19
sep
Seneste opdatering: 19/9-16 kl. 1049
12 kommentarer - Tryk for at kommentere!

DANGEROUS WORDS 250 Tryckfrihetsförordningen 250 år.

Välkommen till ­uppfostringsanstalten!

SVT har lige lavet kønsskifte på en flyvemaskine i et børneprogram, sådan at alpha-flyvemaskinen, den initiativrige, er blevet til en hun. Eller måske en hen eller en queer? Politisk opdragelse af andre er det kronisk store hit i Sverige. Overalt. Selv på den klassiske kanal P2 er der indlagt rigelige mængder “verdens- og bongotommemusik” og “normkritisk”, norrlandsk kvinderock, for at jeg ikke skal gå hen og blive for etnocentrisk og partiarkalsk. Pædagogikken virker ikke, jeg fordufter fra kanalen. Jeg overvejer helt at skifte til NDR i Tyskland, der som Horace Engdahl siger, “er et Sverige for voksne.” “Mænd” skulle jeg måske tilføje.

Det er en af grundene til, jeg ikke udholder det officielle Sverige og dets medier i ret lang tid af gangen. Det er meget tænkeligt jeg trænger til opdragelse, men det skal dæleme ikke være af røde journalister og politikere. Hakelius skriver om nationalsygdommen i en klumme, hvor han fejlagtigt tror, at børn slipper for opdrageriet.

Välkommen till det svenska samhället 2016. För museerna är långt ifrån ensamma. Öppna vilken tidning som helst och det uppfostrande tilltalet finns där. Ras och miljö, kön och hbtq, köttätande och resvanor: ämnena som vi ska uppfostras i är hundratals. Till och med kommersiella företag har börjat uppfostra sina kunder. Det är en särskild del av det som kallas corporate social responsibility och har sin egen kader konsulter.

Och, vet ni, jag tror att de flesta av våra uppfostrare – på museer, myndigheter, marknadsplatser och i medier – inte ens tänker på det. Tilltalet kommer alldeles naturligt. För det uppfostrande är på väg att bli vår tids grundläggande tilltal. Möjligen undantaget när vi talar till barn. Hakelius: Välkommen till ­uppfostringsanstalten!


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?