8
apr
Seneste opdatering: 8/4-05 kl. 1741
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

http://w1.sydsvenskan.se//Article.jsp?article=10115346
Romsk rÀttegÄng ska behandla storbrÄket
En man blev knivskuren. En kvinna avlossade skjutvapen. Men polisen hÄlls utanför. StorbrÄket efter en begravning i Lund i onsdags kommer istÀllet att tas upp i romernas interna rÀttsystem.
PĂ„ söndag kvĂ€ll hĂ„lls i Lund en romsk rĂ€ttegĂ„ng, en sĂ„ kallad kris.- NĂ€r romer brĂ„kar sinsemellan ska det hĂ„llas inom gruppen, sĂ€ger en av den begravne 31-Ă„ringens slĂ€ktingar.Per Göransson vid Lundapolisen Ă€r uppgiven:- De vill inte ha nĂ„gon insyn. Vi har fyra polisanmĂ€lningar, men om ingen tipsare dyker upp fĂ„r vi svĂ„rt att gĂ„ vidare.Straffen för den som befinns skyldig vid en kris kan bli penningböter, besöksförbud eller, i vĂ€rsta fall, uteslutning ur den romska gemenskapen…………………………………………………………………
*I Danmark er “roma” ikke almindeligt i sproget. I Sverige er “zigĂžjner” (ligesom : “araber”) decideret faux pas, og SprĂ„knĂ€mden har denne anbefaling: FrĂ„ga: Skall man sĂ€ga zigenare eller romer? Svar: Numera gĂ„r man alltmer frĂ„n ordet zigenare, som av mĂ„nga kan uppfattas som nedsĂ€ttande. I stĂ€llet vĂ€ljer man rom. Det böjs en rom, flera romer och uttalas med lĂ„ngt Ă„-ljud. Adjektivet blir romsk. SprĂ„ket kallas romani eller romanichib.
og i Ăžvrigt kan man fĂ„ nedsat straf af “kulturelle grunde”:
LÀgre straff nÀr bakgrund vÀgs in
Göteborgs tingsrÀtt slÄr in pÄ nya vÀgar: i en ny dom avgörs att en mors misshandel av sitt barn fÄr mildrat straff pÄ grund av moderns kulturella bakgrund.

http://www.sdkuriren.se/nyheter.php?action=fullnews&id=368


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.