8
mar
Seneste opdatering: 8/3-05 kl. 1333
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

kan man skrive fÞlgende ? Nja,sÄ godt som! Hakelius, Aftonbladet lyder fuldstÊndigt som min chokerede ven, der nylig kom hjemfra Sverige efter ikke at have set landet i i 28 Är. (*buset=rosset)

“Det Ă€r dags att börja tala öppet om hemlösheten”
SĂ€g att du bor i ett höghusgetto som blir allt sunkigare. SĂ€g att du – kanske av goda skĂ€l, kanske inte – börjat undvika att gĂ„ ut efter mörkrets inbrott. SĂ€g att du knegar pĂ„ med nĂ„got som inte direkt fyller ditt liv med mening. SĂ€g att din son nyligen blev rĂ„nad pĂ„ mobiltelefonen. SĂ€g att de flesta runtomkring dig pratar sprĂ„k du inte begriper. SĂ€g att torget behĂ€rskas av unga mĂ€n som jobbar heltid med att skrĂ€mma alla som kommer i nĂ€rheten.Bara som en tanke.
Eller sÀg att du bor i nÄgon halvstor stad som pÄ femton Är helt Àndrat karaktÀr. Posten finns knappt, polisen Àr försvunnen och butikerna har klappat igen. PÄ gatorna, som brukade vara fyllda med bekanta, vandrar okÀnda. Du ser inte dem, de ser inte dig. Ibland kÀnner du dig som en turist. Ibland kÀnner du dig rÀdd. Det pratas om slagsmÄl och stölder. Egentligen inte vÀrre Àn sÄdant du hörde nÀr du var ung. DÄ skrattade du, eller skakade pÄ huvudet.
För dĂ„, pĂ„ den tiden, kĂ€nde du buset. Du visste vilka deras förĂ€ldrar var. Du kunde deras karriĂ€r, frĂ„n Ă€rtrör till T-röd. Nu Ă€r *buset frĂ€mmande.”Hemma” finns liksom inte kvar, annat Ă€n i ditt huvud. Du saknar “hemma”.Det finns de som fixar det dĂ€r. De startar föreningar och löser konflikter. De knackar pĂ„ hos grannen, trots att han inte pratar svenska. De ler mot de dĂ€r tonĂ„rsgrabbarna med attityd, tills de generat flinar ned i marken.Men de flesta av oss funkar inte sĂ„.
De flesta av oss skulle gÄ omkring och omvandla den dÀr ledsenheten och rÀdslan till ilska. KÀnna oss övergivna. Förbanna alla jÀvla journalister och politiker som talar om för oss att vi mÄste gapa, svÀlja och hÄlla kÀft.
Dobbelte budskaber, ganske virtuost, nu kommer Hakelius til besindelse og husker han skriver i en socialdemokratisk tabloid. Som en punch drunk bokser svinger han et vildt slag ud mod virkeligheden:

Nu, nĂ€r det spekuleras och fördöms och polisanmĂ€ls i “invandrarfrĂ„gan” igen, kanske det Ă€r lĂ€ge att tagga ned en aning. Fundera pĂ„ vad den egentligen handlar om.Den handlar inte om statistik. Gjorde den det borde nĂ„gon vilja slĂ€nga ut “arbetarna”, snarare Ă€n “invandrarna”. Arbetare Ă€r Ă€n mer överrepresenterade i brottsstatistiken Ă€n invandrare.Den handlar snarare om mĂ€nniskor som saknar sitt “hemma”. Invandrare, men ocksĂ„ svenskar.Är det rĂ€tt att tala om det jĂ€velskap denna kĂ€nsla av hemlöshet föder?Tja, tusentals mĂ€nniskor gör det redan. Dagligen. Med varandra och i sina egna huvuden. Det Ă€r alldeles verkligt, oavsett vad som visas i tv.Johan HakeliusPublicerad: http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,613397,00.html

og minsandten om ikke Brottsförebyggande RÄdet har lavet en statistik, netop om indvandrere og arbejdere.Egentlig en mÊrkelig ting at lave statistik pÄ. Se nedenfor.


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.