9
jan
Seneste opdatering: 9/1-05 kl. 1740
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Ulf Nilson bryder sig ikke om svenske sosser.Efter 90 Ă„rs hegemoni er de ogsĂ„ i sĂŠrklasse ondartede. En S-minister udtalte da Sverige i 1976 fik en kort borgerlig periode, at hun fĂžlte det “som et statskup”. (Marita Ulvskog lĂ€r ha sagt att hon upplevde den borgerliga valsegern 1976 som en statskupp. Efter 44 Ă„rs oavbrutet socialdemokratiskt maktinnehav kunde hon och mĂ„nga socialdemokrater inte förstĂ„ att makten inte var given.)

De danske er rene spejderdrenge – det bliver man af at blive sat fra bestillingen jĂŠvnthen:Det tĂ„l ocksĂ„ sĂ€gas att Sveriges regering inte precis höljt sig med Ă€ra. Och att detta har sin fullkomligt naturliga förklaring.NĂ€mligen enpartivĂ€lde – lika med en förstelnad och genompolitiserad – alltsĂ„ korrumperad – byrĂ„krati.Samt överdriven centralisering – lika med personkult – lika med Kim il P.

Att politiken spelar en allt större roll i det moderna samhĂ€llet bidrar (som Barbro Hedvall framhöll i DN i fredags) till toppens vĂ€xande maktstĂ€llning. Beroendestatens i praktiken orubbade maktstĂ€llning sen 1932 Ă€r en annan faktor. Den ogenerade partiskheten vid tillsĂ€ttning av cheferna för ett antal hundra myndigheter ger automatisk korruption – och feghet. Maktens feghet – förvĂ€rrad av det förhĂ„llandet att ledaren sjĂ€lv Ă€r maktlysten, stingslig, lĂ„ngsint, hĂ€mndlysten och med i spelet ner i minsta detalj.

Vi i medierna spelar ocksĂ„ en negativ roll. Vi avslöjar och fördömer dĂ„ och dĂ„ (sĂ€rskilt om nĂ„gon druckit sprit eller gĂ„tt pĂ„ porrklubb) men framförallt fjĂ€skar vi, lyfter fram, mĂ€rkvĂ€rdiggör ledare som Kim il P. I alla tĂ€nkbara sammanhang Ă€r det viktigt att Mannen SjĂ€lv ska besluta – och framtrĂ€da i medierna. Press, tv och radio bidrar pĂ„ sĂ„ sĂ€tt till att skapa bilden av en övermĂ€nniska, omgiven av inkompetenta nickedockor. Statsministern utnyttjar metodiskt situationen – otaliga presskonferenser om tragedin, alltid koncentrerade kring Honom. DĂ€rtill tv-intervjuer, uttalanden för tidningarna, etc. Kort sagt: han dominerar.

http://expressen.se/index.jsp?a=227034


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.