24
dec
Seneste opdatering: 25/12-12 kl. 1929
12 kommentarer - Tryk for at kommentere!
Del...

Weekendavisen d.23.12.2010:Glem alt om José Carreras, Luciano Pavarotti, Roberto Alagna og Rolando Villazón.
Da det 20. århundredes største tenor skulle kåres ved årtusindskiftet, kom Jussi Björling ind på første-og andenpladser hele vejen rundt kun matchet af Enrico Caruso. Men hvor Carusos stemme og klangfarve fortaber sig i lakpladernes forvitrede ruinhob, eksisterer der indspilninger – ikke mindst fra 1950erne – med Jussi Björling, som på fremragende vis dokumenterer hans status som århundredets klassiske sangstemme. Ja, mere end det. De analoge indspilninger fra dengang, hvor mikrofonen ikke – sådan som det lyder i dag – var placeret i sangerens strubehoved, men på et stativ i studiet eller koncertsalen, skaber fylde og rumlighed omkring sangeren. Læg dertil den rytmiske spændstighed datidens symfoniorkestre spillede med, og man får et underfuldt lydbillede.[…]

Der er lidenskab og styrke i hans stemme, men også en vemod, der forankrer følelsen i dybden og vidner om skjulte lag i Jussi Björlings personlighed………Det er med O helga natt , Jussi Björling synger sig helt ind i hjertet og får mørket til at lyse. Dette lyse mørke er en del af hans egen stemme, og klokken i salmen ringer som et blødt kosmisk ekko og vidner om en anden verden, der for en stund kommer til stede. Her. Jussi Björlings stemme skaber korrespondancen mellem himmel og jord, ikke mindst i kraft af hans uforlignelige legato og linjeføring, der gør salmens gentagne slutvers til en lang glidende bevægelse, hvor han uden ophold skaber sammenhæng fra det højeste til det dybeste på melodiens tonestige. Hold da op, hvor er det godt, her i Augustin Kocks svenske gendigtning: “O helga natt , o helga stund för världen, då Gudamänskan till jorden steg ned! För att försona världens brott och synder, för oss han dödens smärta led.” (Weekendavisen 23.12.2010 Kultur Anm: O helga natt ! Af HENRIK WIVEL – ikke online*) Hør også: Jussi Björling – Nämner du Sverige.

Each generation doubtless feels called upon to reform the world. Mine knows that it will not reform it, but its task is perhaps even greater. It consists in preventing the world from destroying itself. Heir to a corrupt history, in which are mingled fallen revolutions, technology gone mad, dead gods, and worn-out ideologies, where mediocre powers can destroy all yet no longer know how to convince, where intelligence has debased itself to become the servant of hatred and oppression, this generation starting from its own negations has had to re-establish, both within and without, a little of that which constitutes the dignity of life and death.Albert Camus’ speech at the Nobel Banquet at the City Hall in Stockholm, December 10, 1957

Københavns pigekor i Grundtvigskirken:Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Allan Hansen

Posted: 24 december 2012 - 14:46 - Svar

Og så ed der “jazz,,

BACH-Jazz

http://www.youtube.com/watch?v=hZ9qWpa2rIg

Ven

Posted: 24 december 2012 - 18:33 - Svar

Santor

Posted: 24 december 2012 - 19:05 - Svar

God og fredelig jul til alle Snaphaner og Snaphøns 🙂

Angela

Posted: 24 december 2012 - 20:13 - Svar

Vart tog den senaste krönikan av Julia Caesar vägen? Itressant eftersom biskopen i Skara Åke Bonnier höll en märklig Julbön i SVT.

Allan Hansen

Posted: 24 december 2012 - 20:55 - Svar

Skåning

Posted: 25 december 2012 - 00:04 - Svar

En god jul till Steen och Snaphanens övriga skribenter (och kommentatörer). O Helga Natt med Jussi Björling är ett måste på varje julafton. Otroligt vacker.

HH

Posted: 25 december 2012 - 12:48 - Svar

Hej Angela! Jag tittade på Åke Bonniers blogg där han uppvisar en synnerligen förvirrad bild av den kristna läran. Islam har inget som helst förhållande till Jesus-barnet eller Maria! Och det är inte samma Gud som kristna tillber. Det enligt prelatens predikan i SVT.
Det går inte att gå i “farnöte” tillsammans med muslimer. Som Lecomte Du Noüy skrivit:

“Islams principer förvandlar människan till en opersonlig levande maskin, blott obetydligt överlägsen insekterna. Mohammedanismen misstror tänkandet i så hög grad att han nästan omöjliggör det genom sträna, tvångsartade vanor. – – – Den för tanken tll ett skede som behärskades av fruktan, förmörkades av okunnighet, en övergångsperiod fylld av vidskepelse.”

Skräcken för avvikelse vad gäller den norm som skaffat Sverige ett sådant beryktat namn bland nationerna får här sin nästan övertydliga bestämmelse. Bonnier ingår galant i processionen.
God helg Angela!

Crass Børsting

Posted: 25 december 2012 - 16:20 - Svar

I en verden fuld af fine, skønne sangere er der stadig ingen over og ingen ved siden af Jussi.

  steen

  Posted: 25 december 2012 - 16:47 - Svar

  Jeg holdt jul i Sverige hvert år i 15 år, langt ude på landet i dyb sne, gammeldass og høj frost, op til 30 grader minus. Når jeg hører den, er jeg stadig tilbage og fylde kakkelovnen og komfuret med brænde. At høre det, er måske lige som at se på hende, man har været gift med i 40 år og huske, hvorfor man stadig elsker hende (på trods af alt, og det er jo ikke småting.)

  SR spiller den vist stadig kl 24, men det var ikke nok for mig. Jeg havde CD erne med fra København, dvs den femdobbelte CD, man kan få for ingen penge med samtlige Björlings værker.

   Marit

   Posted: 25 december 2012 - 21:42 - Svar

   Jussi Bjørling er den beste av tenorer ! O helga natt er guddommelig !

   Gledelig jul til alle Snaphaner og snaphøner fra Marit i Trondheim, Norge.

Marianne Wagner

Posted: 26 december 2012 - 11:42 - Svar

Tusind tak, Snaphane! Glædelig jul fra Marianne og adam

Leave a Comment