1
apr
Seneste opdatering: 1/4-05 kl. 1728
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

MÀnskliga rÀttigheter krÀver makt för att kunna upprÀtthÄllas
Kanske Àr Tzvetan Todorov en ny typ av intellektuell, nÀmligen den sant europeiske. Han kÀnner bÄde östra och vÀstra Europa inifrÄn. Han har försökt förstÄ det totalitÀra samhÀllet utifrÄn egna erfarenheter. Och han deltar i reflekterandet över det kommande Europa.
En liknande tanke Ă€r att “primitiva” folk skulle vara bĂ€ttre Ă€n mer utvecklade eftersom de Ă€r mindre fördĂ€rvade av civilisationen, med andra ord Ă€dla vildar. Multikulturalismen bygger pĂ„ att mĂ€nniskor Ă€r olika, att olikheten kan förklaras av grupptillhörighet och att gruppen har ett tolkningsföretrĂ€de framför individen nĂ€r det gĂ€ller att avgöra vad som Ă€r bra för individen. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt stĂ€ngs personer in i sin grupp och dĂ€rför Ă€r multikulturalismen som idĂ© antihumanistisk och antidemokratisk. Det Ă€r mycket tydligt att det ofta Ă€r personer med anknytning till totalitĂ€ra ideologier som lockats av idĂ©n med det multikulturella som ju möjliggör för antidemokratiska grupper att organisera sig, sprida sin lĂ€ra och eventuellt fĂ„ bidrag mitt i demokratiska samhĂ€llen. Multikulturalismens framgĂ„ngar Ă€r en pendang till DreyfusaffĂ€ren kring förra sekelskiftet, fast med omvĂ€nda förtecken. Nu vinner antidreyfusarderna.
http://www.axess.se/svenska/aktuellt/intervju.php
ogsÄ et meget lÊsevÊrdigt svensk tidsskrift af en type vi savner i Danmark


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.