14
mar
Seneste opdatering: 14/3-05 kl. 2001
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

havde besluttet mig for en relativt politik-fri dag, men sĂ„ fik jeg fat i Sydsvenskan. Ikke fordi jeg vil argumentere mod vrĂžvlet – PĂ„ en dag hvor man hĂžrer at bĂ„de Holland, Belgien og England studerer dansk fremmedpolitik, er det klart at her forligger en psykologisk tilstand i Sverige, ikke en politisk. En sĂŠrlig moralsk, skrĂŠkblandet fascination. Fik deja vu – havde jeg ikke lige lĂŠst den artikel dagen efter valget d.8.2 ? Nej, det var en anden fulstĂŠndig magen til. – Underligt forfatter Nilsson ikke bare kan vĂŠre tilfreds med at hans eget land har taget irreversibel skade. Og han behĂžver jo ikkekrydse Sundet, medmindre han er afhĂŠngig af billig Vodka og Snaps.
Klik linket, hvis du orker- eller lĂŠs f.-eks Henrik, SkĂ„nes “Danmarksneurosen” fra DK valgnatten d. 8/2: http://dansk-svensk.blogspot.com/2005/02/danmarksneurosen.html en glimrende diagnose:

http://w1.sydsvenskan.se//Article.jsp?article=10112497&imagelist=17&textlist=18
Det var ett yndigt land 12 mars 2005
Vad skulle vi ha att erbjuda ett Danmark som numera allt mer sluter sig i nationell sjÀlvtillrÀcklighet? frÄgar Sven Nilsson, som har lÀst en skrÀmmande intervju med den danske undervisningsministern Bertel Haarder.
——————————————–
Idag skulle varken jag eller nĂ„gon annan svensk bjudas in till SorĂž, förestĂ€ller jag mig. Vad skulle vi ha att erbjuda ett Danmark som allt mer sluter sig i nationell sjĂ€lvtillrĂ€cklighet? Nu Ă€r Haarder tillbaka som undervisningsminister. Den 20 februari gav han sin första intervju i Berlingske Tidende. Jag lĂ€ste den dĂ„ men försökte glömma den, sĂ„ obehaglig tycktes den mig. Men innehĂ„llet Ă€r sĂ„ alarmerande att det inte lĂ€mnat mig nĂ„gon ro.Intervjun inleds med att Bertel Haarder fĂ„r beröm för sitt hĂ„rda men nödvĂ€ndiga uppröjningsarbete efter “Ă„rtionden av mer eller mindre förfelad utlĂ€nnings- och integrationspolitik”. Nu ska regeringens kamp om vĂ€rdena föras över till skolan! Bertel Haarder ska göra upp med slappheten och driva igenom en nationell och kulturell upprustning, heter det i ingressen.
———————————————-
Ingenstans sĂ€gs det att danskheten skulle tillföras nĂ„got genom bidrag utifrĂ„n. Det Ă€r en skrĂ€mmande bild av ett framtida Danmark som vĂ€xer fram. I sin grumlighet, slutenhet och sjĂ€lvtillrĂ€cklighet lĂ€gger Bertel Haarders program en ideologisk grund för apartheid. För de andra finns ju dĂ€r, och de kommer inte att försvinna, de kommer att bli fler. Om de definieras bort ur gemenskapen sĂ„ som Haarder vill – vad Ă€r det om inte apartheid? Det vi ser Ă€r hur TegnĂ©rs ord besannas som framtidsvision: blott barbariet blir en gĂ„ng fosterlĂ€ndskt.
Sven Nilsson, författare


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.