11
jan
Seneste opdatering: 11/1-19 kl. 2253
2 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Af: Øyvind Thuestad 11. januar 2019, 11:01

Journalisterne forlod retssalen i samlet flok fĂžr videoen af drabet pĂ„ HĂ„vard Pedersen blev afspillet. Norske medier har knapt nok nĂŠvnt hvordan Maren Ueland blev drĂŠbt. Fremdeles hedder det at hun blev fundet med “knivskader pĂ„ halsen”.

HÄvard lÞber nogle meter med blodet fossende ud af halsen. Han segner om ved kasseapparaterne pÄ Coop Byggmix med et 5 cm dybt, 25 cm langt, gabende sÄr over halsen. Fra Þre til Þre. Han dÞr i lÞbet af et til to minutter, anslÄr obduktionsrapporten.

Denne beskrivelse stÄr at lÊse i dommen mod Abas Muradi, asylsÞgeren som mandag blev dÞmt for drabet.

Beskrivelsen er ikke en efterfÞlgende konstruktion, den bygger pÄ tingretsdommens beskrivelse af det man kan se pÄ overvÄgningsvideoen fra Coop samt rapporten fra obduktionen.

Den 11 minutter lange video blev afspillet i Øst-Finnmark tingsret i december.

Denne video har ingen norske journalister set. Det skyldes ikke, at ingen medier har dĂŠkket retssagen.

Hvorfor sniger norske journalister og medier sig vĂŠk? Har de glemt deres samfundsopgave, deres forpligtelse til at rapportere sandfĂŠrdigt?

To unge nordmĂŠnd blev drĂŠbt pĂ„ sĂŠrdeles brutal vis i fjor. Retssagen mod manden som drĂŠbte HĂ„vard blev optaget til doms fredag 14. december. Tre dage efter blev Maren halshugget – pĂ„ “IS-mĂ„den”, som Document rapporterede allerede 19. december. med marokkanske Assabah som kilde.

En sĂžgning i NTB (red.: norske Ritzau) pĂ„ “halshugget” giver to hits i hele 2018: det ene er “Marie Antoinettes smykke gav prisrekord pĂ„ auktion”, det andet drejer sig om Mosambik.

HÄvard og Maren blev regulÊrt slagtet, noget marokkanske og andre arabisksproglige medier ikke havde nogen problemer med at rapportere. Al Arabiya skrev, at Maren og Louisa blev voldtaget og at det hele blev afsluttet med «slagtning»: «Weekenden i de marokkanske Atlasbjerge blev afsluttet med voldtÊgt og slagtning».

Under retssagen i Øst-Finnmark tingsret begÊrede bistandsadvokat Edel Olsen lukkede dÞre under afspilningen af videoen fra Coop i VadsÞ, skriver Finnmark Dagblad.

– De efterladte fĂžler, at det er forkert, at sĂ„ mange ser drabshandlingen og deres sĂžns dĂždskamp, argumenterede bistandsadvokaten.

Edel Olsen fik det ikke som hun ville. Amklager, statsadvokat Lars Fause, havde stĂŠrke, principielle indvendinger mod at sende pressen udenfor:

– Medier har en stĂŠrk ret at vĂŠre til stede. Det er faktisk fastslĂ„et i MenneskerettighedserklĂŠringen, sagde Fause, som ville have Ă„bne dĂžre.

Forsvarer Vidar Zahl Arntzen havde ingen indvendinger, ifĂžlge avisen.

Derefter starter en dialog mellem dommer KĂ„re Skognes og pressen, som stiller journalisterne i et underligt, meget lidt flatterende lys.

Skognes spurgte journalisterne, hvordan de stillede sig til lukkede dĂžre. Finnmark Dagblad:

“Et samlet mediekorps fra NRK, TV 2, SĂĄgat og iFinnmark sagde at de ville respektere Ăžnsket fra de pĂ„rĂžrende. Medierne mener, at drabssagen er godt nok dokumenteret i retten, sĂ„ at de ikke behĂžvede at se videoen. Et samlet mediekorps forlod dermed retssalen, og videoen blev vist for dommere, advokater og de sagkyndige.”

Drabssagen er altsĂ„ “godt nok dokumenteret i retten, sĂ„ at de ikke havde behov for at se videoen”. Javel? Men hvorfor har man ikke da refereret fra denne dokumentation? Obduktionsrapporten, for eksempel?

Rapporten er strengt klinisk, men det lÞber én koldt ned ad ryggen, nÄr man lÊser det uddrag af den som stÄr i dommen. MÄske netop derfor.

Dommen beskriver ogsÄ handlingsforlÞbet, her er et uddrag:

Pedersen sidder pÄ en stol ved et bord og ser pÄ en monitor eller lignende, tiltalte bevÊger sig, fortsat med kniven skjult bag ryggen, pÄ siden og bag Pedersen. Han stÄr bag Pedersen et sekund eller to fÞr han tager et raskt skridt frem og tager kniven, som han holder i sin hÞjre hÄnd, rundt og foran Pedersens hals, og skÊrer med én bevÊgelse over halsen til Pedersen. Pedersen lÞber, med blodet rendende fra halsen, mod butikkens kasseomrÄde.

Jeg kan ikke se at noget medium er i nĂŠrheden af at gengive dette, som trods alt er selve drabshandlingen, hverken NRK, TV2, SĂĄgat eller iFinnmark. Og hvad med alle de andre medier? Alle har adgang til dommen, selv om de ikke var til stede under retsforhandlingerne.

Hvem er disse journalisters opdragsgiver? Med all respekt for de efterladtes sorg: rigtig svar er ikke de pÄrÞrende. Vore opdragsgivere, de eneste som skal have vor loyalitet, er vore lÊsere, lyttere og seere. Vort publikum. Norsk offentlighed.

Det eneste rigtige svar fra journalisterne er dette: Vi er her pÄ vegne af offentligheden. Vi afskÊrer os ikke fra information frivilligt.

I stedet lÊgger de sig fladt ned pÄ ryggen. En yderst pinlig forestilling for norsk presse.

Bare sÄ det er sagt: At ville vide alt betyder ikke, at man altid skal formidle alt. Her kommer mange journalistiske, redaktionelle vurderinger ind. Der findes blandt andet et etisk regelsÊt for pressen. Men for at kunne rapportere sandfÊrdigt krÊves, at man har et fuldstÊndigt billede. At man ved mest muligt.

Vi har en ny virkelighed at forholde os til. Ondskaben, som nordmĂŠnd risikerer at mĂžde – i Atlasbjergene sĂ„vel som pĂ„ Coop i VadsĂž – gĂžr os stumme. Mange, der sĂ„ drabsvideoen fra Marokko sagde efterfĂžlgende, at de angrede. Lederskribent i Svenska Dagbladet Ivar Arpi, var rystet. Det er det “vĂŠrste jeg nogensinde hat set, det kommer til at hjemsĂžge mig”, skrev han.

Virkeligheden kan vÊre grusom, og norske medier rapporterer om den hele tiden. Nogen, der husker NRKŽs udfÞrlige, ekstremt detaljerede reportager fra Kongo i forbindelse med fredsprisuddelingen i december? Men denne berÞringsangst, nÄr norsk ungdom slagtes pÄ halal-vis, hvor kommer den fra?

Hvordan skal folk kunne forholde sig til vor nye virkelighed, dersom man ikke fÄr at vide, hvad der sker?

Hvor er I nu, Faktisk.no? I som excellerer i at tage en professor i perifere detaljer og generelt er blinde pÄ det venstre Þje?

Den, som bogstavelig talt ikke vil se, som frivillig sĂŠtter sig med ryggen til, har jo ryggen fri. Den som knebler sig selv er vanskelig at tage i faktafejl.

Som journalist fĂžler jeg ren foragt.

Se ogsÄ: Marokko-drab: Lod britisk turist gÄ da han sagde, han var muslim

Se ogsÄ Tingretten: Abas Muradi skar med én bevegelse over halsen et «25 cm langt, bueformet, gapende» sÄr.

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Brandmand
Brandmand
5 years ago

Sarah, der er altid en politisk korrekt forklaring pĂ„ indvandrernes mord. Det er aldrig islam, for “Islam er fredens religion”, som vi har fĂ„et tudet Ăžrene fulde af af statsmedierne. Hvor lĂŠnge skal vi lade os byde de pinlige lĂžgne??

Peter Zichau
Peter Zichau
5 years ago

Og Sarah Marie
Det er naturligvis ikke alle muslimer der er psykopater. De fleste er bare bange for deres psykopatiske trosfĂŠller. Uden dem havde islam slet ikke eksisteret idag.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x