19
mar
Seneste opdatering: 19/3-16 kl. 1723
6 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Från censor till avfälling. En journalists selvopgør

Journalisten Ann-Charlotte Marteus gør op med sin umiddelbare fortid i den svenske løgnepresse. Det er bemærkelsesværdigt og en håndsrækning til mig og alle de svenske dissidenter, jeg har kendt i tyve år. Det er en ringe trøst at få ret, når kåbevenderne og censorerne i mellemtiden har foræret en tredjedel af Sverige væk, med katastrofale effekter, der knap har åbenbaret sig endnu. Men lidt er bedre end ingenting, og denne artikel er indtil videre et særsyn blandt journalistiske selvopgør. Betegnende nok står den heller ikke i hendes egen avis, Expressen. At jeg og de venner, jeg nævner, stadig vil være “brune xenofober” efter at have haft ret i tyve år, rører os ikke. Vi har ikke gjort, hvad vi gjorde  for at få anerkendelse fra sidste-dages-hellige.

I det offentliga samtalet om migration sattes sakfrågorna på undantag, stämpling ersatte argument och rädsla tog överhanden. Ann-Charlotte Marteus reflekterar över en ohållbar debatt och synar sitt eget ansvar.

Sverige har lagt om sin flyktingpolitik radikalt, ty landet behöver ”andrum”, som det heter på senaste politiska retorik. Det har i sin tur påverkat den infekterade flyktingdebatten, som något har kommit av sig.

Fram till omläggningen fanns två tydliga åsiktsläger. Ett präglades av akut oro över det stora flyktingmottagandet. Det andra lägret brännmärkte denna oro som obefogad och ansvarslös – eftersom den kunde ”gynna SD” – eller rent av som förtäckt rasism.

Efter omläggningen, när Sverige uttryckligen lade sig på ”en miniminivå” vad gäller generositet, tystnade de kritiska rösterna nästan helt. Det var mycket märkligt, men samtidigt inte alls förvånande. Oavsett hur verklighetsfrånvänd en samhällsdebatt är: förr eller senare börjar fakta – Migrationsverkets varningar, larm om knakande välfärdssystem – sparka så eftertryckligt att de blir omöjliga att ignorera.

Tänk om de senaste årens flyktingdebatt hade varit öppnare, mer saklig och någorlunda tillåtande. Så mycket vi hade vunnit.I stället kan vi nu få betala ett väsentligt pris för att samhällsproblem har ignorerats, målkonflikter sopats under mattan och integrerande reformer försummats. I någon mån har jag medverkat till att det blev så…….

Från censor till avfälling. ”Jag slog ju uppåt, för de svaga, för människovärdet!”


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?