17
feb
Seneste opdatering: 17/2-05 kl. 1638
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Spaniens stĂžrste avis. Det er en kendt sag at journalistik for en del handler om at udskrive telegrammer og skrive af efter andres artikler. Men her ser man en “journalist” som antagelig aldrig har vĂŠret i landet, og nĂŠppe forstĂ„r svensk.
Jeg vil nĂžjes med at pĂ„pege 3 fejl: 1) Indvandringen er ikke det mest brĂŠndende politiske spĂžrgsmĂ„l i debatten – snarere “rundt köksbordet” som man siger.
2) Det neo-naziparti som sidder i adskillige kommunalbestyrelser, mĂ„ vĂŠre Sverigedemokraterne (SD), som ikke er hverken neo eller nazi. Der mĂ„ menes Nationaldemokraterne, men de er ikke indvalgt nogen steder. 3) De “cirka 1 mio indvandrere, mange fra Norden” – er i virkelighedens verden 1.9 mio, hvoraf en del er fra I – lande. AltsĂ„ cirka 1.2 fra 3 .verdenslande.
Men sÄ blev Spanierne da ogsÄ informerede :

http://makeashorterlink.com/?A2C76108A

FrÄn El País söndagsbilaga 13/2 2005 sid.
En vÀxande kÀnsla av avstÄndstagande.(Un creciente sentimiento de rechazo)
Invandring Ă€r för nĂ€rvarande en av de mest brĂ€nnande frĂ„gorna i den svenska politiska debatten. Den allmĂ€nna opinionen blir allt kĂ€nsligare och man mĂ€rker en vĂ€xande kĂ€nsla av avstĂ„ndstagande till invandrarna och det uttrycker sig pĂ„ olika sĂ€tt. Även om den inte kan jĂ€mföras med frĂ€mlingsfientligheten hos regeringen i grannlandet Danmark börjar den bli bekymmersam.

Ett försök att bilda ett folkligt parti av dansk modell, vars huvudsakliga syfte Àr att utvisa (expulsar) alla utlÀnningar, har inte lyckats. Men det Àr mycket möjligt, att en karismatisk ledare, som i dag skulle höja den frÀmlingsfientliga fanan, har större tur.

Det finns redan ett nynazistiskt (neonazi) parti, som Àr representerat i flera kommuner sÀrskilt i söder, dÀr de har ett visst folkligt stöd.Detta har uppmÀrksammats av de politiska partierna, som för ögonblicket söker lösningar, som motverkar att lÀget förvÀrras.

Man uppskattar, att det finns 25.000 invandrare, som ansöker om uppehĂ„llstillstĂ„nd. NĂ„gra för andra gĂ„ngen, eftersom de överklagar ett tidigare negativt beslut. Majoriteten fĂ„r avslag. 10.000 har redan fĂ„tt avslag i andra instans. De har gĂ„tt under jorden och stannar kvar illegalt. De fĂ„r hjĂ€lp av slĂ€ktingar, kyrkan och humanitĂ€ra organisationer. I mĂ„nga fall Ă€r det familjer med barn, och de har inte tillgĂ„ng till sjukvĂ„rd eller skolor, vilket skapar allt större sociala problem. Majoriteten kommer frĂ„n lĂ€nder, som genomgĂ„tt krig t. ex. Jugoslavien eller gör det för nĂ€rvarande, Irak.Inför den hĂ€r situationen har tre partier frĂ„n det borgerliga blocket – koalition, som försöker ta regeringsmakten nĂ€sta Ă„r – plus VĂ€nsterpartiet (f.d. kommunisterna) och de Gröna föreslagit en form av amnesti för de 25.000 illegala, sĂ„ att de kan beviljas uppehĂ„llstillstĂ„nd. Ett slags nollbeslut. Socialdemokraterna och moderaterna gĂ„r emot det hĂ€r beslutet, och tillsammans har de majoritet i riksdagen.

De orsaker, som delvis kan förklara den nuvarande motviljan mot invandrare, liknar de som finns i nĂ€stan hela Europa.- Hög kriminalitet bland invandrare, och den gĂ„r ner i allt lĂ€gre Ă„ldrar.- Utnyttjande – mĂ„nga gĂ„nger illegalt – av vĂ€lfĂ€rdsförmĂ„ner, som visserligen har skurits ner, men som för mĂ„nga invandrare frĂ„n fattiga lĂ€nder fortfarande Ă€r vĂ€ldigt bra.- Kulturchocker, som förvĂ€rras av den misslyckade integrationen.Massmedia och den politiska debatten bidrar inte till klarhet. Man blandar ihop sociala och etniska problem.

En kille i ett invandrargĂ€ng, som under hot rĂ„nar svenska ungdomar pĂ„ mobiler och klockor förklarar för en journalist:” Vi har ingenting emot de svenska killarna. Vi vill bara ha samma saker, som de har”. De hĂ€r sakerna, som stĂ€ndigt visas pĂ„ TV, kan i allmĂ€nhet inte köpas av förĂ€ldrarna, eftersom de Ă€r arbetslösa.Det finns det, som pekar pĂ„ att kriminaliteten Ă€r högre hos invandrare frĂ„n Östeuropa. Tendensen Ă€r att skuldbelĂ€gga nationaliteter och glömma, att för de hĂ€r individerna betydde de auktoritĂ€ra regimernas fall en förlust av de socialförsĂ€kringar, som de tidigare hade.

Sverige levde under 70 Ă„r under rĂ€dslan för det ”ryska hotet”. Invasionen kom aldrig, men det kom en invasion av maffia, knarksmugglare, kvinnor och barn och en ovĂ€ntad ökning av veneriska sjukdomar, som tidigare nĂ€stan utrotats.Det Ă€r inte underligt, att massmedia skriver, att pensionĂ€rer pĂ„ kommunala Ă„lderdomshem begĂ€r , att de skall skötas av svenskar och inte av invandrare. De sĂ€ger att det handlar om senildementa. Kanske inte sĂ„ mĂ„nga.Med 9 milj. invĂ„nare, varav 1 milj. invandrare, mĂ„nga frĂ„n Norden, har Sverige haft problemen under kontroll, men nu hĂ„ller man pĂ„ att tappa greppet.


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.