21
apr
Seneste opdatering: 21/4-15 kl. 2026
9 kommentarer - Tryk for at kommentere!

af Henrik M. Jensen

IMG_0176Mens vi udenforstående undrende kan iagttage, at den svenske elite afvikler Sverige som et land for svenskere, kommer jeg til at tænke på, at vi danskere jo slet ikke er så udenforstående endda.

For Skåne (samt Halland og Blegind) har hørt til Danmark i tusind år før provinserne blev erobret og besat af Sverige i løbet af 1600-tallet.

Og når den svenske elite forærer dele af Sverige til folk fra fremmede verdensdele, kunne man passende spørge, om det ikke ville være rimeligt at give Skånelandene tilbage til det land, de hørte sammen med i så mange år, Danmark?

Bevidstheden om det gamle tilhørsforhold er dog stadig levende “hinsidan” (eller mere politisk korrekt: “HENsidan”), og det giver sig bl.a. til kende i, at der på Dronning Margrethes fødselsdag flages med Dannebrog på Kärnan, tårnet i Helsingborgs gamle slot.

Egentlig havde man stoppet med denne skik for i stedet at flage med Dannebrog på vor national- og grundlovsdag 5.juni, men foranlediget af Dansk-Skaansk Forenings besøg på Kärnan 16.april og fordi en 75 års fødselsdag nu engang er noget særligt, havde man invilliget i at gøre en undtagelse.

Og derfor kunne vi på toppen af tårnet stå under Dannebrog og samtidig se krudtrøgen fra Kronborgkanonernes salut til ære for dronningen. Bragene fra de 27 skud hørtes ganske vist med hele 15 sekunders forsinkelse på grund af afstanden, men medlemmerne af Dansk-Skaansk Forening ventede tålmodigt. Og tålmodig skal man være, når man arbejder på at få Skånelandene tilbage til Danmark.

Tårnet i Helsingborg Slot blev bygget af Erik Menved ca. 1310 som centrum i et større borgkompleks. På grund af den strategiske beliggenhed var slottet den vigtigste fæstning i Skåne; flere konger samt Margrethe 1. har resideret her og i 1283 blev der holdt Danehof på slottet.

Kärnan er et af Nordens få bevarede middelaldertårne og samtidig et af de største med sine 35 m. i højden og et grundareal på 15 x 15 m., større end både Korsør Tårn, Gåsetårnet, Manteltårnet på Hammershus og Centraltårnet i Sølvesborg. Kun Kalundborg Slotstårn var større, men det blev ødelagt af den svenske besættelsesmagt i 1660. Og den var også på spil, da det gamle borganlæg rundt om Kärnan blev ødelagt i 1680’erne.

Selve navnet Kärnan er i øvrigt et svensk tilnavn fra 1700-tallet,. som intet har med det oprindelige tårn at gøre.

Som et ekstra krydderi kunne man på Stortorget se det skånske flag (rødt med gult kors) vaje med Dannebrog på Kärnan som baggrund. Så måske er der håb for Skåne!


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?