12
dec
Seneste opdatering: 12/12-04 kl. 1619
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

(foto: Lindh og Palme, ca. 1980)
Kun Anna Lindhs mand, Ulf Nilsson, Expressen,DSMÂŽs Jan Gillberg og Leif GW Persson, har spurgt efter motivet til mordet. Der er ingen vilje til at opklare det. Antagelig for kompromitterende og smertefuldt oveni en multikuturel tragedie – endnu et politikermord. Ved ikke at ville bevare spĂžrgsmĂ„let, er marken gĂždet for yderligere politikermord. Hvor mange ofre for sit politiske “mĂ„ngfalds projekt” vil Sverige acceptere ?

Menige svenskere er ofre hver dag. Jeg skrev i 2001 pÄ
www.bgf.nu:

Det Àr mitt största hopp för Sverige att den
massiva invandringen kommer pÄ den demokratiska dagordningen inom kort. Annars kommer Sverige att radikaliseras allt mera och de nu regerande politikerna kommer att lyckas med att fullstÀndigt förstöra en annars sÄ fin demokrati. Och dÄ kanske det sker ytterligare ett mord pÄ en svensk statsminister???
Med vÀnlig hÀlsning
– Steen Wied

der gik kun 13 mÄneder. Lindh var Perssons designerede efterfÞlger. Hvad bliver det nÊste ? Jeg skal lade mine svenske venner afsige den spÄdom.
Citat:”Sverige Ă€r ett mĂ€rkligt land. I vilket land pĂ„ denna jord kan man tĂ€nka sig en rĂ€ttegĂ„ng dĂ€r domstolen pĂ„ tre dagar, knappt 10 timmars förhandling och med hjĂ€lp av totalt tre vittnen klarar av att behandla ett mord pĂ„ landet utrikesminister”?

LEIF GW PERSSON professor vid Polishögskolan i Stockholm

”Du har fĂ„tt vad du förjĂ€nar!”
Efter livstidsdomen mot Mijailo Mijailovic för mordet pĂ„ Anna Lindh, har frĂ„gan om hans motiv Ă„ter aktualiserats i medierna. Polisen brydde sig under utredningen inte om det. Man hade fĂ„tt fram en övervĂ€ldigande teknisk bevisning mot Mijailovic. Efter det han erkĂ€nt mordet, var en utredning av motivet helt onödig. Att Mijailovics skuld till mordet var sĂ„ vĂ€l dokumenterad, gjorde att Ă„klagaren nöjde sig med att höra bara Anna Lindhs vĂ€ninna Eva Franchell under rĂ€ttegĂ„ngen. Men det fanns ytterligare ett vittne, nĂ€mligen kassabitrĂ€det i butiken pĂ„ NK. Hon hade stĂ„tt mer eller mindre förlamad medan överfallet pĂ„gick. Men hon hade hört Mijailovic sĂ€ga Ă„t Anna Lindh innan han gick sin vĂ€g: – Du har fĂ„tt vad du förtjĂ€nade!
Serbisk nationalism
Mijailovics vÀnner har berÀttat att han hade varit upprörd över att Anna Lindh hade stött Natos bombningar av Milosevics Serbien. Denna uppgift satt i relation till att Mijailovic hade setts röra sig i utkanterna av jugomaffian i Stockholm, som ju sÀnts ut Milosevic hejdunkar för att skaffa pengar till jugoslaviska inbördeskriget genom kriminella metoder. Det Àr inte orimligt att antaga att jugomaffian i Stockholm Àr genomsyrad av en serbiskt nationalistisk anda. Vi kan följaktligen misstÀnka Mijailovic hade serbiskt nationalistiska sympatier, men omfattningen pÄ dem gÄr inte att avgöra. I Mijailovics vardagsliv spelade dessa politiska preferenser ingen större roll och var förmodligen mer eller mindre undantrÀngda. Men sedan kom kampanjen inför folkomröstningen om EMU att dra igÄng med full kraft. NÀr han strövade omkring i City aktiverade den plötsligt hans politiska intresse. En av Svenska Dangbladet fotografer rÄkade ta en bild av honom aktivt lyssnande pÄ ett tal av Lars Leijonborg pÄ Hötorget. Kampanjen gjorde att hans serbiskt nationalistiska engagmeng flöt upp till ytan.
Lust att mörda
Den 10 september hade han tagit Rhohypnol och var alltsĂ„ kĂ€nslomĂ€ssigt lugn. Han tyckte sig kunna tĂ€nka klart. Men det betydde inte att han tĂ€nkte normalt – som en psykiater framhöll i TV dagen efter domen, sĂ„ skulle inte en psykiskt frisk mĂ€nniska fĂ„ för sig att mörda Anna Lindh. NĂ€r han upptĂ€ckte Anna Lindh pĂ„ NK en tio till femton minuter före överfallet, som Ă„klagaren hĂ€vdade, sĂ„ fick hans nyaktiverade politiska engagemang honom att börja planera mordet. Men han skulle knappast ha utfört det enbart utifrĂ„n politiska skĂ€l. Han har ju inte tidigare begĂ„tt nĂ„gra politiskt inspirerade vĂ„ldsdĂ„d. HĂ€r kommer mordet pĂ„ en 77-Ă„rig man i SkĂ€rholmen nĂ„got Ă„r tidigare in i bilden. Om han begick detta mord under en psykisk störning och sedan inte fick hjĂ€lp med att bearbeta illdĂ„det, sĂ„ kan detta ha resulterat i en lust att mörda.
TvÄ motiv möttes
NÀr han upptÀckte Anna Lindh insÄg han plötsligt att han kunde göra en insats för den serbiska saken. Att hans politiska intresse hade aktiverat hans lust att mörda fattade han inte dÄ, eftersom han stod under det lugnande inflytandet frÄn Rohypnol-tabletterna. Det var efterÄt i hÀktet som sammanhanget började gÄ upp för honom. DÄ erinrade han sig ocksÄ de röster som troligen hade fÄtt honom att mörda 77-Äringen. I sitt försvar hÀvdade han ocksÄ att han styrts av dessa röster i sitt överfall pÄ Anna Lindh. Men nÀr han pÄ eftermiddagen den 10 september gick runt pÄ NK och sökte efter henne, hade han sannolikt rationaliserat denna sin mordlust till en proserbisk politisk gÀrning. Han skulle hÀmnas pÄ henne för att hon stÀllt sig pÄ NATO:s sida.
Njöt av mordet
NĂ€r han kommit ned för rulltrappan och efter ett par steg kĂ€nt igen Eva Franchell, sĂ„ började han gĂ„ mot henne. NĂ€r han skymtade Anna Lindh bakom henne satte han igĂ„ng med att springa. Han formligen sprintade mot utrikesministern för att kunna överraska henne. Han hade under de 10-15 minuterna han sökt efter henne, byggt upp en mycket stark motivation. Han var klart psykiskt störd, helt enkelt galen, men pĂ„ grund av inflytandet frĂ„n det lugnande medlet Ă€ndĂ„ klar i huvudet. Besinnigslöst angrep han henne med kniven. Under hela tiden han högg, hade han kroppskontakt med henne – Eva Franchell sade i sitt vittnesmĂ„l att det verkade perverst. Just detta behov av kroppskontakt med offret Ă€r inte ovanligt hos mördare som njuter av att döda. Men i hans medvetande dominerade tanken pĂ„ en insats för Serbien. DĂ€rför sade han efterĂ„t att Anna Lindh fick vad hon förtjĂ€nade.
Obegripligt
Troligt Àr att han i friska stunder efterÄt inte har kunnat förstÄ sitt beteende. Han har sannolikt svÄrt att acceptera tanken pÄ sin mordlust. DÀr kommer rösterna in som ett slags sjÀlsligt alibi. Det kan mycket vÀl hÀnda att han i hÀktet övertygat sig sjÀlv att han begick mordet under inflytande av rösterna. Detta Àr förstÄs en obevisad hypotes. Men den Àr ungefÀr det nÀrmaste vi kan komma i dagens lÀge. Eftersom ett mord pÄ en politiker och utrikesminister, skapar en politisk process, kommer bilden av motiven bearbetas av denna process. Den slutliga bilden kommer att prÀglas av de dominerande krafterna i denna process.


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.