26
apr
Seneste opdatering: 26/4-16 kl. 1431
25 kommentarer - Tryk for at kommentere!

af Henrik M.Jensen

Lørdag 17.april sprang en bombe under et sikh-bryllup i den tyske by Essen. Der var 200 med til brylluppet, heraf mange kvinder og børn, men lykkeligvis havde de fleste forladt rummet hvor bomben sprang, og derfor blev kun tre sårede, heraf dog en alvorligt, den gejstlige der havde foretaget vielsen.

De to gerningsmænd blev filmet af overvågningskameraer, så det lykkedes hurtigt politiet at fange dem. De viste sig at være et par 16-årige “radikaliserede muslimer”, der siden delvis har tilstået “heltedåden”.

Politiet og de kommunale myndigheder var forbavsede over gerningsmændenes unge alder, og undrede sig i øvrigt over, hvorfor nogle sagesløse sikher skulle være målet for bomben.

Men at muslimske terrorrister bliver yngre og yngre, er der mange eksempler på de senere år, og at de også føler trang til at angribe sikher, burde ikke undre den, der ved en smule om religionshistorie.

Men hvem er sikherne?

Der er over 25 millioner sikher, og heraf lever de fleste i Punjab i det nordveststlige Indien. I Danmark lever nogle få hundrede, i Tyskland 15.000 og det er den femte største af de organiserede religioner.

Sikhismen opstod ud af en hinduistisk tradition omkring år 1500 og stifteren var Guru Nanak, der blev født i 1469 i nærheden af Lahore i det nuværende Pakistan.Han døde i 1539.

Dengang var det meste af det nordlige Indien styret af det muslimske Mogul-rige, og sikherne blev delvis tålt, delvis forfulgt, på trods af at deres religion har mange fællestræk med islam.

Lad os se på nogle af dem:

De er monoteister, de har en grundlægger og en hellig bog (Guru Granth Sahib), en tøjkodeks (der dog gælder for mændene), de valfarter til et helligt sted, Det gyldne tempel i Amritsar, (der dog i modsætning til Mekka er åben for alle) de tror på prædestination og afviser cølibat og asketisk livsførelse.

Og her er nogle af forskellighederne:

Sikherne tror som hinduerne på karma og genfødsel, kvinder og mænd er ligestillede, de accepterer andre veje til gud, deres hellige skrift er ikke en lovbog, de forfølger ikke de frafaldne og er mod omskæring af drenge og mod halalslagtning, da det får dyrene til at lide. Halal-mad er forbudt for sikher.

Sikhernes tidligste åndelige ledere var “de ti menneskelige guruer” med stifteren Nanak som den første. Og under den sidste, Guru Gobindh Singh, “krigerguruen”, lykkedes det i begyndelsen af 1700-tallet under hårde kampe med mogulerne at lægge grunden til et sikh-rige i og omkring Punjab med Lahore som centrum.

Efter briternes erobring af Hindustan i 1840’erne gik riget til grunde, og da briterne 100 år senere forlod Hindustan og det blev delt mellem Indien og Pakistan, kom grænsen til at gå midt gennem Punjab.

Sikherne valgte side for det tolerante Indien og mod det intolerante Pakistan (der betyder “de renes land”, dvs. muslimernes land).

Delingen i 1947 førte til hårde kampe med store grusomheder fra begge sider, hvor millioner af sikher blev slået ihjel under deres flugt til den østlige del af Punjab.

Derfor er det ikke noget overraskende i, at muslimer angriber sikher, og at det sker i Essen langt fra Punjab, kan heller ikke overraske. Islams mål er og har altid været at erobre hele verden og omvende alle vantro – i Punjab, såvel som i Tyskland og Danmark.

Men i Østen er de (heldigvis) mere bevidste om muslimernes farlige ambitioner, end vi er i det verdsliggjorte og religiøst set uvidende Vesten.


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?