16
dec
Seneste opdatering: 16/12-04 kl. 1615
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

indirekte berÞrt af viderebringer jeg dette. Ikke at det vil hjÊlpe noget, men man kan lige sÄ godt dÞ med stÞvlerne pÄ:Sjöbodagruppens brev till justitieminister Bodström.

AvlÀmnat under hans besök.Göshult 04.10.19 .

Till justitieminister Thomas Bodström

HĂ€rmed överlĂ€mnar vi protestlistor med i allt 11 737 underskrifter emot de nuvarande osĂ€kra och otrygga förhĂ„llanden, som vi vanliga mĂ€nniskor lever under, i Sverige.Protestlistorna Ă€r insamlade genom “Sjöbodagruppen”.

Sjöbodagruppen bildades, nÀr skogsbonden Yngve Christensson i Sjöboda, Traryd Socken, en snÀll och vÀnlig mÀnniska, blev bestialiskt rÄnmördad 2003. Sjöbodagruppen bestÄr i första hand av grannar och vÀnner till Yngve och utvidgades snabbt till bekanta till offren för de andra tre bestialiskt rÄnmördade SmÄlÀnningarna, Rolf Nilsson , EsbjörnamÄla, Arne Salomonsson, BÄraryd samt Gulli Wirdestedt, Alvesta.

Namninsamlingarna och namnunderskrifterna stĂ„r utanför all partipolitik. Saken rör sig om mycket mera Ă€n sĂ„: Oansett partipolitik och Ă„sikter vill vi vanliga mĂ€nniskor protestera mot de otrygga förhĂ„llanden vi har. DĂ€rför har vi skrivit under pĂ„ protestlistornas text:”Protestlista mot vĂ„ldet.

Till justitieministern!Vi protesterar, med stor vrede och krĂ€ver omedelbara Ă„tgĂ€rder, mot den lavinartade ökande kriminaliteten och vĂ„ldet i Sverige.Landsbygdens folk lever i dag i ett totalt rĂ€ttslöst land.Politiker! Ni mĂ„ste omedelbart göra nĂ„got! Annars har ni ingen moralisk rĂ€tt att sitta kvar pĂ„ era poster!”Vi har bemĂ€rkt att en del svenskar Ă€r sĂ„ rĂ€dda eller Ă€ngsliga, att de inte vĂ„gar skriva fullstĂ€ndig adress, men bara orten. Bland underskrifterna finns en del oroliga turister.

De flesta av dem har sommarstugor i SmÄland och Àr förskrÀckta över alla inbrott och vandaliseringar. Ibland blir hela bohaget kört bort i lastbil.Andra kÀnner osÀkerheten vid övernattning i campingvagn. De svenska förhÄllandena har varit omtalade i massmedia i utlandet, bl.a. har man i Tyskland varnat för att campa i Sverige i nÀrheten av E4 och E6.Detta kommer att drabba turismen.Bland underskrifterna finns ocksÄ en del frÀmlingar. MÄnga har flytt hit frÄn liknande situationer i sina hemlÀnder i den tro, att det var bÀttre i Sverige. Vi krÀver att justitieministern lever upp till det ansvar han har tagit pÄ sig eller avgÄr!

Vi krÀver:1.

Fler poliser2.

Fler polisstationer (inte nedlÀggningar)

3. BÀttre kontroll pÄ fÀngelserna och asylcentrerna

4. BÀttre grÀnskontroll, mer personal till tullen

5. BÀttre kontroll vid utfÀrdandet av pass

6. Grundliggare och snabbare handlÀggningar av asylansökningarna pÄ migrationsverket

7. Avvisade asylansökare skall skickas hem omedelbart.

8. Möjlighet att avvisa personer utan dokument redan vid grÀnsen

9. Utvisning av kriminella asylsökande

10. Likhet inför lagen: inte ingÄ Àktenskap om man Àr under 18 Är, likvÀl tvÄngsgifts minderÄriga.

11. BĂ€ttre utredning vid domstolarna: i Sjöbodafallet dömdes en av de misstĂ€nkta i TingsrĂ€tten till fĂ€ngelse. Han hade offrets blod pĂ„ byxorna. Mannen frikĂ€ndes vid HovrĂ€tten utan att invĂ€nta nya informationer frĂ„n ett vittne, som blev arresterad i Österrike. Vittnet översĂ€ndes senare till rĂ€ttegĂ„ng i Sverige. Den tidigare dömde mannen slĂ€pptes och tilldömdes ett skadestĂ„nd pĂ„ 120000 kronor. Varför hörs inte ett viktigt vittne först?

12. BÀttre hjÀlp till brottsoffren till ex. vÄldtagna kvinnor. Snabbare ersÀttning till dedrabbade. 13. Barnens uppfostran utanför hemmet och splittringen i familjelivet Àr givetvis orsaken till mycket ont.

För Sjöbodagruppen Lars-Ove Petersson, Göshult, StrömsnÀsbrukBodströms svar till SjöbodagruppenJustitiedepartementetJustitieminsiternSjöbodagruppen
Jag har förstÄtt att nÄgra av frÄgorna inte blev besvarade vid mitt besök i Markaryd. Jag skriver dÀrför till Er för att ge svar pÄ de ÄterstÄende frÄgor som ligger inom mitt ansvarsomrÄde.Regeringen har under flera Är satsat pÄ polisen.Aldrig tidigare har sÄ mÄnga poliser utbildats pÄ sÄ kort tid som nu. Regeringens mÄl om att 4000 poliser ska utbildas under mandatperioden ligger fast. Enligt Rikspolisstyrelsens prognoser kommer antalet poliser att uppgÄ till cirka 17.200 i januari, vilket Àr en ökning med 1100 poliser netto pÄ bara nÄgra fÄ Är.Antalet civilanstÀllda fortsÀtter ocksÄ att stiga kraftigt. Denna kraftfulla satsning pÄ polisen kommer ocksÄ att komma landsbygden till del.Rörande frÄgan om polisstationer sÄ mÄste polisen arbeta med ett lokalt fokus dÀr personalen har god kÀnnedom om orten och dess invÄnare.

Men detta kan ske pÄ flera sÀtt, inte bara genom att ha en fullt utrustad nÀrpolisstation, utan ocksÄ genom exempelvis mindre poliskontor i anslutning till kommunhus och liknande. Det kan ocksÄ finnas poliser vid de större stationerna som Àr sÀrskilt avdelade att arbeta med de orter inom lÀnet som saknar permanent bemanning av polis. DÄ det gÀller samverkan för ökad trygghet och minskad brottsligheten finns det vid Polismyndigheten i Kronobergs lÀn s.k. brottsförebyggande rÄd. Dessa finns i nÀstan varje kommun. I dessa rÄd diskuteras frÄgor kring samverkan och identifiering av problem. Dessa forum Àr viktiga för att kraftsamla alla aktörer till konkreta ÄtgÀrder.FrÄgor som rör vÄld mot kvinnor Àr ett viktigt och prioriterat omrÄde för regeringen. Under senare Är har flera förÀndringar av lagstiftningen genomförts. Lagen om besöksförbud har förÀndrats sÄ att besöksförbud kan meddelas ocksÄ avseende den gemensamma bostaden.Dessutom kommer en ny sexualbrottslag att beslutas under vÄren som bland annat gÄr ut pÄ att fler situationer Àn i dag ska kunna bedömas som vÄldtÀkt. Men lagstiftning Àr endast en del. Utbildning, fortbildning och ökad medvetenhet om mÀns vÄld mot kvinnor mÄste ocksÄ fortsÀtta utvecklas. Detta Àr speciellt viktigt hos de personalgrupper som arbetar med dessa frÄgor t.ex. polis, Äklagare, domstolar och socialtjÀnsten.Vad gÀller frÄgan om kriminalvÄrden sÄ Àr det viktigt att sÀkerheten pÄ anstalterna fortsÀtter att förbÀttras sÄ att inte rymningar och brottslig verksamhet kan pÄgÄ under fÀngelsetiden. Man bör dock kÀnna till att antalet rymningar frÄn slutna anstalter uppgÄr till en tredjedel jÀmfört med för tio Är sedan. SÀkerhetsarbetet har alltsÄ redan förbÀttrats avsevÀrt. Sedan den 1 februari 2004 har regeringen beslutat att samtliga personer som passerar in i en sluten anstalt skall kroppsvisiteras (allmÀn inpasseringskontroll). Syftet med kontrollen Àr att söka efter otillÄtna föremÄl, t.ex. vapen och mobiltelefoner.För att förhindra att mobiltelefoner anvÀnds pÄ anstalterna har kriminalvÄrden ocksÄ sedan juli 2003 fÄtt möjlighet att störa ut mobiltelefontrafik pÄ anstalter. DÄ det gÀller frÄgan om att genomföra avvisningsbeslut av asylsökanden sÄ kan Migrationsverket verkstÀlla avvisnings- eller utvisningsbeslut i de allra flesta fallen, men Àrenden som Àr sÀrskilt svÄra att verkstÀlla överlÀmnas till polisen. Naturligtvis skall polisens ambition alltid vara att utveckla och förbÀttra sin verksamhet. De stora resurser som regeringen skjutit till pÄ senare Är ger goda möjligheter för detta.

NÀr det gÀller arbetet med verkstÀllighetsÀrenden Àr det dock inte enbart en frÄga om resurser utan hÀr Àr ocksÄ en nÀra samverkan med Migrationsverket avgörande.Rörande frÄgan kring ÄldersgrÀnser för Àktenskap gÀller frÄn och med den 1 maj i Är nya regler. Den viktigaste nyheten Àr att ÄldersgrÀnsen pÄ 18 Är gÀller för alla som vill vigas inför svensk myndighet, oavsett om man Àr svensk medborgare eller inte.

Avslutningsvis vill jag tacka för mitt besök i Markaryd och jag hoppas att jag givit svar pÄ de frÄgor som Ni stÀllt.

Med vÀnlig hÀlsningThomas BodströmSjöbodagruppens replik pÄ svaretSjöbodagruppen 2004-12-15

Justitiedepartementet Ju 2004/10721/Po Justitieministern

Tack för Ert svar till Sjöbodagruppen.Vi blev inte besvikna över innehĂ„llet – för vi hade inte nĂ„gra större förvĂ€ntningar. Under insamlingen av namnunderskrifterna var det mĂ„nga som sade: “Tror du att politikerna lyssnar? De lovar sĂ„ mycket nĂ€r det Ă€r val, men sen hĂ„ller de inte vad de lovat”.

Thomas Bodström! Vi stĂ€llde inga frĂ„gor. Vi stĂ€llde krav – med 12 000 namnunderskrifter frĂ„n mĂ€nniskor ute i verkligheten, i en alltmer ökande kriminalitet i samhĂ€llet, frĂ„n mĂ€nniskor som Ă€r rĂ€dda för liv och egendom. En lavinartad ökning av droger och alkohol bland vĂ„ra ungdomar, gĂ€ngbrĂ„k, misshandel och mord. Droger lanseras pĂ„ vĂ„ra skolor. Ni politiker skulle ut i verkligheten. Varför har ni lĂ„tit detta ske?

Vi noterar att du inte upprepar ditt osanna pĂ„stĂ„ende att kriminaliteten inte har ökat de sista 30 Ă„ren. Vi har lĂ€st dina gyllene löften – inte sĂ„ överraskande med tanke pĂ„ kommande val. Men vad med sĂ€kerheten i och omkring asylcentren, grĂ€nskontroll, passkontroll, utfĂ€rdande av pass, utvisning av kriminella, hemsĂ€ndelse av utvisade. o s v. De som vistas illegalt hĂ€r i landet, hur försörjer de sig? Genom rĂ„n stölder mord !I tidningen SmĂ„lĂ€nningen kan vi lĂ€sa i dag om kraftig ökning av brott i Markaryd men INGA POLISER I SIKTE.

Inga ytterliggare kommentarer frÄn vÄr sida.För Sjöbodagruppen:Maj-BrittLöfgrenSiv Nilsson GertrudGalsterLars-Ove Pettersson


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.