25
dec
Seneste opdatering: 27/12-13 kl. 0110
26 kommentarer - Tryk for at kommentere!
Del...

Indspilning i fuld skærm 24-12-2013 110952Indspilning i fuld skærm 24-12-2013 111158

En tindrende smuk dokumentarfilm om verden i Småland af igår, som passer til helligdagenes stilhed. Alene billedsiden er en åbenbaring, men hele filmen er lavet med absolut gehør. Den er et stilfærdigt mesterværk, som er online i en måned, og kan ses uden for Sverige også.

Peter Gerdehag, fotografen bakom dokumentärer som “Hästmannen” och “Kokvinnorna” har följt livet på en bondgård under flera årtionden. Filmen har blivit en eftertänksam, ibland sanslöst vacker bildberättelse, utan intriger och konflikter. En helt omöjlig filmidé, med andra ord, men en hyllning till det hårda arbetet i det småländska stenriket innan den moderna tiden svepte in och skingrade den sortens kunskap för alla världens vindar. För manus och klippning svarar Olle Häger och Kjell Tunegård. SVT 1 t 6 minutter.

Indspilning i fuld skærm 24-12-2013 113650Indspilning i fuld skærm 24-12-2013 114744Indspilning i fuld skærm 24-12-2013 120519


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


erik Balle Povlsen

Posted: 25 december 2013 - 14:10 - Svar

For pokker en flot dokumentar. Jeg har kun set 35 minutter indtil nu, og jeg glæder mig til resten. Må sige at svenskerne kan noget med billeder; det er meget smukt. Og det minder mig selvfølgelig om, at jeg som ca. 10-årig var på dannelsesrejse i Sverige.

Min mormor var svensker men døde meget tidligt i min mors liv, så hende (mormor`en) kendte jeg ikke. Min mor blev gift med en morsingbo, så den helt store udvè var der ikke tale om. I ca. 1970 drog vi dog til Sverige; min mor, storesøster og jeg. Det første stop var Malmø. En herskabelig lejlighed husker jeg, der var vi nok et par dage, og sønnens hurtige Volvo 122S husker jeg meget godt. Vi mødte mange i min mors familie, Men vores base blev langt ude på landet i Bräkne Hårby (tror jeg det hedder) hos morbror Bror og hans kone. Han havde et landbrug a`la det vi ser i dokumentaren, bilen var en (vistnok) Heinkel, i hvert fald 3-hjulet, som ikke kunne trække os,(onkel, min søster og jeg) op ad bakken til gården. Så jeg måtte stå ud og enten håbe det bedste eller skubbe. Jeg gik med morbror Bror rundt og tilså og reparerede hegnspæle; husker det som en skøn ferie hvor den voksne var glad for at ha` et lille familiemedlem som mig med til dagens gøremål. Har også smalfilm fra turen, men fremviseren er i stykker, og min mor var ikke just en ørn til optageren. Tak alligevel !!!

Venligst Erik.

  Angela

  Posted: 25 december 2013 - 18:35 - Svar

  Det kanske var Bräkne-Hoby i Blekinge? Ronneby Kommun. Du kan hitta det på nätet. Det är underbara bilder. Så sent som i början av 1990-talet fotograferade jag en man och kvinna som hässjade hö. Jag undrar om man kan få se det idag? Ibland tror jag att det var sista gången. Att jag hade tur som fick fotografera det åt eftervärlden. Kvinnan är avliden och mannen sitter på hemmet. Gården är såld till någon som inga historiska minnen har.

   Erik Balle Povlsen

   Posted: 25 december 2013 - 20:44 - Svar

   Jo det var rigtignok Bräkne-Hoby som du skriver. I mit barndomshjem havde vi et askebæger med et billede af en svømmehal (mener jeg); “Brunnshallen”, Rönneby tror jeg bestemt der stod. Hold da op der vælder minder frem!!

   Venligst Erik.

    Erik Balle Povlsen

    Posted: 25 december 2013 - 22:42 -

    Beklager, jeg tror at alle svenske o og a-bogstaver skal overdænges med ¨ og atter ¨. Beklager igen og igen 🙁

    Venligst Erik.

   gunnar bartholomeus

   Posted: 26 december 2013 - 07:20 - Svar

   Tror det är Döderhults socken i Oskarshamns kommun.

    gunnar bartholomeus

    Posted: 26 december 2013 - 17:29 -

    Jag tog fel. Socknen är Kristdala, fastän jag felaktigt angav grannsocknen. Flera fastigheter i trakten heter Krokshult.

  Tomas

  Posted: 25 december 2013 - 20:55 - Svar

  Trelleborg den 25 december 2013.

  Hej Erik!
  Er det muligtvis Bräkne Hoby du mener? Det ligger mellem Karlsham og Ronneby. Kig på http://www.marinetraffic.com Uppe til venstre är en lille blå firkant med en pil. Där kan du opne en meny og söge. Hvis det ikke virker kan du säl klike och träcke i kortet og kige. Landsbyen ligger norr om vej E22.

  Jag hilser dig et Godt Slut og ett Godt Nytår.

  Dette kan jag skrive ty 1976 var der en Troense-dreng som räddede mit liv. Han sade ”-Nej ! Sygeplejen er kalked i hoeded och så fik han mig till dr Claussen i Vindeby i stället. Jag hade spist en vips og den hade stucket mig i halsen.
  Gå til biblioteket och lån ”En Troense-dreng fortæller” af Heine O Hansen. ISBN 87 14 27567 8 Der kan du lese om gammel dansk søfartskultur.

  Min mor var bondtös fra Göngebygd og far fra Ångermanland og jag har oplevd miljøerne. Di sier også att gamle koracer kan stille sig i ring og t.o.m. beskytte sig mod ulven. Vi skal værne vores kultur.

  Og så såg jag att Angela kom for mig men nu er min hilsen skriven så jag lägger in den alligevel.
  Hilsen Tomas http://Gidlöf.se

   steen

   Posted: 25 december 2013 - 21:12 - Svar

   Di sier også att gamle koracer kan stille sig i ring og t.o.m. beskytte sig mod ulven

   Jeg har oplevet på min nabos gård i Småland, at en flok køer tilkaldte hjælp til en ko, der var sunket i mudder til halsen og var ved at drukne. Den blev til sidst reddet af en traktor, som koflokken tilkaldte, der hev den op ved halsen, så jeg troede den skulle kvæles.

   Hele flokken samledes om den reddede ko for at pleje den og slikke den ren. De udstødte en masse lyde, jeg vil tro de selv forstod.

   Det er bare én af de smukke ting i denne film, menneskenes samliv med dyrene – og dyrenes forhold til menneskene fra den mindste fugl og kat.

    Angela

    Posted: 25 december 2013 - 21:38 -

    Ja, det gör korna idag med. I somras var jag med om att en hund sprang in hos kor och skrämde en kalv. Hela koflocken kom i ett huj och jag fick snabbt be hundägarna att försvinna med hunden. Jag blev rädd att korna skulle gå igenom stängslet där vi stod med barnen. Det blev några kaotiska minuter innan vi fått bort hunden och korna lugnat ner sig. Hund uppfattas som “varg” av tamboskap.

   Erik Balle Povlsen

   Posted: 25 december 2013 - 21:53 - Svar

   Hej Tomas!!

   Tusind tak for din hilsen, den varmer. Godt at du blev reddet fra hvepsestikket af Troense-drengen. Jeg må prøve at finde bogen!!
   Også god jul og et godt nytår herfra 🙂

   Venligst Erik.

Erik Balle Povlsen

Posted: 25 december 2013 - 16:18 - Svar

Vel, så fik jeg set sidste halvdel, og det var ikke skuffende. Når jeg ser den seje bonde bliver jeg helt flov over mig selv. Tænker også på bistandsklienter der absolut ikke vil ud og fjerne møg fra hunde og hvad ved jeg. Det falder ærlig talt bare til jorden når man ser disse mennesker. Tak for kigget!!

Venligst Erik.

  steen

  Posted: 25 december 2013 - 19:07 - Svar

  ja, ikke? 80 kg på ryggen og over 80 år gammel.

Robert R

Posted: 25 december 2013 - 16:20 - Svar

Det er folk som dem der er afbillede her, den Stockholmske snakkende klasse, foragter mere end nogen anden.
Mange kalder den snakkende klasse for eliten, men det mener jeg ikke man kan. Intellektuelle måske, men fuldstændigt som vores intellektuelle er de bundløse naive, og det kan vel ikke kaldes intellektuelt? Hvis de er intellektuelle, så er der i alle tilfælde tale om et enormt intellektuelt svigt.
De burde forholde sig til de fakta som findes. Vi kender ikke tallene fra Sverige, men vi kender de europæiske, hvor vi, altså etnisk europæere, har en fødselsrate på 1,5 mens muslimske indvandere og hvad værre er også deres efterkommere har en på 3,5.
Demografien vil forandre os med forbavsende hastighed, 100 etniske europæere vil på blot 3 generationer blive til 42. Mens 100 muslimske indvandere vil blive til 536. De 700 mio. etniske europæere vil skrumpe til 295 mio. mens de 50 mio. muslimerne bliver til 268 mio. ligeledes efter tre generationer. Det forudsætter naturligvis at fødselsraterne forbliver de samme i hele perioden, men det forudsætter også at alt indvandring i fremtiden sættes til 0.
Hvordan tallene ser ud i Sverige kan man kun gisne om, men utvivlsomt langt værre og i Sverige er indvandringen i alle tilfælde ikke 0.
Jeg er desværre sikker på at vi i løbet af forbløffende kort tid vil se et Sverige i opløsning, der vil komme voldsomme opgør, og demografien vil betyde at islam vinder. Det vi danskere bliver nødt til at overveje er hvordan vi vil forholde os til et, Sverige i opløsning og lidt senere et Europa i opløsning.
Hvad med os selv? Er vi også på vej mod opløsning.

  PisseNisse i Hökarängen

  Posted: 25 december 2013 - 21:27 - Svar

  “Det er folk som dem der er afbillede her, den Stockholmske snakkende klasse, foragter mere end nogen anden.”

  Det där är nog ett felslut. Jag tror faktiskt inte att de bryr sig så mycket, utan hellre blickar mot N.Y. än Döderhult 😉

  Skulle däremot tro att provinsialismen och “stöckholmar”-hatet tar upp mer tid än 08-ornas funderingar. Därmed inte sagt att de är rejäla och arbetsamma. Det har krävts, då tegarna varit små, magra och steniga.

  Erik Balle Povlsen

  Posted: 25 december 2013 - 21:32 - Svar

  Nu handler Snaphanen jo om næsten alt det du skriver om. Den “snakkende klasse” har vi jo også i DK, omend den måske er ved at vågne en smule?? Om den nogensinde vågner, her og i Sverige, ved jeg ikke.

  Til filmen: indvandring eller ej, så er det en tid der er forsvundet. Der kunne laves en lignende dokumentar fra Danmark for nogle år siden, mon ikke de tider er forsvundet nu? Min far kom fra en lille bondegård på Mors, og jeg husker også vores besøg hos familie på et lille husmandssted ved Fåborg på Fyn. Det minder meget om det vi ser i denne særdeles smukke dokumentar.

  Og tænk bare på Søren Ryges besøg hos Julius og Anders; måske inspireret af denne, bare ikke helt så smuk.

  Tilbage til den snakkende klasse: der må for pokker komme et opgør, ikke fra dem, men nedefra. Om det allerede er for sent i Sverige skal jeg ikke udtale mig om. Det er selvfølgelig et spørgsmål om hvor mange der er af “dem” og de indfødte. Og hvem der er de klogeste, og hvem der er de mest bestialske. Allerede der kan man jo begynde at tvivle på udfaldet af opgøret. Men et opgør MÅ der nødvendigvis komme, både her og der. Og det bliver nok ikke smukt!!

  Venligst Erik.

  Skåning

  Posted: 26 december 2013 - 00:26 - Svar

  “De burde forholde sig til de fakta som findes. Vi kender ikke tallene fra Sverige, men vi kender de europæiske, hvor vi, altså etnisk europæere, har en fødselsrate på 1,5 mens muslimske indvandere og hvad værre er også deres efterkommere har en på 3,5.”

  Vi känner faktiskt till dessa siffror. Jag minns inte källan just nu. Det var antagligen en rapport från SCB innan politikerna bestämde sig för att ursprung i andra länder inte skulle statistikföras, utan bara de som är direkt utlandsfödda (runt 2007/2008 någon gång). Hursomhelst, svenskar (då definierade som en person som föds av två svenskfödda föräldrar) har det högsta födelsetalet i Europa. Kvinnor som föder barn med den bakgrunden får i snitt 1,95 barn. Det är inte uppe i full repruduktionsnivå, vilket är 2,1, men ändå egentligen fullt tillräckligt för en hållbar befolkningspyramid. Märkligt nog så är det landet på kontinenten vars ursprungsbefolkning reproducerar sig bäst, också det land som är utsatt för den absolut värsta massmigrationen till landet. Ska faktiskt själv ha barn inom en inte alltför avlägsen framtid, men mödravården är fullständigt överbelastad och väntrummen är knökfulla av slöjbeklädda kvinnor.

  Det är, märkligt nog, nere i det katolska Sydeuropa som man praktiskt taget slutat föda barn. Italien 1,1, om jag inte minns helt fel.

Ave Maria

Posted: 25 december 2013 - 16:33 - Svar

Filmerna handlar om våra förlevande sedan tusentals år tillbaka.
Snart är alla som förstår och minns dem –
också borta…

Britta Due Andersen

Posted: 25 december 2013 - 17:08 - Svar

Ja, den var smuk. Titlen handler selvfølgelig om en livsstil, der forsvinder.
Jeg kommer derimod til at tænke på en flygtning (måske fra Iran) som mente, at Sverige var sådan et stort “tomt” land og man ville derfor gerne have indvandrer til at bosætte sig der.

Angela

Posted: 25 december 2013 - 22:00 - Svar

Sedan Expressens uthängningar, uppföljningen i Kärrhult har kampanjen mot Sverige, svenskarnas och dess historia fortsatt i medierna, i SR och SVT. På olika sofistikerade sätt har jultraditionerna förringats och förlöjligats, förminskats genom att ständigt påtala att de kommer utifrån nu senast julskinkan som stor nyhet i Ekot.

Etablissemangets rädsla för att folk skall tala om situationen i Sverige nu när de är lediga och träffar varandra är så stor att de t o m ger riktlinjer för hur folk skall tala med varandra – manualer. Ribbing i DN press och SVT i soffprogram. SR i Filosofiska Rummet där svenskarna kallas för infödingar och där mångkulturen hyllas av de enda deltagarna en kommunist, en jude och en muslim. Programledaren äger ett företag som håller seminarier och kurser i mångkultur. Inte en enda kritisk röst i programmet. Samma program sändes inför årets semester i våras där man etablissemanget var rädda för att folk kunde samtala om läget i växthus eller över tomtens staket .

Tipsar om hur etablissemanget inte drar sig för att sudda ut Sverige och svenskarna i historien. http://avpixlat.info/2013/12/25/att-stora-homogenitet/#more-81530

I kommentarerna 1-5 skrevs om hur etablissemanget försökt stoppa FN:s kultararv. Dessbättre kunde vi få se “Vikingarna” i repris i tre program Finns säkert att se på nätet. Måste vara intressant för alla skandinaver så jag rekommenderar de som inte sett serien i respektive hemland. Symptomatiskt att serien inte gjorts av skandinaver själva utan av en brittisk arkeolog. Nordborna med sin högtstående kultur är naturligtvis en nagel i ögat på dem som vill förgöra de Nordiska länderna och deras betydelse i historien för det moderna land vi har med sin spetskompetens men också en långt utvecklad civil historia med demokrati, jämlikhet, mänskliga rättigheter rättsstater som fungerar idag bäst i världen. Det skall inte raseras.

Konferens: “Att störa homogenitet” – följ globalistagendan från första parkett

https://www.flashback.org/t2264054

Kanske något att spinna vidare på, Steen.

  steen

  Posted: 25 december 2013 - 23:03 - Svar

  @ Angela: Jeg så det godt på min smartphone, mens jeg var borte, men rubrikken og Bengtssons navn (jeg har mødt den lille fyr, som er stor fordi han har en stat og dens penge bag sig) truede i den grad med at ødelægge min julefred, at jeg besluttede, han ikke skulle få lov at ødelægge den. Jeg vender måske tilbage til det, når jeg igen er indstillet på at få mit humør ødelagt af hans ævl og klicheer. Jeg har hørt ham på Avpixlads video, jeg blev SÅ TRÆT.

  Det er déjà vu og déjà-écouté. Det er et åbent spørgsmål, om jeg gider ham. Expo kommer aldrig videre, end til at gøre politik til et primitivt moralspørgsmål. Når deres moral bliver rigtig politik, er de fucked.

  Hvad tjener Alexander Bengtson om året? Hvem betaler? Lad mig minde om Expos antidemokratiske metoder. Kurt Lundgren (hans blog er desværre forsvundet, en stor ulykke, den ikke er holdt i live, selvom han er død)

  Expo: “ekstrem, totalitær og anti-demokratisk”

  Jag tror inte det var meningen att detta skulle komma ut därför att om posthemlighet och telefonhemlighet kan brytas av en privat spaningsorganisation/internetpolis har denna i så fall mycket större underrättelsemöjligheter än polisen, som måste gå till domstol för att i allvarliga brottsfall bryta dessa grundläggande och skyddade hemligheter – vem som ringer till vem, vem som sänder pengar till vem.

   Skåning

   Posted: 26 december 2013 - 01:28 - Svar

   Jag minns också det där fallet Kurt Lundgren tog upp. Blev upprörd då och är upprörd nu. Men för att ge en kort förklaring till hur det kan fungera på detta viset, att privata spaningsorganisationer får ägna sig åt dataintrång, avlyssningar osv, vilket vanlig polis inte ens får ägna sig åt, utan domstolsbeslut, så måste man förstå att detta beror på en helt sjuk lucka i den svenska grundlagen.

   Tidningar med utgivningsbevis omfattas av det så kallade “meddelarskyddet”, vilket innebär att de aldrig behöver avslöja sina källor. Detta faller under Tryckfrihetsförordningen och den ende som kan väcka åtal mot Tryckfrihetsförordningen är JK (Justitiekanslern) som är utsedd av regeringen.

   Expo ger ut en tidning, som visserligen ingen jäkel läser, men den köps upp av bibliotek landet runt och myndigheter. Därmed faller deras “källor” under meddelarskyddet. Detsamma när det gällde DN och polisens spaningsregister över kriminella zigenarklaner. Och samma sak med Expressens hackning av skribenter i Disqus-systemet. Naturligtvis får medier inte heller begå gravt olagliga handlingar för att få fram sin information, men det finns fortfarande bara en regeringslakej som har rätt att väcka åtal mot brotten, och det är JK.

   I det senaste fallet med Expressen så var man ju övertydliga med att man köpt in dessa uppgifter från en fristående organisation, ResearchGruppen, som visserligen har band till Expo-sfären, men som saknar utgivningsbevis, så där kan möjligen allmänt åtal komma på fråga.

   I annat fall har de drabbade bara möjlighet att föra ärendet civilrättsligt för förtal till enorma utgifter, och utkomsten kan bara bli skadestånd, och inte att de ansvariga straffas för sina allvarliga lagbrott. Så vill du starta en åsiktsregistrering/spionorganisation, se bara till att du samtidigt ger ut en tidning eller sänder ett radioprogram. Så sjuk är den svenska lagen, och den har förvridits från en pressfrihet till att pressen har rätt att agera STASI.

   Jag har länge sagt att Expo är en blandning av Timbro (fast på vänsterkansten) och IB, sossarnas gamla underrättelsetjänst. Det är precis vad de är och exakt hur de ska bemötas. 1. De är parter i målet, en lobbygrupp helt enkelt. 2. De ägnar sig åt olaglig avlyssning/dataintrång/åsiktsregistrering under meddelarskyddet. Det var aldrig så här Tryckfrihetsförordningen var tänkt att användas, men så ser det ut.

   Nils

   Posted: 26 december 2013 - 11:03 - Svar

    steen

    Posted: 26 december 2013 - 22:17 -

    tak, det var godt.

  Angela

  Posted: 26 december 2013 - 10:22 - Svar

  Tillägg till min kommentar. Filosofiska Rummet med 45 minuters ren propaganda för det multikulturella samhället och angrepp på Sverige, det svenska folket och dess historia fick sig en smäll av VERKLIGHETEN. Verkligheten tiger inte still . Den är . Vare sig vi vill eller ej. Före Filosofiska rummet kl 06.00 på morgonen inleddes av Ekot som bestod av i huvudsak en nyhet att “FN suttit i krismöte hela natten p g a den allvarliga situationen i Sydsudan”. Sydsudans allvarliga läge är ett resultat av mångkultur som SR sedan hyllade i nästa program utan någon som helst kritik eller att en enda svensk fick yttra sig.

  Efter programmet upprepades denna nyhet plus att nästa stora nyhet basunerades ut om ett attentat i Egypten mot ett Polishögkvater med 14 döda och 100 skadade. Också ett resultat av mångkulturens härjningar. Den egyptiska regeringen terrorstämplade nu Brödraskapet. Ett ödes ironi kan man säga för de globalister som härjar fritt i SR, SVT, TV 4 och samtliga medier. Inte med ett ord nämndes kopplingen av dessa oroväckande saker till mångkulturen. I går kväll vädjade Ban Kee Moon, FN:s generalsekreterare om hjälp för Sydsudans suveränitet explicit deras rätt som nation deras rätt som folk och implicit hjälp mot mångkulturens förfärlighet och splittring av fungerande stater och folks rätt till eget självbestämmande.

  Tidigare har Ban Kee Moon gått ut och vädjat till folk att ta över makten mot den styrande globala klick som vill kasta världen i olycka. Endast en gång hördes hans vädjande sedan tystnade det. Varför fick inte världens folk veta vad generalsekreteraren vädjade om till världens folk? Har världens folk inte själva rätt att få bestämma huruvida hans ord var värda att lyssna till eller ej.

  Tips om avpixlat och Le Pen som vädjar för Frankrike som också angrips av globalisterna. Där kan man också läsa om Kärrtorp och få lite begrepp om vad som hände. Fortfarande har inte medierna berättat att den knivskurne knivskars av vänstern utan låter folk tro att det var en “nazist” som utförde knivdåden. Man lyfter inte heller fram det konstiga i att vänstern i demonstrationståget plötsligt var stridsberedda med knivar. Var hade de hållits gömda? I barnvagnarna? Eller i korgarna på pensionärernas rullatorer?

Nielsen

Posted: 26 december 2013 - 14:27 - Svar

Muslimerne ødelægger Sverige. Som de ødelægger Danmark. Men vores geniale politikere bliver ved med at slikke dem i røven.

Marit

Posted: 27 december 2013 - 14:43 - Svar

Takk for denne flotte filmen med genuine mennesker som lever sitt liv i pakt med, og på lag med naturen de er runnet av.
En tilsvarende film har gått for fulle hus på kinoer i Norge i år. Den ble også vist på TV 2 ; Dokument 2, 26.12. 2013, kl. 21.45. Tittel : ” Søsken til evig tid.”
Den viser et søskenpar, bror og søster i 70-årene, som hele livet har levd på sin lille fjellgård ved Norges vestkyst. Med sine husdyr og et lite stykke jord, som de dyrker, på gamlemåten. Begge er ekstremt krokrygget, så man tror de knapt kan være i stand til å arbeide mere.
Men det gjør de, med godt mot og stor ro. Vi ser deres arbeidssomme liv under skiftende årstider. Vi ser også deres nære og kjærlige forhold til deres husdyr, og også omsorg for skogens vakre rådyr, som de mater i vinterkulden når disse har vanskelig for å finne mat i skogen.

En herlig film som viser at menneskelig lykke og tilfredshet ikke alltid kan kjøpes for penger…

Leave a Comment