7
mar
Seneste opdatering: 7/3-05 kl. 0927
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Bo Rothstein,professor i Göteborg, har en nÊrmest ufrivillig morsom artikel pÄ DN debatt sÞndag, hvor han i korrekthedens navn gÞr sig dummere end han er. Det er tÊnkeligt, men ikke sandsynligt, at han selv tror pÄ sine konklusioner. FÞrst lidt af de indledende besvÊrgelser
Vi lever nu i det multikulturella, multietniska, multireligiösa och multilivsstilsorienterade samhĂ€llet. Borta Ă€r den tid dĂ„ begreppet “svensk” hade nĂ„gon samlande eller enhetlig innebörd. Vi Ă€r mĂ„nga som bejakar och ser positivt pĂ„ denna utveckling. Mötet mellan mĂ„nga olikheter ger ett mera spĂ€nnande, intressant, kreativt och mĂ„ngfacetterat och helt enkelt roligare samhĂ€lle att leva i. Jag har ingen lĂ€ngtan tillbaka till enhetlighetens samhĂ€lle dĂ€r alla i stort sĂ€tt tĂ€nkte, tyckte och gjorde samma saker.

Nu viser det sig imidlertid at han bla. har lĂŠst Robert D. Putnams “Making Demoracy Work” -og er fortrolig med begrebet “social kapital” ( I korthed bekrĂŠfter det sociologiske begreb hvad enhver rejsende har erfaret uakademisk: At mennesker synes at have mindre tillid til hinanden, desto mindre de ligner hinanden, etnisk, kulturelt, sprogligt og religiĂžst). Der kommer et par skriftlige rynker i panden midt i artiklen:

Detta visar sig inte vara helt enkelt. FrÄn USA kommer det oroande rapporter om demokratins möjligheter i det multikulturella samhÀllet. Den kÀnde statsvetaren Robert D. Putnam har lett ett forskningsprojekt dÀr man undersökt demokratins grundvalar i olika lokalsamhÀllen. Det visar sig att ju mer etniskt heterogent ett lokalsamhÀlle Àr, desto mindre sociala kontakter har mÀnniskorna med varandra och desto mindre litar de pÄ varandra. MÀnniskor i etniskt heterogena samhÀllen litar inte bara mindre pÄ och har mindre sociala kontakter med personer frÄn andra grupper Àn sin egen, utan samma sak gÀller inom den egna gruppen. Eftersom tillit till och sociala kontakter med andra mÀnniskor har visat sig vara en nödvÀndig grund för en nÄgorlunda vÀl fungerande demokrati, Àr detta resultat som oroar.
Vi vet Ànnu inte om de tendenser i USA som oroar Robert Putnam ocksÄ finns i Sverige. Det finns emellertid tillrÀckligt med forskning frÄn svenska förhÄllanden som pekar pÄ att etniskt baserat socialt utanförskap inte Àr bra för ett demokratiskt deltagande. För oss som bejakar bÄde det multikulturella samhÀllet och vÀrnar om demokratins sÀtt att fungera Àr detta Àgnat att inge oro. Det som mÄste till Àr att vi som individer förmÄr att skilja mellan grupp och individ, att vi bemöter varandra utan fördomar och utan stereotypa förestÀllningar. VÄr muslimska granne Àr inte terrorist, vÄr albanske kollega Àr inte involverad i kriminella nÀtverk och de kurdiska förÀldrarna i vÄr skola sysslar inte med hedersrelaterat vÄld, Ätminstone inte tills motsatsen Àr bevisad.
Passer dette, er den voldsomme multietnificering af Sverige pÄ kun én generation,et tilbageskridt, ja mÄske en potentiel ulykke af endnu ukendt stÞrrelse. (Jvf. Holland, hvor nu 40.000 indfÞdte emigrerer (flygter) om Äret) (N.Y.Times 1.3.05). Sverige har plads nok, der gÄr strÞmmen indtil videre ud af byerne.
Rothstein refuserer som en racehest fĂžr en forhindring, skifter fuldkommen emne i resten af artiklen, som kĂŠnkker helt over. – Her har vi en universitetsmand hvis eneste opgave det er at sĂžge sandheden, som offenligt smisker for den endnu herskende ideologi: Hvad politikerne har gjort ved landet i 30 Ă„r, mĂ„ ikke grundlĂŠggende “ifrĂ„gastĂ€llas” – hvis man vil beholde sine bevillinger , ja sit job.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=387056&previousRenderType=2
Social-kapital begrebet er grundigt afhandlet i seneste nummer af tidsskriftet Nomos af Jesper RosenlÞv og Jens C. Cini. NÊppe pÄ nettet -endnu.
http://www.nomos-dk.dk/Tidsskrift.htm


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.