Posted: 22 november 2012 - 19:54 - Svar

   Hej Steen.
   Du tænker nok på “oprøret i Ådalen” i 1931, hvor en strejke blev stoppet af militæret med 5 døde som resultat. Jeg tror du har ret, men i sin bog “Tilfældet Sverige” fra 1982 sætter Mogens Behrendt allerede slaget ved Poltava i 1709 som vendepunktet for svenskerne. Der på den ukraiske steppe blev grunden til det moderne, post-stormagts Sverige lagt. Poltava 1709 er – i følge Behrendt – svenskernes Dybbøl 1864. Siden har svenskerne ikke haft mod på at kæmpe for en sag.
   Måske er indvandringen anledning til et nyt vendepunkt for svenskerne. Vi kan kun håbe.

    steen

    Posted: 22 november 2012 - 20:03 -

    Jørgen, jeg tænker egentlig på

    Från och med valet 1932 inleddes en period av socialdemokratisk dominans inom svensk politik. Partiet innehade regeringsmakten oavbrutet fram till 1976

    Du har også læst Behrendt? Jeg læste den, da den kom i cirka 1984, men den kunne være sjov at genlæse med erfaringens øjne. Jeg husker den som mere causerende, hvor Roland Huntford i 1972 går mere i dybden. The New Totalitarians findes vist stadig til download på nettet, på engelsk

HH

Posted: 22 november 2012 - 19:42 - Svar

Så sant Steen – och som jag skrivit på annat ställe: Huntfords bok om det totalitära Sverige var en bok som öppnade mina ögon ännu mer. Boken kom ut 1971 i svensk översättning.
Hur är det med nationalsångerna? Får vi sjunga sådana? År DET rasistiskt? I minnet en stund tillsammans med danska besökare nere vid den ålahamn där jag lägger i kajaken. De hade kört ned med bil och snabbt fått fram hopfällbara stolar och bord. En dansk öl stacks i min hand och plötsligt stod vi alla – vi var väl i ungefär samma generation – och sjöng Nordens nationalsånger – eller stamsånger som vi kallade det och lärde oss i vår gamla skola. Danmark, Norges, Sveriges nationalsånger sjöng vi friskt. Finlands nationalsång “Vårt land, vårt land, vårt fosterland” lärde jag ut i ett nafs. Sen var det Islands nationalsång där vi fumlade en del. Men texten är ju fantastiskt vacker. Island var ju danskt en gång och det vore väl skam om inte en almindelig dansk skulle kunna Islands nationalsång! Vi har en hel del gemensamt.
Vi skildes åt i gott humör!

  Skjoldungen

  Posted: 22 november 2012 - 22:36 - Svar

  En skål for det blinkende søernes bånd,
  som folder sig om Sveriges skulder,
  for stålet, som fra dybet vokser helten i hånd,
  for sangen, som med fosserne ruller.
  Og er der lidt pynteligt ved gossarne der:
  det kommer af de nysselige birketræ’r!
  Svensken er os god,
  med ham vi blanded blod,
  Sverrig har vi kært,
  thi længe har vi lært:
  For “sanning och rätt”
  bliver armen ikke træt,
  og hjertet har brodersind mod Danmark.

  En skål for den mægtige højenloftshal,
  med sneflokker tavlet og tjeldet,
  hvor nordlyset tænder i tusindetal
  med julelys granerne på fjeldet!
  Og er der lidt stikkent ved gutterne der:
  det kommer af de mange, mange nåletræ’r!
  Norsken er os god,
  med ham vi blanded blod,
  Norge har vi kært,
  thi længe har vi lært,
  at fjeldbunden mand
  har ej trælbunden stand,
  men frihed og brodersind mod Danmark.

  En skål for de roser blandt klitternes rad,
  som lunt mellem lyngen sig dølger.
  En skål for hvert gyngende åkandeblad
  til ankers i Østersøens bølger!
  Og er der lidt mageligt ved svendene her:
  det kommer af de skyggefulde bøgetræ’r!
  Danmark er vor mo’r,
  vor egen dyre jord!
  Sjælen i vor røst
  og slaget i vort bryst!
  Og sner det med fjender,
  så tø’r det med blod,
  så tit det gælder kampen for Danmark.

  Ja, vel er der langt fra studenternes bord
  til fyrsternes kongelige taffel,
  og vel er der langt til et sejrende Nord,
  og treforken er kun en gaffel, –
  men dog skal der tændes en lysere dag,
  da Kattegat skal lystre det nordiske flag!
  Vi er kun en flok,
  men folket kommer nok.
  Derfor kun på vagt
  og altid uforsagt!
  Og skål for de to
  bag den gyngende bro,
  med dem vil vi kæmpe og sejre!

nobody

Posted: 23 november 2012 - 00:01 - Svar

Apropå, de senaste opinons undersökningarna. Vad kan man säga som trött svensk?

Jag som svensk sjunger, Balls To The Wall: http://www.youtube.com/watch?v=eSMZkF8JDuk

Svenska sjuklövern sjunger – Can I Play with Madness: http://www.youtube.com/watch?v=g-_p6pwm1s8

Och SD sjunger för väljarkåren – Öppna din dörr: http://www.youtube.com/watch?v=Ug9KQU6IAmY

Och dansken sjunger – Laugh ‘N’ A Half: http://www.youtube.com/watch?v=m267yk1YAhw

Och vi bör alla be fader vår – the Apostles’ Creed (Not the Nine O’Clock News): http://www.youtube.com/watch?v=IUQcCvX2MKk

  Skåning

  Posted: 23 november 2012 - 05:45 - Svar

  Bra musiksmak i alla fall. DAD måste vara det bästa livebandet någonsin. Levererar alltid till 100%. På tisdag tänkte jag faktiskt gå och se det svenska, och i Sverige hatade, bandet Sabaton, trots att de för tillfället är den största svenska musikexporten. Nä, usch, de romantiserar ju krig och nationalism. Sånt kan vi inte ha.

Breidablikk

Posted: 23 november 2012 - 00:27 - Svar

Mange takk for denne artikkelen. Sjeldent aa se slike viktige artikler som omhandler Kirke, kultur og aandsliv og som kan si noe om de lange linjer, hinsides det daglige politiske streben og (daarlige) nyheter.

Skåning

Posted: 23 november 2012 - 05:38 - Svar

HAHAHA! Detta hade Expressen inte räknat med. Det var samma felbedömning som när Jan Helin publicerade Åkessons debattartikel inför det förra valet och trodde att folk skulle bli så upprörda över de “hemska åsikterna” att de inte skulle rösta på SD.

Det visar med all tydlighet att MSM-journalister/redaktörer verkligen har noll koll på hur folk i allmänhet tycker. De fattar verkligen ingenting om läget utanför deras latte-vattenhål på Söder. Vi står visserligen inför ett fait accompli och det enda vi kan ägna oss åt är skadebekämpning, men det är ändå ett nykterhetsbevis från det svenska folket.

Och det ska nämnas att röstsiffrorna i Skåne/Blekinge oftast är de dubbla procentenheterna jämfört med övriga landet. Kort sagt, var femte skånelänning kommer att rösta SD, och det trots den enorma mängden invandrare från vissa delar av världen, som av naturliga skäl inte ser SD som ett alternativ. Det är mer än vad DF har lyckats med.

Det enda trista i kråksången, är att med dessa siffror så kommer vänsterblocket att få egen majoritet. Ingen välkomnar KD:s och C:s utradering mer än jag. Dessa partier har inget existensberättigande längre. Men det leder samtidigt till att vänstern ensamt kan diktera villkoren. Det finns en grupp människor som aldrig kan tänka sig att rösta SD. I nuläget är det bättre att de blir moderater än att de blir miljöpartister. Jag ser faktiskt M som det enda möjliga samarbetspartiet i riksdagen, i en post-Reinfeldt-era.

Skåning

Posted: 23 november 2012 - 05:42 - Svar

Det kan faktiskt tilläggas att jag faktiskt inte är något fan av “fädernas kyrka”. Jag tycker inte att religion och politik hör ihop, inte ens nationalism och den tidigare statskyrkan. Det är egentligen en annan sida av myntet som idag bojkottar israeliska viner och gömmer “flyktingar”.

Per-Tychos halvbror

Posted: 23 november 2012 - 14:16 - Svar

De som handlagt psalmboksförslaget och därmed att Fädernas kyrka skulle uteslutas eftersom biskop Eklunds anförvanter inte gick med på att texten ändrades, var Lunds biskop Olle Nivenius född Nilsson och psalmkommitténs sekreterare Per Olof Nisser, sist domprost i Linköping. Båda har gjort sig kända som vindflöjlar, ängsliga att behaga en uppagiterad och vilseförd överklass. .Psalmboksförslaget, d v s den nuvarande Svenska kyrkans psalmbok innehåller ett flertal “förbättringar” av texter som författats av Johan Olof Wallin, Johan Ludvig Runeberg och flera andra stora skalder.

HH

Posted: 23 november 2012 - 15:08 - Svar

Till Skjoldungen! Jag torkar bort en tår… vilken dikt! En gemensam nationalsång? Historiskt – unionsdrottningen Margareta eller Margrete måste vi minnas. Dansk, norsk och svensk drottning, dotter till Valdemar Atterdag. Med stöd av svenska stormän besegrade hon Albrekt av Mecklenburg.”Utrikespolitiskt hävdade hon unionens makt mot de tyska Östersjömakterna”, som det står i min uppslagsbok. På sitt sätt även svensk genom att hennes uppfostran leddes av den heliga Birgittas dotter, Märta Ulfsdotter.
Jag undrar vad unionsdrottningen skulle sagt i dag om den bråte som omger oss?
Jag känner inte till hennes dödsdatum – jag menar månad och dag. Bara att hon levde från 1353 till 1412. Dödsorsaken var den allhärjande pesten.
Ett minne dock – för några år sen firades hennes minne på Kalmar slott. Nordens honoratiores var på plats och det som grep mest var nog ortsbefolkningens uppträdande. Många hade klätt sig i dåtidens vackra kläder.

Anonym

Posted: 23 november 2012 - 15:09 - Svar

Till Skjoldungen! Jag torkar bort en tår… vilken dikt! En gemensam nationalsång? Historiskt – unionsdrottningen Margareta eller Margrete måste vi minnas. Dansk, norsk och svensk drottning, dotter till Valdemar Atterdag. Med stöd av svenska stormän besegrade hon Albrekt av Mecklenburg.”Utrikespolitiskt hävdade hon unionens makt mot de tyska Östersjömakterna”, som det står i min uppslagsbok. På sitt sätt även svensk genom att hennes uppfostran leddes av den heliga Birgittas dotter, Märta Ulfsdotter.
Jag undrar vad unionsdrottningen skulle sagt i dag om den bråte som omger oss?
Jag känner inte till hennes dödsdatum – jag menar månad och dag. Bara att hon levde från 1353 till 1412. Dödsorsaken var den allhärjande pesten.
Ett minne dock – för några år sen firades hennes minne på Kalmar slott. Nordens honoratiores var på plats och det som grep mest var nog ortsbefolkningens uppträdande. Många hade klätt sig i dåtidens vackra kläder.

Johan Hedén

Posted: 7 december 2012 - 19:30 - Svar

Snapphanen måste vara ett av de mest patetiska forum som existerar. Vad vill ni egentligen uppnå? Kom med något konstruktivt i stället för det eviga gnället på allt svenskt. I det ena inlägget är vi rasister och har herrefolksmentalitet och i nästa uppslukas vi av den muslimska komplotten att ta över världen. Ta en sväng till vårdcentalen och boka terapisamtal! Det är ju förbannat trist att danskar är odugliga till det mesta, men det kan väl inte vara vårt fel? Ta er i kragen och lös era egna problem, om ni inte klarar det efter ert historiska fiasko och era världrekord i kapitulation, ja då är ni utom all räddning.

  steen

  Posted: 7 december 2012 - 20:18 - Svar

  hvem har pisset på din sukkermad ? Det er måske Kjell Håkansson, du prøver at føre en samtale med? Det er ikke nogen god begyndelse, det der.

   Johan Hedén

   Posted: 7 december 2012 - 21:14 - Svar

   OK Steen, jag tog hjärtats mening före artigheten. Men du kan möjligen förklara den “röda tråden” eller syftet med snapphanen? Skåne är Sveriges rikaste landskap och skåningar har stort inflytande på alla nivåer i landet. Att den skånska identiteten varit “obekväm” förnekar jag inte, och inte heller grymheterna i samband med “försvenskningen”. I dag har Skåne sin identitet tillbaka och kontakten med Danmark och det danska arvet är inte på något sätt ett problem. Det går dessvärre inte att få gamla historieböcker omskrivna eller redigerade i efterhand. Jag är förbannat trött på det danska självömkandet och gnället. Ni har själva ett stort ansvar för den historiska utvecklingen men det har alltid varit någon annan nation som offrat blod för er självständighet. Er oförmåga att värna er frihet överstiger till och med er bristande självinsikt.

    steen

    Posted: 7 december 2012 - 21:48 -

    din kritik af bloggen tyder ikke på noget videre kendskab til den. Jeg kan ikke tage stilling til den. ” I det ena inlägget är vi rasister ” – det er vås. Jeg kender Skåne udmærket, og jeg er ikke medlem af nogen “Skåne tilbage til Danmark-klub” eller “rak ned på Sverige.”
    Mit fokus på Sverige, er svenske medier og politikere og europas mest ekstreme indvandringspolitik.
    Hvad folk skriver i kommentarerne, har jeg intet ansvar for, så længe det er lovligt, ligesom tilsendte indlæg står for forfatternes egen regning.

    Nu har jeg allerede skrevet mere, end jeg gider.

    Johan Hedén

    Posted: 7 december 2012 - 22:12 -

    Steen det är fint att du bekräftar min uppfattning om att danskar inte “gider” särskilt mycket. Tack för den enorma ansträngning du behövde för att reagera på min kommentar. Det var väl med danska mått en oerhörd prestation.

    Morten - - -

    Posted: 8 december 2012 - 02:35 -

    Vist har du ret i, at vi danskere ikke har “evnet” at forsvare vores land særligt succesfuldt. Men i dag har vi dog en slags demokrati og en dansk stat. Og vi er blevet meget bedre til at agere og reagere. Også på tværs af udlandets “forventninger”. Så nogenlunde. Lidt.

    Fra 1448 og til 1849, i sådan cirka 400 år, regeredes Danmark af et tysk dynasti, der talte tysk, udpegede tyske hærførere, embedsmænd, og (i Norge) statholdere. Samt ikke mindst: Anvendte tyske lejetropper, fordi man – muligvis med rette – ikke stolede på bevæbnede etniske danskere. Det førte til en “strid mellem krone og adel”, idet adelen mente, at det var den, der var bedst til at varetage førnævnte funktioner, og hvilken strid altså i virkeligheden var etnisk. Denne tysk-danske etniske strid fortsatte helt til sin forløsning i to krige (1849 og 1864) i forbindelse med – interessant nok – demokratiets indførelse og danskernes tilbagevenden til ære og værdighed. Kortvarig, som den også kan vise sig at være.

    Det er en kendsgerning, at mange adelsmænd fra de i et forent århundrede afståede landsdele, Skåne, Halland, Blekinge, m. fl., villigt meldte sig ind i det svenske Riddarhus (Bildt-slægten er et eksempel) – og det er også en kendsgerning, at mange danske adelige dengang lønligt håbede på svensk sejr, fordi de ikke følte, at alternativet til et svensk styre var et dansk, men et tysk. Med en svensk sejr (militært tabte Sverige krigen i 1660, men de øvrige europæiske lande tvang det krigshærgede Danmark til at opgive kravet på de i 1657 afståede områder) ville København blive hovedstad i et stort, skandinavisk rige, tyskerne ville blive drevet ud, og den danske adel kunne givetvis ret generelt tilslutte sig Riddarhuset og efterhånden genindtræde i fordums magt og anseelse.

    Det var helt enkelt ikke attraktivt for den “erobrede” adel at vende tilbage under det danske monarki, og derfor var det heller ikke primært dem, men den skånske almue og borgerstand, der stod for oprøret mod svenskerne, og for guerillakrigen.

    Efter krigen, afskediges i 1660 på een gang brat den oprindeligt danske adel og en tysk blev indsat! Dramatisk, hva’? Vidste du det? Fra at have en svækket og i vid udstrækning udrangeret dansk adel gik vi til, med eet slag, at få en stærk tysk. Denne udskiftningsproces var naturligvis allerede for længst i gang. Men nu gik det stærkt. De tyske slægters navne pryder i dag mange større københavnske gader, mens gadenavne med danske adelsnavne er relativt sjældne. Enddog de findes.

    Disse tyskere havde idéer om, hvordan Danmark skulle regeres, men de var ikke dansksindede. Det blev de vel med tiden, men Danmark var en svag nation med ledere, der ikke havde national ånd. Hvor har du set noget lignende? I Sverige? I Tyskland? I Holland? Nej, vel! Dér havde adelen almindeligvis stedlige, nationale navne.

    Før den tid … vil du da ikke sige, at Danmark var et temmeligt stærkt land? Trods lidenheden. Ret så dominerende og militært succesfuldt skulle jeg mene.

    Den historiske baggrund for vendepunktet og tabet af fordums position, gradvist gennem århundreder og siden pludseligt, er naturligvis nærheden til det til stadighed ekspanderende tyske område, der var en reel trussel mod det meget mindre Danmark, som enhver kan forstå. Det er vist ikke for meget sagt, at Sverige har nydt godt af ikke at have haft et land med så koncentreret en magt til at ligge så nær sine grænser. Og at Sveriges geografiske størrelse gjorde det uattraktivt at invadere det, hvis man ikke havde den rette know-how. Den besad de danske hærførere, så længe de fandtes, men det gjorde tyskerne ikke!

    Den danske Guldalder er endnu et eksempel på effekten af århundredelang etnisk undertrykkelse og apartheid. Det medførte næsten en eksplosion, da det blev bestemt, at danskere skulle kunne få uddannelse og embede af betydning i deres eget hjemland. Indenfor videnskaben måtte den vente lidt på, at de tyske akademikere veg pladsen for de nye opkomlinge af bondeæt, som stod på spring for at rykke ind på universiteterne og oplyse verden: Woersaae, Madvig, Rask, Ørsted, Grundtvig, Ingemann etc. Eksempelvis en Woersaaes revolutionerende teorier inden for det geologiske felt måtte pænt gemmes væk, indtil en Forchhammers delvist forkerte geologiske opfattelser gik på pension med ham.

    Det er indlysende, at 400 års fornedrelse har præget danskerne. Jeg ved ikke, om det er værd at håne os for. – Måske kritisere os for, at vi lod overgå os. Det er umuligt at vide, hvad alternativet havde været. Hvis vi ikke havde valgt den tyskorienterede Christian den 1., som ikke tog Slesvig ind under Danmark, som vi havde håbet, men tværtimod snarere, efter forudgående, hemmelig aftale med den tyske kejser, Danmark ind under Holsten … ville vi så være blevet erobret af tyskerne? Det er tænkeligt! Måske efter en ærefuld kamp, men den ville nuomstunder være lige så glemt, som alle de andre små folks heroiske overlevelseskamp, der tilforn levede i vor del af verden. Danskernes hele historie, inklusive de tilsyneladende fejltagelser og -greb, har drejet sig om grænsen mod Tyskland. I løbet af den periode har vi så et par gange været tæt på at blive løbet over ende af den mindre, men også aggressive og målrettede fjende, Sverige. Og vores civilbefolkning mishandlet og decimeret med en sær ondskabsfuldhed og meningsløshed.

    En del af Sveriges tidligere succes bygger på en stupid grusomhed, som intet andet folk i Skandinavien har haft hjerte til at efterligne. Heldigvis. Ligesom denne skrupelløshed og rigidt kyniske tankegang i en fortid tildels var Sveriges styrke, således er den i dag Sveriges store svaghed. Fordi den gør, at I ikke kan samtale med jeres egen, pedantisk-påståelige elite. Og den kan for sin del ikke føre en ærlig samtale med sig selv, som det er blevet demonstreret mangfoldige gange.

    De af en førende, svensk opinionsdanner for nyligt benævnte “Järnrörsajter” – kunne være Snaphanen, der henførtes til – findes næppe i større tal i den “rasistiska” udformning, som det antydes. Men pedantisk korreksende “jernrørstale” kan vi til gengæld se praktiseret i selv de største af jeres aviser. Gys!

    – – –

    Johan Hedén

    Posted: 8 december 2012 - 04:57 -

    Morten

    Så kom det äntligen någon som med sin kommentar gav mig en ökad kunskap och förståelse. Men jag har fortfarande inte begripit vad det har med “”snapphanar” att göra. För mig är en snapphane en till största delen patriotisk motståndsman med rymligt samvete att själv överskrida de moraliska och juridiska reglerna vid behov. En modern jämförelse kunde kanske vara de Kosovoalbanska “ligor” som fick hjälp av NATO att driva ut serberna. Snapphanens dunkla motiv är tydligen att vara ett forum för kritik mot svensk invandrings och integrationspolitik, i vilket jag inte finner någon logisk koppling till snapphanar. Men tack ändå för din kommentar som jag läste med stort inrtresse.

  Kjell Håkansson

  Posted: 7 december 2012 - 20:55 - Svar

  På min vårdcentral installerade man nyligen överfallslarm. Jag vågar snart inte gå dit.

   Johan Hedén

   Posted: 7 december 2012 - 21:30 - Svar

   Ha ha Kjell du befinner dig på internet och det finns antagligen utmärkta och pedagogiska verktyg för självhjälp där. Överfallsalarmet på din vårdcentral reagerarr inte på självömkande skåningar som spenderat för mycket tid vid grötfatet.

Gunnar Biering

Posted: 7 december 2012 - 23:07 - Svar

“min uppfattning om att danskar inte “gider” särskilt mycket.”
“självömkande skåningar som spenderat för mycket tid vid grötfatet.”

Det er jo “hetz mod folkgrupp!”

  Bjovulf

  Posted: 8 december 2012 - 02:01 - Svar

  😀

  Ja, JH tror åbenbart – af uvisse årsager? – , at vi her skulle være onde og “racistiske” ( ?!?! – er vi da ikke af samme “race” og nært beslægtet med svenskerne? ;- ) ) ved de stakkels svenskerne her på Snaphanen, når sandheden faktisk er, at vi bare er dybt bekymrede for dem og deres engang så fredelige, velfungerende, fantastiske og frem for alt SIKRE samfunds overlevelse og meget gerne ser dem bevaret, som de er – eller var – også for vores egen skyld! Racisme rettet mod svenskere på disse sider må altså være noget, han har drømt, eller noget nogle af de sædvanlige komplet uvidende og verdensfjerne PK-tosser i de svenske medier har bildt ham ind. Det kommer han aldrig nogensinde til at se her.

  Højst kommer vi til at ryste / skaka på vore hoveder over de seneste vanvids- ( vansinnes-) tiltag fra pludrende klasser i Sverige ( som fx. hen-debatten 😀 ) og forfærdes over de seneste tilbageskridt i den hastige sociale deroute, som det svenske samfund nu med stadigt hurtigere skridt bevæger sig mod – uden at at deres blåøjede politikere og den selvbestaltede PK-“elite” af folkeopdragende proffstyckere er i stand til eller overhovedet ønsker at fatte det.

  Det er yderst bekymrende, at ens normalt så gode og venlige naboer gennem de seneste 3-4 årtier er blevet så dybt naive, hjernevaskede og alt, alt for gode og gloriepudsende for deres eget ve og vel, at de bliver ved med at stemme på uansvarlige, blåøjede, uvidende og / eller bare helt ligeglade politikere, der uden nogensinde at overveje situationens alvor i bare 5 minutter har ladet de massive “kulturberigelses”-problemer tårne sig op til efterhånden katastrofale højder og med deres egne penge – direkte eller indirekte via statsstøtten – vedbliver med at financiere en korrupt svensk presse, der konstant lyver for dem om problemernes sande omfang og uden at blu fortier de meget alvorlige konsekvenser på længere sigt for den svenske nations indre stabilitet af de opgivende laden-stå-til-attituder, og dens evigt frelste journalister og redaktører, der ghm. mener sig ansat til at opdrage og belære det måbende og uforstående svenske folk, om hvad de skal og må tænke, mene og sige – i stedet for at vove at fortælle om den barske virkelighed, indvandring- og integrationssproblemerne, præcis som de er.

  Men en eller anden dag kommer “kulturberigelsen” / “kulturberikningen” i Sverige for alvor også til en gade eller vej nær dig, JH – och då kan vi ju få prata igen här, om hur du då ser på saken, ok? 😉

   Johan Hedén

   Posted: 8 december 2012 - 05:07 - Svar

   Bjovulf är du säker på att Ku Klux Klan inte fortfarande existerar? Det verkar i alla fall som de vore ett bättre alternativ för dig, än att förolämpa dina förfäder genom att dölja ditt skumrask bakom snapphanarnas skjöldar. Jag betackar mig för din hjälp att få Sverige och svensk kultur att överleva.

    steen

    Posted: 8 december 2012 - 05:31 -

    Så har du lukket nok lort ud. Farvel og goodbye.

    Bjovulf

    Posted: 8 december 2012 - 05:49 -

    Ingen aning 😉

Leif Påhlsson

Posted: 13 september 2013 - 13:41 - Svar

Kyrklig våldtäkt på kulturen
Vår statliga förbuds- och förmyndarkyrkas högsta orepresantativa organ – kyrkomötet – har nu överträffat sig själv. En “imponerande” majoritet på 134 ledamöter – emot 110 nejröster – har utrangerat sådana styggelser som Gustaf II Adolfs fältpsalm “Förfäras ej du lilla hop” (nr 508) och “Fädernes kyrka” (169), en trevlig och lättsjungen psalm med historiskt perspektiv och skriven av den blide Karlstads-biskopen J. A. Eklund, en av ungkyrkorörelsens förgrundsgestalter när seklet var ungt.
Detta ha vi att tacka sådana ljusets riddersmän, vilkas känsliga sinnen inspirerat dem att utöva direkt åsiktsförtryck emot alla oliktänkande som lärt sig älska denna psalm, som så ofta “sjungits med hänförelse av vårt lands kyrkliga ungdom” för att nu citera ett biografiskt uppslagsverk. Generositet och tolerans äro tydligen ej längre några kyrkliga dygder – nej, dagens honnörsord är i stället förbud, fastän ingen ~kan tvinga dem själva att deltaga i sången, vilket de vilja förmena andra.
Däremot anser tydligen denna vår främsta traditionsbevarande institution, som helt legert satt sig över tunga remissinstansers såsom Svenska akademiens kritik, att rena grötrim och pekoral äro förenliga med kyrklig kultursyn.— I debatten hade en docent – man får hoppas ej i teolo¬gisk etik – den infama oförskämdheten förutskicka en omarbetning av “Fädernas kyrka”’ när upphovsrätten utgår om nio år! Vad säges om denna fördomsfria tolkning av upphovsrättslagen, som faktiskt (51 §) även medges skydd för den andliga odlingens intressen med initiativrätt för bl.a. Svenska akademien, den nu så föraktfullt förbisedda. Det vore frestande i sammanhanget citera Fabian Månssons legendariska utrop i andra kammaren den 26/1 1921.

Utdrag ur opubl. MS 1986

Leave a Comment