12
dec
Seneste opdatering: 12/12-04 kl. 1813
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Ja det mĂ„ man sgu nok sige – hvilke associationer man fĂ„r………………..men hvad, hvis gruppefĂžlelsen er stĂŠrk, sĂ„ gĂ„r det jo nok.

FrÀmlingsfientliga blad eldades

FrÀmlingsfientlig propaganda spreds pÄ Staffanskolan. Elever och lÀrare tog avstÄnd frÄn innehÄllet genom att elda upp flygbladen i en gemensam aktion.

SÖDERHAMN

Än en gĂ„ng har en frĂ€mlingsfientlig ungdomsgrupp spridit flygblad i Söderhamn. Denna gĂ„ng var det Staffanskolan som blev mĂ„ltavla för propagandan. Ett gĂ€ng pĂ„ sju personer kom utan tillstĂ„nd in i skolans lokaler pĂ„ fredagen och delade under cirka en halvtimme ut flygblad med frĂ€mlingsfientligt prĂ€glad propaganda vid elevernas skĂ„p.

– Jag pratade med de hĂ€r personerna och bad dem lĂ€mna skolan, men det vĂ€grade de göra pĂ„ anmaning, berĂ€ttar skolans rektor Lennart Backlund. Han kontaktade dĂ„ polisen som kom till skolan. –

Elever och lÀrare kÀnde att vi ville göra nÄgot och som en viktig symbolhandling bestÀmde vi oss för en spontan aktion, sÀger Lennart Backlund. Eldade upp propagandan Tillsammans samlade man ihop flygblad och eldade upp dem ute pÄ skolgÄrden. Alla elever och lÀrare som ville fick vara med och ett hundratal elever och ett cirka 15 lÀrare var nÀrvarande under aktionen.

En av eleverna var Malin Söderberg. – Det var en stark gruppkĂ€nsla bland alla pĂ„ skolan och man kĂ€nde att folk tog avstĂ„nd frĂ„n de hĂ€r personerna och deras Ă„sikter, sĂ€ger Malin Söderberg. Hon tycker att stĂ€mningen var otrevlig under tiden dĂ„ den frĂ€mlingsfientliga gruppen befann sig pĂ„ Staffanskolan.

– Skolan Ă€r en demokratisk plats dĂ€r ingen ska behöva kĂ€nna sig hotad. Det hemskt att de gör sĂ„ hĂ€r, menar hon. Hon kĂ€nde inte igen nĂ„gon av personerna. En symbolhandling Lennart Backlund pĂ„pekar att den aktuella gruppen inte fĂ„r vistas pĂ„ skolan. –

Aktionen var en viktig symbolhandling, vi ville ta avstĂ„nd bĂ„de frĂ„n gruppens agerande och frĂ„n innehĂ„llet i propagandan som sĂ„dant, sĂ€ger Lennart Backlund. – För mig Ă€r det kristallklart: deras Ă„sikter stĂ€mmer inte överens med varken skolans eller samhĂ€llets vĂ€rderingar. Det hĂ€r Ă€r nĂ„got som vi inte accepterar, fortsĂ€tter han. Han anser nu att det Ă€r viktigt att arbeta med vĂ€rdegrundsfrĂ„gor inom skolan pĂ„ alla nivĂ„er. Under eftermiddagen befann sig den frĂ€mlingsfientliga gruppen Ă€ven pĂ„ stan och delade ut material.

Enligt polisen har en anmÀlan om hets mot folkgrupp gjorts. AnmÀlan kommer att skickas till Justitiekanslern, JK, tillsammans med det aktuella propagandamaterialet. JK fattar sedan beslut om en förundersökning ska göras eller inte. Josefin Laestadius 0270-740 54 josefin.laestadius@halsingekuriren.se http://www.halsingekuriren.se/


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.