8
feb
Seneste opdatering: 14/6-10 kl. 1630
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Dette er lidt af en sjÊldenhed.Normalt er det kun danskere der skriver indefor en snÊver, svensk konsensus, som offenliggÞres i svenske aviser. (Ex. Carsten Jensen, Hanne Vibeke Holst, HÄkon Arvidsson RUC osv.) Haarder har tidligere klaget over ikke at kunne blive optaget i en svensk avis som led i en pÄgÄende debat. (som undertegnede, der dog har opgav hÄbet for Är tilbage).Men pludselig en februardag i 2004 dukkede dette op i papirsudgaven af Expressen. En vaks svensk skyndte sig at sakse det:

VĂ€lkomna till verkligheten, svenskar

I Malmö har man nu stött pÄ samma problem som i Danmark. En stor del av den vuxna befolkningen stÄr utanför arbetsmarknaden och alltför mÄnga barn gÄr miste om utbildning och nödvÀndiga sprÄkkunskaper. I Danmark arbetar vi hÄrt för att invandrarungdomar ska ges chansen till fria livsval och utbildning. Det Àr glÀdjande att Malmös socialdemokrater nu anammar vÄra idéer, skriver Danmarks integrationsminister Bertel Haarder.

Malmös socialdemokratiska kommunalrĂ„d Ilmar Reepalu har hamnat i samma fĂ€lla som sin kollega, Köpenhamns socialdemokratiske borgmĂ€stare. Å ena sidan tampas Ilmar Reepalu med en kraftig integrationsproblematik, Ă„ andra sidan vill hans partikamrater i regeringen inte hjĂ€lpa till.

KommunalrĂ„det har att förhĂ„lla sig till att en vĂ€xande del av stadens invĂ„nare lever i ett “parallellsamhĂ€lle” dĂ€r integrationen i bĂ€sta fall stĂ„r stilla men förmodligen gĂ„r bakĂ„t; en stor del av de vuxna stĂ„r utanför arbetsmarknaden, kontakten med det svenska samhĂ€llet begrĂ€nsar sig till socialkontoret, barnen har svĂ„rt att lĂ€ra sig det svenska sprĂ„ket och fĂ„r dĂ€rför svĂ„rt att skaffa sig en utbildning som kan ge ett framtida arbete.

Rektor Lars Birgersson pÄ RosengÄrdsskolan i Malmö (med 950 elever, varav fyra (4) Àr etniska svenskar, varnar regeringen för integrationsproblematiken.

Till Expressen sĂ€ger han: “pĂ„ nĂ„got sĂ€tt mĂ„ste vi Ă€ndra flyktingpolitiken. Vi kan inte lĂ„ta mĂ€nniskor komma hit om vi inte kan erbjuda dem ett meningsfullt liv.”

KommunalrÄdet ber nu om ett tillfÀlligt stopp för inflyttning av arbetslösa invandrare och flyktingar till Malmö. Hans förslag Àr att staten ska frysa den sÄ kallade introduktionsersÀttningen och bidrag för eget boende (EBO) för invandrare som vÀljer att bosÀtta sig i Malmö. Enligt Svenska Dagbladet avvisar integrationsminister Mona Sahlin kraven frÄn sin partikamrat. Hon vill att flyktingar och invandrare ska fÄ bidrag oavsett var de bosÀtter sig i landet.

Den danska regeringen har just pÄbörjat ett projekt för att komma till rÀtta med de integrationsproblem som vÀxer i storstÀdernas ytterkantsomrÄden. Bland annat övervÀger vi att införa en grÀns pÄ max 50 procents arbetslöshet i varje bostadsomrÄde. Om andelen arbetslösa Àr 50 procent eller mer kan hyresvÀrdar och kommuner sÀga nej till fler arbetslösa nÀr lÀgenheter hyrs ut.

Mohammed Aslam Ă€r talesman för de boende i MjĂžlnerparken, ett av Köpenhamns “ghetton” som bebos av nĂ€rmare 90 procent invandrare och flyktingar, varav 80 procent stĂ„r utanför arbetsmarknaden. Han har liksom Malmös kommunalrĂ„d bett om möjlighet att sĂ€ga nej till ytterligare socialklienter. Han sĂ€ger i Berlingske Tidende den 18 januari:

“Förra Ă„ret flyttade 46 familjer frivilligt frĂ„n MjĂžlnerparken. Vi kunde alltsĂ„ ha fĂ„tt in 46 resursstarka familjer – om vi inte hade varit tvungna att hĂ„lla oss till den kommunala bostadskön. Ge oss fyra Ă„r utan krav pĂ„ turordning i den kommunala bostadskön sĂ„ löser vi problemen.”

Den danska regeringen fÀster stor vikt vid att lyssna pÄ de lokala företrÀdarnas budskap. Det Àr de som bor i verkligheten och bÀst vet vad som ska göras. PÄ samma sÀtt lyssnar vi pÄ de invandrarungdomar som vill slippa Àktenskap arrangerade av deras förÀldrar.

Det danska förortsprojektet, som begrĂ€nsar antalet socialbidragstagare per bostadsomrĂ„de, ska sĂ€kerstĂ€lla att majoriteten av dessa omrĂ„dens invĂ„nare har en naturligt kontakt med samhĂ€llet och arbetsmarknaden. VĂ„r nya integrationslagstiftning motiverar kommunerna att snabbt sĂ€tta nyanlĂ€nda invandrare i arbete och danskundervisning. Den s k 24-Ă„rsregeln och anknytningskravet betyder dessutom att unga invandrare nu fĂ„r möjlighet att utbilda sig och sjĂ€lva vĂ€lja livspartner. Genom utbildning blir de flexibla pĂ„ arbets- och bostadsmarknaderna. För det Ă€r ju ingen hemlighet bland dem som kĂ€nner till integrationsproblematiken att folk med jobb flyr “ghettona” sĂ„ fort de kan.

Malmös kommunalrĂ„d gör nu samma sak som hans partikamrater i Köpenhamns ytterkantsomrĂ„den. Om den tidigare danska regeringen lyssnat pĂ„ sina partikamrater i tid hade mycket sett annorlunda ut i dag. Det Ă€r viktigt att integrationsdebatten inte handlar om kvotering, diskriminering och politisk korrekthet – utan fokuserar pĂ„ invandrares och deras barns möjligheter att bli aktiva samhĂ€llsmedborgare.

Bertel Haarder.


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.