29
okt
Seneste opdatering: 30/10-15 kl. 2049
18 kommentarer - Tryk for at kommentere!

henryk broder

(Broder i Krudttønden februar 2014. Foto © Snaphanen.dk).

På kongressen i SED (Tysklands Socialistiske Enhedsparti) i november 1981 fik partiledelsen forelagt 10 plakater, der på passende vis skulle anerkende SED’s rolle i opbyggelsen af socialismen i den første tyske arbejder- og bonderepublik.

På en af plakaterne griber to hænder fast hinanden under teksten: “Vor tak går til dig, Parti”. På en anden rækker en skolepige et hefte frem mod beskueren, hvor hun har skrevet: “Jeg giver det bedste, det gav far og mor også”.

På yderligere tre plakater i samme serie ses en soldat, en minearbejder og en landarbejder, der giver “Alt til folkets bedste”.

Soldaten siger: “Det beskytter vi”, minearbejderen: “Det ordner vi” og den kvindelige landarbejder: “Det klarer vi” (Das schaffen wir).

Kvinden er iklædt gråblå smækbukser, er kraftigt bygget, kortklippet og ligner til forveksling kanslerinden. Ja, således kunne Angela Merkel have set ud for 34 år siden. Vi ved ikke, hvem hun er, person som er ved at stige ud af traktorens førerkabine. Formodentlig er hun ikke en rigtig landarbejder, lige som soldaten ikke er en rigtig soldat og minearbejderen ikke en rigtig minearbejder.

Og dog er plakaten autentisk på en måde, der kan give kuldegysninger. “Das schaffen wir” er den næsten ordrette forløber for sætningen, som Angela Merkel i begyndelsen af september sagde, “Wir schaffen das” (Vi klarer det), og dermed udløste en krise, som har lammet Forbundsrepublikken og skabt kaos.

Merkel regerer på feudalfyrstelig vis. Millioner af mennesker spørger hver dag efter nyt. Hvad vil kanslerinden, hvad har hun for, hvad er det for en plan, som hun har forkyndt for Anne Will (kendt TV-interviewer)?

Forbløffet må vi indse, at en stat med 16 delstater, 16 landdage, 16 ministerpræsidenter, med en forbundsdag, et forbundsråd, en forbundspræsident og tusinder af embedsmænd kun venter på, hvad kanslerinden vil.

Hun bestemmer ikke kun de politiske retningslinjer, hun kan også med et ord eller et pennestrøg åbne eller lukke grænser, sætte love ud af kraft, og på autoritær vis feje en hver tvivl om visdommen i hendes beslutninger af bordet.

Så kategorisk har ingen forbundskansler nogensinde været.

Plakaten til SED’s 10. partikongres minder os om, at kanslerinden blev socialiseret i DDR, et styre der fra start til slut havde et forstyrret forhold til virkeligheden.

“Wir schaffen das”: Die späte Rache der DDR an Angela Merkel, Snaphanens oversættelse


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?