12
apr
Seneste opdatering: 12/4-05 kl. 0239
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Hvordan beskĂŠftiger man sig med fortiden, nĂ„r man helst enten helt vil omforme den, eller bare glemme den.(Onde tunger vil vide at Sveriges egentlige historie, begynder i 1932, med sossernes “MachtĂŒbernahme”.)
Man sovser landets fornemmeste historiske samling ind i “events”, pysse-nysse rum for bĂžrn og voksne, videoinstallationer og politiserende pĂŠdagoger, sĂ„ man ikke ved om man er i Disneyland, pĂ„ Lousiana eller til politisk opdragelse i ABF huset. Fagets folk, arkĂŠologerne, er ikke glade. Her et par smagsprĂžver og en kommentar fra SVD:
Politisering hotar den fria forskningen
Planerna pĂ„ ett fristĂ„ende institut för övergripande kulturarvsforskning möter kritik frĂ„n mĂ„nga hĂ„ll. Att starta ett nytt institut för att universiteten inte utbildar “rĂ€tt” arkeologer Ă€r att politisera forskningen om kulturmiljövĂ„rden, skriver professorKerstinLidĂ©n.
http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_9113552.asphttp://www.historiska.se/
Lidt fra Historiske Museets sortiment:
Vox pÄ historiska museet
I april invigs vÄrt nya omfattande utstÀllningsprogram vox som med hjÀlp av rörlig bild (video och film) kommer att ge nuet en röst och sÀtta mÀnniskan i centrum. vox, som betyder röst pÄ latin, kommenterar inte det förflutna men inbjuder och öppnar för ett samtal mellan vÄr historia, nutiden och framtiden. Idag förvandlas snabbt till igÄr. Ett stort antal internationella konstnÀrer stÄr redo att stÀlla ut pÄ Historiska museet.
Först ut Ă€r Mats Hjelm med “Deliverance” som har vĂ€rldspremiĂ€r pĂ„ Historiska museet.deliverance29 april – 14 augustiDen internationella videokonstnĂ€ren Mats Hjelm inleder vox med videoinstallationen »Deliverance« som Ă€r skapad för Historiska museet. KonstnĂ€ren sjĂ€lv beskriver det nya verket som. “
en reflektion över den senaste tidens hĂ€ndelser i vĂ€rlden som ökat religionens betydelse, i relation till konflikter och politik i synnerhet
 Att hitta meningar och söka ett slags försoning eller enighet.””Deliverance” Ă€r ett mĂ„ngtydigt ord som kan betyda allt frĂ„n befrielse till förlossning eller uppgĂ„ende i Gud.”
Eller denne lille politiske lektie,man forestiller sig den pÄ Nationalmuseet, DK.:
http://www.historiska.se/vittoljud/
Den som gĂ„r omkring med hakkors eller gör s k Hitler-hĂ€lsningar löper större risk att dömas i Sverige Ă€n i de övriga nordiska lĂ€nd-erna. LĂ€s mer om hur lagstiftningen mot rasism fungerar i Sverige, Norge och Danmark.Det finns mĂ„nga myter och fördomar om invandringen. Författaren och journalisten Gellert Tamas har gĂ„tt igenom de vanligaste och förklarar ocksĂ„ vanliga ord som rasism, diskriminering och invandrare. LĂ€s mer…Nu finns litteraturlistor med korta recensioner av böcker frĂ„n hela Norden om nazism, rasism och frĂ€mlingsfientlighet. LĂ€s mer…
En endnu vĂŠrre globaliseret tĂ„gesnak og pĂŠdagogisk omklamring, leverer VerdenskulturmusĂ©et i Göteborg, der synes at vĂŠre skabt som et monument over den nu for evigt forandrede Sverige og Socialdemokratisk Ă„ndsliv – og som sysselsĂŠtning for utallige, luftige kuratorers velmenende vrĂžvl. Kom ikke og sig disse museer ikke krĂŠver en helt ny type forskere. GĂ„ selv pĂ„ opdagelse i den fagre nye verden:
VÀrldskulturmuseet vill i dialog med sin omvÀrld vara en mötesplats som genom kÀnslomÀssiga och intellektuella upplevelser. Verkar för att mÀnniskor kÀnner sig hemma över grÀnser, litar pÄ och tar ansvar för en gemensam global framtid i en vÀrld i stÀndig förÀndring.
http://www.varldskulturmuseet.se/smvk/jsp/polopoly.jsp?d=126&l=sv_SE&skipIntro=1
Man lÊnges helt tilbage til de dage, hvor al plads pÄ Statens Museum for Kunst, var forbeholdt kunst -nogle sure kustoder og en kaffeautomat med lunken Nescafé i kÊlderen ved siden af et lokum.


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.