14
aug
Seneste opdatering: 14/8-16 kl. 1246
32 kommentarer - Tryk for at kommentere!
Del...

Av Thomas Nydahl

Chigozie Obioma är en nigeriansk, svart författare, född 1986. Han är mest känd för The Fishermen. Den har översatts till 22 språk, också till svenska. I DN skrev man: ”Obiomas stil har ett driv och en kompositionsteknik som man kan hitta i modern västerländsk litteratur och samtidigt hämtar han näring ur sitt lands muntliga tradition”.

Jag har inte själv läst honom. Däremot hittade jag en synnerligen intressant essä i tidskriften Foreign Policy. Det som Obioma där skriver hade kallats för ”hets mot folkgrupp” om det handlat om en vit författare. Det hade kanske räckt med artikelrubriken för det: ”There Are No Successful Black Nations”. Obioma skriver:

Be assured, the indignity will continue. Black elites and activists across the world have adopted a culture of verbal tyranny in which they shut down any effort to reason or criticize us or black-majority nations by labeling such attempts as “racism” or “hate speech.” Thus, one can be certain that any suggestions that our race may indeed need to do something to remedy our situation will not be aired — not by the terrified people of other races.

Redan inledningsvis hävdar Obioma att den svarta kontinentens erfarenhet av arabiska och västerländska slavhandlare, och av europeiska kolonisatörer som efter Berlinkonferensen 1884 fick afrikanerna att – sedan de förlorat sina förfäders nationer, nationella språk och nationella identitet – bli människor utan självrespekt och stolthet. Om det är den enda förklaringen vet jag verkligen inte, men det är den Obioma anger.

Stora män, säger han, sådana som Malcolm X, förstod att en återvunnen stolthet bara kunde komma som resultat av att människor var värda respekt. En svart man, hävdar Obioma, som lever i ett skjul kan inte förvänta sig respekt i ett palats. Om afrikanerna skapade solida svarta stater med påvisbar utveckling skulle det vara av global betydelse. Det existerar inga sådana stater. Det är Obiomas slutsats och han utgår från sitt eget land, Nigeria, när han exemplifierar:

Nigeria, the most populous black nation on Earth, is on the brink of collapse. The machineries that make a nation exist, let alone succeed, have all eroded. One might argue that the nation’s creation by self-seeking white imperialists engendered its failure from the beginning, as I did in my recent novel. But this is only a part of the cause. A culture of incompetence, endemic corruption, dignified ineptitude, and, chief among all, destructive selfishness and greed has played a major role in its unravelling. The same, sadly, can be said for most other African nations. States like Zimbabwe, Cameroon, and Equatorial Guinea are farcical democracies ruled by men who exclusively cater to their interests and those of their clipped circles.

Jag fäster mig vid det som väl är uppenbart sedan mer än fyrtio år: efter att kolonialismens avvecklades i Afrika kom de så kallade befrielserörelserna till makten och där utvecklades en ohämmad korruption, inkompetens, och det som Obioma kallar destruktiv egoism och girighet. Se på dessa ledare, flera av dem fortfarande vid makten, badande i diamanter och guld medan deras folk lider oerhört svårt. Mugabe räcker kanske som exempel? Ändå är de många vid sidan av honom och han har alltid åtnjutit de andra despoternas stöd, inklusive sydafrikanska ANC:s.

Men afrikanerna som lever i Europa då? Det finns ingen livskraftig afrikansk stat säger författaren, istället lämnar människorna en masse sin kontinent som plågas av kaos, krig, korrumperad religiositet, våld och ekonomisk kollaps. De kommer till Europa och blir tiggare här, de prostituerar sig som i Amsterdam och Köpenhamn. När de anländer till Europa så är de oönskade, utsvultna och de behandlas som hundar. Han nämner ett exempel från Italien där en nigerian mördades (vilket är ett blekt argument, det mördas människor snart sagt varje dag i varje land). Överallt, skriver han, från Ukraina till Indien, stirrar den svarta hjälplösheten och ovärdigheten oss i ögonen. ”Och allt vi gör är att skrika ’rasism’ och kräva sympati från andra.” Han avrundar resonemanget med dessa kärva ord:

Om vi, svarta människor överallt, inte kan samla de resurser vi har för att åstadkomma verkliga förändringar och återupprätta vår stolthet, så kommer vi fortsättningsvis att betraktas som svaga. Våra protester och klagomål kommer att mötas med sympati som inte åstadkommer ett dugg för att inspirera till respekt.

Till sist också slutorden i hans artikel:

As long as we continue to ignore Africa’s continuous wallowing in senseless poverty and destructive failures, as long as the Congolese or the Haitian remains the poster child for poverty and lack, we will remain undignified. As long as we continue to ignore our own self-assessment and soul-searching, we will remain the undignified race. Sadig Rasheed, one of the leading African politicians of the 1980s, once told Polish journalist Ryszard Kapuscinski: “I worry about whether African societies will be able to assume a self-critical stance, and much depends on this.” I add: Our dignity — and even survival — will depend on this.


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


snaphanen

Posted: 14 august 2016 - 12:51 - Svar

Folk der forarges på Vesten over slavehandlen, ved som regel intet om den muslismke slavehandel, der endnu eksisterer. DE ved heller ikke, at sorte afrikanere selv blev rige på at sælge sorte afrikanere.

  Hestehandleren

  Posted: 14 august 2016 - 13:28 - Svar

  Ham her har en god forklaring… “The white man payed fair and square for them slaves, its called “the Slavetrade”… Stupid.. 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=bVS52zoTLjo

  Polka Charlie

  Posted: 14 august 2016 - 13:36 - Svar

  https://en.wikipedia.org/wiki/John_Casor Morsom dom der kom til at definere slaveriet i USA – læs den… Færre ved at sorte også var slaveejere i USA i et ret betydeligt omfang. Oprindeligt var slaverne i USA solgt frivilligt på tidsbegrænsede kontrakter, hvor de efter kontraktens udløb blev belønnet med jord og redskaber, så de kunne begynde et nyt liv som frie mænd. Det var i begyndelsen vist primært hvide der arbejdede på slavekontrakter. Slavedebatten er blevet en særdeles guldrandet forretning for alle ‘ofrene’, så fakta betyder ikke så meget mere…

  GHjo

  Posted: 14 august 2016 - 22:22 - Svar

  Så riktig,så riktig.

Goscarsson

Posted: 14 august 2016 - 12:54 - Svar

Det finns en annan förklaring till de svarta samhällenas ständiga misslyckanden, som jag väljer att illustrera på ett lite indirekt (försiktigt?) sätt. Kina skickar f.n. ca femhundratusen studenter om året till välkvalificerade universitet i primärt USA och UK. Man har mycket begåvade människor och om de finns i direkt proportion till andelen kineser i världen så uppgår de till ca 15 %. Jag gjorde då en kalkyl där jag utgår ifrån att de IQ-mätningar som finns visar rätt (vilket jag tror) och där utmärker sig askenazijudar, kineser och japaner positivt (vi här i Europa är ganska genomsnittliga). Eftersom skillnader i genomsnitt i en normalfördelning ger störst effekt i “svansarna” så fick jag något förskräckande resultat. Något i stil med 40 % av världens högbegåvade människor finns i KIna. Samhällen som har genomsnittligt låga värden lider (enligt samma typ av kalkyl) brist på mycket begåvade människor, alltså de som styr ett land.

  sussebassa

  Posted: 14 august 2016 - 14:51 - Svar

  Skule likt å vite snitt IQèn og utdannelsen på Løfvens regjering..:)
  Hvis vi skal vurdere ifht hva de har gjort/påført svensker av elendighet…snitt 75, som er å def som imbesil..utbildning..knappast folkeskole och sveiserkurs.

   jasminum

   Posted: 14 august 2016 - 20:35 - Svar

   Litt autisme spiller kanskje en rolle derigården. I den inngår faste rutiner, fleksibilitet er et fremmedord i alvorlige tilfeller, det er angstskapende.
   La oss ta bort orden “kanskje”.

  Søren Ferling

  Posted: 14 august 2016 - 19:00 - Svar

  “Eftersom skillnader i genomsnitt i en normalfördelning ger störst effekt i “svansarna” så fick jag något förskräckande resultat. Något i stil med 40 % av världens högbegåvade människor finns i KIna. Samhällen som har genomsnittligt låga värden lider (enligt samma typ av kalkyl) brist på mycket begåvade människor, alltså de som styr ett land.”

  Det er et forhold, som i nogen grad modvirker de tendenser, du peger på og det er at den genetiske variation – sådan meget groft – er mindre jo længere man kommer væk fra Afrika.
  Det betyder at kineserne har mindre ‘svaj i skørtet’ og at afrikanerne har mere end os.
  Det giver hypotetisk afrikanerne nogle muligheder i forbindelse med at styre, som du siger og andet som forskning.

  jasminum

  Posted: 14 august 2016 - 20:23 - Svar

  Oppfattes nok som fullstendig off topic, men: Jeg synes ikke eks. norske potitter* utviser noe snev av begavelse. De er høyst, ja jeg vil kalle dem undermåls relatert til den posisjonen de har. Har dagens utmerket seg med en eneste intelligent uttalelse. Neivel, DET er ikke noe nytt!

  * de er brune, kvitgule innenfor – skinnet bedrar – de skulle kanskje ha blitt i Afrika. Her duger de på middagsbordet; en erkjennelse vi får prøve å late som inngir respekt – for deres selvfølelses skyld. Jeg avstår.

  Så gjenstår, må jeg innrømme: Begavelse, hvordan defineres den. Mozart var en. Var han skikket til å styre et land? De 40% i Kina, er de eslet til å ivareta det kinesiske folks interesser?….

invernes

Posted: 14 august 2016 - 14:31 - Svar

All uhjelp til Afrika må stanses ! uhjelpen er årsaken til at afrikanere blir som zombier.

  jasminum

  Posted: 14 august 2016 - 20:10 - Svar

  Hm. US-imperialistene vil avsette Assad. Men afrikanske regjeringsledere og deres klaner ansatt for å bidra til å utplyndre landets ressurser, de er fredet. Jeg vet hvorfor – det gjør du også. De vi vet har allerede beriket seg, og starter snart krig for å få mer. Russland og Kina er de US-baserte imperialistenes konkurrenter på afrikansk jord.

  Har noen av dem motiver som ikke handler om utbytting?

   Verden_er_gal.

   Posted: 15 august 2016 - 13:43 - Svar

   Verden er gal…og pill råtten.
   En pensjonert US Marines sa at han følte seg som pistolmann for de store amerikanske selskapene når han var i tjeneste.

Svend

Posted: 14 august 2016 - 14:50 - Svar

Fremgangsrige? I forhold til hvad? Det er jo det – internet, satelliter sætter os i stand til at afgøre, om vi har succes. Fly sætter os i stand til at rejse hen, hvor vi kan jamre over ikke at have succes.

Ulykken startede i 50’erne for alvor, da vestens journalister kunne se, at de sorte ikke havde succes – de sultede. Senere satte satellitparaboler på beduinteltene araberne i stand til at se, at de heller ikke havde succes – de levede et helt andet liv end amerikanerne i deres “Beach – liv” – intet arbejde, bare fisende halvnøgne rundt på stranden.

Og nu kommer de til Danmark, hvor de selv om de får alt forærende af de danske slaver, stadig føler, at de ikke har succes. De føler sig som tabere.

OlofdeGothia

Posted: 14 august 2016 - 14:55 - Svar

Är inte gränsen för vårt tålamod snart nådd vad det gäller krävande s k flyktingar ?
De flesta verkar lida brist på kunskap och därmed omdöme och blir endast en belastning för vilket Europeiskt land som helst.
https://ulsansblogg.wordpress.com/2016/08/14/minoriteter-fortrycker/

  Anna Svensson

  Posted: 14 august 2016 - 23:39 - Svar

  Min gräns har passerats för länge sedan.

Verden_er_gal.

Posted: 14 august 2016 - 17:06 - Svar

Det ER forskjell på rasene. Se på OL i Rio, hvor mange hvite klarer å hevde seg i friidrett sprint f.eks.? DET er helt ok å snakke om siden de svarte er best der. Prøv å snakke om IQ derimot…
I Oslo har vi nå nesten 100 utenlandske gjenger, sinte unge menn som sloss seg i mellom om narkotikamarkedet. Løpeguttene deres på 14-15 år knuser ansiktet ditt for småpenger, mange av oss har nå begynt med tåregass i lomma de verste stedene, som Tøyen og Grønland.

invandrare1957

Posted: 14 august 2016 - 21:00 - Svar

Konstiga med det hela är att man borde söka förändringen när man kommer till Europa. Man borde vara stolt glad att få påbörja ett nytt liv i en annan kultur och suga åt sig den kulturen. Men istället så kommer man och pissar på människorna i den nya kulturen. Man lever kvar i sin gamla kultur vägrar att släppa på den en sexigt klädd kvinna i den nya kulturen är en hora som man får våldta. Det är det här som globalisterna utnyttjar men slår ner på den etniska befolkningen att felet är deras man skapar ett lätt krängt folk av invandrarna ta inte i hand 50000 direkt i skadestånd. Man ger knappt straff för våldtäkt allt för att söndra o härska år 2016 när världens rikaste bankirer börjar samarbeta med vänster folk på gränsen till kommunister väldigt underligt jag kan bara se vänsterpöbeln för väldigt korkade nyttiga idioter som blir lurade på konfettin tillslut. Världen är underlig man mördar diktatorer o skapar kaos så folket börjar fly. Varför varför kan man undra för Soros o pojkarna är ju närmare döden än livet dom borde uppskatta sina sista år på jorden istället för att vilja erövra den. Skulden ligger inte hos flyktingarna utan hos sådana som Hillary Clinton.

Kocken

Posted: 14 august 2016 - 21:07 - Svar

Denna video förklarar https://youtu.be/kBiAUdnLfpE på ett kortfattat och lättbegripligt sätt varför den svenska välfärdsstaten är på väg mot sin undergång!. Se!,dela den och gilla(på youtube) denna blivande youtube klassiker!

  TheReligiousCynic

  Posted: 15 august 2016 - 15:23 - Svar

  Middelaldrende europeiske kvinner er de dummeste vesener som noensinne har ikledd seg menneskeham. Hvem sov ved broen da de gikk over?

   invernes

   Posted: 15 august 2016 - 16:48 - Svar

   Helt enig :/

  invernes

  Posted: 15 august 2016 - 16:48 - Svar

  Motbydelig kvalmende .

jasminum

Posted: 14 august 2016 - 21:39 - Svar

Snaphanen. Her følger alvorlige nyheter. GOD SAVE AMERIKA, og de som er i faresonen for å bli myrdet.

https://peterkrabbe.wordpress.com/2016/08/13/oligarkerna-lanserar-en-e gen-presidentkandidat/

  Verden_er_gal.

  Posted: 15 august 2016 - 13:45 - Svar

  Før jeg ser på linken: Trump er vel øverst på listen…

invernes

Posted: 15 august 2016 - 00:52 - Svar

ɱØяñιηg$ʇðя ©™

Posted: 15 august 2016 - 02:07 - Svar

Nu får det banne mig vara nog! Jaga folk långt upp i 90-års åldern är osmakligt! Om man nu ska jaga så gamla människor kan man ju åtminstone riktiga förbrytare som Soros och Kissinger.

https://www.youtube.com/watch?v=s6ZTWuL_n9s

  Britta Due Andersen

  Posted: 15 august 2016 - 07:59 - Svar

  At forfølge så gamle mennesker er måske lidt overdrevent. Ja, men når jeg så ser lidt af filmen, kan jeg forstå, at din agenda er at påstå, at det med gaskamrene var løgn…..Så bliver jeg trist….

   ɱØяñιηg$ʇðя ©™

   Posted: 15 august 2016 - 20:46 - Svar

   Du kanske inte känner till det men Broder Nathanael är själv jude, om än sedan 70-talet konverterad till ortodox kristendom. Om inte ens han tror på sitt eget folks lögner, så varför skulle vi då göra det? Han tar ju upp det till viss del i just den videon också. Som att det var omöjligt att gasa människor i den omfattningen som det påstås officiellt. Dom enda gaskammare man har funnit spår av av Zyklon-B är små gaskammare där det gasades skor och kläder för att bli av med ohyra, något dom hade stora problem med vid krigsslutet eftersom den galna hunden (((Churchill))) låtit eldbomba den tyska infrastrukturen och terrorbombat civilbefolkningen, inte militära installationer. Det enda kornet av sanning är väl att det existerade gaskammare men att det inte gasades människor där. Enda orsaken till att era länder blev ockuperade var i förebyggande syfte. Underrättelseverksamhet hade visat att (((Churchill))) tänkte ockupera både Norge och Danmark för att skära av malmleveranserna till Tyskland. Jag tror mångdubbelt fler hade blivit dödade om dom allierade hade lyckats ockupera före Hitler. Förmodligen hade det blivit terrorbombningar mot civilbefolkningen som i andra länder dom attackerade. Ej att förglömma alla övergrepp mot civilbefolkningen efter att ockupationen var genomförd. Som på Island både under och efter kriget när landet blev Nato-medlem. Det handlade både om våldtäkter, misshandel och även mord.

    jonny_99

    Posted: 16 august 2016 - 22:49 -

    Oavsett vad som hände eller inte hände, inom officiell historieskrivning har vissa börjat skifta fokus. Tyskarnas skuld anses naturligtvis minst lika stor som tidigare, men t ex menar den amerikanske historiker Timothy D. Snyder (Bloodlands: Europe Between Hitler and Stalin; Black Earth: The Holocaust as History and Warning) att det talats för mycket om “läger” och att Auschwitz fått för stor uppmärksamhet.

    Man spricht in Deutschland viel von Lagern, obwohl diese wenig mit dem Holocaust zu tun haben, man spricht viel von Auschwitz, obwohl dort nur ein Sechstel der Vernichtung stattgefunden hat [von den etwa 5,7 Millionen Juden, die umgebracht wurden], und von den deutschen Juden, die aber nur drei Prozent der Ermordeten ausmachten. Wenn man des Holocausts gedenken will, muss man jedoch wissen, was er tatsächlich war.
    http://www.welt.de/debatte/kommentare/article147997779/Die-deutsche-Sc huld-ist-noch-viel-groesser.html

    Masskjutningar utgjorde en stor del av det som kallas förintelsen. Enligt Snyder hade runt 1,7 miljoner judar skjutits under perioden fram till slutet av 1942.

    Insgesamt kamen nicht weniger Juden durch Kugeln um als durch Gas, aber erschossen wurden sie an Orten im Osten, an die das Leid und der Schmerz nurmehr eine verschwommene Erinnerung bewahrt haben. Die Massenerschießungen in Ostpolen und der Sowjetunion machen den zweitgrößten Anteil des Holocaust aus.
    http://www.eurozine.com/articles/article_2010-02-18-snyder-de.html

    Andra “dödsfabriker”

    Eine angemessene Sicht auf den Holocaust müsste die Operation Reinhard, den Mord an den polnischen Juden im Jahre 1942, in den Mittelpunkt der Geschichte rücken. Die polnischen Juden bildeten die weltweit größte jüdische Gemeinschaft, und Warschau war die wichtigste jüdische Stadt. Diese Gemeinschaft wurde in Treblinka, Belzec und Sobibor vernichtet. Rund anderthalb Millionen Menschen wurden in diesen drei Lagern ermordet, allein in Treblinka nach dem Stand der heutigen Kenntnisse 780 863 Personen.
    http://www.eurozine.com/articles/article_2010-02-18-snyder-de.html

    Omfattande samarbete

    Die Judenvernichtung erklärt Snyder vor allem mit den von den Nazis zerstörten Strukturen im damaligen Osteuropa, die auch eine Kollaboration der lokalen Bevölkerung ermöglicht habe.
    http://www.nwzonline.de/panorama/historiker-timothy-snyder-holocaust-n icht-einzigartig_a_30,1,2920622714.html

    jonny_99

    Posted: 18 august 2016 - 19:52 -

    Värt att påpeka är att Timothy Snyder är medlem av Council on Foreign Relations.
    http://www.cfr.org/about/membership/roster.html?letter=S
    https://en.wikipedia.org/wiki/Council_on_Foreign_Relations

    Detta förklarar hans verklighetsfrämmande tolkningar av vissa händelser i världspolitiken.

    Snyder: Ich glaube nicht daran, dass Putin in Syrien eingreift, um staatliche Strukturen zu stabilisieren, sondern um einen ihm genehmen Diktator um jeden Preis an der Macht zu halten. Was er in Syrien darüber hinaus betreibt, ist nach meiner Einschätzung, den Flüchtlingsstrom nach Europa am Laufen zu halten, was ihm dabei hilft, die Europäische Union zu destabilisieren.

    Wir dürfen auch nicht vergessen: Putin hat seine militärische Aggression gegen die Ukraine unter dem Vorwand verübt, die russischsprachigen Ukrainer zu schützen. Was er damit aber produziert hat, sind zwei Millionen russischsprachige Flüchtlinge. Um einen Staat zu schützen, genügt es nicht, einen Krieg zu führen.
    http://www.welt.de/debatte/kommentare/article147997779/Die-deutsche-Sc huld-ist-noch-viel-groesser.html

   jonny_99

   Posted: 15 august 2016 - 22:18 - Svar

   Sanning, lögn, psy-ops, propaganda. Det är inte helt lätt att skilja dem åt i den genompolitiserade och starkt moraliserande historieskrivningen kring 2:a vk. Men bara lugn, snart kommer säkert EU att harmonisera lagstiftningen även i detta ärende och då slipper vi det mesta av förnekande, trivialisering, förringande och annat sådant. Få människor vill ju sitta i fängelse för nöjet att hävda det de tror är sanningen.

   Center of potential mass murder
   http://i1276.photobucket.com/albums/y466/kaz89/Holohoax-Dachaugaschamb er-Centerofpotentialmassmurder_zps9cfdcb0d.jpg

   Denna skylt ersatte en tidigare med texten
   Gas chamber disguised as a “shower room” – never used as a gas chamber

   I åklagarnas material vid rättegångarna i Nürnberg fanns andra beskrivningar, exempelvis

   000212: “The years 1940/43 seem to have been the worst period in Dachau and other similar camps. I was told by eyewitnesses of the mass extermination of Jews who were sent in a gas chamber 500 at a time…” report on Prison Camp conditions dictated by Captain P.M. Martinot, 23 May, 1945.

   000420: Photo of soldier in front of door reading “Gaszeit: (illegible) Vorsicht! Gas! Lebensgefahr! Nicht Öffnen!… Dachau Atrocity Camp: Gas Chambers, conveniently located to the crematory, are examined by a 7th Army soldier. These are part of the horror chambers used by the Nazis before the 7th Army liberated the camp.”

   000455: “Photo… Yank examines fake showerhead in the gas chamber at the Dachau Concentration Camp. Located in the crematory, unknowing prisoners were brought into the shower room marked ‘showers’. Here they were stripped and after the door was closed, they were gassed”.

   000496: “We saw the original gas chambers, four huge cells into which victims apparently were crowded and put to death. Later on this method was improved by construction of a large chamber with a jet in the ceiling, similar to shower bath sprinklers. The prisoners undressed in a room, where a man sat, with flowers on his desk, who gave them soap and a towel. Herded into the shower room, the gas was turned on while the operator watched its effect through a telescopic peephole”.

   000506: “Here one can see for oneself the lethal chamber where the people the Nazis doomed were gassed. It has imitation shower baths, installations with dummy sprinklers set in a pipeless ceiling, and gratings looking like water drains in the floor through which gas was sent”.

niklasr

Posted: 15 august 2016 - 13:55 - Svar

Det finns inga framgångsrika muslimska samhällen heller.

Leave a Comment