15
mar
Seneste opdatering: 15/3-05 kl. 1001
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

“Der er ikke lighed for loven i Sverige” hedder det i referaterne af Diesens rapport. 50 af hans studerende har undersĂžgt hvorfor fĂŠngslerne bugner af indvandrere, og de er kommet op med nogle forklaringer, der mest ligner en sidste Ăžjebliks feberredning , som samtidigt skal sĂžrge for “at de fremmdfjendtlige ikke fĂ„ vand pĂ„ deres mĂžlle”. De studerende kan formodes at ville ha gode eksamenskarakterer. …………………..
Rapportens trovĂŠrdighed understreges ikke af at Diesen konkluderer at der mangler forskning pĂ„ omrĂ„det. (Dette er ikke helt sandt, men den forskning der findes giver ikke de svar Diesen Ăžnsker sig). At han yderligere angriber politiet, som er temmelig magteslĂžst, fuldstĂŠndig underdimensionret og ikke svarer igen, siger noget om hele attityden. – Videnskab eller politik ? At samme Diesen lod (lader?) sig publicere i ProletĂ€ren virker som mere end et tilfĂŠlde:
“Diesen slĂ„r vakt om osanningar”
Christian Diesen Ă€r en av de professorer som ges rika tillfĂ€llen att upptrĂ€da som kommentator i radio och tv. Om fallet Catrine da Costa skrev han redan i kpml:s tidskrift ProletĂ€ren 1991 under rubriken “Kan en lĂ€kare fĂ€llas för mord?”
Diesens klasskampsperspektiv ger en viss bakgrund för bedömningen av hans angrepp pÄ resningsansökan till förmÄn för de bÄda lÀkarna (DN Debatt 2/12).
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1422&a=212294


“Invandrare missgynnas i rĂ€ttskedjans alla led”
Ny rapport: De anmÀls oftare Àn svenskar, fÀlls oftare, fÄr strÀngare straff och behandlas sÀmre inom kriminalvÄrden. Det visar en ny rapport som presenteras av professor Christian Diesen.
————————

SÀrskilt tydligt blir underlÀget för dem som Àr svagt socialt anpassade eller dÄligt integrerade. Historiskt sett och Àven i dag (om vi bortser frÄn trafikförseelser) begÄs de flesta brott av de underprivilegierade, vilket helt enkelt Àr ett uttryck för maktförhÄllandena i samhÀllet.
DÀrför Àr det inte heller förvÄnande att personer med utlÀndsk hÀrkomst i dag svarar för en hög andel av den samlade brottsligheten i Sverige. Att invandrare och deras barn verkligen begÄr fler brott Àn motsvarande socioekonomiska grupp svenskar (exempelvis socialgrupp III) Àr varken bevisat eller bevisbart. DÀremot kan vi konstatera att personer med utlÀndsk hÀrkomst svarar för en betydligt större del av de anmÀlda brotten Àn vad som motsvarar deras andel av befolkningen (cirka 20 procent). Denna överrepresentation innebÀr alltsÄ att invandrare oftare anmÀls för brott och skÀlet till detta kan vara att de som drabbas av invandrares brottslighet Àr mer benÀgna att anmÀla brottet Àn om förövaren varit svensk, att man Àr mindre villig att vara överseende eller göra upp i godo.
————————-
Det Ă€r signifikant för den svenska situationen att vi i det nĂ€rmaste, till skillnad frĂ„n de flesta andra lĂ€nder, saknar forskning om invandrares brottslighet och att man utelĂ€mnar etniska variabler i den offentliga statistiken. Syftet med denna politiska korrekthet kan vara vĂ€llovlig och bygga pĂ„ omsorg om de etniska minoriteterna; om vi talar om hur mĂ„nga brottsutredningar som riktas mot invandrare fĂ„r de frĂ€mlingsfientliga vatten pĂ„ sin kvarn …

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=389585&previousRenderType=2


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.