9
jul
Seneste opdatering: 9/7-13 kl. 2002
17 kommentarer - Tryk for at kommentere!
Del...

Nu er jeg ikke så¨indsat i kunstverdenens interne sprog, som jeg har været, men jeg hæfter mig ved ordet ‘rättshaverist’ i Kulturnytts anmeldelse af Lars Vilks’ udstilling. Det findes jo på dansk – rethaverisk (trættekær, kværulantforrykt), man hører det bare aldrig. Måske er det så enkelt, at der er mange flere rethaverister i Sverige, for ellers er det sådan, at man meget lettere kan blive stemplet som en. Hunde har jeg mere forstand på, og dem foretrækker jeg ukastrerede.

Mekanismerna bakom Rondellhunden och målningarna i Malmö är knappast någon dunkel ideologi – även om projektet ofta exploateras av sådana krafter, inte minst av galleristen. Nej, man bör hellre se rondellhundsprojektet i ljuset av Vilks tidigare arbeten, som Nimis och Arx i Kullabergs naturreservat. Dessa olovligen uppförda skulpturer orsakade febril aktivitet hos myndigheterna på 80- och 90-talet, och Vilks införlivade de rättsliga och byråkratiska processerna i verken, som idag är moderna klassiker.

Samma typ av rättshaveristisk besatthet genomsyrar även Rondellhunden, där protesterna, skriverierna och SÄPO-skyddet blir en del av det större verket. Jag har svårt att se var det ska sluta och hur Vilks ska få ihop det hela. Det är för stort avstånd mellan den värld som Vilks verkar inom – samtidskonsten – och den värld där rondellhunden springer omkring bland debattsidor och kommentarsfält, okopplad och okastrerad. Det är förbluffande att se någon lägga så mycket tid och energi på ett projekt som kostar så mycket och ger så lite. Lars Vilks på galleri Rönnquist & Rönnquist, SR 9 juli 2013 hvor Vilks er fotograferet med Björn Söder (SD) – surprise.

AB interviewer ‘dissidenten Rune Engelbreth’

Förra året blev 50 179 personer nya medborgare i Sverige, och 3 267 blev nya medborgare i Danmark. Ändå är det i Danmark och inte i Sverige som det ständigt pågår en debatt om “de främmande” – så uttrycker man sig i Danmark – om invandring och mångkultur. Det skulle inte märkas om varenda en av de nya medborgarna flyttade in i Köpenhamn. Det skulle knappt märkas om de migrerade till Århus. Hur kommer det sig då att danskarna är besatta av “de främmande”? Hur kommer det sig att den politiska debatten sedan över tio år cirklar kring invandrare som hot och problem?

Jag blir medveten om vilken liten rännil av människor som når Danmark när jag äter lunch på restaurang Sommersko ett stenkast från Strøget. Mitt emot mig sitter Rune Engelbreth Larsen, journalist, debattör och dissident i ett politiskt klimat där alla, från höger till vänster, är ense om att invandrare, det är något vi måste älta i tid och otid. Ständigt dessa invandrare! Motorn i utvecklingen är det främlingsfientliga Dansk folkeparti, vars taktik Sverigedemokraterna försöker kopiera.

Danmark har en vacker tradition som säger att Folketinget, parlamentet, ska godkänna nya medborgare. Det sker en gång per år. Veckan innan har Folketinget välkomnat 2013 års medborgare, 685 personer. 685. Peter Kadhammer: Han pekas ut som terrorist i danska skandalannonsen, Aftonbladet.

Det er i sig selv komisk, at Kadhammer udnævner en fast kommentator ved Politiken til dissident. Dissidenter er nogle man har i Sverige, Aftonbladet gør hvad de kan for at producere dem, og Engelbreth bliver ikke dissident af at tilhøre de 17 % af den danske befolkning, der ønsker en lempeligere fremmedpolitik. (Se prof. Viby Mogensen 83 pct. af befolkningen er imod lempelser eller vil have strammet yderligere op, kronik 9. oktober 2012.) Vi kalder Engelbreth for et demokratisk mindretal, tidligere formand for et ekstremistisk parti, som opnåede 0.3 procent af stemmerne ved valget i 2005. Er det mon hans fortid som satanist, der gør ham til dissident i AB’s øjne, hvem ved?

Der er flere ting, Kadhammer må fortie for at få pengene til at gå op. Den omtalte, potentielle terrorist er imamen Abu Labans søn, Taimullah Abu Laban, antisemit og medlem af Hitzb ut Tahrir, der er forbudt i mange lande og burde være forbudt i endnu flere.

Imamen, salafisten Abu Laban, der igangsatte Muhammedkrisen og blev smidt ud af tre muslimske lande for radikalisme, syntes selv at hans søn var for radikal. De skrækkeligt racistiske danske politikere syntes at begge var tip top som danske borgere. Sønnen har erklæret Danmark, Vesten og ‘kuffar’ erobringskrig, vi skal altså skamme os over ikke at ville være hans landsmænd, mener Peter Kadhammer. Hvorfor skal det være en hemmelighed for Aftonbladets eventuelt tilbageværende læsere? Her er nogle af de udtalelser, Kadhammer skjuler for sine læsere:

Den unge Taimullah Abu Laban er frontfigur i bevægelsen Hizb Ut-Tahrir og allerede tilbage i 2011 beskrev BT, hvordan den Abu Laban junior gav udtryk for ekstreme synspunkter rettet mod jøder og Israel, som han blandt andet har kaldt en torturstat og en menneskefjendsk kujonstat.

Han har tidligere opfordret til at dræbe jøder, fordi de angiveligt forstår ‘kun sværdet’ og mener, at muslimernes fjender, som han betegner som USA, England og Rusland, skal besejres. I en tale med titlen ‘Gaza befries’, der tidligere var at finde på Hizb Ut-Tahrirs hjemmeside, skrev Taimullah Abu Laban:

Der kan ikke være fred i Palæstina, før jødestaten bliver udslettet. Så længe denne illegitime og beskidte terrorstat eksisterer, så kan der ikke være fred. Nu er han dansker: Se Abu Labans søns vilde udtalelser, Læs Abu Labans groteske citater.

Den unge Abu Laban siger også, at ‘jihad’ – den hellige krig – skal føres som en angrebskrig, hvor lande med kristne skal erobres. De kristne, der accepterer at konvertere til islam, skal forflyttes til ‘de hellige muslimske områder’, mens de, der ikke ønsker, skal pålægges en særlig ‘skat for kuffar’, vantro, og de, der nægter at betale skatten, skal ‘bekæmpes’. ‘Drag ud til kamp, med let eller tung udrustning, og lav Jihad med jeres ejendom og liv, for Allahs sag’, hedder det i et foredrag.” Zenia Stampes konventionsislamist (?): Jihad skal føres som en angrebskrig, hvor kristne lande erobres.


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


falkeøje

Posted: 9 juli 2013 - 11:24 - Svar

Vil vi overleve, så er der ingen vej udenom en væbnet modstandsbevægelse.
Vi har prøvet det før – med succes.

falkeøje

Varmt Konservativ (kr)

Posted: 9 juli 2013 - 13:35 - Svar

Det har varit många terrorgripanden i Kanada sista tiden. I samband med det senaste attentatsförsöket greps ett par “infödda” kanadensare som kan bidra till att kasta mer ljus över hur våra inre fiender ser ut och tänker:

Mannen i paret, som planerade att spränga tryckkokarbomber i samband med Kanadas nationaldagsfirande, var en kraftigt tatuerad avdankad punkare och knarkare i 40 årsåldern, som i mångt och mycket liknar den genomsnittlige Occupy-Wall-Street- aktivisten, BZ-aktivisten eller -68:an (men hade också enligt en rapport varit involverad i nynazism)

http://www.theglobeandmail.com/news/british-columbia/pair-accused-in-c anada-day-bomb-plot-remain-a-mystery/article13058866/

http://www.huffingtonpost.ca/2013/07/03/john-nuttall-punk-band_n_35408 50.html

http://o.canada.com/2013/07/02/john-nuttall-and-amanda-korody-what-we- know-about-accused-in-terror-plot/

http://ca.news.yahoo.com/blogs/dailybrew/landlord-speaks-canada-day-te rror-suspects-john-nuttall-155819145.html

http://news.nationalpost.com/2013/07/03/john-nuttall-went-from-talente d-punk-guitarist-to-alleged-jihadist/

mb

Posted: 9 juli 2013 - 13:51 - Svar

Du bør gå tildækket, Støjberg
Se tv-interview med en af de muslimer, Som Venstre-politikeren Inger Støjberg mener skal forlade Danmark

http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/article2036564.ece

Morten - - -

Posted: 9 juli 2013 - 14:32 - Svar

Svensk journalistik lyder nærmest som krigspropaganda. Det er forbløffende. Vækker det virkelig ikke uvilje hos journalisternes landsmænd, eller er det udtryk for en generel strømning? Den villede svenske indignation er jo så åbenlyst inadækvat, at man er på nippet til at få angstfornemmelser ved tanken om, at den er fremherskende i en hel, skandinavisk befolkning.

Huser svenskerne utæmmede, lidenskabelige følelser, som de ikke selv er i stand til at analysere? Ret så skræmmende perspektiv … Godt, at Sverige i det mindste har afrustet.

– – –

  JensH

  Posted: 9 juli 2013 - 15:28 - Svar

  “Vækker det virkelig ikke uvilje hos journalisternes landsmænd, eller er det udtryk for en generel strømning?”

  Det er faktisk et rigtigt godt spørgsmål. På sin JP.dk blog skriver Mrutyuanjai Mishra i dag:

  “Aftonbladet, som er Sveriges største avis med op til 3 millioner læsere hver dag, bragte en forsidehistorie om, at jeg som kommentator på Avplixat festede med nogen af Sverigedemokraternes rigsdagsmedlemmer.”

  http://blogs.jp.dk/braendpunkt/2013/07/09/venstrefl%c3%b8js-debatt%c3% b8r-ville-give-mig-en-lige-venstre/

  Hvis 3 millioner Svenskere virkelig dagligt lapper AB’s propaganda i sig, så er svaret vel, at der her er tale om en “generel strømning”. Og for Danmarks vedkommende må spørgsmålet om den Nordiske pas-unions ‘hensigtsmæssighed’ uværeligt trænge sig på, eller hur???

steen

Posted: 9 juli 2013 - 14:36 - Svar

Journalistik ? Aftonbladet er værre propaganda end det Avpixlad, de nu ofrer en masse tryksværte på. Det enesteglædelige ved det hele er, at Nordens største avis, AB, er i så svære vanskeligheder at den er nødt til at føre hetz kampagner mod en blog, som mener noget andet. Det er gode krisetegn.

PisseNisse i Hökarängen

Posted: 9 juli 2013 - 21:22 - Svar

“Det är förbluffande att se någon lägga så mycket tid och energi på ett projekt som kostar så mycket och ger så lite.”

Detta omdöme hade känts mer relevant om det gällde P1 Kultur än om Rondellhundsprojektet som ju är värdskänt.

P1 Kultur ger tämligen mager utdelning åt de svenska tvångslicensbetalarna. För närvarande matas de mest med fasta, repriser och upplysning om att det är ramadan.

Da Capo

Posted: 9 juli 2013 - 21:28 - Svar

Nej och åter nej, trættekær, kværulantforrykt är felaktiga motsvarigheter till rättshaverist, ett ord som faktiskt betecknar en person som välmotiverat och välgrundat “har rätt”, och som söker sin rätt mot ett falskt, lögnaktligt, illasinnat, oftast juridiskt etablissemang.

Rättshaveristen är en karaktärsfast, stridbar och modig person, som trots massiv mobbning av den part som har fel, men som har makten, ihärdigt opponerar mot den oförrätt som vederbörande (hen!!) har blivit utsatt för. Heder åt den verklige och äkta rättshaveristen!

I denna postmoderna och preislamiska tid förfaller det svenska spåket mer och mer, liksom dess syntax. Och inte minst får ord i orvellisk anda nya innebörder. Utbildningen är sämre än medioker och bildning (dannelse) hart när obefintlig.

Som exempel, så maler hela det svenska folket synkront på samma mantra, som den obildade överhögheten med medias hjälp har kontaminerat folkets hjärnor med – “allas lika värde”, ett obegripligt stridsrop, mera korkat än “allahu akhbar” (är större!).

Det absurda hävdanet, att alla individer skulle ha samma “värde”, utgår från en kanske avsiktlig felöversättning av UNs deklaration om de mänskliga rättigheterna, där ordet värdighet, i originalet dignity, i den svenska översättningen återgives med ordet värde. Hela den svenska grundlagen är förorenad med detta idiotpåstående – sannolikt har vi horkunden Geijer att tacka härför.

  steen

  Posted: 10 juli 2013 - 06:22 - Svar

  Tak – det har altså to betydninger og ikke kun, den som er almindelig i dag ?

  http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A4ttshaverist

  En rättshaverist (från tyska Rechthaberei) är en person hemfallen åt rättshaveri, vilket enligt Svenska Akademiens ordlista är en “person som påstridigt hävdar sin rätt”. Ordet är pejorativt, det vill säga nedsättande. I sin ursprungliga, vidare, bemärkelse betecknar ordet en person som har ett begär att alltid ha rätt (jämför besserwisser). I dag används ordet emellertid ofta om personer som envetet hävdar sin rätt, i juridisk bemärkelse.

  Svenska Akademiens ordbok,[1] definieras “rätthaveri” som:

  (pedantiskt) begär att (alltid) ha eller få rätt;
  benägenhet att envist och påstridigt hävda och fasthålla vid en viss ståndpunkt och anse denna vara den enda rätta eller att envist även också påstridigt hävda sin rätt även ifråga om obetydligheter;
  stundom övergående i beteende: Ofördragsamhet, trångsynthet;
  även konkretare, om handling eller uppträdande som vittnar om sådant begär eller sådan benägenhet.

   PisseNisse i Hökarängen

   Posted: 10 juli 2013 - 16:42 - Svar

   Nej.

   Lika lite som “arbetsdeltagelse” är ett svenskt ord går det att påstå att “rättshaverist” har någon positiv konnotation för svenskar vid sina sinnens fulla bruk. Däremot är det riktigt att det är ett bekvämt sätt för makten att avfärda många legitima klagomål. Många rättshaverister hamnar tyvärr i en ond cirkel när deras problem ignoreras av makt och media. Det svenska samhället skapar sålunda verkliga rättshaverister av människor som som initialt bara fått etiketten.

   Hur många som kallar sig själva “rättshaverist” torde utgöra ett test, hur positivt laddat ordet är 🙂

Da Capo

Posted: 10 juli 2013 - 08:39 - Svar

Väl jobbat, Steen!

“Inga rasister och rättshaverister på våra gator!”

Begreppet rättshaverist kommer av adjektivet ‘rätts-haver-isk’ och avser “Den som vill ha sin rätt”. Det har således intet med “haveri” (= skeppsbrott, förlisning, undergång, förolyckande, stor förstörelse; totalt misslyckande) att göra. Enligt synonymordlistor är epitetet “rättshaverisk” liktydigt med enveten, hårdnackad, tjurskallig, egensinnig, istadig och motspänstig. Begreppet uthållig är detsamma som envis, tålmodig, oförtruten, energisk, flitig och ihärdig. Tanken är att epitetet “rättshaverist” är sprunget ur makthavares behov av ett redskap för ‘språklig eliminering’ av uthålligt rättssökande medborgare.

Den som i dagens Sverige utpekas som rättshaverist – alla invandringskritiker samt hela ‘counterjihad-rörelsen’ består väl av sådana? – utsätts tveklöst för andras missaktning. En peststämpel som oftast får förödande effekter i det enskilda fallet, eftersom föraktet i synnerhet omfattar myndigheters, makthavares och PK-medias besservissrars fortsatta inställning till den utpekade. Epitetet rättshaverist brukas därför allt mer frekvent av skrupelfria makthavare som enkelt, snabbt och effektivt vill undanröja sk obekväma rättssökanden utan rättegång och dom’.

Eftersom begreppet är så väl inarbetat inom rättssystem, myndigheter och andra maktfullkomna institutioner räcker det med att ordet rättshaverist och i detta fallet personnamnet Vilks kombineras för att det aktuella fallet ska processas av sig självt. Med given utgång.

“Allas lika värde” omfattar inte rättshaverister – dessa tillhör (skulle man kunna säga) DALITERNA i det svenska samhället (jämte SD-sympatisörer och -medlemmar).

“Vi gillar olika” – gäller ej heller i detta fallet!

  Varmt Konservativ (kr)

  Posted: 10 juli 2013 - 14:09 - Svar

  Ja, och samma funktion har förstås begreppen “konspirationsteoretiker” och “konspirationsteorier” där syftet är att kunna avfärda alla farhågor och misstankar om att det kan finnas grupper som i samförstånd bekämpar och undergräver demokratin som farliga galenskaper.

  Begreppet används flitigt, trots att det är ett välkänt faktum att leninismen är den mest utpräglade teorin om hur systematiskt konspirativ verksamhet kan användas som politisk strategi.

Nils

Posted: 10 juli 2013 - 23:04 - Svar

Anmelderen ønsker sig en kastreret socialdemokratisk vuffer, som ikke springer løs uden for kunstverdenen herunder sågar i – Oh My God! – kommentarfelter – men det står jo enhver frit for at parafrasere videre på Vilks frembringelser. Var det ikke noget for en rask mand eksempelvis at give lillepigen bowser på, snitte bollerne af Muhammed og lægge hans ansigt i andre folder – Jesus eller Reinfeldt whatever. Sand islamisk kunst som vi kan li den.

Findes der forresten stadigvæk (en) moderne kunst eller har Vilks i al stilhed gjort den definitivt irrelevant? Eller den vil nok hævde, at det har den skam selv gjort. Men mon ikke det sidste urinal (nr. to millioner) er slæbt ind i en gabende tom museumssal – der skal mere til idag, kunst skal være politisk med rigtigt blod og rigtige budskaber.

Leave a Comment