18
mar
Seneste opdatering: 18/3-05 kl. 0140
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Göran Perssons personlige udstrĂ„ling er altid denne: “Jeg er ikke rar at vĂŠre uvenner med” . At se ham som en blĂžd feminist, som han erklĂŠrer, er en joke man skal vĂŠre sosse for at ta alvorligt. “Machiavelli frĂ„n Katrineholm” er hans mest betegnende Ăžgenavn.
Efter nĂŠsten 90 Ă„r ved magten, betragter svenske socialdemorater magten som et mĂ„l i sig selv, og som en sĂ„ selvfĂžlgelig ting, at da de for en kort periode i 70ÂŽ erne mistede den, fĂžlte en kvindelig ex. minister det “nĂŠsten som et statskup”. Meget rammende udtrykt. Årene har skabt et magtfuldkomment, arrogrant socialdemokrati, uden egentlige idĂ©er og stadig mere prĂŠget af korruption og skandaler. Det er ganske ubegribeligt at 33% stadig kan holde sĂ„ meget af dem, at de stemmer pĂ„ dem.
Hvis den borgerlige alliance fÄr vippet dem af pinden til nÊste Är (hvilket noget tyder pÄ), overtager de et land som er sÄ plaget af Þkonmiske og sociale problemer, at en handlekraftig borgerlighed skulle behÞve ti til femten Är for at fÄ nogenlunde styr pÄ Sverige. Men sÄ ville det i det mindste pÄ overfladen minde om et moderne europÊisk demokrati, alene ved evnen til at skifte regering.

Hvad angĂ„r den sĂ„kaldte integration, kĂŠdeindvandringen, “anhörigeindvandringen”, “bistĂ„ndsindvandringen” – som stĂžt nĂŠrmer sig de 30.000 om Ă„ret – sĂ„ er der ingen af de 7 partier i Riksdagen der adresserer denne tikkende bombe under landet. Regeringsskifte eller ej. Kan Riksdagen lĂžfte sig selv af de skinner de kĂžrer pĂ„, det som den danske SR-regering kun kunne klare med befolkningens assistance?
Hur lÀnge ska hans vilja vara lag?

I gĂ„r presenterades en antologi om statsministern, utgiven av Wahlström och Widstrand. Titeln sĂ€ger det mesta: Makten framför allt. Journalisten Mats Ögren har redigerat boken. I förordet konstaterar han att ministĂ€ren Persson har satt upp allt högre skyddsmurar mot vĂ€ljare och medborgare: “Pressekreterare tycks ha anstĂ€llts en masse för att skydda regeringens medlemmar frĂ„n att hamna i debatter dĂ€r de riskerar att förlora ansiktet.”
Mycket kan sÀgas om politiken under Perssons mÄnga Är vid rodret. Man kan konstatera att det har funnits ett betydande glapp mellan retorik och praktik i en lÄng rad frÄgor. Det gÀller arbetslösheten, företagandet, integrationen och mycket annat. Men det mest bestÄende intrycket, Göran Perssons signum om man sÄ vill, Àr ÀndÄ att hans regeringsinnehav har prÀglats av auktoritet utan ledarskap. Persson har agerat med betydande kraft och fantasi för att sÀkra sin egen position i mötet med vÀljare, medarbetare och journalister. Men han har inte givit uttryck för nÄgon tydlig politisk vision.
——————-
Jo, en sak till kommer vi sÀkert att minnas: Koncentrationen av makten, till det socialdemokratiska partiet och till dess ledare. Med Ären har konturerna av ett allt mer arrogant enpartivÀlde avtecknat sig.

http://www.svd.se/dynamiskt/ledare/did_9355416.asp


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.