26
aug
Seneste opdatering: 27/8-14 kl. 0354
20 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Jeg har et andenhåndsforhold til Karen Blixen, jeg har set, læst og hørt om hende, men jeg har aldrig læst hende. Jeg har haft den muligvis forkerte fornemmelse, at hendes liv var lige så interessant som hendes bøger, måske mere. I hendes sidste interview med belgisk TV her, tre måneder før hendes død, kan jeg lide hendes råd til unge mennesker tilsidst. Her vejer hun 35 kg af en behandling med kviksølv for en syfilis, der i virkeligheden havde forladt hende i 1915.

Blixen er, som man også kan høre i hendes båltale, ikke feminist. Hun dyrker kønnenes forskellighed som en rigdom. Ligemageri som i nutidens feminisme, er foruden magtkamp en form for seksualforskrækkelse. Alligevel kører hun bil, driver virksomhed og går på jagt og er i det praktiske liv fuldstændig ligestillet. Intet en mand kunne gøre, kunne hun ikke, hvad der er imponerede af en født i 1885.

Jeg har set Orson Welles’  ‘The Immortal Story’ og ‘Babettes Gæstebud’, læst Judith Thurmans ‘Isak Dinesen: The Life of a Storyteller’, Thorkild Bjørnvigs ‘Pagten’, Aage Henriksens ‘De Ubændige’, krydset vej med nogle af de unge mænd, der kom på Rungstedlund, Jurij Moskvitin, for at nævne én, der ikke kan protestere, og jeg har indtryk fra min mor, der kom som lille pige på Rungstedlund, og har fortalt om hende. Men læse hende, det blev ikke til noget, der var for meget andet. Hendes engelske og franske er perfekt, og hendes udtale er fascinerende rædselsfuld.

Sensommerudflugten til Dragør med en veninde i går, kaldte på årets sidste isvaffel på havnen. De sidste søvnige hvepse sværmede om syltetøjet. Hjemvejen faldt over Ørestaden, hvor jeg ikke har været forbi i fem år. Der er sket meget siden da. Jeg er helt for arkitektur, der vover pelsen i stedet for at gemme sig i kuber af glas og beton som i nu 80 år. Det er Daniel Liebeskind, der har tegnet Cab In hotellet, op Jean Nouvel der har tegnet DR-koncertsalen.

Alligevel synes jeg der er en underlig infantil candyfloss-æstetik over flere af bygningerne derude. Lidt hoppeummet for de helt små på Helsingør-Helsingborg overfarten. “Glade farver.” Det kunne nydelige damer af Louisiana-segmentet sige til Svend Wiig Hansen i den bedste mening om et maleri af hans, og han blev ikke rigtig glad, for mange var undfanget i besværlige perioder. Ørestaden er stadig et sted, man flygter hjem fra. Det blæser altid koldt nær høje huse.

1-25.8.2014 001

2-25.8.2014 003 3-25.8.2014 026 4-25.8.2014 020 5-25.8.2014 022 6-25.8.2014 0241-25.8.2014 032


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Morten Dreyer

Posted: 26 august 2014 - 08:20 - Svar

Sjovt nok viser du et billede fra Strandgade i Dragør det er taget godt 100 meter fra hvor Karen Blixen boede en lang sommer hos sin sekretær, imens Rungstedslund blev istandsat.

Det var noget af besøg i ca 1960. Ubekendt var hun bestemt ikke.

Ved lidt festivitas kom jeg tæt på Blixen, hvor hun læste op af en novelle.
Lidt for tæt på, da jeg stod i vindretningen.
Meget kunne man sige om vores store historiefortæller, men daglige bade var ikke lige hende.

  steen

  Posted: 26 august 2014 - 08:31 - Svar

  Tak, det er sgu rigtigt. Da det ikke var planlagt med Dragør i går, er det helt tilfældigt.

  I 1953 flyttede en enlig kvinde ind. Hun hed Clara Svendsen og flyttede til Dragør fra en noget mere fashionabel adresse: Rungsted Strandvej 109 – også kendt som Rungstedlund.

  Clara var nemlig personlig sekretær for Karen Blixen og arbejdede næsten på fuld tid for baronessen.

  Clara Svendsen havde arvet huset i Dragør, og selv om hun flyttede hertil, var hun stadig til Karen Blixens disposition indtil hendes død i 1962. Og Clara skiftede navn til det mere internationalt klingende efternavn Selborn.

  http://www.dragoer.dk/page3294.aspx

Machiavelli

Posted: 26 august 2014 - 08:31 - Svar

Karen Blixen levede sammen med muslimer på sin farm, og da verden i dag er af lave med hensyn til freds religionen, kan man dag ikke uden videre betragte tingene gennem Blixens briller. Og man kan slet ikke tage hende til indtægt for kritik af Islam.

  Peter Andersen

  Posted: 26 august 2014 - 16:01 - Svar

  Jo, man kan. For det hun kritiserede var netop ikke muslimerne, men derimod koranen og Muhammed, som jo ikke gav den enkelte muslim (eller nogen anden for den sags skyld) en ærlig chance.

   Machiavelli

   Posted: 26 august 2014 - 17:48 - Svar

   Svarer i morgen, nu er det sengetid.

   Machiavelli

   Posted: 27 august 2014 - 04:17 - Svar

   har ikke tid.

Crass Børsting

Posted: 26 august 2014 - 10:36 - Svar

Hr. Snaphane, tillad mig for en gangs skyld en kritisk kommentar til et af Deres indlæg. At beskæftige sig med K. Blixen og endda have “et forhold” til hende uden nogensinde at have læst hende – det er noget pjat.

Hun skrev mange noveller, adskillige af dem kan læses på under en time.

  steen

  Posted: 26 august 2014 - 23:31 - Svar

  Det kan man synes. Det har også irrationelle grunde. Folk der dyrkede hende, irriterede mig jævnthen. Og tilfældige: Hvorfor læser man den og ikke den forfatter?

  Jeg læste Sommerset Maugham, fordi jeg interesserede mig for Østen, men endnu ikke kunne komme derud, og Blixen rangerer sikkert højere litterært.

mb

Posted: 26 august 2014 - 16:38 - Svar

Karen Blixen om Islam:
http://eticha.dk/news/karen-blixen-om-islam/

Modsat får den besynderlige Christian Braad Thomsen det tolket derhen at Blixen sympatiserer med nazismen http://politiken.dk/debat/kroniken/ECE1090269/karen-blixen-foretrak-is lam/

Richard Riis opponerer mod Thomsen: http://ricardtriis.wordpress.com/2010/10/23/blixen-og-islam/

Bjovulf

Posted: 26 august 2014 - 17:12 - Svar

Selv på (D)DR har man nu bemærket, hvad der sker i Sverige ang. censur imod ikke-godkendte ytringer og politisk ukorrekte værker fra kunstnere – som fx. Dan Parks – med de “forkerte” meninger:

Kommentar: Sverige til angreb på den kunstneriske frihed

25. Aug. 2014 kl. 19:22

Den svenske kunstner Dan Park har allerede siddet fængslet i længere tid end den kinesiske systemkritiske kunstner Ai Weiwei. I torsdag blev han igen idømt seks måneders ubetinget fængsel.

Lasse Marker er vært på ‘Kulturknuserne’ på P1. Han mener, at den kunstneriske frihed er
under massivt angreb i Sverige og undrer sig over, at de danske politikere er tavse. Foto:
Agnete Schlichtkrull © Type 1

Af Lasse Marker, vært på Kulturknuserne på P1

5. juli havde Dan Parks udstilling ‘Fængslende gadekunst’ fernisering på Galleri Rönnquist & Rönnquist. Få minutter efter åbningen anholder poltiet Dan Park og beslaglægger ni værker.

I dagene efter blev der malet hagekors på Galleri Rönnquist & Rönnquists facade i Malmø, og anklageren krævede de ni værker destrueret.

I torsdags blev Dan Park så idømt 6 måneders ubetinget fængsel og 60.000 svenske kroner i erstatning til fire personer, der optræder på collagerne. Galleristen Henrik Rönnquist fik en betinget dom og 150 dagbøder. Henrik Rönnquist vil anke sagen.

Svenskere kalder DR for nazister på facebook

I begyndelsen af august diskuterede Kulturknuserne på P1 varetægtsfængslingen af Dan Park.

Kulturknusernes facebookside blev efterfølgende oversvømmet af kommentarer fra svenskere, der kræver Øresundsbroen brændt og beskylder DR for at gå nazisternes ærinde. En af kommentarerne var fx, at Danmark tidligere havde kæmpet mod nazisterne under 2. Verdenskrig, men nu hylder en nazist.

“Danmark stod upp mot nazisterna under ockupationen, ni hyllar en nazist nu istället”.

En overdreven politisk korrekthed i Sverige har gjort, at man opfatter enhver diskussion af integrationsspørgsmål som racisme. Derfor mente flere svenskere på Kulturknusernes facebookside, at DR burde skamme sig. “Seriøst, i giver taletid til en nazist, skammer i er ikk? Hold da op hvad modbydelig dette er!”

[ Gad vide, om det nogensinde kommer til at gå op for disse vanvittige meningstyranner og verdensfrelsere, at det rent faktisk er dem selv, der er vore dages nazister og fascister? ;)]

Polka Charlie

Posted: 26 august 2014 - 19:32 - Svar

Daniel Libeskind stod vist alene for facadens geometriske dekoration/udtryk på Cabinn-hotellet i Ørestad (også kaldet “Cabinn Metro”). Indretningen af selve hotellet stod ejeren, Niels Fennet selv for. Cabinn Metro er således blot en Libeskind-skal hvilket er en skam, særligt hvis man har oplevet hans mesterværker som f.eks. det jødiske museum i Berlin eller Dansk-Jødiske Museum i København. Libeskind stod vist også for masterplanen for “Ørestad Downtown”, som var meget dyr at realisere – og derfor blev (ihvertfald delvist) droppet igen.

Hvis du alligevel under dig selv én is mere i år, så skal du besøge “Ismageriet” på Kongelundsvej. De laver vanvittigt god is – hvid chokolade og rålakrids samt den med amaretto-kirsebær kan anbefales. Har personligt vurderet at deres is var så gode, at de var en aftencykeltur fra den anden ende af København værd.

  steen

  Posted: 27 august 2014 - 04:57 - Svar

  Takker. Hvem ved. Oktober skulle blive varm.

Hr. Naturli'

Posted: 26 august 2014 - 21:45 - Svar

Off topic:

Det er første gang, jeg ser de modbydelige muslimske grooming-svin nævnt i dansk presse.
Naturligvis uden at det nævnes, at de er muslimer:

http://ekstrabladet.dk/112/article4983958.ece

  Hans Und

  Posted: 27 august 2014 - 06:35 - Svar

  Man skal ikke glemme, at dem der satte den muhammedanske invandrings tsunami igang, selvfølgelig udemærket har vidst, hvad resultatet ville blive. Og selv i de tilfælde, hvor de har været drevet af en eller anden drøm om evig verdensfred, så er det “burde vide” som man ville have været klar over, hvis man havde undersøgt sagen.

  Et af de forhold man kan bemærke er, at ingen har været ude og forklarere, hvad deres egentlige motiver har været.

  Muhammedanerne som sådan gør bare som foreskrevet i koranen.

  Så hvad der har drevet, i dansk sammenhæng, folk som Gammeltoft, Preben Wilhjelm, Thor A. Bak og mange andre, ved vi strengt taget ikke. Det skyldes at de ikke selv stiller op og forklarere sig, og så må vi gå udfra at de har været drevet af de slettest tænkelige motiver. Såsom, at de direkte har ønsket, at småpiger bliver analvoldtaget.

Peter Buch

Posted: 27 august 2014 - 07:13 - Svar

DDR med flere penge end de havde, det minder billederne minus isberget og Dragørmotivet mig nu om, i første omgang.

mb

Posted: 2 september 2014 - 11:29 - Svar

»At fremstille Karen Blixen som sympatisk indstillet over for nazismen er langt ude. Karen Blixen dyrkede konsekvent ideen om det fri individ og den eksistentialistiske livsanskuelse. Man skal fordreje alt, hvad hun står for, for at se sympatien med Nazityskland«. Marianne T. Stecher, Blixen-forsker

http://politiken.dk/magasinet/interview/ECE2383711/ekspert-langt-ude-a t-tro-at-blixen-var-nazist/

  steen

  Posted: 2 september 2014 - 12:11 - Svar

  var der nogen der gjorde det – her?

mb

Posted: 2 september 2014 - 14:10 - Svar

På ingen måde. Det var bare en opfølgning af mit forrige indspark desanbevedrørendes – at Chr. Braad Thomsens ‘holdninger’ ikke vinder genklang hos folk der har læst hende.

Ördög

Posted: 4 september 2014 - 07:56 - Svar

test
test
[B]test[/B]

Leave a Comment