23
mar
Seneste opdatering: 23/3-14 kl. 0303
38 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Av Julia Caesar:

Copyright Julia Caesar, Snaphanen och HRS. Citera gärna delar av texten men iaktta gott bloggskick och länka till Snaphanen!

1-husdrommar_start

Vem äger våra drömmar? Vi själva naturligtvis. Du har copyright på dina drömmar, vare sig du förverkligar dem eller inte. Jag tänker ibland att den grövsta förbrytelse politiker kan begå mot sin befolkning är att beröva dem deras drömmar. De kan frånta oss vår sinnesfrid, vår tillförsikt och vår framtidstro, och gudarna ska veta att de gör det. Men de får aldrig ta våra drömmar. Drömmar kan vara hur orealistiska som helst. Men det är drömmarna som håller oss uppe under kriser och svåra livsperioder. Fattig drömmer om att bli rik. Ful drömmer om att bli vacker. Den som är sjuk har bara en dröm. Utan drömmar dör vi.

Att förverkliga sina drömmar – en klassfråga

I åtta program  har SVT öppnat ett kikhål till den välbärgade medelklassens drömmar. Åtta par, sexton personer mellan 28 och 52 år, förverkligar sina drömboenden, och tv-tittarna får följa projektens gång. Det här är en tv-serie om den blanka sidan av dagens Sverige, om skikt av befolkningen där miljonerna bekymmerslöst rullar både ut och in, och den verkligt svåra frågan är vilket kakel man ska ha i badrummet. Samhällsproblem är mycket långt borta. Att förverkliga sina drömmar är mer än någonsin en klassfråga.

Vänner rapporterar att de sitter fullkomligt fascinerade och ser program efter program. De kan inte sluta titta. Inte jag heller. Här radar drömmarna upp sig, men också kriserna, sprickorna, konkurserna, skilsmässorna. Det handlar inte bara om att bygga hus. Det handlar om själva livet.

1-husdrommar1

De bygger en låda på 600 kvadratmeter

Har man erfarenhet både av liv och att bygga hus vet man att det sällan blir som man tänkt sig. Man vet också att drömmar är personliga och att andras drömmar kan vara omöjliga att förstå. Obegripligheten visar sig omedelbart i det första programmet när inredaren Fredrika Törnström, 40, och snickaren Tommy Karlsöen, 43, bygger en låda på 600 kvadratmeter med tio rum och swimmingpool (se översta bilden) i Malevik i Göteborgs skärgård åt sig och sina två små barn. Varför 600 kvadratmeter? Paret har redan byggt ett drömhus på några hundra kvadratmeter, men nu vill de ha “mer lyx” och “mer Hollywood”.

Hollywoodfru i ett annat hus?

Ursäkta om jag är outhärdligt trivial, men som luttrad husmor har jag svårt att se det lyxiga i att städa 600 kvadratmeter. Och de gigantiska glasväggarna, vem ska stå på stege och tvätta dem när de blir långrandiga av regn och smuts? Så enorma glasytor måste putsas med hjälp av kranlift. Jag undrar om byggentusiasterna har tänkt på den detaljen.

Mitt i byggandet har Fredrika och Tommy planerat att gifta sig. Men det blir inget bröllop. Förhållandet spricker. Fredrika kommer inte att bli den Hollywoodfru hon har tänkt sig, inte i det här huset åtminstone. Hennes pappa blir sjuk och dör. Tommy lyckas sälja huset på ritning för 12,3 miljoner och fortsätter bygga det färdigt. Fredrika har snart träffat “en underbart härlig människa”, så det blir kanske Hollywood i ett annat hus.

För fem av åtta par är drömmen en låda

För fem av de åtta paren är drömmen en låda. En gigantisk fyrkantig bunker med enorma glasytor. Under överinseende av arkitekt Gert Wingårdh, 62, som bara vill bygga lådor, sätter paren stövelklacken hårt på svensk byggnadstradition med beprövade planlösningar, måttfulla proportioner och naturliga material. Det ska vara en låda modell XL, det ska vara ultrafunktionalism och minimalism – rationellt och avskalat.

Reminiscenser från 1930-talet som inte känns helt fräscha i dag, men som är den konfession arkitekter samfällt bekänner sig till. Kanske är den fyrkantiga asketismen arkitekternas motsvarighet till journalisternas politiska korrekthet? Att värna om en nationell byggnadskultur och bygga eller renovera hus enligt gammal svensk tradition – räknas det som fascism i dag?

Drömmarna är storvulna, miljonerna rullar

Paren bygger sina kök som sterila laboratorier i betong, rostfri plåt och svart granit, givetvis med vinkyl. Alla bygger enorma ytor. Det ska finnas plats för fester med 70 gäster. I de här drömprojekten handlar det inte om vanliga simpla sovrum, badrum och klädkammare. Det heter “master bedroom”, “master bathroom” och “walk in closet” – som inte har någonting med toalett att göra utan är en klädkammare som man kan gå in i. 

1-husdrommar_hav

Drömmarna är storvulna, och miljonerna rullar. Priset för en sjötomt är inget problem, för här handlar det om unga, friska, starka och högavlönade människor i medelklassen, 30+-are som utgår ifrån att de alltid kommer att vara om inte unga, så friska, starka och högavlönade. Bara två tillhör LO-kollektivet; personliga assistenten Åsa Kumlien, 28, i program 2 som halkar in i ett byggprojekt när hon träffar arkitekten Johannes Igelström, 32, via nätet och anläggningsarbetaren William “Bill” Nylander, 42, i program 7. 

Det är kvinnorna som driver byggprojekten

Alla utom en bygger trappor. Det är god byggnadsekonomi, och när man är 30+ tror man att man alltid kommer att kunna gå i trappor. Men trappor är den faktor som tvingar flest människor att flytta från sina hem när benen på grund av sjukdom eller olycka inte längre bär. Några som inte ännu har barn bygger en livsfarlig balkong där klättrande barn riskerar att ramla ner och slå ihjäl sig. Och ingen har som sagt en tanke på vem som ska städa alla hundratals kvadratmetrar. Vem tvättar de gigantiska glasytorna efter pollensäsongen?

Feminister som ser den här programserien borde känna sig väldigt nöjda. Det är nämligen kvinnorna som driver byggprojekten. Hårt och målmedvetet driver de sina män. Kvinnor Kan. Kvinnorna är spontana, impulsiva och vill ha. Kvinnorna pekar och visar, skrattar och lägger huvudet på sned och får som de vill. I några av fallen blinkar ADHD-varningar rött. Männen hänger med, betalar och sliter halvt ihjäl sig för att deras kvinnor ska få det som de vill ha det. I sju familjer av åtta är det männen som förverkligar kvinnornas drömmar, ända in i kaklet.

Vägen till byggarens hjärta

Alla som någon gång har gett sig in i ett byggprojekt vet hur det är. Man måste sätta allt annat i sitt liv på vänt och gå in i projektet med hull och hår. Stiga upp 05.30 varje morgon och slänga i sig frukost innan byggarna kommer. Vänta på hantverkare som inte kommer när de har sagt att de ska komma och materialleveranser som blir försenade. Att leva i en störtflod av fakturor. Att ständigt vara beredd med kaffe och hembakat bröd, eftersom vägen till byggarnas hjärta går genom magen. Att stå i ljuset från byggstrålkastare och måla lister, socklar och foder till midnatt, natt efter natt. Att böna och be i banken när byggnadskreditivet inte räcker.

Men livet är obönhörligt. Det låter sig inte sättas på vänt. Saker händer. Människor blir sjuka och dör. Byggföretag går i konkurs. Man skiljer sig. Allt detta händer paren i “Husdrömmar”.

1-husdrommar2

Byggaren går i konkurs – igen

Inköpschefen Magnus Leydner, 42, och hans fru Ann Leydner, försäljare, 38, har byggt hus tidigare. Då gick allt åt pipan. De lade ner stor möda på att välja kakel men kontrollerade inte byggarna. Byggföretaget gick i konkurs med elände som följd. Nu tänker de ge sig på det igen och bygga ett stort hus i Täby – en låda – till sig och sina fyra pojkar.

Byggprojektet drar ut på tiden, och familjen tvingas flytta runt mellan olika tillfälliga boenden under ett års tid. De flyttar in – sex personer varav fyra vildsinta grabbar – hos Anns måttligt förtjusta föräldrar i Vallentuna. Över sommaren bor familjen i sitt fritidshus på Rindö med utedass som ska säljas för att delfinansiera lådbygget. När sommaren är slut har byggaren gått i konkurs, och huset är inte färdigt. Än en gång flyttar fyrabarnsfamiljen hem till Anns föräldrar. Hur mycket kan gamla föräldrar förväntas ställa upp när deras 30+-barn har tagit sig vatten över huvudet – igen? Det här är familjen Hej & Hå. Ann skrattar oavbrutet. Det SKA gå!

Här är det han som bestämmer

Arkitekten Johannes Igelström, 32, är redan i gång med att planera Sveriges första nollenergivilla – en låda – utanför Lund när han via nätet träffar Åsa Kumlien, 28, som arbetar som personlig assistent. Hon är född i och bor i Malmö, har aldrig tänkt bo någon annanstans och hamnar i tårfylld kris vid blotta tanken på att flytta från myllret på Möllevången. Nollenergilådan ute på åkern är Johannes’ vision, den är hans dröm. Bland de åtta paren sticker han ut, här är det han som bestämmer var lådan ska stå. När han börjar bygga är han och Åsa nyförälskade, de har känt varandra i åtta månader. En av hennes vänner säger: “Några som är mer omaka finns inte.”

1-husdrommar3

Porslinskatter mot Le Corbusier

Hur ska det gå för den piercade LO-kvinnan Åsa från Malmö att leva i lådan på landet tillsammans med Saco-mannen Johannes? När huset är färdigt blir det tydligt att det är Johannes som har bestämt allting; Le Corbusier-soffgruppen, den arkitektoniska minimalismen och asketismen. Det är världar som skiljer hans och Åsas smak. Vi får kanske tänka oss att hon lägger på en storblommig duk, hänger upp spetsgardiner och sätter några porslinskatter på den minimalistiska bokhyllan med hans arkitekturböcker. Kanske tar hon rentav bort nosringen?

“Det är lättare att få förlåtelse än tillåtelse”

Arkitekten Emma Richardsdotter, 32, och läkaren Lukas Toddlig, 31, är gifta men har aldrig haft ett gemensamt hem. De har hittat en vacker plats i Ljungskile i Bohuslän där det redan stod två gamla hus. Det ena rev de, det andra bygger de ihop med – ja gissa! – en ny låda med front av glas. Deras rollfördelning är klar: arkitekten Emma ritar och är byggledare för deras nya hem. Det är hon som fattar de flesta besluten, för “det är lättare att få förlåtelse än tillåtelse” säger hon.

1-husdrommar4

När Lukas och Emma träffades första gången på en fest korrigerade hon honom genast angående en tavla som de tittade på. På något sätt verkar den introduktionen ha kommit att prägla deras relation. Emma fortsätter att korrigera hur Lukas målar fönster och maskerar med tejp. Lukas arbetar som läkare i Nordnorge, där han tjänar mycket mer än i Sverige. Det är hans inkomster som gör bygget möjligt. Hans arbete i Nordnorge drar ut på tiden, och tills vidare skramlar Emma omkring ensam i den stora glaslådan i Ljungskile. Kommer Lukas att flytta in? Hur har deras relation påverkats av den långa separationen? Frågorna hopar sig, och dem får vi inte svar på i “Husdrömmar”.

“Svårt att få ihop åtta par”

Programledaren Pernilla Månsson Colt säger: 

“Det har varit tufft att få ihop åtta fall. Det skulle dels vara intressanta byggen som skulle fungera i tid. Men det skulle också vara människor som fungerar i tv, som tittarna vill följa under en timme. Det räcker inte bara med att det är ett fräckt hus, det måste finnas några bra personer där också.”

“Från början tänkte vi att det till stor del var just ett byggprogram men det blev också ett relationsprogram. Vi förstod nog inte riktigt vilken känsloresa det skulle bli för de här familjerna.”

“Marie är komplett galen”

1-husdrommar5En av de mest omskakande känsloresorna gör Marie Olsson Nylander, 39, och hennes man William “Bill” Nylander, 42, i Höganäs.  Marie är stylist och besatt av inredning, hon lever i “The World of Interiors” med häftiga uttryck, svulstiga former, förgyllningar, stora speglar och skulpturer. Bill är asfaltläggare på NCC och hemmasnickare. Tillsammans har Bill och Marie renoverat fyra hus på tio år och under samma tid fått tre barn.

För 5,6 miljoner köper de “Hamnkaptenens hus” i Höganäs, ett 1800-talshus på 230 kvadratmeter fördelade på fyra våningsplan. Huset ska bli deras femte projekt tillsammans. Bill säger att deras styrkor är hennes spontanitet och hans eftertänksamhet:

“Marie är komplett galen som forcerar fram och inte ser några hinder eller några problem.”

Marie säger att för henne är allting möjligt: “Jag hatar nej. Allting för mig är ja.”

Förkastligt ur energisynpunkt

Enligt den kinesiska läran Fengshui borde Hamnkaptenens hus vara behängt med stora varningsskyltar. Det är ett vackert gammalt hus, men det är en solitär som står helt utan stöd från omgivande byggnader. Förkastligt ur energisynpunkt, enligt Fengshui.

Marie drivs av sin spontanitet. Hon vill åka till Indien. Hon åker till Indien. Hon kommer hem och meddelar Bill att hon vill skilja sig. Hon får bröstcancer och ber Bill att stanna kvar. Hon åker på mässa i Paris och shoppar loss. Bill flyttar ut men fortsätter att renovera huset som han inte ska bo i. Hela hans liv har gått i kras. Marie bor ensam kvar med barnen i Hamnkaptenens hus på 230 kvadratmeter.

“Jag är grymt lyckligt lottad”

Journalisten Kamilla Kreffe, 52, blev änka för ett år sedan. Nu har hon hittat sin drömlägenhet, en vindsvåning på 157 kvm för 4,5 miljoner på Drottninggatan i centrala Helsingborg, med utsikt över Öresund. Hon köper lägenheten och kallar den “Casa d’amour”, för hon har träffat en ny man, snickaren Johan Asmundsson, 50.

1-BALKONGEN

“Jag är grymt lyckligt lottad som trillar in i en ny relation. Som att vinna på Lotto. Det är ganska osannolikt egentligen.”

Tillsammans ska de renovera den gamla vindsvåningen med master bedroom för Kamilla och Johan och tre gästrum för hennes och före detta makens vuxna barn. En annan exman, Bill, hjälper till att måla. Alla är som en enda stor familj, och det är så Kamilla vill ha det. Hon är impulsiv och skrattar mycket, väver in både sig själv och andra med stress. Efter några minuter som åskådare till Kamillas framfart är man ganska matt. Men Kamilla får alltid som hon vill.

De har noga tänkt igenom allting

Det mest jordnära paret i serien är Jörgen och Monika Nilsson, 47 och 51 år. Han är civilekonom, hon healingterapeut. Tillsammans med sonen Kasper, 17 år, flyttar de 140 mil från Skellefteå för att de har förälskat sig i en plats nära havet på skånska Österlen och vill bygga sitt ekologiska drömhus där. Inte en låda utan ett hus som är anpassat till gammal skånsk arkitektur.

1-husdrommar7

Det här är ett par som vet vad de vill och noga har tänkt igenom allting, från fönsterplacering och uppvärmning till miljövänlig avloppslösning med urin- och fekalieseparering. De återanvänder byggmaterial som de får tag i, gamla spegeldörrar och bräder från ett träd som får bli fönsterbräder. Jörgen är hela tiden med och arbetar på bygget tillsammans med byggnadsarbetarna, någonting som enligt arkitekt Gert Wingårdh sänker byggkostnaderna med omkring 20 procent. Allting går som på räls. Ingen dör, ingen konkurs, ingen skilsmässa. Tv-tittarna kan tillfälligt andas ut.

Konkurs och graviditet

Entreprenören Åsa Lundberg, 43, bor med sin dotter i ett litet pittoreskt gatuhus på 58 kvadratmeter i Limhamn, Malmö. Hon träffar Magnus Äng, 41, som också är entreprenör och har en son.

1-husdrommar8

Åsa och Magnus vill flytta ihop, men Åsa kan inte tänka sig att flytta ifrån sitt älskade lilla gathus. Lösningen blir att bygga ut huset med 45 kvadratmeter på baksidan, ända ut till tomtgränsen. Det blir ingen trädgård kvar, utom en liten plätt på framsidan. Märkligt nog ger byggnadsnämnden bygglov för utbyggnaden i den mycket känsliga miljön.

När man börjar gräva kring det gamla huset håller både husets egna och grannarnas väggar på att rasa. Åsa säger: “Nu litar jag på att de (byggnadsarbetarna) gör det de ska.” Men utbyggnaden drar ut på tiden, byggaren går i konkurs och mitt i alltihop blir Åsa gravid. När Åsas och Magnus dotter föds är huset fortfarande inte färdigt. När dottern närmar sig ettårsdagen är huset fortfarande inte färdigt.

Jag tar min tillflykt till Husmors filmer

När jag har sett alla åtta programmen är jag ganska matt. För vad är det vi får se? Medelklassens inte särskilt diskreta charm utan snarare dess storhetsvansinne. Medan allt fler svenskar drabbas av nedskärningar på alla samhällsområden pågår en miljonrullning av sällan skådat slag. Varför kommer jag att tänka på orkestern som spelade ombord på det sjunkande Titanic?

Jag tar min tillflykt till Husmors filmer. För många nu levande svenskar var Husmors filmer den allra första upplevelsen av rörliga bilder. De producerades 1952-1976 och sågs av mellan 300 000 och 500 000 åskådare varje år. Filmvisningarna var gratis. Här handlar det om Drömköket i 1953 års upplaga. Se filmen, njut av det skrälliga ljudet och de högtravande replikerna på 1950-talssvenska! De kommer från en annan tid, ett annat land – Sverige för drygt 60 år sedan. Hemmen skulle präglas av “de tre t-na” trevnad, trygghet och tillväxt.

Det är lättavtorkad Perstorpsplatta överallt

Hemmens Forskningsinstitut har räknat ut att i ett planlöst omodernt kök tar husmor 1 150 steg när hon lagar en måltid av köttbullar, potatis, spenat och saftsoppa. Med ett förnuftigt planerat kök tar hon bara 350 steg. Hon kan alltså spara 800 steg. Här kan vi tala kvinnofrigörelse!

1-bild_husmorsfilmer

I ett modernt kök behövs heller inget hyllpapper. Det är lättavtorkad Perstorpsplatta överallt. Det här är den epok när vedspisen är på väg ut och elspisarna är på väg in. Kylskåp är en nymodighet. Ett Electrolux kylskåp på 63 liter anses lagom för fyra personer. Paret som vill bygga om sitt kök går till banken och ber att få låna 1 200 kronor. Resten har de sparat ihop.

Av någon anledning blir jag alldeles lugn när jag ser Husmors film om 1953 års drömkök. Efter 2014 års Husdrömmar känns Perstorpsplatta, spenat, saftsoppa och ett 63 liters kylskåp väldigt rogivande.

Av Julia Caesar

Tidligere kronikker af samme forfatter


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?