20
jan
Seneste opdatering: 24/10-09 kl. 1635
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

forfatteren Anders Johansson, Kalmar, har i VLT 11 januar en artikel med bla. denne passage:

För min del tycker jag till exempel att vÄr invandringspolitik i sin enorma omfattning hÄller pÄ att underminera begreppet Sverige och slÄ undan benen pÄ allt vad vÀlfÀrd heter. Jag har under ett par Ärs tid noga satt mig in i dessa frÄgor och, bokstavligt talat, fört en kamp för att fÄ veta hur det stÄr till.

Eftersom frÄgan Àr nertystad pÄ praktiskt taget alla nivÄer Àr det inte det lÀttaste. Men enligt Integrationsverkets egna berÀkningar kan inte ens en procent av dem som fÄtt uppehÄllstillstÄnd i vÄrt land efter fem Är försörja sig sjÀlva.

Inget annat vĂ€stland har gjort nĂ„got liknande, och det hör till saken att endast 3-4 procent av dem som fĂ„r uppehĂ„llstillstĂ„nd Ă€r verkliga flyktingar, enligt FN:s kriterier. Sverige har de senaste 20 Ă„ren gett uppehĂ„llstillstĂ„nd Ă„t nĂ€rmare 50 000 mĂ€nniskor Ă„rligen. 2003 var siffran drygt 57 000, varav nĂ€stan hĂ€lften Ă€r “anhöriga”, i regel Ă€ldre slĂ€ktingar.

I en stad som Malmö med 250 000 invÄnare Àr minst 75 000 muslimer. Om tio Är Àr den muslimska befolkningen i klar majoritet i staden. Om 30 Är Àr Sverige sannolikt genomsyrat av muslimska vÀrderingar. Vilka konsekvenser fÄr det? Och vilket samband har brottsutvecklingen och invandringen? Ett faktum Àr att Sverige nu, enligt Interpol, hör till vÀrldens mest brottsbelastade lÀnder. Sverige har i dag dubbelt sÄ mÄnga mord som USA per 100 000 invÄnare (10,01, respektive 5,61). OcksÄ nÀr det gÀller svÄra sexförbrytelser intar vi en föga hedrande förstaplats, före Storbritannien (102,84 respektive 71,64).

NĂ€r jag var barn brukade jag dela in mĂ€nniskorna i “dĂ„liga” och “bra”. Den indelningsgrunden anvĂ€nder jag fortfarande. Men jag har upptĂ€ckt att de goda mĂ€nniskorna finns dĂ€r man minst anar det. Och jag har lĂ€rt mig att misstro mina egna Ă„sikter och motiv. Men frĂ„gan kvarstĂ„r: Ska man leva svalt och oengagerat eller hett och med engagemang? Och hur lĂ„ngt ska engagemanget strĂ€cka sig? Ska man helt slĂ€ppa kontrollen över sĂ„dant som Ă€ndĂ„ inte gĂ„r att förĂ€ndra?

Anders Johansson

Det oprÞrer en VÀnsterpartist i en sÄdan grad at han skriver ind :

Invandrarfientliga tongÄngar

VLT 2005-01-19, Brev till redaktören

Jag blev mycket upprörd efter att jag lĂ€st artikeln “Livet pĂ„gĂ„r hela tiden” under Sagt och gjort (11 januari) av Anders Johansson. Johansson hĂ€vdar att svensk invandringspolitik “hĂ„ller pĂ„ att underminera begreppet Sverige och slĂ„ undan benen pĂ„ allt vad vĂ€lfĂ€rd heter”. Han sĂ€ger ocksĂ„ att Sverige om 30 Ă„r “sannolikt Ă€r genomsyrat av muslimska vĂ€rderingar”, och han undrar ocksĂ„ vilket samband brottsutvecklingen i Sverige har med invandringen.

Man kan ha mÄnga synpunkter pÄ svensk invandrings- och integrationspolitik. Det finns definitivt utrymme för förbÀttringar pÄ mÄnga omrÄden, inte minst vad gÀller vÀntetiden för besked om uppehÄllstillstÄnd. Men Anders Johanssons kritik Àr knappast en kritik av svensk invandringspolitik utan snarare en attack mot det mÄngkulturella samhÀlle som Sverige blivit. Johansson och hans meningsfrÀnder utgör, som tur Àr, en mycket liten del av Sveriges befolkning. Personligen anser jag att tongÄngarna i artikeln lutar Ät det invandrarfientliga hÄllet, men vi kan vÀl Ätminstone enas om att den Àr politiskt laddad? Anser du att den ska tas med i VLT bör det vÀl rimligtvis dÄ vara pÄ nÄgon av de platser som Àr Àmnade för politiskt fÀrgade artiklar frÄn allmÀnheten och politiker, det vill sÀga debattsidan? Hur vill du att jag och andra lÀsare ska tolka det faktum att artikeln inte fanns införd dÀr, utan bredvid seriespalterna och Morgonkrysset?

Stefan Kudryk Ordförande (v) i VÀsterÄs

Det er jo alvorligt med et sÄdant angreb pÄ det multikulturelle Sverige, og en kyst redaktÞr svarer da ogsÄ prompte:

Svar: Hade jag varit informerad om Anders Johanssons artikel hade den inte kommit in. Dels dĂ€rför att den innehĂ„ller frĂ€mlingsfientliga pĂ„stĂ„enden, dels dĂ€rför att det innehĂ„ller felaktiga sifferuppgifter. Artikeln borde aldrig publicerats. Elisabeth BĂ€ck —

(E.B. Àr huvudredaktör för VLT och ansvarig utgivare)

og Johansson tal er da ikke helt nĂžjagtige, men tĂŠt ved sandheden


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.