9
sep
Seneste opdatering: 9/9-04 kl. 2229
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

http://www.weekendavisen.dk/kultur/ulrikhoy/artikel:aid=11152:dpol=2

Sverige
Af
ULRIK H√ėY
NR. 37,
6. – 12. september 2004
DET har været gyldne dage for Sverige ved OL i
Athen. Guld i trespring, guld i kvindernes syvkamp, guld i m√¶ndenes h√łjdespring, guld i toerkajak. Det er fornemt, hvortil kommer, at Sverige er et stort land
med plads til k√łregl√¶de og kloge elsdyr. Ja, og Bellman, Fredmans Epistler, Evert Taube, Sven Bertil Taube, Fred √Ökerstr√∂m og Tomas Transtr√∂mer, nobelprisv√¶rdig lyriker.

Det er mange plusser og et minus, der vokser for hver dag:
indvandringen. Det er sv√¶rt at protestere, man g√łr klogt i at lade v√¶re, selvom der er tale om den mest radikale √¶ndring af det svenske samfund i moderne tid. Reelt en befolkningsudskiftning af dimensioner, alt imens problemet vokser, fordi magten og medierne har aftalt at tryne de genstridige.

Det er lykkedes, stort set, sk√łnt noget tyder p√•, at gr√¶nsen er n√•et.
Svenskerne har ganske vist ikke mobiliseret et slagkraftigtprotestparti som Dansk Folkeparti, så det er ikke derfra modstanden kommer. Den kommer faktisk fra magthaverne selv, fra politikere og embedsmænd, der erkender, at
Folkehjemmet st√•r med k√¶mpem√¶ssige, ul√łste problemer. De siger det ikke √•bent, de camouflerer det, f.eks. ved at f√łre krigen over i fjendens lejr, og den lejr er jo arvefjendens – historisk set – og alts√• ogs√• nu. Det er mindre p√¶nt, men det mindre p√¶ne er en realitet, n√•r svensk praksis undergraver dansk retspraksis
p√• et omr√•de, der ogs√• omfatter den omdiskuterede 24-√•rsregel for gifterm√•l, familiesammenf√łring osv.

Justitsminister Thomas Bodstr√∂m f√łrer an i man√łvren, der giver ham anledning til at lufte det moralske bedrev√¶rd. En svensk specialitet. Hvis det minder om noget, er det dobbeltmoralisten og fredsfyrsten Olof Palme. Det fredss√¶le Sverige var jo storeksport√łr af bomber og granater til de varme lande, og Palme selv havde en gribende evne til at fremh√¶ve det fredelige aspekt og d√łlge det krigeriske. En virtuos. Hvad Thomas Bodstr√∂m ikke er. Han er amat√łr,
men her har vi en dobbeltmoralist, der skammer andre ud for at l√łse den type problemer, man ikke selv kan l√łse.

Sverige tager imod omkring 25.000 familiesammenf√łrte om √•ret, og de kommer til Sverige, fordi de har let adgang, ikke fordi den svenske befolkning sukker efter dem. Tv√¶rtimod. Svenskerne sukker i stigende grad, men ikke efter det, og det har f√•et magthaverne til at reagere. Omsider. For nationen har ikke r√•d til det, politikerne kan ikke h√•ndtere det, og s√•kaldt gammelsvenskere
reagerer på den gammeldaws facon: ved at flytte. De stemmer med benene, når de politiske vilkår nu er, som de er.

Sverige hartilgift et katastrofalt underdimensioneret politi på ca.
halvdelen af EU-gennemsnittet. Det m√• bare ikke siges, selvom Sveriges nys hjemsendte konsul i New York, sagde det alligevel. Til Dagens Nyheters debat den 20. august udtalte han, at ¬Ľdet k√§nns tryggare i New York √§n i Sverige,¬ę og det er dristig tale. Bemeldte konsul st√•r n√¶ppe til livsvarig bespisning p√• r√•dhuset, hvad der heller ikke er r√•d til, for √łkonomien skranter, skatterne
forh√łjes og ydelserne besk√¶res. If√łlge √łkonomiprofessor Bo S√∂dersten er den svenske velf√¶rdsstat s√• rundbarberet, at den vil v√¶re helt borte om 15 √•r. For √łjeblikket er der 4,3 mio. svenskere til at fors√łrge 4,7 mio., og blandt de f√łrste er der en anselig m√¶ngde offentligt ansatte.

Konsekvensen er som sagt, at ¬Ľgammelsvenskere¬ę ikke bare udvandrer fra de tre st√łrste byer – alle med over 40 pct. indvandrere og efterkommere – de forlader ogs√• de mellemstore byer. Hvad storbyer ang√•r, har Malm√ł i 2003 sl√•et sin egen rekord i fraflytning af hovedsagelig b√łrnefamilier: 14.000. Det er flot, ja helt olympisk og lige til guldmedalje i stem med f√łdderne.
Alt det ved Bodstr√∂m og konsorter, men da de ikke er til sinds at g√łre 30 √•rs fejlslagen politik til et offentligt anliggende, g√łr de noget andet. De strammer administrativt, de ordner sagen p√• embedsmandsplan, det er n√łdtvungent, det er n√łdvendigt, det er bare for sent og for lidt. Bodstr√∂ms √¶rinde er at l√¶gge sagen d√łd politisk med moraliserende skuespil for hjemmepublikummet. P√• samme m√•de som
den ulyksalige Mona Sahlin gjorde det i 2002 – med ringe held for √łvrigt.

At Bodstr√∂m anvender ordet ¬Ľformynderi¬ę om Danmark er en joke for √•ndeligt mindrebemidlede, for er der nogen, der spiller formyndere – og g√łr det i usk√łn forening – s√• er det magten og medierne i Sverige.
Af ULRIK H√ėY


Don√©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.