16
mar
Seneste opdatering: 16/3-05 kl. 0108
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Efter en pause siden JP i 2002 gave 10-20 svenskere adgang til deres spalter for at udtrykke det de ikke mente at kunne sige i svenske aviser, er Sveriges debatten igen blusset op efter Karen Jespersen artiklen d. 19/2. Dennegang i Berlingske Tidende. Ikke en dag uden et lille læserbrev, eller en større artikel – senste Richard Jomshofs. Bladet har, hvad der nok må kaldes Danmark eneste benhårde politiske satire, hvor bla. Hedegaard skriver. For mine svenske læsere er han nok mest kendt for medforfatterskab til denne bog. Her fra klummen Groft Sagt, d. 13./1 – om svensk valgteknik.

Svensk helhedsløsning

Det har længe været svært at finde ud af, hvad formandsopgøret i Socialdemokratiet i grunden handler om — hvis man ser på det rent politiske. Nu synes der imidlertid så småt at dukke klare konturer frem bag floskeltågerne, i det mindste inden for udlændingepolitikken. Og man kan kort udtrykke modsætningerne mellem kandidaterne som følger: Frank Jensen vil have et svensk socialdemokrati, dvs. et parti med en Marianne Jelved-agtig udlændingepolitik, mens Helle Thorning-Schmidt hælder i retning af en dansk løsning. Til fordel for den svenske model taler, at socialdemokraterne har kunnet regere næsten uafbrudt årti efter årti uden at blive udfordret af nye partier som Dansk Folkeparti. Og det skyldes ikke, at Sverige har lagt låg på debatten, siger det socialdemokratiske medlem af Riksdagen Luciano Astudillo til Weekendavisen. Man har tvært imod ført en stenhård debat.

Men inden danske socialdemokrater føler sig fristet af den svenske løsning, bør det nok understreges, at debat alene ikke gør det. Vil man holde DF-lignende partidannelser nede, skal de forfølges over en bred front — med fyringer, udelukkelse af medierne, statspropaganda, overfald på partiforsamlinger o.lign. Desuden vil det gøre underværker, hvis man går over til svenske valgregler. På den anden side af Sundet sætter man ikke kryds på en anonym stemmeseddel, men skal tage en særlig seddel for det parti, man vil stemme på. De ligger frit fremme i hver sin partibunke, og det er derfor en smal sag at holde øje med vælgerne. Det store spørgsmål er imidlertid, om danske socialdemokrater har modet til at føre en fast politik, eller om de bliver hængende i halve løsninger.

Lars Hedegaard


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.