24
okt
Seneste opdatering: 24/2-18 kl. 2146
8 kommentarer - Tryk for at kommentere!

En uhyre interessant dokumentar, som dansk TV sendte i går. Den er tysk fra 2011, og hedder på engelsk Reagans Secret War, på tysk Täuschung – Die Methode Reagan (Bedrag, Reagans metode) og er af dokumentaristen Dirk Pohlmann. Desværre kan DR-versionen ikke ses i Sverige, så jeg har kun fundet den tyske originalversion. Finder nogen den engelske, så tip mig. Fra minut 23 handler den om Sverige.

Reagan var nærmest genial ifølge gamle medarbejdere, ekstremt hurtig i hovedet, så alle undervurderede ham groft, også Sovjet og Svend Auken. Reagan var konservativ, og han havde et klart mål: Han ville vinde den kolde krig, status quo var ikke godt nok. Sovjet var stærkt underlegent økonomisk, teknologisk og militært, og det skulle udnyttes.

USA startede en hemmelig undergravning af østblokken på dens tre svage punkter. Sænkede med saudierne olieprisen, som var godt for USA, men skidt for Sovjet, plantede fejl og trojanere i de chips, der blev eksporteret til Sovjet, så deres udstyr brød sammen, viste militært, at russerne var underlegne ved at flyve tæt på Murmansk, hvor russernes atomubådslåde befinder sig. Det var farligt, men det virkede. “Kun” én gang, lettede de russiske atombombefly.

Sverige havde en central strategisk plads i tilfælde af krig, det var de luftbaser tættest på Sovjet, USA kunne brug hvis Tyskland var sat ud af spillet. Sverige og NATO havde samarbejdet militært på det scenarie siden 1960, et stort tabu dengang. Det kunne ikke nævnes offentligt.

Oluf Palme spillede ikke med på Reagan og CIA’s melodi, han fabulerede om “den tredje vej” midt i en højspændt øst-vest konflikt. Han var kort sagt i vejen i det store spil, hvad der højst sandsynligt endte med at koste ham livet. CIA konspirerede nu med borgerlige kræfter i den svenske elite og i militæret, for at undergrave Palme og socialdemokraterne.

De talrige U-bådsaffærer i den svenske skærgård, var iscenesat med NATO U-både for at miskreditere Palme og hans tilnærmelsespolitik med Sovjet. Detaljerne om U-137, der gik på grund i Gåsefjorden, henligger stadig i mystik. De hovedansvarlige måtte ikke afhøres. Den var russisk, og den sejlede på grund med vilje. Hvem var besætningen og hvor lå officerernes loyalitet?

Særlig interessant er dokumentaren med henblik på Palme mordet, ikke mindst for os der oplevede det. Jeg var i Sverige den februar måned i 1986. Det er hævet over al tvivl, at ledende, svenske flådeofficerer begik højforrædderi ved at konspirere mod statschefen, men fik de ham også myrdet?

Under alle omstændigheder understreger filmen endnu engang det såkaldte “politisporet”, nemlig at mordet udgik fra det svenske miltær/statsapparat, at det var en professionel konspiration, som de fleste der er inde i mordet detaljer altid har ment. Blandt disse er Leif GW Persson og SVT-medarbejderen Lars Borgnäs. Den interviewede Mihail Gorbatschov bekræfter det. Palme ville spise kirsebær med store, men han undervurderede hvad det betød. Det burde måske ikke have overasket en meget erfaren politiker og verdensmand som ham.

Ikke sådan at CIA nødvendigvis myrdede Palme, men at de skubbede kraftigt på svenske kræfter, som gjorde det eller fik det gjort med en lejemorder, f.eks. den sydafrikanske spion Craig Williamson, der forlod Sverige umiddelbart eftermordet. Dette er måske det nærmeste, vi nogensinde kommer en forklaring. En opklaring får vi kun ved et helt tilfælde. Den gamle admiral James Lyons er tvetunget om Amerikas rolle: “Måske, måske, noget holder man altid for sig selv.”

De sidste 2/3 dele handler udelukkkende om Sverige. DR: Reagans secret war. ARD Täuschung // Die Methode Reagan // Die Welt für dumm verkauft. Listen af svenske og amerikanske medvirkende ses her.


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?