17
mar
Seneste opdatering: 17/3-05 kl. 1759
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Den grove vold er mindsket -fordi sygehusene indl√¶gger f√¶rre? Dette kunne ligne endnu et tilf√¶lde af den “forskning” som gerne vil v√¶re regeringen tilpas. (l√¶sere her ved at forskere p√• forskere p√• Brottsf√∂rebyggande R√•det, har sagt, at den var den slags “forskning” de udf√łrte.). For en daglig l√¶ser af svenske aviser i √•rtier, virker konklusionen mildt sagt lidet sandsynlig .Et land med 66.000 (!) tilf√¶lde af “grov misshandel” (=lirekassemand) i 2004 ? DanmarksRadio & DN k√łber den gerne r√•t og ubeset:

http://www.dr.dk/nyheder/udland/article.jhtml?articleID=241815
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=391798&previousRenderType

Grov vold i Sverige faldet gennem to årtier

Den grove vold har været jævnt faldende igennem de seneste 20 år i Sverige. Det viser ny opsigtsvækkende forskning, som i dag præsenteres i den svenske rigsdag.

En svensker gennemg√•r rapportens pr√¶misser og konklusioner – p√• nettet, ikke i avisen selvf√łlgelig. Her er et typisk eksempel p√• den debat som skulle udspille sig i avisen, og ikke p√• internet. Det er u√¶nkeligt at denne indvending ville st√• i Dagens Nyheter. Idag og i aften er hele historien ude over TV og Radio, og alle der ikke selv er ramt, har f√•et dagens skud valium:

St√§mmer det?√Ąr det v√•rdbehovet som √§r avg√∂rande?Eller borde Estrada ha tagit h√§nsyn till sjukv√•rdens √§ndrade ben√§genhet att l√§gga in dem som s√∂ker?Ser inl√§ggningskriterierna likadana ut idag som de gjorde 1974?Kan inl√§ggningskriterierna se likadana ut om antalet s√§ngplatser minskar??Antalet s√§ngplatser har minskat fr√•n 136 000 till 29 000 fr√•n 1975 till 2000. (k√§lla: http://makeashorterlink.com/?L5D4222BA)
1975 fanns således 136 000 sängplatser i landet.2000 fanns 29 000 sängplatser i landet.79% (!) av sängplatserna har försvunnit. Endast 21% av sängplatserna finns kvar.Så:En femtedel av sängplatserna finns kvar. Drygt fyra sängar av fem har försvunnit under den tid, som Felipe Estrada har tittat på.
Av grafiken att d√∂ma, s√• har antal personer som skrivits in f√∂r sjukhusv√•rd pga v√•ld minskat fr√•n ca 2 250 till ca 1 950 (utl√§st ur diagrammet).Antal personer som skrivits in f√∂r sjukhusv√•rd, n√§r de s√∂ker med skador pga v√•ld, det har minskat med 13%.Under samma tid har allts√• antalet s√§ngplatser minskat med 79%. Felipe Estrada och DNs slutsats: “Det grova v√•ldet har minskat!”Jag saknar ord.
Fotnot.1. En stor del av sängplatsminskningen består av bla. av psykiatriplatser (psykiatrireformen) och långvårdsplatser (kommunaliseringen av äldrevården/långvården)År 1990 var antalet sängar i akutsjukvård 35.000.År 2000 var antalet sängar i akutsjukvård 24.000.Uppgift för 1975 saknas.
2. Vidare har vårdtiden minskat från 23 dagar 1980, 18 dagar 1990 till 5,1 1998. lLångvårdsplatsernas försvinnande torde förklara ansenlig del av denna minskning


Don√©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.