3
jan
Seneste opdatering: 5/1-14 kl. 0755
7 kommentarer - Tryk for at kommentere!

“Giv magten til dem der ikke vil have den, for de der higer, vil ikke alle mennesker godt,”

har Ă©n sagt, jeg husker ikke hvem. En af dem, der egentlig helst ville vĂŠre fri for magten, var Jens Otto Krag som blev Danmarks dengang yngste minister i en alder af 33 Ă„r i 1947. Han var embedsmand og ville hellere ud af se verden, nu krigen var afsluttet, nedlĂŠgge kvinder, skrive romaner og male billeder, men Hedtoft ville have ham som handelsminister. SĂ„ sad han sad fast i politik i 25 Ă„r. Seks forskellige ministerposter fik han, for hverken han eller socialdemokratiet kunne se bort fra hans talenter. Han blev velfĂŠrdsstatens arkitekt og bygherre i samme person.

I baghovedet drÞmte han om at finde et pÄskud til at slippe fri for det, men han slap ikke ud i tide. Da han endelig gjorde det, opdagede han, at politik havde taget ham som gidsel og var blevet hele hans liv, og at der ikke var meget tilbage at realisere af ungdommens drÞmme. Han dÞde fÄ Är efter formodentlig af druk. Det er jo skrÊkkeligt at tÊnke pÄ, hvor mange mindre begavelser som bliver hÊngende i politik hele livet af nogenlunde samme grunde.

For os der husker ham tydeligt, var han den fĂžrste “TV-statsminister”, den fĂžrste der mĂ„tte indse, at han havde sit vĂŠsen imod sig pĂ„ TV reserveret, stiv og akademisk, som han var. Jeg husker ham ikke smile, fĂžr den dag han sagde sit job som statsminister op, og jeg husker vi gjorde grin med hans stivhed som bĂžrn. Men han var ogsĂ„ sammensat, for han var en festabe og en skĂžrtejĂŠger af Kennedyske dimensioner privat, og sĂ„ var han en af det 20 Ă„rhundredes fĂ„, store politiske begavelser i Danmark. Krags mange evner lĂ„ delvis pĂ„ et sted, der ikke passede ham, og som han var led og ked af, hvad vi ikke-politikere sagtens kan sĂŠtte os ind i. Man vĂŠlger i livet, men livet vĂŠlger ogsĂ„ rundhĂ„ndet af Ă©n, og der er tider hvor det er svĂŠrt at afgĂžre, hvem der er fĂžrstevĂŠlger.

Det er i korthed, hvad der gĂžr Krags person og skĂŠbne meget interessant, og her er et omrĂ„de hvor Bo Lidegaard taler med stor autoritet, efter som han har skrevet den anerkendte biografi Jens Otto Krag. 1914-1961 og 1962-1978 om ham. Det ville mĂ„ske ikke vĂŠre Lidegaard, hvis ikke han ogsĂ„ fik sagt noget om “den meget hĂžjreorienterede del af modstandsbevĂŠgelsen”, skal det vĂŠre Holger Danske?, men det generer ikke helhedsbilledet. Cordua og Stenos nytĂ„rsudsendelse anbefales.

Verdens ĂŠldste avis har fĂždselsdag

Den fĂžrste udgave af Berlingske Tidende, 3. januar 1749. Avisen hed dengang Kioebenhavnske Danske Posttidender, men kom til at hedde Berlingske Tidende i daglig tale efter grundlĂŠggeren, bogtrykker Ernst Henrich Berling.265 avisforsider fra 265 Ă„rs historie

Muhammedkrisen i 971 ord

Jeg har forlĂŠngst forladt Muhammedkrisen i 2006, sĂ„ sandt som islam betyder ‘krise’ og Europa nu hver uge har sin stĂžrre eller mindre Muhammedkrise takket vĂŠre…nĂ„,ja. Man blir’ sĂ„ trĂŠt i masken, universiteterne kan gnaske i den og producere nogle Muhammedkrise-specialister og seniorforskere, tĂŠnker jeg. Jeg holdt op med at lĂŠse TĂžger Seidenfadens efterfĂžlgende, volumniĂžse sorgarbejde lĂŠnge inden han dĂžde fra sit livs fejltagelse.

Det er ingen skam at blive klogere, som nu f.eks. Stig Dalager og andre kunstnere sÄ sagte gÞr, ja mÄske en dag ligefrem Klaus Rifbjerg og Suzanne BrÞgger, det er bare af begrÊnset offentlig interesse at lÊse om resultatet af deres psykologisk-politiske udvikling i slow motion nu syv Är efter. Det er ingen skam at blive klogere, men det er en skam at kloge sig pÄ noget, man er blank pÄ, det var hvad Politiken segmentet gjorde i 2006.

Maren i KĂŠret, hvortil jeg heldigvis hĂžrte i 2006, tĂŠnkte umiddelbart: “Her er sgu’ noget galt”, – hvor galt opdagede jeg pĂ„ Islamofobi-konferencen i Bella Centret i maj 2006, et rĂŠdselskabinet af islamister og danske flagellanter – men man skal vĂŠre venstreintellektuel eller hedde Uffe Ellemann, for ikke at tĂŠnke sĂ„dan, eller som Orwell skriver:

You have to be an intellectual to believe such nonsense. No ordinary man could be such a fool.

Erhvervsmanden Asger Aamund fremstiller, hvad det hele gik ud pÄ pÄ et lÊserbrevs lÊngde, og jeg tager det kun op her, fordi det er sÄ kort og faktaspÊkket. Det er det abstract, man kan nÞjes med i stedet for en rapport pÄ 400 sider. Andre vestlige intellektuelle og politikere, isÊr da svenske og norske, hvis dÞmmekraft svigtede dem over en bank, bÞr lÊse med sÄ de er forberedt pÄ det nÊste, mafiÞse anslag fra OIC. Aamund skriver virtuost, han har ikke gÄet pÄ JournalisthÞjskolen, eller hvad det hedder lige pt. Asger Aamund: Abens sidste hyl:

Islamiske organisationer har lÊnge kÊmpet for kriminalisere islamkritik i Europa. Man satsede pÄ at bruge Storbritannien som lÞftestang, men det blev den danske Muhammedkrise som leverede varen. De demokratiske lande kan stadig prale af at have bevaret ytringsfriheden. Men de tÞr ikke bruge den.

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

7 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Rune
Rune
10 years ago

Jens Otto Krag ville alltsÄ inte vara statsminister. Han pÄminner i det avseendet om Tage Erlander som inte heller ville vara partiledare och statsminister. Men han bet i det sura Àpplet och stÀllde upp. NÄgon akademisk karriÀr, som han drömde om, blev inte av.
Min erfarenhet Àr att de bÀsta cheferna ofta Àr dessa som aldrig har strÀvat efter att bli chefer.
BĂ„da Ă€r sĂ€kert ett par bra exempel pĂ„ detta. Även om jag inte kĂ€nner till Jens Otto Krag nĂ„got nĂ€rmare. Men jag minns att han var Statsminister under lĂ„ng tid.

Morten - - -
Morten - - -
10 years ago

@ Steen

Johannes SlÞk gav udtryk for den tanke. Men den er nok sÄ universel og tidlÞs, at den knapt kan tilskrives en bestemt person.

– – –

Lotte
10 years ago

“Muhammedkrisen pĂ„ 971 ord”

Tak. Ikke mindsr for at holde ud.

Godt NytÄr Snaphane.

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago

SĂ„ er der gang i den igen, igen 🙁 Iransk debattĂžr: Hold din fede kĂŠft, Omar Marzouk http://www.bt.dk/politik/iransk-debattoer-hold-din-fede-kaeft-omar-marzouk Af Oliver OkstrĂžm Fredag den 3. januar 2014, 17:14 DebattĂžren Firoozeh Bazrafkan slĂ„r hĂ„rdt tilbage pĂ„ Omar Marzouks kommentar om, at DF-politiker skulle vĂŠre en kylling. Efter det kom frem, at den danske politiker Tina Petersen (DF) er gĂ„et under jorden, fordi hun har modtaget dĂždstrusler over YouTube fra danske islamister. Den danske standup-komiker Omar Marzouk kunne ikke holde sig tilbage pĂ„ Facebook. DF’er er gĂ„et under jorden efter trusler – De nogen kyllinger de DF’er og har det hele i munden.… Read more »

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x