29
aug
Seneste opdatering: 29/8-14 kl. 2150
8 kommentarer - Tryk for at kommentere!
Del...

Foreign Policy: EXCLUSIVE Found: The Islamic State’s Terror Laptop of Doom. Channel 4: Does laptop prove Islamic State wants a dirty bomb? Al Aan TV is a pan-Arab TV channel based in Dubai. Magnus Ranstorp medvirker.

Dansk PEN går ind i Dan Park-sagen

»Det er umiddelbart svært at se, at der skulle være tale om en generel stigmatisering af folkegrupper. Han er ude på at udfordre nogle tabuer, men at han skal i fængsel for at provokere, tjener hverken den svenske debat eller ytringsfrihed.Det finder vi meget forkert,« siger Mille Rode, daglig leder af Dansk PEN.Foreningen er endnu ikke gået ud med en officiel udmelding, men vil nu gå i dialog med de andre nordiske PEN-centre med henblik på en fælles udmelding.»Det vil have større effekt, hvis vi udarbejder en fælles erklæring,« siger Mille Rode.

Jurist Jacob Mchangama, der netop har stiftet den juridiske tænketank Justitia, har den seneste uge savnet en reaktion fra foreningen og er tilfreds med udmeldingen.

»Når et liberalt demokrati fængsler kunstnere og destruerer værker, er det et stærkt pejlemærke om, at man er gået alt for vidt. Det er en falliterklæring fra Sveriges side. Både principielt at han skal dømmes, men også at han får så hård en dom,« siger han. Jacob Mchangama så gerne, at menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International også gik ind i sagen, og at der blev samlet støtte til Dan Park af samme kaliber, som da det russiske provoband Pussy Riot blev fængslet for blasfemi. Amnesty International har udtalt, at man ikke ønsker at støtte en kunstner, der skaber hetz mod befolkningsgrupper, men det er et udtryk for »dobbeltmoral«, mener Jacob Mchangama. »Var det sket i et ikkedemokratisk land, havde menneskerettighedsorganisationer råbt højt om det. Men fordi det er i Sverige, og fordi det er svært at sympatisere med Dan Park, hører vi næsten ingen kritik. Vi støtter åbenbart kun dem, som vi har sympati over for,« siger han. Fængsling af svensk kunstner udløser hård dansk kritik Jyllands-Posten, 29.08.2014, ikke online.

At dømme efter reaktionerne fra folk på Möllevångstorget er han ikke savnet. Jyllands-Postens udsendte havde medbragt print af de mest provokerende værker fra Dan Park for at afprøve reaktionen på det svenske folk. De fleste på gaden kendte til kunstneren. Alligevel gav det et sug i maven på folk, når de igen kastede blikket ned over de racisme-dømte tegninger. Det lykkedes ikke at finde en eneste svensker, der ikke mente, at Dan Park burde sidde i fængsel. Multikulturelle Malmø savner ikke Dan Park

Dan Parks gallerist er blevet frosset ud: Galleri Rönnquist & Rönnquist utfryst av Konstfrämjandet


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


PFEP

Posted: 29 august 2014 - 19:28 - Svar

Free Dan Park!
Jeg husker da vår egen surrealist Wilhelm Freddie fik sine værker konfiskerede og idømtes ti dage i fængsel!
Jeg har faktisk lånt et værk af Freddie på Kgs.Lyngbys kunstbibliotek i en måned (for mange år siden), herlig tid dengang 🙂

Angela

Posted: 29 august 2014 - 22:20 - Svar

Det var på tiden att institutioner med tyngd tar tag i den skamliga fängelsedomen av Dan Park. Oavsett vad man tycker om konstnärers verk så är det ett angrepp på demokratin och de liberala rättigheterna om konstnärer tystas för att deras alster är misshagliga för etablissemanget. Stater som gör det kan inte längre kalla sig demokratiska. Det blir stört omöjligt att kritisera de länder som är diktaturer om man beter sig likadant. När man fängslar Dan Park kan man inte i samma andetag fördöma ayatollans fatwa av Salman Rushdie.

Nu väntar vi på att Dansk Pen och dess norska motsvarighet tar kraftfullt avstånd från fängslandet av Dan Park som blir så kraftfull att övriga västländer reagerar och agerar samfällt mot Sverige. Att man inte redan gjort det bådar inte gott för den höga moral och civilisation som man förknippar med västvärlden.

Det är oerhört skrämmande om det är sant att Malmöborna inte reagerade. Vitt och brett talar man idag om Hitler och Nazityskland. Vet man då egentligen vad det är man talar om eftersom man sedan agerar som den värste “nazist”? Det verkar som om människor bara faller in i en kör för att alla andra sjunger men vad det är man sjunger har man ingen aning om. Flockmentalitet och rädsla för att inte få tillhöra och då helst de s k “vinnarna” styr människors liv så till den grad att man inte drar sig för något inte ens för att upprätthålla de liberala världen som en humanitär stat bygger på. Detta är i vardagligt språk trakasserier eller som det idag kallas “mobbing”. Jag hoppas att de krafter som skulle kunna stoppa detta är så starka att vi fortfarande har en chans att rädda västvärlden i alla fall. Annars är det ute med människan som en civiliserad varelse.

Tack Jacob Mchangama för att du höjer din röst. Nu förväntar jag mig att fler intellektuella och hela intelligentian följer efter för det civiliserade samhällets skull. För det samhälle som vi vill lämna över till våra barn.

Morten - - -

Posted: 30 august 2014 - 06:34 - Svar

“Det lykkedes ikke at finde en eneste svensker, der ikke mente, at Dan Park burde sidde i fængsel.”

Meget præcist udtrykt. Malmö, Skåne, er svensk. Som de siger: Landet med den svenske sjæl – og den danske fortid.

– – –

JensH

Posted: 30 august 2014 - 09:11 - Svar

Nu vi er ved Sverige, så er der måske begyndt at komme små sprækker i den ellers så massive vilje hos de syv Socialdemokratier mht. at forære landet bort:

“Kristdemokraternas ungdomsförbund skriver i dag på DN Debatt att man måste börja diskutera hur många flyktingar Sverige kan ta emot. ”Förmodligen det sämsta jag har läst”, svarar den tidigare KDU-ordföranden Ella Bohlin på Twitter.

KDU-ordföranden Sara Skyttedal skriver i dag på Dagens Nyheters debattsida att Sverige ”seriöst måste börja diskutera var gränsen går för hur många flyktingar vi kan ta emot”.

Hon tar upp statsminister Fredrik Reinfeldts sommartal, i vilket han uppmanade svenskarna att öppna sina hjärtan och ta emot flyktingar.

”Tyvärr är det inte så enkelt. Det finns en balans mellan vårt lands strukturella kapacitet för flyktingmottagande och omfattningen i mottagandet som inte bör rubbas om integrationen ska slå väl ut”, skriver Skyttedal.

Pekar på problem

Hon pekar på bostadsbristen och svårigheten för utlandsfödda att ta sig in på arbetsmarknaden. Men flera KD-profiler håller inte med.

– Jag delar överhuvudtaget inte de här åsikterna. Jag upplever inte att de här åsikterna finns inom KD och har inte heller upplevt att debatten har funnits inom partiet. Den här debatten är lämpligare att ta internt i partiet, säger riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) till Svenska Dagbladet.

”Sämsta jag läst”

Även den tidigare KDU-ordföranden, Ella Bohlin (KD), har reagerat kraftigt på artikeln:

”Förmodligen det sämsta jag läst. Jag skäms. Vad hände med mitt gamla ungdomsförbund?”, skriver hon på Twitter.

Och partisekreterare Acko Ankarberg Johansson menar att det är svenskarnas skyldighet att ta emot flyktingar.

– Det finns utmaningar i Sverige. Men flyktingarnas situation är värre. Det vi nu ser i norra Irak och Syrien visar att vi har en moralisk skyldighet att hjälpa människor som är på flykt. Krigen i världen ser inte ut så att vi på förhand kan bestämma ett lämpligt antal, säger hon till nyhetsbyrån TT.

Senare på eftermiddagen kommenterar Göran Hägglund debattartikeln.

– Slutsatsen kan för mig aldrig bli att stänga dörrarna, säger han till Sveriges Radio.”

http://www.svt.se/nyheter/sverige/kd-och-kdu-oense-om-flyktingar

Victor

Posted: 30 august 2014 - 11:27 - Svar

Tilbage til sex-skandalen i Rotherham.

Radio 4 havde i går et interview med en tidligere ansat, som fortæller, HVORDAN de pakistanske mænd kom i kontakt med de unge piger.

Et clou: Det er privatiseringen af køretjenester, som gav pakistanske taxafirmaer entreprisen på transporten af pigerne.

Hør den:

http://www.youtube.com/watch?v=IPgZqlfQ6UM

Hvis der er nogen nordmænd her – så spørg jer selv, hvad der sker i Oslo…

Angela

Posted: 30 august 2014 - 20:11 - Svar

Här en bra artikel av en borgerlig redaktör på neo. Avskaffa lagen om hets mot folkgrupp. Fler och fler tar till orda.

http://avpixlat.info/2014/08/30/borgerlig-debattor-avskaffa-lagen-om-h ets-mot-folkgrupp/#more-123428

Leave a Comment