19
feb
Seneste opdatering: 14/9-14 kl. 0228
21 kommentarer - Tryk for at kommentere!
Del...

“Bofinken nyss, nyss, Cajsa Lisa, slumrande slöt sin kvittrande visa. Solen nyss slocknat och fästet har tjocknat, enslighetens tystnad rår; jag till Fröjas dyrkan går…”

Det skulle kun være en gang om året, men tilfældet kan jeg ikke styre. Norge og Danmark har ingen Fred Åkerström og ingen Bellmann, vi har en fattigdom lige dér, der ikke kan indvindes. Den maskuline sarthed og poetiske styrke, den naturkraft, der rækker hen over alle tider, har vi ikke samme udtryk for. Vores har ikke samme alvor og sensualitet, ikke samme urkraft af sårbarhed og poesi med så mange over- og undertoner. Ligegyldigt hvornår strålerne fra Glimmande Nymf, blixtrande öga rammer en, går den ind over alle barrierer, tårerne løber over en uden nogen modstand. Den er det Sverige, jeg elsker, en ulykkelig kærlighed, som kærligheder gerne bliver før eller senere.

Det er Sveriges folkelige ømhed og vemod grebet i få ord og toner og ophøjet i tid: det sublime tilhører jer alle sammen, hvis I vil lytte i 6 minutter og 32 sekunder og slå ørerne ud. Det er en demokratisk længsel, enhver har ret til sin egen passion. Igennem socialisten Åkerstrøm stemme taler en gammel bevidsthed, den moderne svensker ikke kan undslå sig: “Din ungdoms kærligheder er ikke druknet i kynisme og trivialiteter, de lever stadig. Alt er på nyt, det hele er på spil endnu, det er stærkere end dig, og vi Fred og Michael, kalder kærligheden til live. Du havde kun glemt din evner midlertidigt.”

Åkerstrøm er svag og fordrukken, men stemmen er stærk og tidløs, og den har nu overlevet ham i mange år. “Döden ger liv.” Pludselig er vi seksten år for længe siden, og hun ligger lige der, “min nymf.”
For mig er Sverige blevet en drøm efterhånden, vi har forladt hinanden. Men i min forestilling er det en sommermorgen i Stockholm med Cajsa Lisa når jeg hører lige præcis denne her sang med denne stemme. Jeg væmmes ved valget og vil ikke skrive om det. Hvad jeg ellers har tænkt, vil jeg skrive om en af dagene.

Somna min Nymph! dröm om min Lyra, Til dess vår Sol går opp klockan fyra, Och du dig sträcker, Och armarna räcker, Til min kanna och min famn, Eldad af mit blod och namn. Caisa du dör, Himmel! hon andas; Döden ger lif och kärlek bortblandas. Men fast din puls slår matt, Så blundar ögat gladt. Håll med Fioln; god natt! god natt!FREDMANS EPISTEL no 72


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Ole Burde

Posted: 19 februar 2013 - 22:43 - Svar

I følge denne ”pamflet” er kløften mellem DEM og OS uovervindelig . Hvis det er rigtigt , er en borgerkrig uundgåelig . De ensomme svenskere vil før eller senere finde en alternativ måde at holde op med at være ensomme på , en som ikke involverer svenske kvinder ret meget .

  steen

  Posted: 19 februar 2013 - 23:49 - Svar

  Divide et impera. Lad mænd og kvinder kriges. Lad hele befolkningen kriges, så sidder cremen på lagkagen uforstyrret. Tror de. Hvem siger, at kun Jimmie Åkesson og Lars Vilks skal gå med livvagt i fremtiden ?

  Ludvig

  Posted: 20 februar 2013 - 09:15 - Svar

  “Förr eller senare”? Tyvärr blir det nog senare.

  För mer än ett halvsekel sedan summerade Gunnar Ekelöf – en av 1900-talets få stora svenska poeter och medlem av Svenska Akademien – han sammanfattade läget i en enda mening: “Sverige, Sverige fasterland; på sin höjd mosterland.”

  Hade han återvänt idag (han dog 1968) hade han överhuvud inte kunnat formulera sig. Han hade legat i koma efter multipla hjärnblödningar sönderchockad av hur tusenfaldigt mer mostrigt och fastrigt landet blivit sedan dess.

   Bergfast

   Posted: 20 februar 2013 - 10:26 - Svar

   Ludvig sa:….”….Hade han, (Gunnar Ekelöf), återvänt idag…….hade hade legat i koma…..av hur tusenfaldigt mer – mostrigt och fastrigt landet blivit sedan dess….”. (!)

   (Rolig kommentar!)

   Dock……., både mödrar, fastrar och mostrar, mormödrar och farmödrar behövs verkligen. Och då särskilt för unga flickor och kvinnor. MEN då alldeles särskilt i just DET PRIVATA och i just den familjära sfären och – RUMMET – . Absolut inte med någon som helst självklar nödvändighet nödvändigtvis i det ALLMÄNNA rummet, för någon slags – obevekligen och tvingande – , allmän och allomfattande jämställdhets skull.

   Var vänlig läs min kommentar till – Universalgeni – , under Snaphanens postering – Vilks, den ärofulla reträtten och den avgörande striden – .

   Inte alla omfamnar feminismens ideologiska perspektiv och syn på tillvaron, och dess – heliga – och därmed – oantastbara – begrepp om t ex – jämlikhet – , och – jämställdhet – , ( in till absurdum, och till – självutplåningens gränser, där inga skillnader mellan könen skall tillåtas finnas?). Dessa ideologiska begrepp framställs och predikas som om de vore någon slags – naturlag – , (fastän de kanske i själva verket är en – onaturlig lag – ?), som då dels skall anses vara -modernitet – , och också skall anses vara någonting som är långt kommet i utvecklingen, samt anses som någonting orubbligt och någonting som absolut inte varken kan eller får ifrågasättas. Feminismens dogmer får inte ifrågasättas i det allmänna och massmediala rummet. Denna -ism skall och bör anammas av varje medborgare, från småbarnsålder och uppåt. D.v.s. en ideologi som måste anammas om medborgaren alltså vill kunna räkna sig själv till de rättänkande och därmed också till de politiskt korrekta medborgarna, vill säga.

   Kanske kan man kalla det hela för – effektiv hjärntvätt – ?

   Vem vet…

    Anonym

    Posted: 20 februar 2013 - 18:36 -

    ???
    Vad står du på egentligen ?

    Bergfast

    Posted: 20 februar 2013 - 21:46 -

    Anonymous undrar vidare här i tillvaron.

    Se där, nu har han/hon någonting verkligt viktig och intressant att fundera över.

    Fundera vidare bara, Anonymous.

    Kanske kan Anonymous slutligen komma fram till något av värde.

    En som det verkar synnerligen viktig fråga för Anonymous.

    Den behöver nog funderas både länge och väl över, för att Anonymous eventuellt så småningom, efter mycket funderande fram och tillbaka, kanske, men bara kanske, och troligtvis utan större framgång, kan hitta något svar på den.

    Men, men…

    Fundera vidare bara Anonymous.

    Sådana viktiga frågor skall man inte släppa ifrån sig i brådrasket.

Universalgeni

Posted: 20 februar 2013 - 00:41 - Svar

Kvindekampen er forbi. Fra nu kan det kun gå tilbage. I flere byer i Spanien er kvindelige P-vagter ikke længere noget, man har. Muslimske mænd forlangte dem fjernet. I Danmark blev alle de kvindelige taxi-chauffører fordrevet fra faget for årtier siden. Samme årsag. Der er færre kvindelige chauffører i bybusserne. I muslimske kiosker, pizzeriaer etc. er der ingen kvindelige ansatte. I følge islam må en kvinde ikke arbejde udenfor hjemmet. Og fænomenet vil brede sig. Det er jeg ikke i tvivl om. Det er hjem til kødgryderne…

Bjovulf

Posted: 20 februar 2013 - 02:36 - Svar

“Kulturberigelsen” kender tilsyneladende ingen grænser 😉

Desperate rygere truede stewardesser

http://ekstrabladet.dk/112/article1922431.ece

To passagerer var så desperate efter en smøg, at de truede med at stikke ild til stewardesserne [!!!]
og et fly i Københavns Lufthavn i Kastrup

I tre timer stod et fly stille i Københavns Lufthavn i dag med passagerer ombord, fordi der var en tvist mellem flyselskabet og Københavns Lufthavn om betalingen for brændstof.

To passagerer var til sidst så desperate over indespærringen, at de forlangte at komme ud for at ryge. Men ingen passagerer måtte forlade flyet, og det fik passagererne til at true med at stikke ild på stewardesserne og flyets gulvtæppe.

De to tilbageholdte passagerer er af iransk afstamning [!!!], men har dansk og svensk pas. [!!!]

Bjovulf

Posted: 20 februar 2013 - 03:19 - Svar

Danskernes sproglige dovenskab 😀

http://www.b.dk/kronikker/danskernes-sproglige-dovenskab

Ole Gustav Justenlund: »Hva’ si’r du«. Udtalesjusk og vuggestuegrammatik, slappe og forslidte floskler, gerne garneret med lidt smart handelshøjskoleengelsk, er kendetegnende for nutidens mediesprog. Vel at mærke ikke kun på slam-kanalerne.
65 Kommentarer

Af Ole Gustav Justenlund, lærer

Din reaktion

67% Jubler
5% Smiler
13% Keder mig
9% Er ked af det
6% Raser

Tak for din stemme. Del din reaktion på:

16. februar 2013, 21:31

»Mens græsset gror, dør horsemor«. Denne mærkelige talemåde, der kendes fra Blichers »Hosekræmmeren«, er stadig gyldig. Mens Dansk Sprognævn afholder bandeordskonference, og en hær af sprogfolk forsker i alt fra a-variablerne i dansk talesprog til hævning af æ til e foran ng, forvitrer talesproget om ørerne på dem. Radio- og tv-folk, politikere, såkaldte analytikere og andre fra »den snakkende klasse«, der uden blusel boltrer sig i de elektroniske medier, har en stor andel i den sproglige forringelse, der finder sted. De snakkende afspejler ikke blot den sproglige nedtur; de forstærker den.

Det omfattende r-udfald, der har ført til sjove ord som »nomal«, »pogam«, »kirug«, »vude;ing« osv., kan umiddelbart virke uforklarligt. Kan man forestille sig, at bevidste sprogbrugere ønsker at skabe en vis r-balance pga. af de mange ekstra r-forekomster i ord som »torpmøde«, »martriale« og »argressiv«? Udtalesjusk og vuggestuegrammatik, slappe og forslidte floskler, gerne garneret med lidt smart handelshøjskoleengelsk, er kendetegnende for nutidens mediesprog. Vel at mærke ikke kun på slamkanalerne. Også de autoriserede public service-kanaler har medarbejdere, der er ansat til trods for – i nogle tilfælde måske ligefrem på grund af – deres dårlige sprog og utydelige udtale. [!!!!!]

Mumleriet og sprogsjuskeriet er til trods for den store udbredelse blandt tidens »hovedstadsintellektuelle« [!!!] et udtryk for den mest snæversynede provinsialisme. Når tilbøjelighed til at følge den sproglige mageligheds lov går i spand med tidsåndens egocentricitet, så man også i æteren udtrykker sig så slapt og utydeligt, at mennesker uden for ens egen sociolektale kreds tit må gætte sig til, hvad der bliver sagt, kan det næsten ikke blive mere indskrænket. Men allerværst: Den tiltagende sproglige dovenskab berøver de nye generationer muligheden for at kunne kommunikere på et grammatisk helstøbt og funktionsdueligt dansk. Ønsker man virkelig i den snakkende klasse, at danske børn i fremtiden skal være henvist til at benytte et vakkelvornt »valbyengelsk«, når de er i selskab med nordmænd og svenskere? Selv om det ikke omtales meget i danske medier og heller ikke har danske politikeres bevågenhed, vokser den folkelige tilslutning til skabelsen af en nordisk føderation kraftigt i det øvrige Norden. [ Just precis 😉 ]

….

Peter Buch

Posted: 20 februar 2013 - 06:46 - Svar

Schweiz (indtil 2012 på dansk også stavet Svejts[8], tysk: Die Schweiz, fransk: Suisse, italiensk: Svizzera, rætoromansk: Svizra, latin: Helvetia) er en indlandsstat i Centraleuropa.
Forbundsrepublikken Schweiz
Schweizerische Eidgenossenschaft (Tysk)
Confédération suisse (Fransk)
Confederazione Svizzera (Italiensk)
Confederaziun svizra (Rætoromansk)
Confoederatio Helvetica (Latin)

http://da.wikipedia.org/wiki/Kategoridiskussion:Svejts
Retskrivningsmæssigt er landet Svejts – uanset stavemåde- først medtaget i Retskrivningsordbogen fra 1891 og altså ikke med i udgaven fra 1872. 1891 udgaven har den gamle danske stavemåde med altså Svejts. Først med retskrivningsordbogen i 1923 er begge staveformer anført og der er således fra 1923 valgfrihed mellem de to staveformer.

Valgfriheden er ovre i følge den nye retskrivning.
Med hvilken begrundelse den danske form Svejts forsvandt er mig ukendt.
Norsk begge typer: Sveits.

  Universalgeni

  Posted: 20 februar 2013 - 12:47 - Svar

  Jeg holder aldrig op med at skrive Svejts. Svejts hedder Svejts hedder Svejts. 👿 Nemlig!

HH

Posted: 20 februar 2013 - 11:05 - Svar

Aaah! Fred Åkerström!! Minns en regnig eftermiddag för en del år sen. Jag skulle åka till en närbelägen by och hämta ett hästridande barnbarn. Bilradion på. Och då kommer det – Fred Åkerström sjunger Bellmans “Glimmande nymf”. Nog hade jag hört Bellman förut, men förfinad och egentligen inte i min smak. Och här kommer rösten som ger Bellman liv. Jag blev tvungen att stanna bilen och lyssna färdigt.

Jag gick in i mitt bibliotek och läste fler av Bellmans texter. Fantastiska texter där Stockholm lever upp grandiost och i smuts och förfall och med fala kvinnor och försupna gubbar. Bättre än vilken skriven historia som helst! Det finns en gatuscen i en av visorna som beskriver dåtidens poliser, kvinnor som bjuder ut sig och man riktigt hör larmet från gatorna.

Kommer ni till Torshälla och tittar på Ebelings (hoppas det blev rättstavat) get i forsen. Litet längre upp på en liten höjd finns en kaffestuga (fanns då i alla fall, det är en tid sen detta) och på en bar klipphäll, gjutet i brons finns Bellmans början på “Storm och böljor tystat ren” plus hans namn och en berättelse att här, på denna plats, skrev poeten och visdiktaren just denna sång.

Sorgligt att Åkerströms fenomenala röst tystnat. Men han har ju en dotter som inte är så oäven. Tack för påminnelsen i alla fall!

  Rune

  Posted: 20 februar 2013 - 19:52 - Svar

  “För en del år sedan”?
  Ja, det var det nog? Fred Åkerström tillhör dem som inte längre får spelas i radion i det löpande flödet eftersom hans musik är äldre än trettio år. Se: P4:s musikpolicy.
  Numera bestämmer de internationella musikförlagen vad som skall spelas i Sveriges Radio.
  Det har också kommit på tal om att radions grammofonarkiv skall läggas ner eller säljas ut.
  Då skall man veta att Sveriges Radios grammofonarkiv räknas till de förnämsta i världen.
  Men jag kan förstå tanken? När musikförlagen matar radion med vad som skall spelas, vad skall man då ha ett grammofonarkiv till?

Per Andreas

Posted: 20 februar 2013 - 11:25 - Svar

Åh, Bellman, Taube, Dan Anderson, Birger Sjöberg, Wennerberg. Den del af svensk kultur man elskede og misundte svenskerne. Lysår til forskel fra dagens ligegyldige populærmusik, både her og hinsidan. Hvor man dog længes tilbage til det Sverige, der var.

JensH

Posted: 20 februar 2013 - 13:47 - Svar

OT

“Muslim accused of beheading 2 Christians in U.S.

Authorities in New Jersey allege a Muslim man beheaded two Coptic Christians, burying their bodies and heads and hands in separate graves near Philadelphia, bringing the horror of the persecution of Christians in Islamic nations to the United States.
According to New York’s WABC-TV, the Muslim was identified as Yusuf Ibrahim, 28. He was taken into custody after the bodies were found.

The report said investigators alleged Ibrahim killed the victims then severed their heads and hands, and buried the remains in the back yard of a home in Buena Vista, N.J.
The report said the victims were from the Coptic Christian community in the area. One of the victims had come from Egypt not many years ago.”

http://www.wnd.com/2013/02/muslim-accused-of-beheading-2-christians-in -u-s/

pk

Posted: 20 februar 2013 - 19:12 - Svar

Har lige nu her på TV2 hørt, for 2 gang på få dage, en politimand bruge ordet “Skubbe”
når ,især , danskere overfaldes af indvandrere.
Snart vil politiet vel gå over til at kalde overfald for KULTURMØDE?
Jo jo , indvandringen er spændende, som vi fik at vide ,da indvandringen skulle sælges
til de vantro.

JensH

Posted: 20 februar 2013 - 19:36 - Svar

@Steen

Jeg ved ikke om det har interesse, men Robert Spencer var idag på “The Jamie Glazov Radio-Show”, hvor de Amerikanske MSM og deres islam-apologi under behandling. De kom naturligvis også ind på, hvordan attentat-forsøget på Lars Hedegaard nærmest er en ikke-historie i MSM:

http://www.blogtalkradio.com/radio-jihad/2013/02/20/the-jamie-glazov-s how

Magnus A

Posted: 20 februar 2013 - 20:46 - Svar

Hörde, som av en händelse, igår denna mycket rena och vackra version av Bellman-episteln. Elina Järventaus Johansson:

http://www.youtube.com/watch?v=oEU7TNY8hXM&NR

En annan tolkare av Bellman är Thord Lindé (tror inte han har gjort någon egen skiva, men att han framför några stycken på en Bellmansamling) :

http://www.youtube.com/watch?v=11PXHA6x6sg

Jacques d'Biann

Posted: 20 februar 2013 - 23:23 - Svar

Måske er islamisering ikke så tosset alligevel…

HH

Posted: 21 februar 2013 - 13:54 - Svar

Till Per Andreas!
För en massa år sen var jag uppe i Skattlösberg där jag träffade Henning E. Pedersen, en mycket sympatisk dansk som översatt Dan Anderssons “dikte til dansk”. Av honom fick jag den av honom skrivna boken “Gengangere. En bog om Dandersson och hans baggrund”. Boken kom ut 1988, förlag Blandet kulturel Lanthandel. Roligt förlagsnamn, men jag glömde fråga Henning om det var hans eget förlag.
Men boken som jag läst noggrant ger en väsentligt fördjupad och inlevelsefylld bild av diktaren. Jag skickar ett sent och förnyat tack till Henning för denna gåva!
Det är när man läser Dan Andersson vidare som man ser hans utveckling. De senare dikterna utgör en fördjupning av hans eget liv och det han sökt och söker. Här vill jag gärna peka på Thorstein Bergmans fantastiska tonsättningar. Jag har även haft kontakt med honom för att få denne tonsättares syn på texterna.
Dan Andersson är verkligen en diktare att läsa vidare! Och Henning Pedersen har verkligen förstått och fördjupat vår syn på diktarsnillets gåva till vår tid.
Tack än en gång Henning!

Leave a Comment