10
nov
Seneste opdatering: 10/11-15 kl. 1530
16 kommentarer - Tryk for at kommentere!
Del...

Indspilning i fuld skærm 10-11-2015 063734

Deadline fra minut 24. Det er ved at udvikle sig til at blive et sammenlignende studie af svensk og dansk public service. Det er ikke nemt at være konservativ i Sverige, som Marika Formgren skrev om forleden. Man får ikke medietid. Inden for den sidste måned har Sanandaji været en gang i TV-Avisen, to gange i DR Deadline, en gang i P1 og et langt interview i Weekendavisen. I Sverige fik han fem minutter i SVT forleden.

Falukorv och ägg

Göran Dandelo SPI Välfärden skriver:

Det var en fredag. Min fru och jag hade anledning att fira. Bubbel var inhandlat och jag stod i kön på ICA, med 1 kg färska havskräftor och ett halvt kilo räkor. Kvällen var räddad. Och jag mådde oförskämt bra. Men där och då, fick jag en brutal insikt i hur det är att vara fattig pensionär i dagens ”rika” Sverige. Och den slog mig i ansiktet, med full kraft.

Framför mig i kön stod en äldre dam med varorna i sin rullator. Hon var liten och tunn. Tydligt märkt av ålder och ett långt arbetsliv. ”Nej, det blev för mycket” sa hon när kassörskan berättade vad inköpssumman blev. Nervöst bläddrade hon i sin slitna plånbok. ”Kan du ta bort falukorven?”. Kassörskan slog bort falukorven i kassan och berättade återigen vad den gamla damen skulle betala. ”Nej, du får nog ta bort äggen också”. Hon tittade på kassörskan med stora och trötta ögon, precis som om hon besvärade genom att inte ha pengar tillräckligt för sina nödvändiga inköp. Det började krypa i kroppen på mig.

Inte en gång sa hon ”hej, hej”. Inte en gång bad hon om att få något utan att betala. Hon bara sjönk ihop och rotade i sin plånbok. Då klarade jag inte mer utan bad kassörskan slå in äggen och falukorven för sig. Tog summan på mitt ICA-kort och gav den gamla damen varorna som kostade 53 kronor och åttio ören. Hon tittade på mig med tårar i ögonen och lät ett nästan ljudlöst ”tack” komma över läpparna. Jag betalade mina egna varor, betydligt dyrare, rafsade ner dem i en kasse och sprang ifatt damen. Mina ögon var också fuktiga vid det här laget.

Jag bad att få bjuda henne på en kopp kaffe och hon frågade varför. Efter att jag förklarat att jag arbetar med äldrefrågor på politisk basis och ville skriva om detta, tackade hon ja under förutsättning att jag inte skrev ut hennes namn. ”Jag skulle skämmas inför mina barn och barnbarn. De vet inte att jag har det så här knapert”.

Damen, som hette Anna, hade arbetat som undersköterska i mer än 45 år. Under några år hade hon arbetat i Afrika för Läkare utan gränser. Hennes man var död sedan flera år och den pension hon fick ut nu, var minimal. ”Det var ganska bra när vi kunde leva på två pensioner och hans tjänstepension, men nu är det inte lätt”. ”Jag skulle kunna tänka mig att flytta till en mindre lägenhet, men det är svårt att hitta en med lägre hyra”.

Hon fick inte fullt bostadstillägg eftersom hon äger sin bostad och dessutom har ett litet torp uppe i Värmland. ”Min man byggde det med sina egna händer, han var duktig”, sa hon. ”Jag kan inte förmå mig att sälja det och dessutom skulle jag inte få så mycket för ett litet torp mitt i mörka skogen”. Vi fortsatte att prata en stund och när vi skildes åt tog hon min ena hand, med båda sina. ”Du är en fin pojke” sa hon. ”Jag hinner nog inte få någon glädje av ert arbete, men lova mig att du fortsätter kämpa för oss fattiga pensionärer”.

På vägen hem tänkte jag på alla dessa tysta och ”snälla” pensionärer som får stå tillbaka i dagens besparingar och prioriteringar. De höjer inte sina röster och de är tacksamma för den lilla pension som blir över, efter skatt. Men de har betalat till pensionen under ett helt arbetsliv. De skulle ha det bra när de blev gamla. Det var ”kontraktet” med staten!

Hur kunde det bli så här? Hur fick vi ett samhälle där gamla betyder så lite? Hur fick vi ett samhälle där 90-åringar inte kan få plats på ett äldreboende? Där många som slutligen kommer till ett äldreboende är så skröpliga att de bara har månader kvar att leva.

Bubblet, havskräftorna och räkorna smakade bra. Men först efter att jag lovat mig själv att aldrig sluta att kämpa för de gamla i vårt land. Aldrig sluta att kämpa för den stora grupp av medborgare som betalar sin skatt, men utsätts för en daglig strukturell diskriminering.

Vill du hjälpa till? Du kan gilla sidan (inte bara denna artikel), dela artiklar, skriva artiklar och kommentarer, men framförallt delta i vårt arbete för en värdig ålderdom i Sverige.

Göran Dandelo SPI Välfärden


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


ramonafransson

Posted: 10 november 2015 - 13:27 - Svar

Sanandaji är en av de få nationalekonomer som på riktigt har koll vad som pågår med Sveriges ekonomi. Andra famlar runt med bindel för ögonen och hoppas att de ska hitta nödutgången fortast möjligt!

  sussebassa

  Posted: 10 november 2015 - 14:05 - Svar

  Heldigvis får han komma i media og diskutere Sveriges kommande velferd….ser inte bra ut..
  Finansministeren vil sjelvklart inte prata om pengar..hva flyktningene kostar og hvilke konsekvenser det får..i rapport unngikk hun det..jag prater inte om pengar…hun vågar inte.
  Om svenskerna visste kostnadene och konsekvenserna ville dom svimma…

   Vaeringen

   Posted: 12 november 2015 - 19:25 - Svar

   “Finansministeren vil sjelvklart inte prata om pengar..hva flyktningene kostar og hvilke konsekvenser det får..”

   -Smak på den… En finansminister som ikke vil prate om penger.
   Muligens feil person i feil stilling, dette?

    sussebassa

    Posted: 12 november 2015 - 20:01 -

    Når en finansminister inte vil prata om pengar, deres jobb, er det klart Ugler i mossan…
    Hun rett og slett Vet inte hvor dom skal tages ifrån/låne…landet er ju redan bankerott

Peter Zichau

Posted: 10 november 2015 - 15:49 - Svar

Egentligt kan jeg sagtens give Finn Sørensen fra EL ret, et langt stykke af vejen. Vi skal selvfølgelig sørge for, at arbejdsgivere ikke antager billig illegal arbejdskraft og respekterer den danske model. Og så skal vi gøre disse indvandrere opmærksom på, at de ikke har nogen muligheder her, men må tage hjem igen.
Men den gad Rasmus Jarlov åbenbart ikke gribe i luften. Han snakkede bare om at når vi lukker dem ind, er vi selv skyld i det..? Hallo… Det hér kan godt gå på to ben..! Sku vi ikke se, at få begge lejre med? Skulle de borgerlige ikke snart se, at få fat i kraven på deres egne pengeliderlige små samfunds-undergravere, så en samlet indsats mod hele dette cirkus kunne etableres..?!

queuecumber

Posted: 10 november 2015 - 16:23 - Svar

“Kan man have et velfærdssamfund der kun gælder for den oprindelige befolkning?”
Tino svarede ja til det, men mener han mon så at indvandrerne er illegale eller at der er særlig lovgivning for dem?

  Peter Zichau

  Posted: 10 november 2015 - 17:18 - Svar

  Det var da et underligt spørgsmål. Hvis man ikke har lovligt ophold i Danmark, gælder der selvfølgelig en særlig lovgivning. Nemlig den, at man skal ud..! Hvis du refererer til vendingen “oprindelig befolkning” er det vist bare ordkløveri vi er ude i – eller..?

   queuecumber

   Posted: 10 november 2015 - 17:38 - Svar

   Er det realistisk at indvandrerne vil få lavere eller ingen ydelser end den oprindelige befolkning?

    Gunnar Biering

    Posted: 10 november 2015 - 17:55 -

    Man kan indrette sig, så ydelserne er afhængige af, hvor mange år, man har boet – eller sågar arbejdet – i Danmark. Sådan er det for Folkepensionen (selvom indvandringslobbyen har prøvet at pille ved det) og for arbejdsløshedsdagpenge, og det system er ved at blive udbredt til flere områder (integrationsydelse, starthjælp osv). Vi vil uden tvivl gå videre ad den vej.

    Odd S. Olavssøn

    Posted: 10 november 2015 - 19:58 -

    Øøh, hvor vil du hen?

    Jeg tror Tino S. henviste til at der findes en masse afviste, altså illegale, indvandrere i Sverige som ALLIGEVEL får al mulig økonomisk støtte, samt (stort set) gratis tandlæge o.s.v. selv om de slet ikke burde opholde sig i sverige!

invandrare1957

Posted: 10 november 2015 - 19:26 - Svar

Jag har tårar i ögonen också. Men hur ska vi kunna förändra o hjälpa dom. När vi matas med allt från sjuka åsnor till cancersjuka barn och miljoner med invandrare. Gamla svenskar existerar inte i godhetens Sverige. Svensken ska förintas.

Odd S. Olavssøn

Posted: 10 november 2015 - 19:53 - Svar

Jeg sidder også med tårer i øjnene!

Hvad har vi egentlig gang i? Hvad sker der for/i Europa? Sverige er jo desværre bare et tegn på hvordan det kommer til at se ud i resten af Europa inden for et enkelt årti eller (max.) to…

Jeg bliver så mismodig, træt og ked!

Og så får man oven i købet denne her: https://www.youtube.com/watch?v=44vzMNG2fZc ,
og tænker at gudskelov kommer JEG ikke til at opleve katastrofen for fuld udblæsning, men(!) jeg har barn og børnebørn… Puuha…

Jesper

Posted: 10 november 2015 - 20:57 - Svar

Jeg græder for de danske, de svenske, tyske, franske, spanske, alle de pensionister som nu lider afsavn og groft svig fra de “respektive” regeringer som istedet for at passe deres job og arbejde i befolkningernes bedste interesser, har meget travlt med at fylde Europa op med fattige mennesker fra Mellemøsten og Afrika hvilket vil sige ortodokse muslimer

Det store paradox er at pensionisterne selv, i hög grad, har været med til at stemme først indvandrervenlige og siden islamvenlige partier til magten, til dels forårsaget af massiv vildledning og misinformation vedr konsekvenser der følger en så massiv indvandring fra lande der er SÅ forskellige fra vores, dels pga netop det europæiske folks evne til at have empati for mennesker vi i bund og grund kun har en eneste ting til fælles med, nemlig at vi er mennesker på samme klode!

Den evne, evnen til at føle empati er unik, den er stortset ikkeeksisterende blandt muslimer og i den arabiske og afrikanske verden hvor det tværtimod ses som et svaghedstegn og som noget der skal udnyttes groft og uden hæmninger eller tanke på konsekvensen på ofrene.

Stefan Borg

Posted: 11 november 2015 - 11:39 - Svar

Bara för att ni danskar ska veta vad som gäller i Sverige: Varannan kvinna som går i pension idag får enbart s.k. garantipension, motsv. Folkepension i Danmark. Trots att man kanske har jobbat 40 år eller mer av sitt liv. Garantipensionen är 7899 kr — svenska, märk väl — före skatt. Efter skatt återstår kanske 6700 kr, ca 5300 danska kronor. Det ska täcka allt, bokstavligen allt, om man äger sitt boende. Hyr man kan man få “boligsikring” — om man inte har någon förmögenhet (ett torp t.ex.) För invandrare som aldrig har betalat en krona i skatt i Sverige har man förstås inrättat en gräddfil, “ädreförsörjningsstödet”, som är ett slags socialbidrag i nivå med garantipensionen och skattefritt. Detta har till konsekvens att medan en garantipensionär, oavsett hur fattig, aldrig kan få hjälp av socialen med t.ex. tandvårdsräkningar, behöver den som lever på äldreförsörjningsstöd bara gå till socialen för samma sak, eller vad det nu kan vara som behöver betalas.

  snaphanen

  Posted: 11 november 2015 - 13:09 - Svar

  Tak, Stefan. Danskerne ved ikke, hvor meget ringere forholdene er i Sverige

   sussebassa

   Posted: 11 november 2015 - 16:22 - Svar

   Jojo, Men…gløm nå inte at det er billigere å spise och bo i Sverige enn i Danmark..så er de egentlig så ringere…

Leave a Comment