23
aug
Seneste opdatering: 29/8-16 kl. 2034
24 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Dvořáks 9 symfoni med Sergiu Celibidache, der ofte dirigerede Radiosymfonikerne i København i 70 erne. Den er helt usædvanlig langsom. Normalt varer den niende 42 minutter, Celibidaches varer 55 min. Nu har jeg mere end vænnet mig til den. Hvilken klang har har med Münchnerne.

Sidste weekend var jeg i Tivolis Koncersal og høre tjekkisk musik af Smetana og Antonin Dvořák, den 9 “Fra Den Ny Verden.” Indlederen fandt det passende at springe fra tjekkisk nationalisme på Dvoraks tid, til dagens Danmark. Jeg tror ikke kun, det var mig og Marie Karup, som også var tilstede, der krummede tæer. Vi er dæleme ikke ‘nationalister.’

I al min tid, har nationalisme været et skældsord halvt på vejen til “chauvinisme,” og jeg ville aldrig bruge ordet om mig selv. I Sverige gør man det gerne og hele tiden, og jeg vil ikke påstå, jeg forstår det helt. Vi har flere positive ord på dansk, jeg derimod gerne vil bruge. George Orwell nedenfor foreslår “patriot.” Hans essay fra 1945 læste jeg da jeg var 17 år, og gik i gang med at oversætte. Blev oversættelsen ikke helt god, så glemte jeg dog aldrig det kloge essay.

Der er mange, der bruger ordet ‘nationalist’ i den danske debat i dag. Jeg ved ikke, om det er fordi de netop forstår de betydningsmæssige nuancer, og vil smæde sådan nogle som mig, eller om det er fordi de ikke kender dem. Jeg hælder til det sidste, hvis jeg skal dømme efter folks almindelige sprogbevidsthed. Også de bør kende forskellen på en patriot og en nationalist.

Nationalism is not to be confused with patriotism. Both words are normally used in so vague a way that any definition is liable to be challenged, but one must draw a distinction between them, since two different and even opposing ideas are involved. By ‘patriotism’ I mean devotion to a particular place and a particular way of life, which one believes to be the best in the world but has no wish to force on other people. Patriotism is of its nature defensive, both militarily and culturally. Nationalism, on the other hand, is inseparable from the desire for power. The abiding purpose of every nationalist is to secure more power and more prestige, not for himself but for the nation or other unit in which he has chosen to sink his own individuality. George Orwell: Notes on Nationalism

Leonard Cohens »Hallelujah« for 1500 stemmer

Rufus Wainwright releases “Hallelujah” cover featuring 1,500 vocalists. Rufus Wainwright er en ven af Cohen, og har et barn med hans datter.


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?