13
jan
Seneste opdatering: 13/1-14 kl. 2334
5 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Der er mange svenskere i Danmark, og det er fint, og en af dem, der har vÊret her lÊngst, er Ingvar Cronhammar, som kom i 1965. Svensk og svensk, nÄ ja, han er fra HÀssleholm. Jeg tror ikke der i min generation findes nogen mere fascinerede udendÞrs skulptur end hans Elia i Herning.

Jeg har desvÊrre aldrig set den i virkeligheden, for den blev indviet i den notoriske mÄned september 2001, og jeg har ikke vÊret pÄ Herning Kunstmuseum siden begyndelsen af firserne, da jeg var pÄ en indenrigs dannelsesrejse med Svend Wiig Hansen i Jylland: Askov, Vejen, Herning og Tukak Teatret og Jens SÞndergaard Museet i Fjaltring.

Man kunne se Cronhammer forleden pĂ„ DR stĂ„ inde i den gigantiske kuppel, som spyr en ildsĂžjle ud mod himlen hver 19 dag som en protest, et spĂžrgsmĂ„lstegn og et ‘hvorfor’, som astrofysikeren Jens Martin Knudsen spurgte. Dens radius er 42 meter og diameter, ved terrĂŠn er 60 meter. Han udtrykker sig ikke som i videoen, men den er en ĂŠldre Apple annonce, og 2001 er jo ĂŠldre i internet forstand. SĂ„dan taler de nu engang i den verden, her pĂ„ klĂŠbrigt engelsk med en tydelig Valby accent. Ingen video viser dog Elia bedre. Stor kunst behĂžver kun et minimum af kuratorord, men hvis man vil have flere, er de her: Elia og ildvognen, oktober 2000.

“Politikerlede”

Tilliden til politikerne styrtdykker. Vist er det skrÊkkeligt, men man har dog hÞrt det fÞr. Om politikerne er vÊrre nu end nogensinde, mÄ man spÞrge Bertel Haarder eller Mogens Lykketoft om, fÄ har set flere. Jeg gÄr til ordet i sig selv, og det er jo ikke latin.

Det optrĂŠder fĂžrste gang i 1962 ifĂžlge Den Danske Ordbog, og det er netop det Ă„r TV for alvor slĂ„r igennem i Danmark. Af det slutter jeg, populist og ekstremist som jeg er, at jo mere almindelige mennesker ser til politikere, desto ledere bliver de. Eller omvendt – se hvor populĂŠre hhv. Thorning, LĂžkke, Fogh eller Sahlin blev, da de gjorde sig usynlige i et halvt Ă„r.

RÄdet er derfor til politikere: Forsvind og vind i Gallup, eksponering fÞrer kun ondt med sig. Og til almuen: Hold op med at se TV og lÊr at elske dine halvstuderede ministre, hvis du nÄr det inden de er gÄet af pÄ en sag, du alligevel ikke forstÄr. FÄ eventuelt modtageenheden fjernet fra TV apparatet og brug det som monitor, sÄ vil kÊrligheden blomstre og demokratiet med den.

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

5 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
10 years ago

“Det er et klart krisetegn for folkestyret. Vi skal som politikere tage det meget alvorligt. Og det skal pressen ogsĂ„. Den har jo nogenlunde samme trovĂŠrdighed som politikerne,” siger Bertel Haarder.

Det er da befriende at hÞre, at Bertel Haarder erkender dette. Pressen stÄr jo i samtlige meningsmÄlinger om trovÊrdighed pÄ samme niveau som brugtvognsforhandlere. Det vil sige i bund.

Slimslam
Slimslam
10 years ago

Det ligner en moske med fire minerater…

Peter Buch
Peter Buch
10 years ago

Da jeg skulle bruge Disquis-koden for kommentar pĂ„ Voldposten og ikke gider lave nyt eller i uoverskueligheden finde den gamle kode kommer her hvad jeg dĂ©r havde tĂŠnkt mig at skrive om- norske tilstande: Als man dem norwegischen Außenminister Prof. Dr. Koht das gleiche Ultimatum stellte wie dem dĂ€nischen König, lehnte dieser es mit den Worten: “Wir beugen uns freiwillig nicht, der Kampf ist bereits im Gange” ab. Da den norske udenrigsminister prof. dr. Koht blev stillet det samme ultimatum som den danske konge, afviste han det med ordene: “Vi bĂžjer os ikke frivilligt, kampen er begyndt.”. Min oversĂŠttelse. Dette… Read more »

Voldposten
10 years ago
Reply to  Peter Buch

Disquis-kode…? – Hvad er det? – Mig bekendt skal der ikke bruges nogen ‘koder’ pĂ„ Voldposten.

Men sĂ„ det er da lykkeligt, at vi har Snaphanen! 🙂

Og da du nu har rettet din udmĂŠrkede og relevante kommentar til mig, vil jeg dels sige tak – ogsĂ„ til Steen – og lige bemĂŠrke, at betegnelsen ‘norske tilstande’ var meget anvendt under den forrige besĂŠttelse – som Samarbejdsregeringens trussel mod den voksende modstandsbevĂŠgelse. – Og formentlig ogsĂ„ som samme modstandsbevĂŠgelses Ăžnske om at gĂžre, som de gjorde i Norge.

Peter Buch
Peter Buch
10 years ago
Reply to  Voldposten

Jeg skal for at fÄ kommentar accepteret bruge disquis-koden, d.v.s. den kode jeg sidst brugte nÄr jeg kommenterede i et disquisdebatstyret fora. Jeg ved ikke om det kun er mig eller ogsÄ andre der har problemet eller redaktÞren allerde er accepteret som redigerende/logget ind og naturligvis derfor kan kommentere uden en kode.

Der er og var, set herfra, kun en vej- norske tilstande.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x