18
mar
Seneste opdatering: 18/3-05 kl. 0404
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!


det lyder pÄ forhÄnd som en rigtig taber idé. Men stjerne- advokat Althin, synes at tÊnke , at indsatserne er hÞje og alt kan ske i en amerikansk retssal. Heldet stÄr den kÊkke bi. Og svenske skatte ydere betaler gildet ved et nederlag.
Uden at jeg husker historien i detaljer, blev imamens sĂžn fra Örebro pĂ„grebet efter idkamp med pakistanske soldater. 8 dĂžde pakistanere. Amerikanerne reddede ham fra den pakistanske udgave af retfĂŠrdighed for det. PĂ„ sig havde han 8 falske pas. Forinden havde han i Portugal rĂžvet en bank og en juvelĂ©rbutik for et belĂžb pĂ„ 1 mio Euro , bestemt for et uvist formĂ„l. Efter fĂŠngselsdommen forsvandt han ĂžstpĂ„.
Om Ghezalis baggrund har svenske aviser vĂŠret meget diskrete

Mehdi Ghezali stÀmmer Donald Rumsfeld
Satt fÀngslad pÄ Kuba i 930 dagar
Mehdi Ghezali satt fĂ€ngslad pĂ„ Kuba i 930 dagar. Nu stĂ€mmer han USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld. – Det rör sig om miljoner, sĂ€ger advokaten Peter Althin.

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,618334,00.html

Spanske El Mundo skrev 1/8-02 en artikel der i svensk oversÊttelse lyder sÄledes:

“En muslim pĂ„ 24 Ă„r med svensk nationalitet, son till en man frĂ„n Algeriet och en finska och fĂ„nge i GuantĂĄnamo (Cuba), Mehdi Mohamed Ghezali kan vara det tydligaste spĂ„ret som Bin Ladens aktiviteter har lĂ€mnat efter sig i Portugal. En undersökning av den portugisiska tidningen ‘Focus’ publicerad i gĂ„r visar att Ghezali hade problem med den portugisiska polisen. Han var misstĂ€nkt för stölder före attentatet mot World Trade Center den 11 september 2001.
Ett bankrÄn pÄ 600.000 euros vid den hÀr tiden i Albufeira, bekrÀftat av polisen idag i nÀmnda semesterort i södra Portugal och ytterligare en stöld av smycken i Playa de la Galé till ett vÀrde av 5000 euros ledde till att Ghezali kom till SinesfÀngelset.
Den svenske muslimen och en grekisk medbrottsling, Stavros Christos Toilos, blev dömda till 3,5 Ärs fÀngelse av domstolen i Albufeira och den förstnÀmnde avtjÀnade nÀstan en tredjedel av straffet. NÀr han frigavs dröjde det bara en mÄnad innan han gav sig ivÀg till Afghanistan, dÀr han tillfÄngatogs i Tora Bora regionen, och nu Àr han internerad i Guantånamo tillsammans med de Al Qaeda medlemmar som betraktas som mest farliga, men han hÀvdar sin oskuld och begÀr hjÀlp frÄn Sverige.
Internationella förvecklingar
Den portugisiska veckotidningen tror att i ljuset av vad vi vet idag att de aktuella rÄnen kan ha samband med liknande rÄn som har upptÀckts av den spanska polisen. RÄn som Al Qaeda anvÀnt till att finansiera sina aktiviteter.
Den portugisiska veckotidningen anger att de flesta de anhÄllna av domaren Baltasar Garzón opererade i södra Spanien och Algarve och fastÀn det inte verkar finnas spÄr frÄn Ghezali, som leder till Spanien, sÄ verkar detta vara fallet vad gÀller hans grekiska medbrottsling, som talar flytande spanska.
Toilos talade pÄ perfekt spanska med en advokat frÄn Algarve,som inte företrÀdde honom, och han fick flera brev frÄn Spanien under sin fÀngelsevistelse, medan flertalet av Ghezalis brev kom frÄn Storbritannien, ocksÄ ett dÀr man fann pengar gömda i en turistbroschyr. Ghezali var arresterad 12 dagar i Faro innan han överfördes till SilvesfÀngelset, men tidigare hade han tillfÀlle att lÀra kÀnna en portugisisk brottsling Bruno Santos. Denne avtjÀnade ett straff för ett större vÀrdetransportrÄn, som Àgde rum i Almansil i södra Portugal. Bruno Santos skrev till Ghezali och Toilos frÄn Liverpool efter han hade blivit frigiven.
Bröderna Ghezali
En annan hĂ€ndelse Ă€nnu ej tillrĂ€ckligt utredd Ă€r arresteringen av en bror till den svenske muslimen, fyra Ă„r Ă€ldre Ă€n honom, Samu Michael Karim Ghezali som reste pĂ„ falskt belgiskt pass. Han anklagades för försĂ€ljning av stulna resechecker. Falska belgiska pass tillhör de mest uppskattade pĂ„ den svarta marknaden, dĂ€r de kostar upp till 7.500 per styck. I augusti ­99 försvann 506 pass frĂ„n det belgiska konsulatet i Köln. Dessa pĂ„trĂ€ffades senare i en stor del av vĂ€rlden.
De tvÄ bröderna satt i samma cell under ett Är. Samu slÀpptes fri i oktober 2000 och idag finns det inga spÄr efter honom. Man vet heller inte var greken Toilos, 33 Är , befinner sig. FrÄn Silves transporterades han till FunchalfÀngelset pÄ Madeira, dÀr han frislÀpptes efter gott uppförande.

org. artiklen i El Mundo via: http://makeashorterlink.com/?Y66F522BA


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.