9
apr
Seneste opdatering: 9/4-05 kl. 2020
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!


Nogen ville mene at jeg n√łdigt skulle tale. Jeg har nu kun √łvet mig i f√• √•r p√• skrivningen, og s√• aspirerer jeg jo ikke til l√¶rer p√• et svensk gymnasium – det skulle da lige v√¶re p√• damefris√łrlinjen……………………….
Det siges at det forholder sig n√¶sten liges√•dan i Danmark, men da min skoletid indtraf under perioden for kindheste, salmer, tyske verber og latinske pr√¶positioner, har jeg ingen indf√łling med dagens PISA tilstande. Min gamle rektor var Ulrik H√łys forg√¶nger p√• Weekeendavisen, “Borgv√¶gteren”, og meget godt kunne man sige om ham, men “progressiv” ville han n√łdigt kaldes. I avisen gjorde han sig dog langt mere misantropisk end han var.
Man m√• formode at det f√łlgende prosastykke som anmeldes i en “C-uppsats”, er af Nobelpristageren Harry Martinson (d. 1978).
http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_9472031.asp
Blivande svensklärare behärskar inte svenska
“Romanen innefattar en sorts l√§ngtan, en l√§ngtan som Martin uttalar ibland. Detta √§r en l√§ngtan efter n√•got annat, n√•got mer ut av livet. // √Ąven om detta inte √§r n√•gon deckarroman s√• √§r den sp√§nnande √§nd√•. Det som √§r sp√§nnande med Martin √§r att han levde ett liv under en tid man som l√§sare kanske inte vet s√• mycket om. Hans del i romanen st√•r f√∂r det som √§r lite ok√§nt, vilket kan vara sv√•rt att relatera till. P√• detta plan tilltalar f√∂rfattarens intresse f√∂r den f√∂rflutna tiden och vad som p√•gick i Sverige under 1900-talet. Eftersom Martin har en central roll vill l√§saren f√• reda s√• mycket som m√∂jligt om honom, han sitter inne p√• att historia och bakgrund. Genom hans liv kan l√§saren f√• ledtr√•dar om vad som kanske sker i n√§stkommande generation, n√•got som h√∂jer sp√§nningsfaktorn. // H√§r leder Martinson l√§saren, tankar om vad som ska h√§nda dyker upp. Fr√•gor om Martins liv, om Inez och Klara planteras och man blir nyfiken p√• vad som ska h√§nda.”
Så här låter det i en c-uppsats under arbete av en svensklärarstudent som har valt ämnet svenska som fördjupning i sin examen


Don√©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.