29
jul
Seneste opdatering: 30/7-17 kl. 1052
11 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Fortiden er fremtiden

Midnat fredag, Gothersgade 14 ved 7 Eleven. (Mobilfoto © Snaphanen.dk)

Selve pudseren var ikke at se nogen steder, måske var det tiggeren, der sad overfor på fortovet, måske var han bare henne og tisse. Inde i 7 Eleven står der en vagt, med en uspecificeret uniform, der skal signalere en eller anden autoritet.

Jeg kan godt fortælle jer, hvem der står der om et årti eller to: En svært bevæbnet vagt foran enhver større butik (de små er døde, de kan ikke overleve i et lavtillidssamund – se Sverige.) Jeg så det i Manilla for fyrre år siden, og det er Europas fremtid: Brasilen, Philippinerne, Malaysia  og “den 2 verden”, hvis ikke den tredje. Sikkerhed, vold og våben.

Sverige skal skabe 200.000 enkle jobs til indvandrere, hvilket næppe kan gøre det, der bliver snarere “brug for” en halv eller en hel million. Det vil være sådan noget som skopudsere, elevatorfører, butlere i tunnelbanen, eller noget der lyder vigtigere, men er lige så unyttigt og overflødigt. Fortiden er fremtiden.

”Personalens förtjänst att sjukvården inte kollapsat”

En hårdt prøvet svensk læge er på desperationens rand. Der er helt enkelt for mange patienter, så mange at svenske sengekapacitet nu er den dårligtste i hele Europa:

Efter tio år som läkare blev Märit Halmin chockad när hon mötte den kris som vanlig tjänstgöring på akutmottagningen på Södersjukhuset innebär. ”Det vore oansvarigt att prata om hur man ska förbättra vården. Nu handlar det om att rädda det som räddas kan. Så illa tycker jag att det är.”

Jag har inte varit på akuten på sju år och det jag upplever nu har jag aldrig tidigare upplevt. Jag har ägnat de tre senaste helgerna åt att gråta.

Märit Halmin har just avslutat ett arbetspass på Södersjukhuset, Sös. Hon är 37 år och har arbetat i vården i snart 20 år, som undersköterska och läkare. Hon är nyligen disputerad doktor i medicin och har tio år i läkaryrket bakom sig.

Jag vill hävda att kollapsen redan är här och att det enda som gör att sjukhusen inte stängt ner av ren patientosäkerhet är det faktum att personalen kompenserar till max för den akuta brist som råder. ”Personalens förtjänst att sjukvården inte kollapsat.”


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?