11
mar
Seneste opdatering: 11/3-16 kl. 1700
12 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Fjordman & islam- och invandringskritisk litteratur i Skandinavien

Av Jan Sjunnesson

Julia Caesars utmärkta krönika om Peder “Fjordman” Jensens bok Vitne til vanvidd fick mig att själv läsa den bok som författaren skickat mig men legat oläst på skrivbordet. Nu är jag klar med den fruktansvärda berättelsen om hur Peder Jensen förföljdes efter 22 juli 2011 då den sinnesförvirrade Anders Behring Breivik hade mördat 77 människor.

Jensens bloggnamn “Fjordman” fanns med i det kompendium som mördaren författat, därav trodde den norska polisen att denna anonyme bloggare förberett morden och kanske var en del av Breiviks “Knights Templar” orden. Ni kan läsa mer i Julia Caesars recension men jag instämmer i alla hennes lovord om boken. Att Peder Jensen inte uppmanar till våld utan bedriver saklig kritik av islam och invandring framgår av hans mycket omfattande textarkiv på nätet. Dessutom har han studerat arabiska i Egypten och vistats i Mellanöstern flera år.

Den är aktuell, personlig, knivskarp och modig som få i sitt slag. Inte bara för dess kritik av islamiseringen av västvärlden och massinvandringen utan för att den blyge Peter Jensen lämnar ut sig så att vi förstår vem han är. Jag har träffat honom kort och han är min raka motsats; en privat person som inte står längst fram och gapar. Sådana behövs också.

Danska och norska författare ger ut islam- och invandringskritiska böcker nu i en strid ström som omedelbart måste översättas till svenska. Jag tänker i första hand på Vitne til vanvidd (ni som inte har problem med norskt bokmål kan köpa den direkt på Adlibris), men även på Hege Storhaugs Islam (svensk översättning redan igång), Lars Hedegaards Attentatet, fd imamen Achmed Akkaris Min afsked til islamismen och fängelsepsykologen Nicolai Sennels Blandt kriminelle muslimer.

Vad som finns på svenska som jag känner till är Lars Hedegaards Muhammeds flickor, några böcker av Thomas Nydahl och pseudonymen Nils Dackes Islam under slöjan. Vi behöver alltså översätta och ge ut fler böcker från våra grannländer så att en diskussion kan starta om vad som sker här uppe i Nordeuropa. Svenska förlag vågar ännu inte så det får bli på självutgivning och små förlag men med teknikutveckling går allt sådant snabbare idag och billigare än någonsin. Det räcker inte att se på videoklipp, även om de är svensktextade som på www.islamcrit.com.

Böcker står sig över tid och kan inte avvisas lika lätt. Är de dessutom skrivna med sådan kunskap och sådant engagemang som Peder Jensens Vitne til vanvidd är vi välförsedda med argument och fakta som räcker långt. Sverige är efter Norge och Danmark som vi väl vet, men det är bara att göra som folk gjort i alla tider – vi ger oss inte, vi försöker igen.

Jan Sjunnesson


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?