2
feb
Seneste opdatering: 4/2-17 kl. 0932
38 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Advarsel til Europa

“Om 20 til 30 år Europa vil være blevet en autoritær og imperial stat, efter en fase af borgerkrigslignende forfald” – det er et dystert billede af fremtiden, som historikeren David Engels nu tegner i et interview. Belgieren ser klare paralleller mellem den nuværende krise i Europa og den romerske republik i opløsning i de første århundreder efter Kristus.

Engels er historiker ved Det Frie Universitet i Bruxelles. Analogien mellem Romerriget og Den Europæiske Union gjorde belgieren, hvis fagområde giver ham et sjældent perspektiv, allerede opmærksom på i sin bog “Auf dem Weg ins Imperium: Die Krise der Europäischen Union und der Untergang der Römischen Republik. Historische Parallelen”(2011). I lyset af den nuværende flygtningekrise lyder hans advarende ord i dag ubestridelige og uopsættelige.

“Forvent en borgerkrig”

“Jeg forventer mig borgerkrigslignende tilstande, som vil fremtvinge en grundlæggende social og politisk reformation i Europa, uanset om vi kan lide det eller ej, i lighed med den disintegrerende romerske republik i det første århundrede e.Kr.,” siger Engels med overbevisning i en samtale med “Huffington Post”.

Lighederne er “så massive, så indlysende, og har været det i årtier, at man næsten må spørge, hvor forskellene findes,” siger historikeren. Han opregner parallellerne: arbejdsløshed, familieopløsning, individualisme, tilbagegang for religiøsitet, globalisering (dengang i form af ‘Romanisering’), befolkningstilbagegang, fundamentalisme, migration, fattigdom, “brød og skuespil”, kriminalitet, polarisering mellem en oligarkisk, politisk kaste på den ene side og utilfredse “populister” på den anden.

Europa sidder fast i en ond cirkel, advarer Engels: “kolonialisme, verdenskrige, afkolonisering, ulykkelig indgriben i de forkerte og ikke-intervention på det rigtige tidspunkt i konflikterne i Europas periferi har ført til en situation, hvor jeg holder en fuldstændig europæisk tilbagetrækning for ekstremt farlig . “

Fører indvandring til identitetskrise og opløsning?

Indvandring ser historikeren ikke som den eneste faktor, der ville føre til uundgåeligt forfald. “De nuværende befolkningsbevægelser er kun et af ​​mange symptomer på vores nuværende tankegang, som er karakteriseret ved en mærkelig blanding af kosmopolitisme, selvtillid, kalkule, materialisme og dårlig samvittighed. Nøjagtigt denne blanding finder vi også i slutningen af ​​den romerske republik,” siger Engels.

Men åbenheden i sig selv er ikke problemet. Tungtvejende er den sociale polarisering, manglen på langsigtet planlægning, den økonomiske forrang i politik og kultur, og tendensen til ideologisk arrogance. Det er under alle omstændigheder ikke underligt, at populisterne og nationalisterne i Vesten vinder indflydelse, ligesom de gjorde i Rom som “populares”. “Ligesom i den døende romerske republik sidder også Europa på en vulkan, der kan gå i udbrud når som helst,” siger Engels.

“Det ville være fejt at vende det blinde øje til”

Engels påpeger, at han er far til to, og er den sidste person, der ville ønske, borgerkrig eller diktatur. Men da han skrev sin bog “Auf dem Weg ins Imperium” er alle paralleller mødtes planmæssigt. “Det gør mig virkelig bange. Men det ville være fejt at vende det blinde øje til, blot fordi man ikke ønsker at se realiteterne i øjnene.”

De store partier ville indse den voksende fattigdom, de stigende kulturelle og politiske forstyrrelser og tabet af tillid til demokratiet. Dette fører uundgåeligt til mere vand på populisternes mølle – indtil staten omsider bliver uregerlig, som i slutningen af det ​​republikanske Rom: Donald Trump, Nigel Farage eller Marine Le Pen “er ikke andet end moderne variationer af Catilina eller Clodius,” sagde Engels.

Snaphanens oversættelse fra: “Bürgerkrieg ist nicht zu vermeiden” og  David Engels: “Wir haben keine Chance, einen Bürgerkrieg zu vermeiden”. Artiklen var ikke ude på engelsk, da jeg oversatte den, men det er den i dag lørdag.


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?