24
aug
Seneste opdatering: 24/8-15 kl. 2337
11 kommentarer - Tryk for at kommentere!

København har en særlig historie med Mozart, her er lidt af den. Jeg genhørte forleden Gustav Mahler’s 9 symfoni med Jasha Horenstein, den man kalder “hans farvel til livet”, skønt han endnu havde et par år til at leve i. Når man hører Leonard Bernstein’s foredrag på Harvard i 1973, forstår man at der er andet på spil end Mahler’s eget liv. Symfonien er et farvel til den gamle verden, til de menneskelige samfund, til skønheden i arkitekturen og kunsten og til den tonale musik, som for ham er et farvel til hele musikken. Et farvel til kærligheden og naturen, men også en choral og hymne, der ender i en “adagissimo”, en musikalsk beskrivelse af døden. Det er som om Mahler har oplevet 1914, selvom han dør i 1911. “Vores århundrede er dødens århundrede, og Mahler er det 20. århundredes komponist.” Mahler Symphony No 9 D major Leonard Bernstein Wiener Philamoniker.

Den 13 august kunne man høre fhv. statsminister Frederik Reinfeldt som Sommarpratare i P1. Jeg hørte kun et kvarter, for jeg kan ikke få fat på den mand, og jeg der ikke har mødt ham er nok lovligt undskyldt, når fhv. statsminister Persson fortæller, han gik under navnet “tvålen” (sæben) af samme grund. Jeg har aldrig hørt ham sige noget, der var interessant. Han er lige så blottet for mærkbare, menneskelige egenskaber som den efterfølger, han valgte.

Hvad der slog mig ved ham, var at han i musikalsk forstand ikke er blevet ældre end 18 år. Denne list er ikke bare lutter banal popmusik, det er popmusik som også var ret dårlig, da Reninfeldt var 18 år. Kan man kræve, at en politiker har en vis almen dannelse, og at den er vokset gennem årene, så han når han er 50, kan føre en samtale af en vis kvalitet til nogle af de mange middage, han må spise sig igennem, ja lede et land med visdom og følelse for dets borgere?

Åbenbart ikke. Reinfeldt er ikke enestående. Man kender genren spørgsmål til politikeren: “Hvilken bog ligger på dit natbord?” Et orgie af triviallitteratur, der får mig til at tænke, at ingen bøger absolut er bedre end dårlige bøger, men eftersom politikken er en tom og triviel verden for ganske ordinære personer, der ikke skaber noget af værdi, er det måske meget passende at parlamentarikere læser triviallitteratur når de slapper af fra de metertykke rapporter, de alligevel har stakkels embedsmænd til at læse. Hvad ville han have at sige, hvis han havde været samtidig med en Churchill, en Malraux eller en Havel?

Reinfeldt har tydeligvis haft så travlt med sin politiske karriere, at hans almendannelse er kommet i fjerde række, men så sandt at politik også handler om det almene, er der ingen undskyldning for ikke at bruge sin korte tid her på jorden til at vokse menneskeligt. Hvilken åndløs papegøje og tom skal, det svenske folk har haft til at lede sig, og mange mener jo ikke det er det værste man kan sige om ham. Flere svenske venner kan ikke nævne hans navn uden tydeligt raseri. Jo, Reinfeldt vil gå over i historien, men ikke som han har tænkt sig. Her er ‘sæben’s” horisont:

Torsdag 13 augusti 2015 – Fredrik Reinfeldt
13:00
The Rolling Stones – FR – Satisfaction – The Rolling Stones
13:08
Axwell & Ingrosso – FR – Something New – Axwell & Ingrosso
13:17
Elton John – FR – Circle Of Life – Elton John
13:26
Meat Loaf – FR – Two Out Of Three Ain’t Bad – Meat Loaf
13:36
Lost Frequencies – FR – Are You With Me – Lost Frequencies
13:41
Harold Faltermeier & Steve Stevens – FR – Top Gun Anthem – Harold Faltermeier
13:49
Cajsa Stina Åkerström & Åsa Jinder – FR – Av Längtan Till Dig – Cajsa Stina Åkerström & Åsa Jinder
13:57
Michael Jackson – FR – Heal The World – Michael Jackson
14:07
Ebba Grön – FR – Staten Och Kapitalet – Ebba Grön
14:15
Beyoncé Knowles – FR – Run The World (Girls) – Beyoncé
14:21
Kent – FR – Utan Dina Andetag – Kent


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?